Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

J.Valančiūnas prieš rinktinės stovyklą: „Fiziškai būsiu ten, o po to jau spręsime“

Lietuvos rinktinės krepšininkai sekmadienį renkasi į treniruočių stovyklą Palangoje, bet olimpiniame atrankos kelyje mūsų komandai gali tekti verstis be Jono Valančiūno. Per savo vardo krepšinio stovyklą Klaipėdoje mūsų rinktinės kapitonas teigė, kad vis dar įmanomi visi scenarijai.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Svarbus neatsakytas klausimas jau senokai prilipęs prie Lietuvos rinktinės, kuri rengiasi kovoti dėl kelialapio į olimpines žaidynes.

Liepos 2–7 dienomis Puerto Rike mūsų šalies krepšininkai, treniruojami Kazio Maksvyčio, sieks laimėti šešių komandų atrankos turnyrą, bet nežinia, ar ten galės remtis savo ilgamečiu lyderiu Jonu Valančiūnu.

Per savo vardo stovyklos jauniesiems krepšinio talentams atidarymą šeštadienį Klaipėdoje 32 metų vidurio puolėjas sakė, kad sekmadienį prisijungs prie Lietuvos rinktinės Palangoje, bet dėl žaidimo komandoje atsakymo neturėjo.

Ivetos Danieliūtės nuotr./Jonas Valančiūnas.
Ivetos Danieliūtės nuotr./Jonas Valančiūnas.

„Fiziškai būsiu ten, o po to jau spręsime, – sakė vidurio puolėjas. – Tikimybė žaisti visada yra, žiūrėsime, kaip bus. Dar anksti kažką kalbėti.“

Apie tai, kad Lietuvos rinktinei kyla grėsmė olimpiniame atrankos turnyre Puerto Rike žaisti be J.Valančiūno, 15min portalas pranešė pirmasis gegužės viduryje.

„50 ant 50. Viskas priklauso nuo scenarijaus. Dabar jau nebepriklauso nuo manęs, bet nuo to, kaip viskas susidėlios, – interviu tada 15min sakė J.Valančiūnas. – Tikiuosi, kad viskas išsispręs ir aš galėsiu atstovauti Lietuvai atrankoje.

Tačiau dabar konkrečiai atsakyti negaliu. Po NBA sezono tik grįžau į Lietuvą, reikia laiko viską susidėlioti, patikrinti dokumentus ir pažiūrėti, kokie bus pasiūlymai dėl naujo kontrakto. Reikia viso paveikslo.

Dabar galimybės (žaisti olimpinėje atrankoje) yra įdomios. Viskas priklauso nuo scenarijų. O jų yra nemažai.“

Esminė problema yra pasikeitęs J.Valančiūno statusas NBA ir krepšininko draudimo ypatumai.

Pastaruosius trejus metus „New Orleans Pelicans“ klubui atstovavusio lietuvio kontraktas baigėsi ir jis tapo laisvu žaidėju NBA rinkoje.

Vida Press nuotr./Jonas Valančiūnas
Vida Press nuotr./Jonas Valančiūnas

Pagal NBA taisykles, klubai gali pradėti oficialiai tartis su kontraktų neturinčiais žaidėjais nuo birželio 30 dienos, bet sutartis pasirašyti galima tik nuo liepos 6 dienos.

Lietuvos krepšinio federacijos vadovai žadėjo išspręsti šį reikalą, apdrausdami J.Valančiūną pagal buvusią jo sutartį. Tačiau pasikeitę draudimo niuansai sutrikdė šį procesą.

„Nėra tokio dalyko, kaip draudimas, ir nebus jo, – šiandien Klaipėdoje kategoriškai uždarė šį klausimą J.Valančiūnas. – Nes negali apdrausti oro. Dabar reikia žiūrėti, kokie yra scenarijai ir nedaryti iš to didelės problemos. Viskas įmanoma, žiūrėsime, kaip susiklostys scenarijai.“

Ivetos Danieliūtės nuotr./Klaipėdoje prasidėjo Jono Valančiūno krepšinio stovykla.
Ivetos Danieliūtės nuotr./Klaipėdoje prasidėjo Jono Valančiūno krepšinio stovykla.

Neseniai agentūrą pakeitęs aukštaūgis sakė, kad dabar viskas priklauso nuo agentų darbo.

„Jie dirba, vyksta daug pokalbių, dėliojasi daug įvairiausių scenarijų. Minčių yra daug, pažiūrėsime, kur jos nuves. Mano tikslas yra pasirašyti kontraktą ir tęsti žaidimą NBA. Gali tekti bet kurią akimirką vykti į JAV, norėčiau, kad tai įvyktų kuo greičiau“, – dėstė J.Valančiūnas.

Suprasti akimirksniu

  • Nuo 2011 metų, kai 19-metis vidurio puolėjas debiutavo Lietuvos vyrų rinktinėje, buvo vienuolika vasarų, kai lietuviai kovodavo svarbiuose krepšinio turnyruose ir visuose būdavo J.Valančiūnas.
  • 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2019, 2021, 2022, 2023 – pasaulio pirmenybės, Europos čempionatai, olimpinės žaidynės ir atrankos turnyrai, – vidurio puolėjas augo kartu su komanda ir pats padėjo jai raškyti pergales, dusyk laimėti žemyno čempionato sidabro medalius.
  • Per septynis iš pastarųjų aštuonių turnyrų J.Valančiūnas buvo rezultatyviausias rinktinės žaidėjas, o pastaruosius kelerius metus ir rinktinės kapitonas.

Jei lietuviai, net ir be J.Valančiūno, laimėtų turnyre Puerto Rike pirmą vietą, žaidynės Paryžiuje lauktų liepos 26-rugpjūčio 10 dienomis. Tuo metu J.Valančiūnas jau turėtų būti oficialiai pasirašęs sutartį su nauja NBA komanda.

„Lietuva man yra garbės reikalas, visada jaučiu pagarbą, esu susižavėjęs rinktine. Laukiu rytojaus, susitikimo su trenerių štabu, su žaidėjais. Rinktinė man yra didis dalykas. Bet yra gyvenimas, kai ko negali sudėlioti, negali nuspėti. Būčiau prasitęsęs kontraktą, nebūtų klausimų. Bet dabar kontrakto neturiu, toks gyvenimas, – šiandien kalbėjo krepšininkas. – Manau, mūsų rinktinės galimybės patekti į olimpines žaidynes yra geros, grupė, nenuvertinant varžovų, yra palanki. Atvyksta Domantas Sabonis, jis duos labai daug. Žiūrėsime, kaip bus, bet galimybės yra geros.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Jonas Valančiūnas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Jonas Valančiūnas

Savo vardo stovyklos atidaryme J.Valančiūnas taip pat pasidalino įspūdžiais apie LKL finalus ir Vilniaus „Wolves“, kurio akcininkas yra, pasirodymą.

„Stebėjau, nors ir buvau išvykęs. Finalas buvo neblogas, sudrumsti vandenį buvo labai gerai. Nustebinusių dalykų buvo visur nemažai, – kalbėjo krepšininkas. – Iš „Wolves“ norėtųsi daugiau, bet tai yra jauna komanda, liejamas pamatas, auga po truputį. Vis dėlto pasirodyta geriau nei pernai.“

Rinktinė darbus pradeda sekmadienį

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė į treniruočių stovyklą renkasi sekmadienį Palangoje.

Kai treneris K.Maksvytis gegužės pabaigoje skelbė pagrindinių kandidatų sąrašą, jis atrodė taip:

Suprasti akimirksniu

  • Rokas Jokubaitis („Barcelona“)
  • Lukas Lekavičius („Žalgiris“)
  • Tomas Dimša („Žalgiris“)
  • Deividas Sirvydis („7bet-Lietkabelis“)
  • Marius Grigonis („Panathinaikos“)
  • Rokas Giedraitis („Crvena zvezda“)
  • Arnas Butkevičius („Žalgiris“)
  • Edgaras Ulanovas („Žalgiris“)
  • Mindaugas Kuzminskas (Atėnų AEK)
  • Tadas Sedekerskis („Baskonia“)
  • Jonas Valančiūnas („New Orleans Pelicans“)
  • Domantas Sabonis („Sacramento Kings“)
  • Donatas Motiejūnas („Monaco“)
  • Laurynas Birutis („Žalgiris“)

K.Maksvytis taip pat prie pagrindinių kandidatų pridėjo Ąžuolą Tubelį ir Eimantą Bendžių iš rezervinės rinktinės, kuri šią savaitę treniravosi ir iškovojo tris pergales trejose kontrolinėse rungtynėse su Libanu.

Lietuvos rinktinė iki kelionės į Puerto Riką sužais du kontrolinius mačus su Slovėnija. Pirmasis po savaitės sekmadienį vyks Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius