Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti
2019 07 16

J.Valančiūno asmeninis šefas maitins Lietuvos rinktinę – atskleidė maisto racioną

Kitą savaitę Palangoje prasideda Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės pasiruošimo stovykla pasaulio krepšinio čempionatui. Daugiau nei mėnesį truksiančio pasiruošimo etapo metu krepšininkai ne tik lies prakaitą treniruočių salėje, bet ir sužais devynerias kontrolines rungtynes. Šiais metais rinktinėje bus ir vienas naujas komandos narys – komandos narių mityba rūpinsis patyręs virtuvės šefas Svajūnas Jarmala.
Jonas Valančiūnas ir Svajūnas Jarmala
Jonas Valančiūnas ir Svajūnas Jarmala / 15min.lt montažas

Su Jonu Valančiūnu metus Kanadoje gyvenęs ir jam maistą gaminęs šefas šiuo metu su žmona Inga dirba Vilniuje įsikūrusio viešbučio „Holiday Inn“ restorane „Rib Room“, kuris garsėja savo firminiais šonkauliukais. Pasak Svajūno, jo laukia naujas iššūkis, nes teks dirbti ne su vienu žmogumi, o su visa komanda, kur kiekvieno poreikiai ir norai yra skirtingi.

Specialiame interviu Lietuvos vyrų rinktinės virtuvės šefas Svajūnas Jarmala papasakojo apie savo karjeros pradžią, patirtį su Jonu Valančiūnu, būsimą darbą rinktinėje ir situaciją, kai užsienio valstybėse krepšininkai apsinuodija maistu.

– Nuo ko prasidėjo jūsų karjera? – krepšinionamai.lt paklausė Svajūno.

– Viskas prasidėjo po vidurinės, kai reikėjo įgyti specialybę. Pasirinkimų nebuvo labai daug: servisas, santechnikai arba virėjai. Tuo metu atrodė, kad virtuvė yra geriausia. Mama dirbo panašų darbą – ji buvo konditerė ir pastūmė į tą sritį. Paskui, aišku, buvo tarnyba kariuomenėje. Kai grįžau, tą sferą visiškai buvau metęs, dirbau kitus darbus.

Vėliau, kai Vilniuje atsidarinėjo rimti tarptautiniai viešbučiai, pradėjau dirbti „Radisson Sas Astorija“. Šefas buvo Danijos karalienės asmeninis virėjas, jis užkūrė viduje ugnelę. Viskas klostėsi gerai – potraukis, supratimas buvo, atėjo sėkmė ir rezultatas išėjo teigiamas.

Paskui pradėjau dirbti su sportininkais, konkrečiai su Jonu Valančiūnu. Irgi buvo iššūkis. Kanadoje kartu dirbome metus, buvo įdomu. Sportininkų gyvenimas – mityba, režimas, balansas. Jiems svarbu, kad reikiamu metu būtų jėgos, nebūti sunkiam, kad rungtynių metu atsistatymas greitai vyktų – tie dalykai susidėliojo. Rezultatą mačiau kiekvieną dieną, per kiekvienas rungtynes. Stebėdavau ir matydavau, kada jis sunkus, kaip jis juda. Matydavau, kiek turi energijos, ir tada žiūrėdavau, ko reikia daugiau: ar kažką nuimti, ar pridėti, kad būtų rezultatas geresnis.

– Įdomi buvo ta patirtis su Jonu Kanadoje?

– Taip, ta patirtis buvo tikrai labai gera ir labai įdomi. Nebuvo jokių varžymų dėl produktų, jų kokybė buvo kita – tai buvo aukščiausio lygio produktai, iš tiesų buvo malonu.

Paskui vėl pradėjau dirbti restorane. Taip susiklostė aplinkybės, kad grįžau į tą patį darbą, kur dirbau anksčiau.

Dabar – naujas iššūkis: dirbti ne su vienu žmogumi, o su visa rinktine. Truputėlį sudėtingiau, nes yra daug žmonių, visi skirtingi. Visų skirtingi yra poreikiai – kas ką toleruoja, kas ko netoleruoja, kam ko reikia, ką pridėti, ką nuimti. Irgi bus iššūkis. Aš manau, kad tuos dalykus išspręsime, padarysime gerai.

VIDEO: Su Jonu Valančiūnu dirbęs virtuvės šefas Svajūnas Jarmala: „Tai buvo labai įdomi patirtis“

– Kaip atrodys jūsų darbo specifika pasiruošimo ir čempionato metu?

– Pačioje pradžioje, kol komanda bus Lietuvoje, aš aktyviai su jais nebūsiu – dirbsiu prieš komandai atvažiuojant į viešbutį: suderinsiu visus valgymus, visus meniu su norais ir galimybėmis.

Paskui kartu su rinktine vyksiu į Pietų Korėją ir į Kiniją. Ten jau kiekvieną dieną, kiekvieną minutę būsiu pasiekiamas ir dirbsim kartu su rinktine. Tada bus daug lengviau dirbti, nes viskas bus glausčiau.

– Pats tikriausiai negaminsite, labiau koordinuosite virtuvės veiklą?

– Taip, specifika skiriasi: kai dirbau su vienu žmogumi, pats stovėjau prie puodų ir pats viską gaminau. Dabar neįmanoma visko padaryti – komanda didelė. Čia tas pats, kaip vienam žaisti prieš penkis krepšinyje. Koordinuosiu visą virėjų veiklą – bus skirta komanda, kuri gamins maistą. Aš su jais dirbsiu, kad būtų taip, kaip yra sugalvota, kad jie išpildytų tą, ko mes norime.

– Koks turi būti tas krepšininko maisto racionas?

– Labiausiai priimtina, ir turbūt populiariausia, yra vištiena, makaronai ir ryžiai, žuvis būtina. Labai skiriasi maitinimas poilsio dieną, varžybų dieną. Prieš rungtynes, po rungtynių yra vėl kita specifika. Tie dalykai yra įtraukti ir mes jų laikysimės, kad sportininkai jaustųsi stipriau, geriau.

– Krepšininkams per tą ilgą laikotarpį nusibosta vištiena, ryžiai. Ar galima kartais į racioną įtraukti „sunkesnį“ maistą?

– Galima. Aišku, jo neturėtų valgyti kiekvieną dieną. To sunkesnio maisto norisi po varžybų, ypač kai prarandi daug energijos, daug kalorijų. Taip pat gali būt prieš poilsio dienas, kai nebus jokių krūvių. Yra galimybė. Vis tiek virškinimas vyksta, tie dalykai išsivaikšto per poilsio dienas. Aš manau, kad jie turėtų pasilepinti, kad nejaustų to diskomforto kiekvieną dieną valgydami tą patį maistą.

– Kaip su saldumynais?

– Saldumynai ir cukrus yra du skirtingi dalykai. Aš pats esu iš tų, kurie prieš cukrų. Saldumynų vis tiek reikia, ir organizmas pats jų nori, nes tai yra kaip narkotikas. Aš manau, kad galima valgyti sveikus dalykus: bananų pyragus, datulių tortus. Tokie variantai, kur tikrai daug energijos, yra daug reikalingų medžiagų ir jie praktiškai neapkrauna kūno.

– Yra buvę atvejų kai užsienio valstybėse žaidėjai apsinuodija maistu, kyla įvairių problemų. Kaip manote, kodėl užsienyje tas įvyksta?

– Yra daug niuansų, kurie gali paveikti. Vienas dalykas yra higiena. Antras dalykas yra genetinė sistema: jeigu žmonės gyvena Europoje ir tada kurį laiką maitinasi Azijoje ar Amerikoje, organizmas patiria šoką. Produktai visai kiti – yra dalykų, kuriuos mes, lietuviai, genetiškai labai gerai toleruojam, yra dalykų, kuriuos pasisaviname, bet paskui pasireiškia problemos. Tie du dalykai, kurie yra svarbiausi, kur reikės daugiau kontrolės, yra maisto kokybė ir higiena.

– Ar labai skirsis maisto racionas pasiruošimo metu ir pačiame pasaulio čempionate?

– Racionas bus labai panašus kaip pasiruošimo metu. Yra klaustukų dėl produktų: ką mes ten gausime Kinijoje ir su kokias produktais dirbsime. Truputėlį gali būt kitaip, bet viską suderinsime, maksimaliai pritrauksime, kad nesijaustų skirtumo. Aš manau, kad viskas bus gerai.

Jonas Valančiūnas ir Svajūnas Jarmala
Jonas Valančiūnas ir Svajūnas Jarmala

Į pirmąją treniruočių stovyklą Palangoje lietuviai susirinks liepos 22 dieną, o pasirengimo cikle sužais 9 kontrolines rungtynes.

Pirmasis kontrolinis mačas vyks rugpjūčio 2 d. Pamplonoje, kur Lietuvos rinktinė susitiks su Ispanijos komanda. Pasiruošimo etapą lietuviai užbaigs Seule (Pietų Korėja), kur dalyvaus keturių komandų tarptautiniame turnyre. Rugpjūčio 24 dieną Lietuvos rinktinė susitiks su Pietų Korėjos ekipa, rugpjūčio 25 dieną vyks susitikimas su Angolos komanda, o turnyrą lietuviai baigs rugpjūčio 27 dieną rungtynėmis su Čekijos krepšininkais.

Taip pat jau yra prasidėjusi prekyba bilietais į Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės pasiruošimo Pasaulio čempionatui rungtynes. Rugpjūčio 4 dieną Klaipėdoje, „Švyturio“ arenoje, lietuviai susitiks su Suomijos rinktine, o rugpjūčio 12 dieną laukia akistata su Serbijos krepšininkais. „Žalgirio“ arenoje vyksiančių „Krepšinio namų“ paramos rungtynių metu surinktos lėšos bus skirtos Lietuvos krepšinio istorijos išsaugojimui ir puoselėjimui – „Krepšinio namų“ statyboms.

Pirmosios rungtynės Pasaulio čempionate vyks rugsėjo 1-ą dieną su Senegalo rinktine. Susitikimas prasidės 14 val. 30 min. Lietuvos laiku (19 val. 30 min. vietos laiku). Antrasis susitikimas su Kanados rinktine vyks rugsėjo 3-ią dieną, taip pat 14 val. 30 min. Lietuvos laiku (19 val. 30 min. vietos laiku), o grupės kovas rinktinė baigs rugsėjo 5-ą dieną dvikova su Australijos ekipa. Susitikimo pradžia taip pat 14 val. 30 min. Lietuvos laiku (19 val. 30 min. vietos laiku). Į kitą etapą pateks po dvi geriausias grupės komandas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos