Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 25

Jokios broliškos meilės: išvadas padariusi Lietuvos rinktinė nepasigailėjo latvių

Darius Maskoliūnas gali lengviau atsikvėpti. Strategui stojus prie rinktinės vairo pirmieji trys testai, įskaitant ir vakarykštį pralaimėjimą estams, pareikalavo daug nervų, tačiau antrajame „Baltijos kelio“ turnyro susitikime lietuviai užtikrintai 82:59 (23:12, 26:15, 10:19, 23:13) susitvarkė su kaimynais latviais.
Marius Grigonis
Marius Grigonis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tai buvo antrosios iš trijų „Baltijos kelio“ turnyro, skirto paminėti Estijos krepšinio šimtmečiui, rungtynių. Sekmadienio vakarą šeimininkai dar susigrums su Latvijos rinktine, kuri yra laikoma šio turnyro autsaidere.

Vos 1 tritaškį iš 8 pralaimėtame mače prieš estus pataikęs M.Grigonis šiose rungtynėse susiderino savo taikiklį iš tolimojo nuotolio ir pataikė 4 tolimus metimus iš 6. „Žalgirio“ gynėjas iš viso surinko 19 taškų bei su 23 naudingumo balais tapo naudingiausiu rungtynių žaidėju.

Tik antrąsias rungtynes vilkint nacionalinės rinktinės marškinėlius žaidęs Marekas Blaževičius buvo prie pat dvigubo dublio – pelnė 12 taškų ir sugriebė 9 kamuolius.

Latvijos rinktinės vėliavnešiu tapo Kaspars Berzinš, kurio sąskaitoje 22 taškai ir tiek pat naudingumo balų.

Nors „ant popieriaus“ latvių priekinė linija tikrai neatrodė prasčiau už estų, puikų toną visoms rungtynėms jau nuo pirmųjų minučių davė tiek startavęs Marekas Blaževičius, tiek nuo atsarginių suolo į žaidimą įėjęs Laurynas Birutis. Du Lietuvos rinktinės bokštai dominavo baudos aikštelėje ir vien per pirmą pusę kartu sudėjus pelnė 18 taškų, kuomet penktadienį per visas rungtynes pelnė tik 15.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marekas Blaževičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marekas Blaževičius

Tikriausiai net ne antrąja, o trečiąja pagal pajėgumą Latvijos rinktine rėmęsis Robertas Štelmaheris pirmajame ketvirtyje privalėjo prašyti greitos minutės pertraukėles lietuviams spurtavus, tačiau ir tai nepadėjo – po 10 minučių lietuviai buvo priekyje 23:12.

Mūsų „braliukams“ pavyko kiek atgaivinti puolimą antrajame ketvirtyje pataikius keletą tolimų metimų, tačiau Lietuvos rinktinei dėl to sukti galvos nereikėjo – mūsų puolimo mechanizmas veikė nepriekaištingai, o nuostabią pirmąją pusę vainikavo du taiklūs M.Grigonio tritaškiai. Iš viso kaunietis per pirmą mačo dalį įskraidino tris tritaškius ir pelnė 14 taškų, o lietuviai pirmavo 49:27.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marius Grigonis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marius Grigonis

Trečiąjį kėlinį latviai pradėjo didesniu intensyvumu, o puolimo naštą ant savo pečių mielai užsimetė vienas labiausiai patyrusių ekipos krepšininkų Kaspars Berzinš. Atkarpa 11:3 D.Maskoliūną privertė prašyti pasitarimo, po kurio situacija aikštėje nepagerėjo – latviai akimirką buvo priartėję jau iki 8 taškų ir tik paskutinė sėkmingai sužaista kėlinio minutė leido lengviau atsikvėpti – 59:46.

Ketvirtajame kėlinyje lietuviai suaktyvino gynybą, o M.Grigonio ir T.Sedekerskio tritaškiai bei keletas puikių L.Lekavičiaus perdavimų sunaikino paskutinę intrigą. Įpusėjus kėliniui mūsų rinktinė vėl pirmavo didesne nei 20 taškų persvara (72:51) ir likęs rungtynių laikas tebuvo formalumas – po 40 rungtynių minučių švieslentė fiksavo Lietuvos rinktinės pergalę rezultatu 82:59.

Lietuva: M.Grigonis 19 (5 atk. kam., 4/6 trit., 23 naud. bal.), L.Birutis 13 (5 atk. kam., 16 naud. bal.), M.Blaževičius 12 (9 atk. kam., 16 naud. bal.), M.Kalnietis, T.Sedekerskis (6 atk. kam.) ir L.Lekavičius (7 rez. perd.) po 7, T.Dimša ir A.Butkevičius po 5, R.Jokubaitis 4, E.Ulanovas 3, E.Bendžius nerungtyniavo.

Latvija: K.Berzinš 22 (5/9 trit., 22 naud. bal.), E.Lasenbergs ir A.Misters (6 atk. kam.) po 9, K.Silinš 7, E.Elksnis 4, A.Ate, A.Butjankovs ir M.Steinbergs po 2, A.Ausejs, K.Gluditis ir E.Mezulis 0.

Statistika

Lietuva - Latvija

Dvitaškiai: 22/42 (52 proc.) – 14/38 (36 proc.);
Tritaškiai: 9/17 (52 proc.) – 8/30 (26 proc.);
Baudos: 11/17 (64 proc.) – 7/13 (53 proc.);
Atkovoti kamuoliai (puolime): 47 (11) – 32 (11);
Rezultatyvūs perdavimai: 20 – 13;
Klaidos: 13 – 7;
Perimti kamuoliai: 6 – 10;
Blokai: 3 – 4;
Pražangos: 18 – 19.

Rungtynių eiga:

IV kėlinys: Lietuva – Latvija 82:59 (23:12, 26:15, 10:19, 23:13)

40 min. Lietuviai švenčia pergalę rezultatu 82:59.

37 min. K.Berzinš smeigia du tritaškius. Savo ruožtu lietuviai renka po du taškelius (78:57).

36 min. L.Lekavičius įsirašo jau penktąjį rezultatyvų perdavimą – šįsyk atlieka „alley-oop“ perdavimą T.Sedekerskiui. Trūko tik efektingo dėjimo (74:51).

35 min. Lukas ne tik puikiai skirsto perdavimus, bet ir pats pelno taškus – 72:51.

Kęstas Rimkus KĘSTAS RIMKUS, 24sek žurnalistas Taline
Beje, mačą stebi ir Estijos krepšinio legendos – Martinas Muurseppas ir Gertas Kullamae, o taip pat ir Estijos krepšinio federacijos prezidentas, buvęs Kauno „Žalgirio“ treneris Jaakas Salumetsas.

33 min. Smagu, kad į žaidimą įsilieja kiekvienas į aikštę žengiantis krepšininkas. Štai L.Lekavičius atiduoda perdavimą T.Sedekerskiui, kuris realizuoja tritaškį – 65:49.

31 min. Ketvirtasis M.Grigonio tritaškis – 62:46.

Kęstas Rimkus KĘSTAS RIMKUS, 24sek žurnalistas Taline
D.Maskoliūnas laiko svarbiausius savo vyrus aikštėje, nes skirtumas nuo 23 taškų buvo sumenkęs iki 8. Abu treneriai rodo vis daugiau emocijų – D.Maskoliūnas dėl atsipalaidavimo gynyboje ženklų, o R.Štelmaheris šiaip savo įtūžiu ir reiklumu kartais primena Š.Jasikevičių.

Po III kėlinių: Lietuva – Latvija 59:46 (23:12, 26:15, 10:19)

30 min. Puiki kėlinio pabaiga! Iš pradžių M.Kalnietis atlieka gerą perdavimą L.Biručiui, o greitoje atakoje E.Ulanovas smeigia tritaškį ir vėl galima kiek lengviau atsikvėpti – 59:46.

28 min. Nemalonu, tačiau ir vėl turime gyvas rungtynes – 54:44.

26 min. M.Grigonis aštriu reidu link krepšio nutraukia tylą puolime – 54:40.

25 min. Dar vienas Latvijos tritaškis ir D.Maskoliūnas prašo pasitarimo – reikia nuvyti visas mintis apie atsipalaidavimą (52:38).

23 min. Latvijos rinktinėje ryškėja lyderiai – tai K.Berzinš ir Pasvalyje žaidžiantis E.Lasenbergs, kartu pelnę daugiau nei pusę komandos taškų – 52:35.

22 min. Lietuviai puikiai dalijasi kamuoliu, o kartais atlieka net per daug ekstra perdavimų – A.Butkevičius galėjo mesti pats, tačiau nugara perduoda kamuolį L.Lekavičiui, kuris pelno dvitaškį – 52:30.

Po II kėlinių. Lietuva – Latvija 49:27 (23:12, 26:15)

Kęstas Rimkus KĘSTAS RIMKUS, 24sek žurnalistas Taline
M.Grigonis patenkintas taukštelėjo sau per galvą tarsi sakydamas – kodėl man taip nekrito vakar? Mače su estais pataikęs 1 metimą iš 9, šįkart Lietuvos rinktinės lyderis pelnė 14 taškų per 9 minutes, o pastarasis tritaškis, po serijos klaidinamų veiksmų buvo latviams į rūbinę, kalbant futbolo terminais.

20 min. Latviai pataiko savo ketvirtąjį tolimą metimą, tačiau kėlinys baigiasi dviem tolimomis M.Grigonio bombomis – lietuviai pertrauką pasitinka turėdami net 22 taškų persvarą.

Kęstas Rimkus KĘSTAS RIMKUS, 24sek žurnalistas Taline
Latvių sirgalius su būgnu ir užrašu ant marškinėlių nugaros „Gražulis“ vis dažniau gurkšteli iš savo bokalo, o R.Štelmaheris mojuoja rankomis lyg malūnsparnis – savo komandos žaidime grožio treneris nemato. Lietuva siaučia aikštėje, vis geriau išnaudodama savo vidurio puolėjus – M.Blaževičius ir L.Birutis drauge jau pelnė 17 taškų.

17 min. Kamuolį perėmęs A.Butkevičius skuodžia į greitą ataką ir kaip ant lėkštutės kamuolį patiekia savo taškų sąskaitą atsidarančiam T.Sedekerskiui – mes priekyje 41:24.

15 min. M.Blaževičius dirba abiejose aikštės pusėse ir pritrūkus kvapo pasiprašo keitimo. Latviai pradeda pataikyti, tačiau persvara saugi – 37:24.

13 min. Latviai pagaliau suranda progų pasižymėti, tačiau lietuviams tai nė motais, kadangi puolimas veikia tarsi iš vadovėlio – 33:19.

11 min. Marekas tęsia L.Biručio pradėtus darbus baudos aikštelėje, o po dviejų A.Butkevičiaus taškų su pražanga lietuvių persvara pasiekia rekordines aukštumas – 28:12.

Kęstas Rimkus KĘSTAS RIMKUS, 24sek žurnalistas Taline
Gal lietuvių krepšys siauresnis? Latviai beria metimus į lanką, jie pataikė tik 4 Iš 18. Iš tiesų tai ir lietuvių gynyboje daugiau energijos nei vakar. Ir dėl kamuolių lietuviai šįkart kaunasi kiečiau (15:8).

Po I kėlinio. Lietuva – Latvija 23:12

10 min. Puolime lietuviai ir vėl atrodo puikiai, tačiau skirtingai nei vakar, džiugina ir solidi gynyba. Po pirmojo ketvirčio pirmaujame 23:12.

8 min. Mūsų „braliukai“ turi kiek pajėgesnę priekinę liniją nei estai, tačiau panašu, kad L.Birutis šiandien jaučiasi kur kas komfortabiliau – pelno jau šeštąjį tašką, o lietuvių persvara tampa dviženklė 19:8.

7 min. Latviai įsūdo tritaškį, tačiau lietuviai vienos atakos metu pelno dvigubai daugiau (!!) taškų. Taip, net šešis. Baudos metimas, dvitaškis su pražanga ir tritaškis po netaiklios baudos – mes priekyje jau 15:6.

6 min. Jau klasikiniu tapęs R.Jokubaičio ir L.Biručio tandemas ir vėl veikia puikiai – aukštas kamuolys Lietuvos rinktinės bokštui, kuris įsirašo pirmuosius taškus – 9:3.

Kęstas Rimkus KĘSTAS RIMKUS, 24sek žurnalistas Taline
M.Blaževičius daug aktyviau pradėjo savo antrąsias rungtynes Lietuvos rinktinėje. 18-metis vidurio puolėjas gynyboje be ceremonijų parvertė vyriausią Latvijos rinktinės žaidėją K.Berzinšą, kuriam liko skųstis teisėjams. Be to, Marekas atkaklus ir atakose

5 min. Latvijos krepšininkai tik įpusėjus kėliniui pelno pirmuosius taškus iš žaidimo.

4 min. Latvių puolimas ir toliau bevaisis, o kitoje aikštės pusėje du taškus su pražanga pelno M.Blaževičius – 7:1.

3 min. Pirmuosius taškus iš žaidimo metimu po driblingo pelno R.Jokubaitis – 4:1.

2 min. Lietuvių taškų sąskaitą atidaro du tikslūs T.Dimšos baudų metimai.

Lietuvos rinktinė rungtynes pradės tokiu penketuku: Rokas Jokubaitis, Mantas Kalnietis, Tomas Dimša, Tadas Sedekerskis ir Marekas Blaževičius.

Kęstas Rimkus KĘSTAS RIMKUS, 24sek žurnalistas Taline
Antrasis ir paskutinis išbandymas Lietuvos rinktinei prieš akis Taline. Žiūrovų šįsyk bus dar mažiau, bet milžiniška trispalvė vėl dengia tribūną už krepšio, o pavienių lietuvių sirgalių grupelės yra, tad paramą mūsų šalies krepšininkai jaus. Komanda planuoja keliauti namo iškart po mačo, autobusu per naktį. Po poros valandų sužinosime, kokios nuotaikos bus naktiniame autobuse Talinas-Palanga. Gerų rungtynių!

Suprasti akimirksniu

  • Latvijos krepšinio rinktinės sudėtis „Baltijos kelio“ turnyrui:
  • Gynėjai: Artis Ate (Rygos VEF), Edmundas Elksnis („Valmiera Glass“/„Vidzeme University College“), Edgaras Lasenbergas (Pasvalio „Pieno žvaigždes“), Artūras Ausējas (Jekaterinburgo „Ural“, Rusija), Andris Misteras („Melilla“, Ispanija), Kristapas Gluditis („Ventspils“); puolėjai - Kristapas Dārgais („Ogre“), Artiomas Butjankovas („Samara“, Rusija), Marcis Šteinbergas („Gran Canaria-2“ Ispanija), Edvardas Mezulis (Latvijos universitetas); vidurio puolėjai – Kārlis Šiliņšas („Atlantic University of Florida“, JAV), Kasparas Bērziņšas („Ogre“).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas