Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 04

Jonas Valančiūnas: apie stovyklą, „Raptors“ sutartis ir Domanto Sabonio mainus

Jonui Valančiūnui nereikėjo kalbėti garsiai, kad Raseinių krepšinio salėje, bumsint dviem dešimtims kamuolių ir pliaupiant lietui už lango, būtų gerai girdimas. 23 jauni krepšininkai, apsirengę marškinėliais su raidėmis JV ant krūtinės, gaudė kiekvieną patarimą.
Jono Valančiūno stovykloje
Jono Valančiūno stovykloje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ne kiekvieną dieną gali gauti patarimą iš Lietuvos rinktinės ir „Toronto Raptors“ vidurio puolėjo, bet dalis vaikinų gavo tokią galimybę šią savaitę.

Trijų dienų krepšinio stovykloje Raseiniuose J.Valančiūno vardo stovykloje NBA krepšininkas nėra tik šeimininkas, bet ir patarėjas jauniems Lietuvos krepšinio žaidėjams.

Iš įvairių šalies miestų krepšinio mokyklų treneriai rekomendavo gabiausius 17-os ir jaunesnius krepšininkus, kad šie galėtų patobulinti žaidimo įgūdžius stovykloje, kurią su NBA ir Lietuvos krepšinio federacijos pagalba organizuoja J.Valančiūnas.

Elitiniuose Lietuvos krepšinio klubuose dirbantys treneriai Darius Maskoliūnas, Arvydas Gronskis, Donaldas Kairys, taip pat buvęs J.Valančiūno treneris Gintautas Ragina, krepšininkas Steponas Babrauskas ir kiti antrą dieną moko jaunimą krepšinio paslapčių ir įvairių mažų detalių, kurios iš vidutinio žaidėjo galėtų padėti tapti geru žaidėju.

„Puikūs treneriai, o iš Jono galima išgirsti gerų pamokymų, – ypač judesių iš po krepšio“, – sakė Jonas Paukštė, aukščiausias iš krepšinio stovyklos jaunuolių“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jono Valančiūno stovykloje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jono Valančiūno stovykloje

Ir J.Valančiūnas patenkintas. Šalia kamuolį bando gainioti ir į aikštę veržiasi jo sūnus Jonas jaunesnysis, prižiūrimas močiutės Danutės Valančiūnaitės.

„Smagu, kad jis seka mano pėdomis“, – sakė vyresnysis Valančiūnas.

Jam buvo svarbūs ir kiti vyrukai krepšinio salėje. Kartais NBA žaidėjai rengia tokias stovyklas, bet ne visada jose pasirodo patys.

J.Valančiūnas iš Vilniaus į Raseinius keliauja kasdien ir jam patinka tai, ką jis ten pamato.

VIDEO: Jonas Valančiūnas apie sūnaus pomėgį krepšiniui: „Šaunu būti tėčiu“

„Vyrai dirba labai gerai, gal ir pavargo šiandien, – sakė J.Valančiūnas. – Jie dabar yra tokio amžiaus – 16–17 metų, kai jie tuoj iškeliaus į vyrų krepšinį. Maži patarimai, detalės – visa tai turėtų praversti, nors stovykla ir trumpa. Per tris dienas visko išmokti neįmanoma, bet kai ką pataisyti, kai ką išmokti nauja – galima.“

– Jonai, ar pačiam yra tekę dalyvauti panašioje stovykloje, kai pats buvote 17-metis?

– Teko dalyvauti „M.Jordan Brand Basketball“, buvo ir kitų stovyklų. Jos yra svarbios, nes dabar jau mes auginame naują kartą, kuri ateityje pakeis mus – senus žaidėjus. Ką mes jiems suteiksime dabar, tą turėsime ateityje.

– Kodėl šįkart pasirinkote Raseinius?

– Kasmet bandome vis kur nors kitur. „Karpynė“ suteikė gerą krepšinio salę, geranoriškai mus sutiko. Kodėl gi ne?

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jono Valančiūno stovykloje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jono Valančiūno stovykloje

– Kaip jūs pats leidžiate vasarą?

– Buvo poilsis, o dabar prasidėjo darbas. Nekeliausiu į Kanadą, bet jau pradėjau dirbti su fizinio pasirengimo treneriu, mėtau į krepšį. Turiu planus, ką norėčiau pagerinti ir tai darau.

– Ar „Raptors“ klubas išleis laiku į Lietuvos rinktinės stovyklą?

– Būsiu nuo pat pradžių – nuo liepos 21 dienos.

– „Raptors“ pastaruoju metu pratęsė sutartis su svarbiais žaidėjais – Serge'u Ibaka ir Kyle'u Lowry. Kaip reagavote į šias naujienas?

– Mačiau, kad žiniasklaida mirga šiomis naujienomis. Viskas puiku, tai geri žaidėjai, kurie grįžo į komandą. K.Lowry tai yra namai, smagu jį matyti grįžusį.

– Ar šios sutartys gali atsiliepti jūsų karjerai?

– Nemanau, kad galima apie tai kalbėti, nes tiksliai nežinome visų dalykų. Bet dabar jau aišku, kad komandoje liks dauguma tų pačių žaidėjų, o ar tai gerai, ar blogai – tegu sprendžia kiti.

– Vis pasirodo gandų apie galimus jūsų mainus.

– Visada yra kalbų. Vieni gauna pinigus už kalbėjimą, kiti – už žaidimą. Be kalbų nebūtų įdomu. Tačiau kiek jose būna tiesos, aš pats nežinau. Visko gali nutikti.

Štai Domantas Sabonis važiavo į vasaros lygą ir sužinojo, kad yra išmainytas.

NBA – tai verslas ir niekada negali žinoti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jono Valančiūno stovykloje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jono Valančiūno stovykloje

– Kaip vertinate Domanto perėjimą iš „Thunder“ į „Indiana Pacers“?

– Oklahomos komandoje jam buvo gerai, jis gaudavo daug žaisti. Tačiau ir Indianoje turėtų būti gerai. Nemanau, kad visa tai jam išėjo į bloga. Kaip tik gal – viskas į gera.

– Buvusioje jūsų komandoje „Lietuvos ryte“ įvyko permainų. Ar nauji klubo vadovai nesikreipė į jus, siūlydami kaip nors prisidėti prie klubo?

– Vyko daug įdomių kalbų, apie įvairias pareigas, bet aš esu krepšinio žaidėjas. Žaidžiu krepšinį ir nelendu į vadybą. Kai baigsiu krepšininko karjerą, galbūt ir domins tokie reikalai. Dabar esu krepšininkas.

– Lietuvos rinktinės treneris Dainius Adomaitis kalbėjo apie jums rengiamą svarbų vaidmenį rinktinėje. Ką galvojate apie tai?

– Rinktinės žaidimas suksis apie komandą. Bus lyderiai, bet žaidimas yra komandinis. Nuo senų laikų mes esame stiprūs kaip komanda, o ne dėl individualių žaidėjų. D.Adomaitis yra geras protingas treneris. Jis padarys, kad žaistume komandinį krepšinį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas