Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Jonas Valančiūnas paskelbė dėl žaidimo Lietuvos rinktinėje olimpinėje atrankoje: „Labai gaila“

Jonas Valančiūnas atvyko į Lietuvos rinktinės viešbutį Palangoje tuo pat metu, kaip ir Domantas Sabonis. Tačiau olimpinės atrankos varžybose, kurioms rengtis sekmadienį susirinko Lietuvos komanda, galės žaisti tik vienas jų. J.Valančiūnas daug metų buvo ištikimas Lietuvos krepšinio rinktinės karys, bet dabar jam kilo kliūtis, dėl kurios jis negalės žaisti olimpiniame atrankos turnyre Puerto Rike, kur liepą lietuviai kausis dėl kelialapio į Paryžiaus olimpines žaidynes.

Lietuvos krepšinio rinktinė daug metų neįsivaizduojama be Jono Valančiūno.

Nuo 2011 metų, kai 19-metis vidurio puolėjas debiutavo Lietuvos vyrų rinktinėje, buvo vienuolika vasarų, kai lietuviai kovodavo svarbiuose krepšinio turnyruose ir visuose būdavo J.Valančiūnas.

2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2019, 2021, 2022, 2023 – pasaulio pirmenybės, Europos čempionatai, olimpinės žaidynės ir atrankos turnyrai, – vidurio puolėjas augo kartu su komanda ir pats padėjo jai raškyti pergales, dusyk laimėti žemyno čempionato sidabro medalius.

Per septynis iš pastarųjų aštuonių turnyrų J.Valančiūnas buvo rezultatyviausias rinktinės žaidėjas, o pastaruosius kelerius metus ir rinktinės kapitonas.

Tačiau sekmadienį, kai didžioji Lietuvos rinktinės kandidatų dalis susirinko į Palangą ruoštis olimpiniam atrankos turnyrui, Jonas pranešė nesmagią žinią.

„Gaila, bet tokia situacija nutiko pirmą kartą mano gyvenime, kad negaliu būti rinktinės žaidėjas“, – sakė J.Valančiūnas. – Esu kartu savo dvasia, patarimu. Tikrai būsiu kartu, treniruosiuosi, aš tikiu, kad ruošiuosi Paryžiaus olimpiadai. Visus palaikysiu kaip tik galiu.

Tikiuosi, Lietuva mane supras. O Paryžiuje darysime, ką darysime.“

Susiklostė ypatinga situacija

32 metų krepšininkas dar prieš mėnesį interviu 15min pirmą kartą paviešino abejones dėl žaidimo atrankos varžybose Puerto Rike, kur šešios komandos kovos dėl vieno bilieto į žaidynes Paryžiuje.

Kovos Puerto Rike rengiamos liepos 2–7 dienomis, – lyg tyčia tuo metu, kai užvirs NBA laisvų agentų rinka.

Pagal NBA taisykles, klubai gali pradėti oficialiai tartis su kontraktų neturinčiais žaidėjais nuo birželio 30 dienos, bet sutartis pasirašyti galima tik nuo liepos 6 dienos.

12 pastarųjų metų NBA žaidęs J.Valančiūnas pirmą kartą pasitinka vasarą būdamas laisvu žaidėju, pasibaigus kontraktui ir trejus metus trukusiam etapui „New Orleans Pelicans“ klube.

Kontrakto ir draudimo reikalai apsunkino padėtį tiek, jog 213 cm ūgio vidurio puolėjas turėjo priimti netradicinį sprendimą.

„Jonas tikrai nori žaisti rinktinėje, draudimo situacija nėra problema, bet sąlyga, kurios neužpildo šie du faktoriai – Jonas turi būti sveikas pasirašant sutartį su NBA klubu (liepos pradžioje). Deja, to užtikrinti negalime.

18 metų jis suprato Lietuvą, atstovavo mūsų rinktinėms, bet jei situacija nesikeis kardinaliai – Lietuvai teks suprasti Joną, – sakė Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas. – Jis bus su rinktine, tikslai nesikeičia, turime pajėgią komandą, kuri visiškai pajėgi įgyvendinti visus tikslus. Į Puerto Riką vyksime su vienu tikslu – iškovoti olimpinį kelialapį. O po Purto Riko Jonas pilnai pasijungs į rinktinę ir kaip žaidėjas.“

Patricija Adamovič / BNS/Rinktinės narių spaudos konferencija
Patricija Adamovič / BNS/Rinktinės narių spaudos konferencija

M.Balčiūnas pridūrė, jog J.Valančiūnas dalyvaus ir rinktinės projektuose: „Jono vaidmuo neapsibrėžia vien žaidimu. Jo vaidmuo daug platesnis visoje krepšinio sistemoje. Jo vaidmuo renkant biudžetą nėra akivaizdus, bet jis yra milžiniškas – darbuose su rėmėjais, įvaizdžio suteikimas. Jonas visur dalyvaus ir padės mums savo tiksluose.“

Ir J.Valančiūnas tai patvirtino: „Sprendimas yra nelengvas. Nebuvo taip, kad atsikelčiau vieną rytą ir viską sugalvočiau. Bet tikiuosi, kad viskas bus gerai. Aš sirgsiu, dalyvausiu treniruotėse, nebus taip, kad išnyksiu kažkur. Kartu ir pats pasiruošiu. Tikiu, kad planas išsipildys ir važiuosime į Paryžių.“

Vyksta derybų įkarštis

Paryžiuje olimpiada startuos liepos 26 dieną, kai J.Valančiūnas turėtų būti pasirašęs naują kontraktą.

Kol kas daug žinių dėl naujos NBA komandos nėra.

„Aš padariau savo darbą sezono metu, dabar agentų darbas, derybos, pokalbiai su klubais. Nekomentuosiu, neišskirsiu, kas vyksta. Dabar pats įkarštis. Sužinosime viską liepos mėnesį“, – sakė J.Valančiūnas.

Patricija Adamovič / BNS/Rinktinės narių atvykimas į Palangą
Patricija Adamovič / BNS/Rinktinės narių atvykimas į Palangą

Pastaruoju metu jis buvo ir rinktinės kapitonas, o sekmadienį juokavo, kad kapitono raiščio perduoti neketina.

„Manau, kad turime patyrusių žaidėjų, kaip Mindaugas Kuzminskas, Eimantas Bendžius, kuris ir buvo rezervinės rinktinės kapitonas. Yra protingų vyrukų komandoje, nebus sunku (išrinkti naują kapitoną)“, – sakė J.Valančiūnas.

Lietuvos rinktinės sudėtis:

  • Rokas Jokubaitis („Barcelona“)

  • Lukas Lekavičius (Kauno „Žalgiris“)

  • Vaidas Kariniauskas („Wolves“)

  • Tomas Dimša (Kauno „Žalgiris“)

  • Deividas Sirvydis (Panevėžio „7bet-Lietkabelis“)

  • Marius Grigonis (Atėnų „Panathinaikos“)

  • Rokas Giedraitis (Belgrado „Crvena zvezda“)

  • Arnas Butkevičius (Kauno „Žalgiris“)

  • Edgaras Ulanovas (Kauno „Žalgiris“)

  • Mindaugas Kuzminskas (Atėnų AEK)

  • Tadas Sedekerskis (Vitorijos „Baskonia“)

  • Eimantas Bendžius (Sasario „Dinamo“)

  • Domantas Sabonis („Sacramento Kings“)

  • Donatas Motiejūnas („Monaco“)

  • Ąžuolas Tubelis (Klaipėdos „Neptūnas“)

  • Motiejus Krivas (NCAA)

Lietuvos rinktinės olimpinis kelias:

Birželio 23 d. Vilniuje ir 25 d. Liublianoje – kontrolinės rungtynės su Slovėnija.

Liepos 2–7 d. olimpinis krepšinio atrankos turnyras Puerto Rike: Lietuva varžybas pradės grupėje su Meksika ir Dramblio Kaulu Krantu. Kitoje grupėje žais Italija, Puerto Rikas ir Bahreinas. Po pusfinalio ir finalo rungtynių paaiškės nugalėtojas, kuriam atiteks vienintelis olimpinis bilietas į olimpines žaidynes Paryžiuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius