Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 11

Jonui Valančiūnui Rio – dar vienas iššūkis

Rytinėje Argentinos rinktinės treniruotėje Emanuelis Ginobili gulinėjo ant kilimėlio ir darė tempimo pratimus. Argentiniečiai kaip įmanoma labiau tausoja 39-erių ryškiausią rinktinės žvaigždę. Bet labiausiai Rio spindi ne Argentinos krepšinio legenda, o kitas jo ištikimas bendražygis – Luisas Scola. 36-erių veteranas tuo metu leido į krepšį vieną taiklų metimą iš vidutinio nuotolio po kito. Būtent šių jo metimų Lietuvos rinktinė turės išvengti norėdama iškovoti trečiąją pergalę.
Jonas Kazlauskas ir Jonas Valančiūnas
Jonas Kazlauskas ir Jonas Valančiūnas / „Scanpix“ nuotr.
Rio 2016 | Lietuva – Argentina | 04:30

Lietuvos rinktinė kol kas dar neturėjo tokio varžovo, kurio „centras“ keltų didžiulę grėsmę prie trijų taškų zonos. Luisas Scola yra tikras galvos skausmas priešininkų aukštaūgiams, kadangi argentinietis ne tik techniškai žaidžia „ant ūso“, bet taip pat ramiu veidu šaudo iš trijų taškų zonos.

Tai reiškia sunkų ketvirtadienio vakarą Jonui Valančiūnui. 24-erių vidurio puolėjas nėra mėgėjas už baudos aikštelės ribų, bet buvęs komandos draugas iš „Toronto Raptors“ norom nenorom ištrauks jį palakstyti prie perimetro.

Dėl tokių tiesioginių mikrodvikovų J.Valančiūnas yra skaudžiai kentėjęs ir NBA.

Bet kitos išeities nėra, kadangi L.Scola Rio renka vid. po 20,5 taško ir atkovoja po 9 kamuolius, dvitaškius mesdamas 55, tritaškius – net 57,5 proc. tikslumu.

Pagal rezultatyvumą Rio jis yra ketvirtas, bet niekas iš pirmojo rezultatyviausiųjų trejeto nepranoksta L.Scola taiklumu.

Jeigu nepavyks J.Valančiūnui, lietuviai ieškos kitų gynybos variantų su žemu penketu. Apie planą sulaikyti L.Scola – 24sek pokalbis su Lietuvos rinktinės skautu Benu Matkevičiumi.

Alfredo Pliadžio nuotr./Benas Matkevičius
Alfredo Pliadžio nuotr./Benas Matkevičius

„Scola yra labai įvairiapusiškas žaidėjas. Bus labai svarbu išspręsti gynybą du prieš du. Ir ne tik pikenpopą (po derinio du prieš du, atšokimą ir metimą iš distancijos) – yra trumpas rolas, kai jis leidžiasi nebūtinai prie krepšio, bet yra vidutinis nusileidimas, iš kur jis gali pataikyti arba nusimesti kamuolį kitiems.

Bus svarbu, iš kur ateis pagalbos, kad jos būtų ne per daug. Labai svarbu bus išskaityti žaidimą“, – L.Scola apibūdino B.Matkevičius.

– Jonui tai labai neparankus varžovas?

– Taip. Scola gali žaisti ir sunkiuoju kraštu, ir „centru“. Gali būti, kad jis startuos ketvirtoje pozicijoje, o po to persislinks į penktąją.

Kita vertus, jei Scola žais vidurio puolėju, Argentina turės spręsti savo problemas, kadangi turėsime pranašumą po krepšiu. Ir ten, ir ten yra niuansų. Ir Argentina turės saugotis su pagalbomis prieš Joną.

Skirtumas tas, kad Scola gali atšokti ir ištraukti mūsų aukštaūgius prie perimetro. Pernai Europos čempionate su mumis taip žaidė daug komandų. Mums tada susidaro problemų prie perimetro. Turime ūgio pranašumą puolime, bet gynyboje turime kentėti ir kažkiek prisitaikyti.

– Ar L.Scola faktorius reiškia, kad aikštėje dažnai matysime žemą penketą?

– Viskas bus išbandyta. Ir praėjusią vasarą žemas penketas mums labai pravertė. O šią vasarą taip pat keičiame rotaciją ir ieškome tuo metu geriausio sprendimo įsivažiuoti. Kaip žaisti parankiau, parodys rungtynių eiga.

Yra labai mažai varžovų, kurie tokiame aukštame lygyje gali žaisti taip protingai.

Žemas penketas keltų problemų ir Argentinos gynybai, nes tada jie turėtų skaityti, iš kur ateina pagalba, kur reikia padėti daugiau, o kur mažiau. Vieną kartą vienas ketvirtoje pozicijoje, kitą kartą kitas.

Kol kas esame patenkinti, kaip aikštėje atrodome su žemu penketu. Bet jei ketvirtuoju numeriu žais Scola, tada jis galės užcentruoti. Viskas labai greitai gali keistis rungtynių eigoje. Daug kas priklausys nuo varžovų sprendimų.

– Bet startuoti turėtumėte būti su Jonu, o ar mums iš tokio penketo daugiau naudos puolime, ar per didelė žala gynyboje, spręsite įsibėgėjus mačui?

– Taip. Visada bandome įvesti kamuolį Jonui ir išnaudoti jo pranašumą po krepšiu. O kaip gynyboje bus, pamatysime, kaip startuos. Niekas nežino.

– L.Scola kol kas žaidžia fenomenaliai. Ką blogai daro priešininkai, kad nesustabdo argentiniečio? Ar jis dabar demonstruoja pernelyg gerą formą, kad būtų pristabdomas?

– Argentiniečiai labai gerai skaito žaidimą du prieš du. Scola su Ginobili yra fantastiškai susižaidę ir labai gerai mato, kada atšokti, kada nusileisti, kada nusimesti, kada mesti, kada padaryti trumpą rolą. Jie ne robotai, todėl labai sunku viską apskaičiuoti. Scola su Ginobili labai inteligentiški žaidėjai, todėl tai labai viską apsunkina.

Yra labai mažai varžovų, kurie tokiame aukštame lygyje gali žaisti taip protingai.

– Kroatijai su Nigerija nepavyko apskaičiuoti, tai bandysite jūs?

– Taip, maždaug (šypsosi.).

AFP/„Scanpix“ nuotr./Luisas Scola ir Emanuelis Ginobili
AFP/„Scanpix“ nuotr./Luisas Scola ir Emanuelis Ginobili

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito