Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 29

K.Maksvytis – apie neprisvilusį blyną, M.Jogėlą įžaidėjo pozicijoje ir kovą dėl dvyliktuko

Pasiruošimą pasaulio čempionatui Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė Panevėžyje pradėjo galinga pergale 100:72 prieš Ukrainos nacionalinę komandą. „Sakyčiau, kad net per geros rungtynės, kaip pirmam kartui“, – po mačo kalbėjo vyriausiasis treneris Kazys Maksvytis.
Kazys Maksvytis
Vyrų rinktinės kontrolinės rungtynės: Lietuva-Ukraina / Skirmanto Lisausko /15min nuotr.

Tai buvo pirmasis iš aštuonių Lietuvos nacionalinės rinktinės pasiruošimo mačų prieš Filipinuose laukiantį pasaulio čempionatą, kuris startuos rugpjūčio 25-ąją dieną.

Jau antradienį Kaune pagrindinė šalies komanda priims Sakartvelo atstovus.

Kazys Maksvytis pirmajame draugiškame mače vertėsi be pagrindinių žaidėjų – Roko Jokubaičio, Igno Brazdeikio ir Jono Valančiūno, o dvyliktuke vietos neatsirado ir Dovydui Giedraičiui bei neseniai dvišalį kontraktą su „Philadelphia 76ers“ sudariusio Ąžuolo Tubelio, kuris prie rinktinės stovyklos prisijungs pirmadienį.

Tuo metu dviejų pagrindinių lyderių iš NBA Sviatoslavo Michailiuko ir Alexo Leno neturėjusi Ukrainos rinktinė ruošiasi atrankai į kitų metų olimpinių žaidynių atranką.

Rungtynių starte iš abiejų komandų pasitaikė daugybė broko – kamuolys slydo iš rankų, ne vienas pramestas metimas iš patogios pozicijos. Vien per pirmąjį ketvirtį abi komandos suklydo po šešis, o prasižengė – po aštuonis kartus.

Vyriausias komandos žaidėjas M.Kuzminskas buvo ryškiausias rungtynių starte – pelnė 7 taškus per pirmąsias 4 minutes, o jam puikiai talkino Vaidas Kariniauskas.

„Kalnapilio“ arena ėmė ūžti, kai pirmojo kėlinio antroje pusėje į aikštelę žengė panevėžietis Gabrielius Maldūnas, atstovaujantis vietos Panevėžio „7bet-Lietkabeliui“.

K.Maksvytis per pirmąsias 11 dvikovos minučių aikštelėje spėjo panaudoti visus dvylika registruotų žaidėjų.

Eimanto Bendžiaus tolimas metimas greitoje atakoje pirmą kartą kilstelėjo Lietuvos pranašumą iki dviženklio – 46:35. Per mažiau nei tris minutes užsikūręs puolėjas prieš ilgąją pertrauką įmetė net 13 taškų.

Įžaidėjo pozicijoje treneris iš Darbėnų rotavo du aukštus gynėjus – Vaidą Kariniauską (199 cm) ir iš rezervinės rinktinės pakilusį Matą Jogėlą (201 cm), kuris Panevėžio sirgalius pradžiugino ne vienu gražiu epizodu.

Trečiąjį ketvirtį 6 taškais atidarė Donatas Tarolis, tritaškį pridėjo E.Bendžius, o K.Maksvyčio komanda Ukrainą triuškino 60:42.

Nors ukrainiečiams prieš lemiamą kėlinį pavyko prikirpti deficitą iki 11 taškų, tačiau tuomet lietuviai spurtavo 17:0 ir nugalėtojas šeštadienio dvikovoje klausimų nebekėlė.

K.Maksvytis tolygiai paskirstė minutes – visi žaidė virš 10 minučių, o 20 viršijo vienintelis Matas Jogėla (22 min.).

„Kaip ir minėjau prieš rungtynes, labiau žiūrėjome ne į ukrainiečius, o į savo reikalus. Išbandėme skirtingus penketus, skirtingas gynybas. Šios rungtynės labiau buvo skirtos kandidatų išsiryškinimui. Gal kitose rungtynėse kažką panašaus darysime, nes kontrolinių rungtynių turime nemažai. Sakyčiau, kad net per geros rungtynės, kaip pirmam kartui. Patys matėte, kad mačas pasikeitė, kai pradėjome keistis ginamaisiais ir išmušėme varžovus iš ritmo. Puolime gerai judėjo kamuolys, bet kažkur nesusitvarkėme su atkovotais kamuoliais, trūko fiziškumo ir galbūt pastangų. Žinoma, buvo nesusipratimų gynyboje, bet pirmose rungtynėse tai yra natūralu.“

– Ar Matas Jogėla įžaidėjo pozicijoje žaidė iš bėdos, nes nebuvo Roko Jokubaičio, ar tai buvo daugiau noras jį pratestuoti?

– Turbūt pataikėte su klausimu. Ir iš bėdos, ir norėjome išsibandyti – ar jis išplauks įmestas į baseiną. Norėjome pasaugoti ir Tomą Dimšą, nes jis yra po operacijos ir tik grįžta į ritmą. Žinoma, nuėmėme nuo šio mačo Roką Jokubaitį, nes jis turėjo didelį krūvį sezono metu. Galbūt kitose rungtynėse Matą išbandysime jam natūralesnėje pozicijoje. Jis šiandien surinko beveik dvigubą dublį – 7 rezultatyvūs perdavimai ir 4 klaidos. Jis žaidė ne savo pozicijoje, bet įspūdis buvo neblogas.

– Kokių privalumų duoda penketai, kai įžaidėjas yra M.Jogėla?

– Dar vienas kūrėjas, kuris gali būti su kamuoliu. Gynyboje – jis gali spausti kamuolį, galėjome lengviau keistis ginamaisiais, ką ir darėme. Jis yra įdomus žaidėjas, patobulėjęs ir vertas šanso.

Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Vyrų rinktinės kontrolinės rungtynės: Lietuva-Ukraina
Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Vyrų rinktinės kontrolinės rungtynės: Lietuva-Ukraina

– Ar galime sakyti, kad dėl trečio vidurio puolėjo pozicijos šiuo metu kovoja Donatas Tarolis ir Gabrielius Maldūnas? Kuo šie žaidėjai yra panašūs ir skirtingi?

– Galime, bet į šią kovą dar pasijungs ir Ąžuolas Tubelis. Šios dienos rungtynėse pasirodė, kad puolime aktyvesnis buvo D.Tarolis, gynyboje – gal šiek tiek geriau G.Maldūnas. Kai priimsime sprendimą, žiūrėsime, kas svarbiau komandai ir kokios yra jų funkcijos.

– Ar jums nekelia nerimo Tado Sedekerskio pasyvumas puolime? Kiek rinktinė galėtų gyventi pasaulio čempionate su tokiu šio krepšininko žaidimu puolime?

– Nepasakyčiau, kad kelia. Aš net nepastebėjau to. Tik po mačo pamačiau, kad jis nemetė į krepšį. Bet jis buvo gyvas, labai gerai dalyvavo mūsų gynybinėse užduotyse. Tikiuosi, kad kitose rungtynėse ir mes atkreipsime didesnį dėmesį į jį.

– Kiek jūsų galvoje žaidėjų yra garantuoti dėl vietos galutiniame dvyliktuke?

– Dabar sunku pasakyti. Mažiau garantuotų nei buvo pernai.

– Kada planuojate trumpinti kandidatų sąrašą?

– Šią savaitę treniravomės trimis penketais. Žinoma, mažinsime žaidėjų skaičių, o optimalus skaičius yra turbūt keturiolika. Dabar atsakyti negaliu, bet po kito mačo reikės priimti kažkokius sprendimus.

– Kiek šįmet dedate akcentą ties tritaškiais metimais?

– Tritaškius, kuriuos sumetėme, jie buvo logiški ir gerai įžaisti. Pataikė geri metikai – tiek Eimantas, tiek Deividas. Jie kartais net neliesdami kamuolio prisideda prie mūsų žaidimo išplėsdami aikštelę ir atlaisvindami erdves kitiems. Šiandien man patiko kaip mes laisvai ir gražiai kovėmės.

– Kaip treniruotėse atrodo Jonas Valančiūnas?

– Jis prieš tai sportavo be kontakto, o nuo sekančių rungtynių bandysime jį įtraukti į ritmą, nes JV yra ilgai nežaidęs. Patys žinote, kad geriausia įeiti į formą yra žaidžiant krepšinį. Jis anksčiau prisijungė prie stovyklos. Jei anksčiau pradėdavo sportuoti nuo numatytos dienos, tai dabar buvo nuo pirmos dienos ir sportavo. Tikiuosi, kad įeis į formą ir bus lyderis.

Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Vyrų rinktinės kontrolinės rungtynės: Lietuva-Ukraina
Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Vyrų rinktinės kontrolinės rungtynės: Lietuva-Ukraina

– Kaip treniruotėse atrodo Vaidas Kariniauskas ir kaip jam sekėsi realizuoti save šiandien?

– Vaidą pasikvietėme, kad pridėtų kūrybiškumo. Jis gerai kuria, gerai žaidžia „du prieš du“. Matėte situacijas, kai jis žaidė nugara po krepšiu. Žiūrint į priekį, turėtų būti gražus tandemas įžaidėjo pozicijoje su R.Jokubaičiu.

– Kokį įspūdį paliko Deividas Sirvydis?

– Neblogą įspūdį paliko. Rungtynių pabaigoje Gabrielius Maldūnas pelnė taškus, bet pusė tų taškų priklauso Deividui Sirvydžiui, nes jis agresyviai išbėginėjo, o varžovai jį gerbė. Jis išplečia aikštelę, o tuomet atsiveria erdvės po krepšiu. Paliko neblogą įspūdį – stengėsi, metė gerus metimus, išskyrus patį pirmą. Toks žaidėjas, kuriam galima sukurti specialias situacijas po minutės pertraukėlių. Jis paliko neblogą įspūdį.

– Kokį rinktinės žaidimą matote su Donatu Motiejūnu?

– Su juo neblogai juda kamuolys. Momentais norėjosi, kad jis pats užbaigtų ataką. Tą ir darys. Turime tiek Joną, tiek Donatą. Nemanau, kad kitos komandos turės tokio lygio aukštaūgius, gerai žaidžiančius po krepšiu. Turėsime du aukšto lygio vidurio puolėjus. Donatas prisijungė nuo pirmos dienos. Kaip ir minėjau anksčiau, jo akys dega bene karščiausiai, kas yra smagu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas