Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 17

K.Maksvytis – apie pasibaigusį emocinį benziną ir dešimtuko vertą D.Giedraičio pasirodymą

Pirmą kartą su Kauno „Žalgiriu“ pranokęs Vilniaus „Ryto“ ekipą (81:75) Kazys Maksvytis pasidalijo mintimis apie Isaiah Tayloro situaciją, puikų Dovydo Giedraičio pasirodymą ir pasibaigusį emocinį komandos benziną.

„Vilniaus „Rytui“ Kaune atėjo vakaras!“, – po rungtynių triumfavo „Žalgirio“ arenos pranešėjas Andrius Žiurauskas, į kurio šūksnius atsakydavo ir 10357 Nemuno saloje susirinkę žiūrovai.

Pirmą kartą per 15 mėnesių amžiną varžovą pranokęs Kauno „Žalgiris“ žengė didelį žingsnį link pirmosios „Betsafe-LKL“ vietos reguliariajame sezone užsitikrinimo, tačiau Kazio Maksvyčio vyrų pergalė prieš „Rytą“ nebuvo lengva.

Lyg prisiminęs prieš mėnesį Nemuno saloje vykusią pergalingą akistatą, kurioje Vilniaus „Rytas“ surinko 100 taškų, sostinės klubas solidžiai pradėjo ir trečiąjį grandų mūšį šį sezoną. Keturis iš penkių tritaškių per pirmąjį kėlinį įsūdę Giedriaus Žibėno auklėtiniai nepajuto Martyno Echodo, Benedeko Varadžio ir Tomo Lekūno netekties ir priekyje buvo 25:20.

Grįžę po trumpo pasitarimo vilniečiai daugiau nei tris minutes antrajame ketvirtyje nepramušė „Žalgirio“ krepšio, kol galiausiai tritaškį realizavo iki tol visus keturis baudų metimus prametęs Marcusas Fosteris.

Pagrindinio įžaidėjo Isaiah Tayloro neribotam laikui vėl netekęs Kazys Maksvytis nuo suolo galo pakėlė jaunąjį Dovydą Giedraitį, pastaruoju metu atsidūrusį stratego iš Darbėnų naudojamos rotacijos paraštėje, tačiau Doviui sublizgėti nepavyko – strigo tiek organizuodamas žaidimą, tiek atakuodamas iš toli.

Tuo metu kitoje aikštelės pusėje siautėjo „Ryto“ legionierius Kendale McCullumas (9 tšk., 4 rez. perd., 17 naud. bal.), leidęs Vilniaus komandai, kuri pataikė 8 tritaškius iš 12, po dviejų ketvirčių pirmauti 47:40.

Po ilgosios pertraukos diržus gynyboje suveržusį „Žalgirį“ į priekį truktelėjo D.Giedraitis, penkiais taškais prisidėjęs prie sėkmingos šeimininkų atkarpos 10:2.

Tomas Dimša ketvirtąjį kėlinį atidarė 7 taškais iš eilės, D.Giedraitis pridėjo dar vieną tolimą metimą, o „Žalgiris“ ėmė kontroliuoti situaciją.

Per antrąją mačo dalį vos 1 tritaškį iš 11 pataikęs „Rytas“ susitikimo pabaigoje dar buvo pakilęs į lemiamą šturmą, bet perlaužti mačo nebepavyko.

„Sunki pergalė, bet lengvesnės ir nesitikėjome. Praėjo pakankamai nedaug laiko po rungtynių Miunchene. Sunku atsigauti ne tiek fiziškai, bet ir emociškai vos per keletą dienų. Bet kitaip ir nebus. Nuo dabar visos rungtynės bus svarbios, turime būti tam pasiruošę. Antroje pusėje suradome energijos ir šviežesnių žmonių, kurie patraukė komandą. Į rungtynes grįžome savo gynybos dėka ir iškovojome pergalę“, – po pergalės kalbėjo K.Maksvytis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Kiek malonu nutraukti penkiolikos tuščių prieš Vilniaus „Rytą“ mėnesių atkarpą?

– Visų pirma, tai būsime kažkiek ramesnis dėl LKL situacijos. Turime rezervą, tai gal reikės kokį lyderį nuimti artėjančiose rungtynėse. Antra – negalime skųstis tvarkaraščiu. Kitaip nebus. Turime surasti rezervų, padalinti jėgas ir surasti emocijų žaisti. Lengviau nebus.

– Vienos geriausių Dovydo Giedraičio rungtynių šį sezoną. Kaip vertinate jo šansus duoti naudos Eurolygos ketvirtfinalio serijoje su „Barcelona“?

– Dar prieš rungtynes buvo minčių šiandien jį leisti daugiau žaisti. Galvoju, kad jis labai gerai įėjo. Turime jį pagirti, nes Dovydas to nusipelnė. Jis turbūt buvo geriausias žaidėjas. Kažkiek buvo šviežesnis už kitus. Jeigu turėsime problemų su Isaiah sugrįžimu, Dovydo įsitraukimas šiandien maloniai nudžiugino – tiek gynybine prasme, tiek neblogai žaidė ir puolime. Labai džiugu už jį.

– Kaip vertinate D.Giedraičio žaidimo organizavimą?

– Kai jis taip žaidė gynyboje, galėjome truputį užmerkti akis dėl puolimo. Jis nėra tikras įžaidėjas, bet tam tikromis atkarpomis jis tą darė gerai. Atidirbęs gynyboje, jis gerai puolime žaidė vienas prieš vieną ir gerai organizavo žaidimą. Yra kur tobulėti, bet jam rašau dešimtuką su minusu. Dovis nusipelno pagyrimų, nes sunkiai dirba viso sezono metu. Šiandien jis buvo vienas mūsų variklių.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Kokia dabar yra Isaiah Tayloro situacija?

– Gydytojas pasakytų detaliau, bet trauma nėra rimta. Mus neramina tai, jog traumos kartojasi. Suteiksime jam kažkiek poilsio. Tikimės, kad Eurolygos atkrintamosioms jis bus pasiruošęs. O gal ir anksčiau. Iki to liko tik gera savaitė.

– Per pirmąją mačo pusę praleidote 8 tritaškius iš 12. Kas nesisekė?

– Buvo tritaškiai, buvo ir vienas prieš vieną situacijos. Buvome gana pasyvūs. Paprasčiausiai trūko energijos ir geresnės koncentracijos, nes „Ryto“ veržikai veržėsi, o metikai metė. Antroje pusėje kažkiek išsigryninome, kažkiek daugiau naudojome ir keitimąsi ginamaisiais. Nors pirmosiose dvejose rungtynėse prieš „Rytą“ tai veikė gana prastai.

Antroje pusėje suradome žmonių, labai gerai įsijungė suoliukas. Pagerinome fiziškumą ir komunikaciją.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Edgaras Ulanovas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Edgaras Ulanovas

– Kiek pirmos pusės vangumas susijęs su Miunchenu?

– Kažkiek jau sakiau, kad kitaip dabar ir nebus. Sunku komandai grįžti į tinkamą fizinį ir emocinį lygį. Sunku išlaikyti aukštą emocinį lygį. Deja, kitaip ir nebus. Turime du mėnesius, pajungsime žaidėjus iš rezervinės komandos. Turime atrasti šviežumo ir emocijų. Kai baigiasi emocinis ir fizinis benzinas, ant kurio mes laikomės visą sezoną, yra sunku.

– Ieškant šviežių žaidėjų ant suolelio, toks buvo Karolis Lukošiūnas, kuris greitai užsidirbo nesportinę pražangą ir daugiau į aikštelę nebegrįžo.

– Varžovas yra greitas, o Karolis neįsivertino paprastos krepšinio taisyklės. Jei yra agresyvus veržikas, lėtesnis žaidėjas turėtų išlaikyti distanciją, kad spėtų sureaguoti į prasiveržimą. Galbūt jis norėjo gerai ir agresyviai gintis, bet išėjo, kad prasileido dvi atakas iš eilės. Suprantu ir Karolį. Tai žaidžia, tai nežaidžia. Jis mums yra reikalingas, bet jam kartais sunku išlikti ritme dėl tokio žaidimo laiko.

– Rungtynių pabaigoje vėl užsikirtote, kaip ir Miunchene. Kodėl nepavyksta uždaryti rungtynių anksčiau laiko?

– Vėl kamuolio spaudimas, netikėtumo faktorius ir padvigubinimas. Praėjusį kartą vienas žaidėjas padarė, dabar jau kitas. Tuo krepšinis ir yra įdomus, nors mums norėtųsi, kad tų įdomybių būtų kuo mažiau.

Kadangi varžovai rizikuoja ir dvigubina, teoriškai turėtume juos užatakuoti ir pelnyti lengvus taškus. Tikiuosi, kad daugiau tokių rungtynių nebus.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Marcus Foster
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Marcus Foster

– Kaip šįkart vyko Marcuso Fosterio gynybos pasiskirstymas ir kaip vertinate komandos darbą prieš „Ryto“ lyderį?

– Stengėmės jį palikti vienas prieš vieną ir daugiau įjungti komandos draugus. Vertėme jį žaisti komandiškiau. Turbūt jis pirmą kartą sužaidė blogesnes rungtynes.

– Ar po patekimo į Eurolygos aštuonetą jaučiasi didesnis sirgalių ir žurnalistų palaikymas?

– Stengiuosi būti teisingas prieš save ir kitus. Manau, kad taip pat dirbau ir anksčiau. Turėjau laiko kažkiek susidėlioti ir pasiruošti. Niekada nedirbau tokioje organizacijoje, kai viskas taip suorganizuota ir kai traumuotus žaidėjus taip greitai pakeičia kitais aukštos kokybės krepšininkais. Tokios sąlygos. Tai prisidėjo. Pavyko surinkti gerą žaidėjų ir trenerių kolektyvą. Žaidėjai mūsų klauso ir kaunasi. Tai yra pagrindinis mūsų nuopelnas, kad jei nėra žaidimo kokybės, žaidėjai vis tiek kaunasi.

VIDEO: PIKENROLAS: kertinė Lietuvos klubų savaitė Europoje bei peštynės Lietuvoje ir NBA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas