Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 12

Kai susivienija net „Rytas“ su „Žalgiriu“: aktyvių sirgalių gretas retinti ėmė policija

Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Ryto“ draugystė ar žingsnis koja kojon dažnai nėra įsivaizduojamas, tačiau taip vyksta aktyvių sirgalių tribūnose. Abiejų stovyklų aistruolių grupės neseniai susivienijo prieš draudimus rungtynėse naudoti pirotechniką. Aistruoliai aiškina, kad pavojaus šviesų ir dūmų šou nekelia, tačiau policija tikina priešingai ir dalina nusižengėliams draudimus lankytis arenose.
Vilniaus „Ryto“ fanai
Vilniaus „Ryto“ fanai / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

24sek žiniomis, draudimus lankytis sporto varžybose yra gavę trys „B tribūnos“ ir vienas „Green White Boys“ narys. Policija nepraleidžia pro akis ir futbolo aistruolių, kurių bent vienas jau taip pat priverstas savo mylimos komandos rungtynes stebėti ne iš sektoriaus stadione, o namuose ant sofos.

„Prieš draudimus palaikyti komandą“, – tokiu šūkiu apsiginklavę išstojo „B tribūnos“ atstovai.

Prie Vilniaus „Ryto“ ultrų akcijos prisijungė ir „Žalgirio“ sirgalių grupė „Green White Boys“, ir dauguma kitų aktyvių aistruolių grupių, palaikančių krepšinio ir futbolo komandas.

„Facebook“ nuotr./„Green White Boys“
„Facebook“ nuotr./„Green White Boys“

Sirgaliai įnirtingai kartoja, kad pirotechnika niekam nekenkia ir suteikia tik teigiamas emocijas, bet taisyklės nurodo, jog degančių fajerių ar dūminių užtaisų naudojimas arenoje kelia grėsmę.

Kadangi pirotechnikos naudojimas šalies sporto renginiuose nemažėjo, policija ir ėmėsi draudimų dalybų taktikos.

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis 24sek teigė, kad draudimai lankytis sporto varžybose pirotechniką naudojantiems asmenims pradėti dalinti matant, kad kiti šios problemos sprendimo būdai neduoda vaisių.

Nors 24sek kalbinti sirgalių grupuočių atstovai tikino, jog policija dialogo nemezgė, R.Matonis pasakojo, jog su aistruoliais buvo kalbamasi tiek tiesiogiai, tiek per klubus.

Policijos atstovas aiškino, kad pirotechnikos keliamos grėsmės pavyzdžių nereikia ieškoti ir užsienyje – esą ir Lietuvoje yra pasitaikę atvejų, kai žmonės nukentėjo nuo sirgalių džiaugsmo fakelų.

R.Matonis pripažino, kad ultrų situacija Lietuvoje nėra tokia kaip Graikijoje ar Serbijoje, tačiau, policijos atstovo teigimu, yra stengiamasi užkardyti kelią galimam situacijos pablogėjimui.

Lietuvos krepšinio lyga taip pat kovoja su pirotechnikos naudojimu. Po Karaliaus Mindaugo taurės turnyro „Rytui“ buvo skirta 500 eurų bauda už fejerius, uždegtus „B tribūnoje“ po ilgai laukto titulo.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Margiris Normantas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Margiris Normantas

R.Matonis pasakojo, kad sirgaliai, deginantys pirotechniką, dažniausiai yra nufilmuojami ar nufotografuojami, tada nustatoma jų tapatybė ir paskiriamos nuobaudos.

Policijos atstovas pabrėžė, kad draudimas lankytis rungtynėse nėra maksimali nustatyta bausmė, o viena iš numatytų. Taip pat R.Matonis pridėjo, jog kai kurie draudimus gavę sirgaliai dėl tokio nusižengimo bausti ne pirmą kartą.

Nepanašu, kad ugnies ir dūmų kare tarp sirgalių ir policijos artimiausiu metu būtų pasiektas abi puses tenkinantis kompromisas. Tai reiškia, kad vis daugiau aistruolių gali atsidurti sąrašuose asmenų, kuriems į arenas patekti bus draudžiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento