Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 06 12

Kantrybės sūnui palinkėjęs S.Kairys džiaugiasi: „Kas gali būti geriau už Vilnių?“

Ventės rage – džiaugsmo emocijos bei atostogų nuotaikos. Šilutės krepšinio tėvu laikomo Stepono Kairio rezidencijoje lankosi visa šeimyna, įskaitant ir naująjį Vilniaus „Ryto“ trenerį Donaldą Kairį. „Man smagu. Oras geras, laivas paruoštas, tai prisigalvosime visokių dalykų“, – 15min sakė buvęs krepšinio agentas ir treneris S.Kairys, apžvelgęs sūnaus laukiantį iššūkį sostinėje.

Naujojo „Ryto“ trenerio Donaldo Kairio tėtis Steponas – ryškų pėdsaką Lietuvos krepšinyje palikusi asmenybė, buvęs krepšinio agentas bei treneris, toli nuo šios sporto šakos neatsitraukęs intelektualas.

70-ąjį jubiliejų metų pabaigoje minėsiantis krepšinio profesorius vis dar individualiai dirba su žaidėjais, šią vasarą ypatingai plušantis su „Šiaulių“ centru Benu Griciūnu.

Jis organizuoja ir krepšinio stovyklas vaikams.

Su gimtosios Šilutės miestu labiausiai siejamas Stepo vardas, kai praėjusio amžiaus paskutiniame dešimtmetyje reprezentacinę Šilutės komandą jis nuo pirmųjų laiptelių užkėlė iki stipriausios šalies lygos.

Šilutės krepšinio tėvu vadinamas S.Kairys buvo krepšinio inovatorius Lietuvoje, iš JAV pargabenęs ir pritaikęs dar nematytų treniravimo metodikų bei žaidimo subtilybių.

Tai pirmasis krepšinio agentas Lietuvoje, į šalį atvežęs pirmuosius legionierius bei nutiesęs talentingiems lietuviams žaidėjams kelią į JAV universitetus, tarp kurių – Šarūnas Jasikevičius, Darius Songaila, Mindaugas Timinskas, Rimantas Kaukėnas.

Jis visada turi nuomonę, o ką jau kalbėti, kai jo sūnus tampa sostinės klubo vyriausiuoju treneriu.

„Donaldo pasirinkimą vertinu labai gerai. Iš tikrųjų fantastiškai, – 15min teigė S.Kairys. – Tai galimybė išbandyti save. Galimybė tobulėti. Galimybė gauti taip reikalingos aukštos įtampos, kuri tokiame darbe yra reikalinga. Net jeigu kas nors ir nepavyktų, jis blogesniu treneriu netaptų, nes galutinį rezultatą lemia įvairios ir visiems žinomos aplinkybės.

Kas gali būti geriau už Vilnių? Laukia didelis iššūkis, bet tai kelias į progresą. Šiam gyvenime daugiausiai nuveikia drąsūs žmonės.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Donaldas Kairys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Donaldas Kairys

Pelningos sutarties Rusijos klube Saratovo „Avtodor“ atsisakęs 43-ejų Donaldas Kairys sudarė kuklesnę, bet ilgalaikę, trejų metų sutartį su „Rytu“, vyriausiojo trenerio kėdėje pakeitęs Dainių Adomaitį.

Trenerio darbas Vilniuje – didelio dėmesio ir spaudimo susilaukiantis krepšinio postas Lietuvoje.

D.Adomaitis Vilniuje išdirbo du sezonus, bet to pakako, jog pasiektų visų laikų „Ryto“ rekordą. Klubo, kuriame per 23 metus pasikeitė net 25 strategai.

„Savo sūnui palinkėčiau kantrybės, aistros, be kurios nieko nebūtų. Palinkėčiau sveikai priimti kritiką, neišsigąsti jos. Palinkėčiau gerai susikomplektuoti komandą, kas yra didelė sėkmės dalis. Ir, žinoma, tobulėti“, – sakė Steponas Kairys.

Nors D.Kairiui dar tik 43-eji, jo bagaže yra jau 15 metų krepšinio žvalgybos ir treniravimo patirties – nuo buvimo trenerių štabuose čempioniškuose „San Antonio Spurs“ bei Maskvos CSKA klubuose iki solidžių pasiekimų su Talino „Kalev/Cramo“ ekipa iš Estijos.

D.Kairio treniruotos komandos išsiskyrė simpatišku žaidimu bei polėkiu puolime, rezultatyviomis bei greitomis atakomis.

Tačiau S.Kairys nėra linkęs klijuoti etikečių.

„Galvoju, kad nėra tokio dalyko, kaip trenerio propaguojamas žaidimo stilius, – kalbėjo S.Kairys. – Tai yra prisitaikymas prie aplinkybių, o stilius gali keistis kasdien. Požiūris keičiasi, ypatingai tų žmonių, kurie ieško. Kalbėti apie kažkokį stilių... Savo laiku turėjau keletą žaidėjų po kryžminių raiščių operacijų, tad greitai žaisti negalėjome. Žaidžiau lėtai, nors norėjau greitai. Man buvo taip naudingiau, tuo metu ir atakos galėdavo trūkti 30 sekundžių. Bandžiau mažinti atakų skaičių ir sutelkti dėmesį į jų kokybę. Tokiu būdu išgauti kažkokį pliusą.

Krepšinio stilius visada keičiasi. Tu kiekvieną dieną sužinai kažką naujo ir kažką koreguoji. Prisitaikai prie sudėties komplektacijos ir prie aplinkybių. Galiausiai prisitaikai prie varžovų. Geras dalykas šiame darbe yra lankstumas ir neįsikabinimas į vieną stilių.“

nuotr. stopkadras /Stepas Kairys ir Saulius Vilkas
nuotr. stopkadras /Stepas Kairys ir Saulius Vilkas

Galbūt buvęs agentas bei treneris savo ilgamete patirtimi ir žiniomis prisidės prie naujojo „Ryto“ projekto?

„Oi ne, oi ne, – šyptelėjęs tarė S.Kairys. – Mes visada su Donaldu pasikalbame apie rungtynes, jas galvose atsisukame ir pereiname per pagrindinius dalykus. Bet kad prisidėčiau kažkuo, tai tikrai ne. Jis suaugęs žmogus, jis nuėjo toliau už mane. Jei kažko paklausia, tai patariu, bet nieko daugiau.“

Ramiajame Ventės rage gyvenantis Stepas Kairys nuo krepšinio nėra atitolęs. Šiuo metu jis individualiai dirba su „Šiaulių“ centru Benu Griciūnu, kuriam liepos pabaigoje sukaks 26-eri metai.

210 cm ūgio šiaulietis praėjusiame LKL sezone žaidė po beveik 20 minučių, rinko po 11,7 taško bei atkovojo po 4,3 kamuolio.

„Aš treniruoju toliau, ir tą darau ne tik sapne, bet ir realybėje, – 15min sakė S.Kairys. – Treniruoju individualiai kai kuriuos žaidėjus, juos koreguoju, tą darau ir telefonu. Aš treniruoju Beną Griciūną. Man pavyko jį motyvuoti, mes išsikėlėme didelį tikslą, susidėliojome etapus ir tiesiog dirbame. Jis motyvuoja mane, aš motyvuoju jį. Gaunasi labai geras duetas.

Man labai patinka individualus darbas, man patinka dirbti su talentu. Kažkodėl man nepavyksti prieiti prie to talento, kažkodėl tai kitiems nėra įdomu. Nors žinių tikrai turiu, metodikos irgi. Žinau, kaip reikia daryti.“

Savo patirtį S.Kairys perduoda vaikams.

Karantinas Lietuvoje tuoj baigsis, tad Vyriausybė davė leidimą rengti stovyklas, tad NASA šįmet vėl įvyks. Vieta – Šventoji.

S.Kairys yra šios krepšinio stovyklos įkūrėjas ir vystytojas. Specialisto pratybas praėjo nemaža dalis garsiausių Lietuvos krepšininkų, o žiniomis stovykloje dalijasi ne tik S.Kairys, bet ir jo sūnus Donaldas.

„Labai laukiu, man patinka dirbti su vaikais. Šios stovyklos vyks tris savaites. Dar labiau patiktų, jei vaikai būtų talentingi, nes pasitaiko visko, atvažiuoja visokio lygio vaikai.

Savo laiku turėjau ypatingą aistrą krepšiniui. Ji atsirado natūraliai, tikriausiai sutapo su mano meile krepšiniui, mano charakteriu ir mano vidumi. Ji neišblėso“, – teigė 70-ąjį gimtadienį gruodį minėsiantis Steponas Kairys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas