Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Kapitono įtaką išskyręs „Ryto“ treneris priminė pernykščio finalo skausmą

Beveik sausakimšoje „Twinsbet“ arenoje antrajame Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) finalo serijos mūšyje vėl prireikė pratęsimo, kuriame vėl triumfavo Vilniaus „Rytas“. Šįkart sostinės komanda Kauno „Žalgirį“ įveikė rezultatu 104:94. Treneris Giedrius Žibėnas išskyrė sirgalių ir kapitono Margirio Normanto indėlį bei priminė pernykščio finalo skausmą.

„Žinojome, kad „Žalgiris“ šiandien bandys suduoti smūgį nuo pat pradžių. Taip ir buvo – jie bandė ant mūsų užgriūti. Nors ne iš karto, bet tuos smūgius palaipsniui atlaikėme, – po dramatiškos pergalės sakė Vilniaus „Ryto“ vairininkas Giedrius Žibėnas. – Turėjome nuostabų sirgalių užnugarį, kurie dominavo visas rungtynes – ar buvo „pliusas“, ar „minusas“. Privalau išskirti ir kapitono pavyzdį sunkiu komandai metu. Taip pat turiu išskirti vieną pagrindinių pergalės priežasčių – mūsų gynėjus, kurie per 45 minutes prie tokio „Žalgirio“ spaudimo padarė tik 9 klaidas. Manau, kad tai yra pagrindinės priežastys, lėmusios mūsų pergalę.“

Greitai pražangų limitą išnaudoję ir Lauryno Biručio nesulaikę „Ryto“ krepšininkai po pirmojo ketvirčio atsiliko dviženkliu skirtumu – 19:30.

Antrajame kėlinyje šeimininkai suaktyvino gynybą, o perimti kamuoliai Giedriaus Žibėno kariaunai leido sėkmingai bėgti į greitas atakas ir po truputį tirpdyti deficitą.

Pilnutėlėje „Twinsbet“ arenoje netrūko emocijų – žaibavo sirgaliai, krepšininkai nevengė vieni kitiems rodyti įvairių gestų. Vienas pavyzdžių – dėl Gyčiui Radzevičiui skirtos pražangos prieš Edmondą Sumnerį nesutikęs Justinas Gorhamas arbitrams rodė „pinigų“ simbolį.

Nors pagrindinė „Ryto“ žvaigždė Marcusas Fosteris vėl turėjo sudėtingą vakarą prieš „Žalgirio“ gynybos variklį Dovydą Giedraitį, perimetro vedlių vadžias sėkmingai perėmė RJ Cole'as ir Margiris Normantas, priartinę Vilniaus ekipą prie varžovų per vieną metimą – 38:39.

Siaubingo M.Fosterio mačo atspindžiu tapo epizodas trečiojo kėlinio viduryje, kai amerikietis sėkmingai įsiveržė į baudos aikštelę, tačiau prametė laisvas iš po krepšio.

Supermeno kostiumą apsivilko kapitonas Margiris Normantas, surinkęs 9 taškus iš eilės ir išlaikęs šiose rungtynėse „Ryto“ galvą virš vandens. Septynių pramestų metimų iš eilės seriją M.Fosteris nutraukė smeigdamas tritaškį metimą, o fantastišką atkarpą 15:1 atlikę G.Žibėno vyrai pagaliau išsiveržė į priekį 69:65.

Patricija Adamovič / BNS/Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“
Patricija Adamovič / BNS/Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“

Trijų lietuvių Lauryno Biručio, Edgaro Ulanovo ir Luko Lekavičiaus vedinas „Žalgiris“ ištraukė pratęsimą, o paskutiniu metimu turėjo galimybę išplėšti ir pergalę, kuria per papildomas 5 minutes 104:94 galiausiai džiaugėsi „Rytas“.

Vos viena komanda „Betsafe-LKL“ istorijoje yra panaikinusi 0-2 rezultatą ir laimėjusi titulą. Tai nutiko 1996-aisiais metais Kauno derbyje, kai Jono Kazlausko vadovaujamas „Žalgiris“ pranoko Vlado Garasto diriguojamą „Atletą“.

„Svarbiausias yra faktas, kad „Žalgiris“ reguliariajame sezone laimėjo visus tris kartus. Kad jie gali tai padaryti, tai yra faktas. Svarbiausia yra žinoti, kad mes kol kas nebuvome patys solidžiausi išlikimo rungtynėse. Jonavoje mes turėjom -14 trečiajame kėlinyje. Prieš „vilkus“ ketvirtose rungtynėse turėjome -28 deficitą. Arba tapsime čempionais, arba pasirodysime kaip mano jau paminėtose rungtynėse. Variantai yra tik du“, – sakė G.Žibėnas.

– Akivaizdu, kad Margiris Normantas šioje serijoje žaidžia nepaisant traumos. Atskleiskite, per ką šioje serijoje eina šis žmogus?

– Jis eina per savo miestą. Nežinau, kaip ši serija baigsis, bet kokį toną kapitonas uždėjo mūsų komandinei dvasiai, tai ši dvasia niekur nedings iki pat sezono pabaigos. Tai – Margirio „per negaliu“ Normanto įtaka.

– Sezono metu „Rytui“ svarbiausi mūšiai sėkmingai nesibaigdavo. Kaip ši komanda subrendo per šį laikotarpį?

– Norime kažką laimėti šį sezoną, kuriame skambių pergalių nebuvo. Vyrai nori į vasarą išeiti skambiau. Toks paaiškinimas. Mes nesame patenkinti šiuo sezonu. Žinau, kad iki galo eisime „per negaliu“, žiūrėsime, ką galiausiai tai atneš.

– Andrea Trinchieri rėžė ilgą prakalbą apie arbitrų darbą. Kaip manote, ar teisėjai šioms rungtynėms padarė įtaką?

– Mes liksime vienintele komanda, kuri atkrintamosiose nekalbės apie teisėjus. Nesvarbu, laimime ar pralaimime. Toks mano komentaras.

VIDEO: PIKENROLAS: hiperbolizuojamas „Rytas“, G.Žiemelio žvalgyba ir spaudimas „Žalgiriui“

– Trečiajame kėlinyje, kai įvyko spurtas, Gytis Masiulis buvo vienas iniciatorių. Ar įžvelgėte per šiuos dvejus metus kažkokių pasikeitimų šio krepšininko charakteryje?

– Žinote, Masiulis ar Radzevičiaus blokas, ar dar kažkas grąžino mus į rungtynes. Sirgaliai mus grąžino į rungtynes.

Šįmet mes turime labai gerą lietuvių ir užsieniečių lydinį. Mes einame labai vienoda linija, visi esame ant to paties puslapio ir visi vienodai norime laimėti. Šiandien gal kažkam nebuvo sėkmingesnės rungtynės puolime, bet jie davė kažką kito, kas tokiuose finaluose labai daug ką lemia. Kažkas padarė stiprią pražangą. Kažkas grįžo į gynybą ir stogą išrašė. Kažkas pasirinko geresnį metimą. Kažkas geriau sužaidė gynyboje. Kažkas sirgalius pažadino, komunikavo su jais teisingu metu. Kažkas nustojo kalbėtis su teisėjais, kai to reikėjo. Visi labai daug prisidėjo, nesinorėtų labai kalbėti tik apie pavardes.

– Kaip būtų galima išlaisvinti Marcusą Fosterį, kuris išlieka bene didžiausiu „Ryto“ rezervu?

– Pasikartosiu dar kartą, kad „Rytas“ nėra vienintelio Marcuso komanda. Turime daugiau ginklų, daugiau potencialo. Kad ir dešimt pramestų baudų. Jeigu apibendrintume, tai mes žinome, kas mūsų laukia pirmadienį. Tai – pragaras. Turime būti tam pasiruošę. Turėsime važiuoti ir vėl kautis vieni už kitus, įrodinėt komandinę dvasią, ką darėme ligi šiol.

– Kokius gynybinius pokyčius padarėte ginantis prieš Luką Lekavičių?

– Visus pokyčius galime tikrai papasakoti savo žaidėjams, bet ne viešai. Pokyčių tikrai buvo, nes mums nepatiko laisvė, kurią Lukas turėjo Kaune pirmose rungtynėse. Jis yra žiauriai geras žaidėjas, kuris visada ras kelių link krepšio, kad ir kaip besigintume. Žinoma, norime jį varginti ne tik puolime, bet ir gynyboje. Šiandien brandžiau su juo elgėmės ir puolime.

Patricija Adamovič / BNS/Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“
Patricija Adamovič / BNS/Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgiris“

– Ar jūsų nenustebino „Žalgirio“ sprendimas neleisti į aikštelę Brady Maneko? Ir kiek šis sprendimas keitė jūsų rungtynių planą?

– Jis visoms komandoms yra taikinys. Žinoma, planą tai kažkiek keitė. Dar prieš rungtynes duotame interviu sakiau, kad tokiose rungtynėse prieš tokią komandą reikia būti pasiruošus laiku daryti pakitimus rungtynių metu. Mums su trenerių štabu šiandien pavyko tai padaryti.

Taip, B.Maneko nežaidimas kažkiek nustebino. Manau, kad tai buvo taktinis sprendimas, o ne kažkokia trauma. Turime būti ir toliau pasiruošę kažkokiems sprendimams ir į juos reaguoti ne per vėlai.

– „Žalgirio“ pagrindinę naštą neša lietuviai, kai „Ryte“ labai svarbūs yra ir legionieriai. Ar jaučiate, kad šį sezoną pasirinkote geresnio charakterio užsieniečius?

– Šie visi legionieriai yra Eurolygos žaidėjai. Apie ką mes kalbame? Tai – aukščiausio lygio žaidėjai. Nenoriu lįsti į „Žalgirio“ daržą. Tai – jų sprendimas, priklausantis nuo to, kas yra kokios formos. Nenoriu į šį kiemą lįsti.

– Praktiškai vis šios komandos lyderiai žaidė praėjusį sezoną nesėkme pasibaigusiame finale. Kiek atsinešėte skausmo ir kartėlio į šią šių metų seriją?

– Tai buvo pirmas sakinys, kurį pasakėme rūbinėje po serijos su „vilkais“. Mes priminėme žaidėjams jų interviu – skaitėme tiek Justino pokalbį vasarą, tiek ir vėliau Marcuso, kodėl jis grįžo iš Kinijos. Jie jaučia kartėlį, o ką kalbėti apie lietuvių branduolį. Žinome, kiek mažai trūko pernai. Labai tikiuosi, kad iš šios karčios patirties ir tragiškos pusantros minutės atsinešime kažką ekstra į lemiamas rungtynes.

VIDEO: PIKENROLAS: hiperbolizuojamas „Rytas“, G.Žiemelio žvalgyba ir spaudimas „Žalgiriui“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius