Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Karalių giljotinos aikštėje liejosi ir lietuvių kraujas: „Taip gyvenime nelaimėsime“

Pirmas dvi dienas Paryžių prausęs lietus baigėsi. Išlindo tokia kaitri saulė, kad skėčius pakeitė elegantiškos vėduoklės. Arba viskas, kas papuola po ranka.

Jutiminė temperatūra artėjo prie 40 laipsnių karščio. Dalis nebesigėdijo vėsintis lipdami tiesiog į miesto fontanus.

Krepšininkus nuo tiesioginės saulės pridengė brezentinis kupolas. Bet vėsiau dėl to buvo tik simboliškai. Prakaitas žliaugė upeliais dar net nepradėjus žaisti.

O žaidė krepšininkai didžiausioje viešoje Prancūzijos sostinės aikštėje, anksčiau vadintoje Revoliucijos, dabar – Santarvės, kur praeityje nulėkė ir karaliaus Liudviko XVI, ir karalienės Marijos Antuanetės galvos.

Revoliucijos metu čia giljotinuota net 1119 asmenų.

Istorinėje vietoje specialiai Paryžiaus olimpinėms žaidynėms iš pastolių suręsta laikina beveik 6 tūkst. žiūrovų talpinanti arena.

Lietuviai choru kartojo tokioje 3x3 atmosferoje niekada gyvenime nežaidę, o kautis debiutantams teko iš karto su olimpiniais čempionais – kaimynais latviais.

Suprasti akimirksniu

  • Lietuvos 3x3 vyrų krepšinio rinktinė debiutuoja olimpinėse žaidynėse.
  • 3x3 krepšinis olimpinėse žaidynėse pradėtas žaisti nuo Tokijo olimpiados, kurioje pirmąjį auksą nuskynė mūsų kaimynai latviai.
  • Titulus gina du tos rinktinės žaidėjai – Nauris Miezis ir Karlis Lasmanis. Prie jų Paryžiuje prisijungė Zigmaras Raimo ir Francis Lacis.
  • Lietuvos 3x3 rinktinė: kapitonas Aurelijus Pukelis, Evaldas Džiaugys, Gintautas Matulis ir Šarūnas Vingelis. Treneris: Dainius Novickas.

Apie maksimalų susikaupimą ir ištrintus socialinius tinklus prieš startą kalbėję lietuviai su jauduliu akivaizdžiai nesusitvarkė. Kamuolys, lyg išteptas sviestu, slydo iš rankų, metimai trankė lanką.

Latviai, priešingai, rangėsi tarsi unguriai ieškodami skylių mūsiškių gynybos tinkluose. Braliukai greitai atitrūko (4:12).

Ir bėdos tuo nesibaigė. Lietuvių kapitonui Aurelijui Pukeliui po kontakto su varžovu buvo prakirsta akis. Aikštėje, kurioje liejosi karalių kraujas, pasruvo ir mūsų vedlys, plačiai skėsčiojęs rankomis, apeliuodamas į tylėjusius teisėjų švilpukus.

Vytauto Dranginio nuotr./Aurelijus Pukelis apeliuoja dėl tylėjusio švilpuko
Vytauto Dranginio nuotr./Aurelijus Pukelis apeliuoja dėl tylėjusio švilpuko

„Tuo metu emocijos darė savo. Norėjosi ten pražangos. Bet gal ten ir buvo žaidybinis epizodas, nežinau, – jau kiek nurimęs kalbėjo Lietuvos rinktinės aukštaūgis. – Teisėjai mūsų sporto šakoje turi tikrai didelę įtaką, nes rungtynės trunka tik 10 minučių, bet mes tikrai negalime nuo pat rungtynių pradžios apeliuoti į jų darbą. Turime daryti savo darbą. Ateiti ir laimėti, kad teisėjai neturėtų jokios įtakos.

O dėl akies – viskas gerai. Žaisti netrukdys. Tiesą sakant, dar pats nemačiau, kaip atrodau, bet kiti sakė, kad siūti nereikės.“

Vytauto Dranginio nuotr./Prakirsta Aurelijaus Pukelio akis
Vytauto Dranginio nuotr./Prakirsta Aurelijaus Pukelio akis

Latvių atakų sužavėtas pranešėjas rėkė „aMiezing“ (latvių lyderio N.Miezio pavardę bandymas prilyginti angliškam žodžiui „amazing“, – past).

Laisvesni, taiklesni ir greitesni olimpiniai čempionai žaidynių starte galiausiai davė karčią pamoką mūsiškiams – 21:14.

„Pirmiausia, tai neįvykdėme rungtynių plano. Nepadarėme to, ką buvome susitarę padaryti, – pažymėjo A.Pukelis. – Jų tritaškiai mus tiesiog žudė. Mano klaidų irgi daug padaryta buvo – gynyboje, atsitveriant ir t.t. Leidome jiems gerai pasijausti, įsivėlėme į jų greitą žaidimą. Latviai galiausiai dar ir pataikė, ko neturėjome jiems leisti.“

Vytauto Dranginio nuotr./Sunkus krepšinio 3x3 rinktinės startas
Vytauto Dranginio nuotr./Sunkus krepšinio 3x3 rinktinės startas

„Taip ir galvojau, kad pirmos rungtynės bus tokios. Tik, kad gal ne tokios blogos. Keista, kad nedarėme to, ką buvome sutarę. Laisvi nepataikėme, mėtėme kamuolius sau į kojas, į užribius – taip mes gyvenime nelaimėsime, – itin karštai ir rungtynių metu, ir po jų reagavo 3x3 rinktinės treneris Dainius Novickas. – Darysime išvadas. Rytoj nebus treniruotės, nes vyrai, atrodo, kad su maišais vaikšto. Nežinau, kas yra. Skaudu žiūrėti, nes žinau kaip jie gali žaisti.“

Vytauto Dranginio nuotr./Dainius Novickas tribūnose
Vytauto Dranginio nuotr./Dainius Novickas tribūnose

„Karšta buvo ir mums, ir latviams. Nekalbėkim apie klimatą. Tai – tikrai negali būti pasiteisinimas, nes esame žaidę ir prie didesnio karščio“, – po skaudžios nesėkmės pasiteisinimų neieškojo kapitonas A.Pukelis.

Pralaimėjimu startavę mūsiškiai savo padėti kiek apsunkino, bet olimpiados dar tikrai nebaigė. Visos 3x3 rinktinės šiose žaidynėse žais su visomis, tad mūsiškių laukia dar 6 akistatos.

Po jų ir paaiškės, kurios dvi stipriausios keliaus tiesiai į pusfinalius, kurios užims 3–6 vietas ir pateks į ketvirtfinalius ir kurioms dviem teks paskutinių vaidmuo bei žaidynių pabaiga.

Suprasti akimirksniu: 3x3 rinktinės tvarkaraštis

  • Liepos 31 d. 23:05 val. prieš Prancūziją.
  • Rugpjūčio 1 d. 14:25 val. prieš Lenkiją ir 20:05 val. prieš JAV.
  • Rugpjūčio 2 d. 11:05 val. prieš Kiniją ir 14:35 val. prieš Nyderlandus.
  • Rugpjūčio 4 d. 19:35 val. prieš Serbiją.

„Po pirmų rungtynių olimpiados nei laimime, nei pralaimime. Turnyras ilgas. Svarbiausia, mano galva, kad geriausiai žaistume tada, kai prasidės atkrintamosios. Aišku, svarbu ir bandyti laimėti kiekvienas rungtynes, kad galbūt patektume tiesiogiai į pusfinalį (užimtume vieną iš dviejų pirmųjų vietų grupėje, – past.). Jeigu to padaryti nepavyks, tai bent į atkrintamąsias reikia būtinai patekti“, – teigė A.Pukelis.

„Tai buvo tik vienos rungtynės. Smagu, kad turime dar šešerias, – papildė D.Novickas. – Darysime išvadas, nes jeigu žaisime taip ir toliau, tai turbūt finišuosime devinti, nors yra tik aštuonios rinktinės.“

Vytauto Dranginio nuotr./Rungtynių akimirka
Vytauto Dranginio nuotr./Rungtynių akimirka

„Ačiū visiems, kurie palaiko mus Lietuvoje. Ačiū ir heiteriams. O mes turime kautis. Negalime stovėti ir žiūrėti, kaip latviai ima kamuolius. Mes turime norėti laimėti! Mes juk kaunamės dėl Lietuvos! Vyrai tikrai gali žaisti geriau ir jie žais geriau. Tikėkit iki galo!“ – garsiai šaukdamas interviu zoną paliko 3x3 krepšinio rinktinės treneris.

Visą Lietuvos sportininkų tvarkaraštį Paryžiuje rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas