Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 08 28

Kas bus antrasis įžaidėjas? Aukšto gynėjo laukia neeilinė misija

Ne tik atidėtas lėktuvo skrydis yra galvosūkis Lietuvos rinktinei prieš Europos krepšinio čempionatą. Technines „Boeing“ problemas įmanoma išspręsti per pusdienį, o štai surasti naują įžaidėją, kuris pakeistų Luką Lekavičių, yra daug sudėtingiau.
Marius Grigonis
Marius Grigonis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

M.Grigonis iš naujo mokosi Lietuvos rinktinės derinius. Ši vasara jam ir taip buvo sudėtinga, nes dėl čiurnos traumos praleido didžiąją dalį kontrolinių rungtynių.

Grįžęs į aikštę jis tikrino čiurną sau įprastoje atakuojančio gynėjo pozicijoje, kai sulaukė kito iššūkio. Per priešpaskutines rungtynes Šiauliuose su Islandija praėjusią savaitę padikaulio lūžį patyrus Lukui Lekavičiui komanda vėl priversta spręsti iki skausmo pažįstamą rebusą – kas aikštėje keis pagrindinį įžaidėją Mantą Kalnietį?

Į komandą buvo iškviestas Adas Juškevičius, bet ne jis, o M.Grigonis keitė M.Kalnietį per paskutinį egzaminą Vilniuje su Ispanija.

Per kontrolines rungtynes šlifuota Lietuvos rinktinės žaidėjų rotacija buvo įgavusi aiškius kontūrus: vidurio puolėją Joną Valančiūną keičia Artūras Gudaitis, sunkųjį puolėją Donatą Motiejūną – Mindaugas Kuzminskas, lengvąjį puolėją Joną Mačiulį – Edgaras Ulanovas, atakuojantį gynėją Martyną Gecevičių – Artūras Milaknis.

M.Kalnietį keisdavo L.Lekavičius, bet dabar realiausias variantas, jog antrojo atakų organizatoriaus vaidmuo teks 23 metų 198 cm ūgiui M.Grigoniui.

„Taip susiklostė situacija Lukui, kad dabar ir treneriui tenka spręsti galvosūkį, ir mums – žaidėjams“, – sakė ne savo noru iš atakuojančio gynėjo į įžaidėjo poziciją pasislinkęs M.Grigonis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marius Grigonis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marius Grigonis

Rungtynių su Ispanija pradžioje atrodė, kad jam sekasi visai neprastai – M.Grigonis perdavė kamuolį Artūrui Milakniui nežiūrėdamas į jį, privertė suklysti Sergio Rodriguezą. Nors gynyboje M.Grigonis nėra toks greitas ir kibus kaip L.Lekavičius, Lietuvos rinktinė įgijo galimybę laisviau keistis ginamais žaidėjais dėl M.Grigonio ūgio.

Šįkart Ricky Rubio ir ir kiti jį labai spaudė. Ispanai turėjo tikslą išmušti jį iš vėžių.

Tačiau dar vienas ginklas – tritaškiai metimai – tose rungtynėse neveikė. Pasitaikė ir klaidų. „Mariui tikrai nėra lengva, jis nerungtyniavo įžaidėju visą pasirengimo laikotarpį. Bet jis įsivažiuos, – po mačo su Ispanija sakė puolėjas Donatas Motiejūnas. – Šįkart Ricky Rubio ir ir kiti jį labai spaudė. Ispanai turėjo tikslą išmušti jį iš vėžių. Tada jis pamatydavo atvirą erdvę, žengdavo ten, o mes išklysdavome iš derinio. Kai apsisukdavo ir vėl bandydavo tęsti derinį, nebelikdavo laiko. Įsivėlėme į tokį žaidimą. Turime tam pasiruošti ir viskas turėtų būti gerai.“

Ir M.Kalnietis nuo suolo stebėjo, kaip sekėsi jo dubleriui. Pagrindinis rinktinės įžaidėjas jau buvo pratęs matyti sunkumus, su kuriais susidurdavo jį keisdavę kiti įžaidėjai ankstesniuose turnyruose – buvo Tomas Delininkaitis, Šarūnas Vasiliauskas, Vaidas Kariniauskas ir tas pats L.Lekavičius, kuriam praėjusiame Europos čempionate irgi toli gražu ne viskas pavykdavo.

„Po rungtynių su Ispanija Marius buvo nusiminęs, bet juk jam teko žaisti prieš Europos čempionus, prieš vienus geriausių įžaidėjų ne tik Europoje, bet ir pasaulyje, – priminė M.Kalnietis. – Pirmas krikštas buvo labai rimtas, todėl normalu, kad viskas nesiklostė kaip iš pypkės. Tačiau jis atrodė neblogai.“

Pats M.Grigonis buvo labiau savikritiškas.

Nors jam yra tekę rungtyniauti įžaidėju, tai, kaip jis pats sako, buvo labai seniai – prieš šešerius ar septynerius metus Lietuvos jaunimo rinktinėje.

Dėl drąsaus charakterio M.Grigonis yra pataikęs ne vieną svarbų metimą lemiamomis sekundėmis jaunimo pirmenybėse.

VIDEO: U18 Lithuania v Serbia Postgame Reaction

Jis kartais varydavosi kamuolį ir žaisdamas Ispanijos klube Tenerifės „Iberostar“, iš kurio šią vasarą persikėlė į Berlyno ALBA. Tačiau sužaisti vieną kitą pikenrolą negana – tai nebuvo tikra įžaidėjo funkcija. Vadovauti vyrų rinktinei, kurioje partneriai yra vaikinai iš NBA, yra visiškai kita.

Įžaidėjo pozicija – pati sunkiausia.

„Įžaidėjo pozicija – pati sunkiausia. Tai – lyg treneris aikštėje, – pabrėžė M.Grigonis. – Sunku, ir tai atsispindi aikštėje – man dar daug ko trūksta.

Manau, kad mano svarbiausia pareiga bus suteikti Mantui Kalniečiui poilsio, nepadaryti klaidų ir pasistengti, kad komanda neišsimuštų iš ritmo.

Dabar reikia išmokti iš naujo. Trūksta šiek tiek įgūdžių vadovauti komandai, kada kokį sprendimą priimti. Bet galbūt dar susistyguosime.“

Suderinti stygas laiko neliko daug. Pirmosios Europos čempionato rungtynės Tel Avive lietuvių laukia šį ketvirtadienį su Gruzijos komanda.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Grigonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Grigonis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas