Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 18

Kazys Maksvytis: „Čempiono žiedą išsikovosiu, o ne iškeisiu į vestuvinį“

Klubiniame fronte titulų neturintis Kazys Maksvytis – per žingsnį nuo pirmojo karjeroje trofėjaus. Karaliaus Mindaugo taurės (KMT) pusfinalyje Kauno „Žalgiris“ rezultatu 77:67 pranoko Panevėžio „7bet-Lietkabelis“, o finale dėl ketvirtojo KMT titulo iš eilės „Žalgiris“ susikaus su Jonavos „CBet“.

Praėjusio sezono KMT finalininkų susidūrime – įtikinama Kauno „Žalgirio“ pergalė, nors Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ keliskart buvo priartėjęs prie tituluočiausios šalies komandos.

Pirmasis kėlinys baigėsi lygiu rezultatu (17:17), o antrajame ketvirtyje pastarųjų trijų sezonų KMT čempioną „Žalgirį“ į priekį timptelėjo septynis taškus surinkęs Ignas Brazdeikis.

Iki ilgosios pertraukos abiems ekipoms sunkiai sekėsi prisišaudyti iš toli – Kazio Maksvyčio auklėtiniai realizavo 1 tritaškį iš 11 (9,1 proc.), „Lietkabelis“ – vos 2 iš 17 (11,8 proc.).

Šlaunies traumą išsigydęs Isaiah Tayloras per dvi minutes pirmajame kėlinyje pasižymėjo tik dviem pražangomis. Atakų organizavimu užsiėmė ne Tomas Dimša ar Lukas Lekavičius, o kapitonas Edgaras Ulanovas.

MVP apdovanojimais garsėjantis „Žalgirio“ puolėjas dar iki ilgosios pertraukos išskirstė 5 iš visų 7 „Žalgirio“ rezultatyvių perdavimų ir buvo pirmas komandoje pagal efektyvumą (12 naud. bal.).

„Lietkabelio“ žaidėjams stigo raumenų stumdantis su grėsminga „Žalgirio“ priekine linija, o išsigelbėjimo ratu galėję tapti tolimi metimai skriejo pro šalį. Po trijų kėlinių K.Maksvyčio komandos pranašumas siekė 55:45.

Lemiamą kėlinį panevėžiečiai pradėjo penkiais taškais iš eilės, bet pagreitį įgavusį „Lietkabelį“ atšaldė penkiais taškais atsakęs Lukas Lekavičius. Po „Žalgirio“ vijurko tolimo metimo iš laisvos padėties – teatrališka Nenado Čanako malda, skirta kažkam „Šiaulių“ arenos palubėse.

Rolandas Šmitas ketvirtajame kėlinyje pasižymėjo dviem itin svarbiais tritaškiais, kurie atmušdavo „Lietkabelio“ bandymus sugrįžti į rungtynes. „Žalgiris“ rungtynes laimėjo 77:67.

„Visų pirma, tai smagu dalyvauti tokiame renginyje. Vienas didesnių krepšinio renginių Lietuvoje. Antra – noriu pasveikinti savo komandą ir sirgalius su pergale. Galvoju, kad sužaidėme neblogas rungtynes. „Lietkabelis“ gerai žaidė ir neleido mums atitolti, bet mes susikrovėme pranašumą geros gynybos dėka antrajame kėlinyje ir kontroliavome mačą iki pabaigos. Mums, treneriams, laimėti tokiu būdu patinka. Pradžioje trūko laisvumo, turbūt kaustė įtampa, bet tuomet prisitaikėme prie sąlygų ir varžovų ir pelnytai laimėjome“, – po mačo sakė Kazys Maksvytis.

Tolimus metimus K.Maksvyčio komanda realizavo 28,6 proc. taiklumu (6 iš 21), o „Lietkabelis“ – 4 iš 29 (13,8 proc.).

Trigubo dublio ritmu žengė „Žalgirio“ lyderis Edgaras Ulanovas, surinkęs 12 taškų, 8 atkovotus kamuolius, 9 rezultatyvius perdavimus, 7 klaidas ir 21 naudingumo balą.

– Ar yra taisytinų dalykų prieš finalą?

– Bus visai kitokios rungtynės. Jei „Lietkabelis“ žaidžia su rungtynių planu, su aiškiomis taisyklėmis gynyboje ir puolime, Jonava yra nestandartinis krepšinis. Reikės skaityti situacijas, nes jie žaidžia kitokį krepšinį. Jie gudriai nutraukinėja derinius. Bus visai kitokios rungtynės. Ką galime pasiimti iš šių rungtynių, tai įtampą ir patirtį.

– Karolis Lukošiūnas ir vėl nežaidė, kaip ir Utenoje. Ar jis iškrito iš rotacijos, ar sveikatos problemos?

– Tai yra daugiau trenerių sprendimas. Jei matote mūsų dvyliktuką, jame iki pilnos komplektacijos trūksta aukštaūgių. Turime gynėjų perteklių, tad Karolis papuola į tą vietą, kai negauna žaidybinio laiko.

– Ką galite pasakyti apie Edgarą Ulanovą, kuris buvo netoli trigubo dublio?

– Kiek mačiau, jis buvo arti keturgubo dublio (šypsosi). Daug kartų kamuolys buvo jo rankose. Kapitonas ėmėsi iniciatyvos, galvoju, kai įvyko persilaužimas, jis buvo vienas to iniciatorių.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Edgaras Ulanovas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Edgaras Ulanovas

– Ar tragiškas „Lietkabelio“ pataikymas iš toli yra geros „Žalgirio“ gynybos pasekmė, ar metimai tiesiog nekrito?

– Žinoma, kad „Lietkabelis“ tritaškius meta kažkiek geriau. Mes kažkiek juos privertėme tai daryti, išmesti skubotus metimus, o kažkur jie patys prametė. Galvoju, kad šiandien gynėmės neblogai, nors ir buvo kelios nesusikalbėjimo situacijos.

– Tai jau ne pirmos geros Luko Lekavičiaus rungtynės. Ar įžaidėjo sportinė forma kyla į viršų?

– Taip. Mes ir kažkiek pakeitėme taktiką, duodame jam daugiau minučių, o kartais ir leidžiame į startinį penketą, kaip ir šiandien, kad pagyvintume puolimą ir jį patį. Jis šį vaidmenį prisiėmė ir puikiai išnaudojo.

– Isaiah Tayloras pradžioje žaidė dvi minutes, bet susirinko dvi pražangas ir daugiau į aikštelę nebuvo išleistas. Ar jis dar nėra pasiruošęs žaisti?

– Jis dar nėra visiškai pasiruošęs, o vakar treniruotėje ir koją nikstelėjo. Nėra sveikatos, dar fizinės formos problemos. Įmetėme jį į aikštelę, laukėme ir žiūrėjome, kaip jis atrodys. Veikiausiai tą patį darysime ir finale. Jeigu įsilies gerai į žaidimą, toliau jį naudosime. Jei matysime, kad jam dar trūksta geresnio ritmo ir geresnės formos, žaisime be jo.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Isaiah Taylor
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Isaiah Taylor

– Kiek jums svarbu laimėti KMT titulą?

– Žinoma, kad svarbu. Tai būtų pirmasis titulas su „Žalgiriu“. Svarbu.

– Ar pernai po pralaimėto „Betsafe-LKL“ pusfinalio dar yra kažkokio nenutekėjusio kraujo prieš „Lietkabelį“?

– Auklėtiniams to neakcentuojame, daugiau sau. Mes tai pasiėmėme kaip gerą patirtį. Padarėme išvadas dėl komplektacijos ir žaidimo stiliaus. Šįmet mes žaidžiame kitaip nei pernai.

– Jonavos „CBet“ jau sugadino Manto Kalniečio karjeros pabaigos šventę, tad turbūt papildomai motyvuoti auklėtinių nereikės?

– Taip, kiek ir visoje Europoje. Nereikia toli žiūrėti. Šiandien „CBet“ sukūrė netikėtumą, nes „Rytas“ buvo laikomas favoritu. Pamatėme, kas gali atsitikti, jeigu žaisime blogai. Turime papildomos motyvacijos, nes neseniai pralaimėjome „Betsafe-LKL“ čempionate.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kazys Maksvytis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kazys Maksvytis

– 2014-aisiais metais Virginijus Šeškus iškovojo taurę Panevėžyje, kai jūs su „Neptūnu“ likote ketvirtoje vietoje. Ką prisimenate iš to laikotarpio?

– Tuomet labai apmaudžiai pralaimėjome „Rytui“ pusfinalyje, berods, gal vienu ar dviem taškais, todėl teko žaisti dėl trečios vietos su „Žalgiriu“.

Prienai tuomet buvo atsipalaidavę ir geros nuotaikos. Ta gera nuotaika ir atsidavimas juos nuvedė iki titulo.

– Treneri, ar prieš kelionę į Šiaulius ruošėtės kelis žingsnius į priekį? Kiek to pasiruošimo teko išmesti į šiukšliadėžę?

– Turėjome kelias treniruotes ir turėjome galimybes daugiau pasiruošti rungtynėms su „Lietkabeliu“. Reikės paklausti skautų, nes įdomu, kam jie daugiau ruošėsi – „Rytui“ ar Jonavai. Reikės viską pamiršti ir ruoštis kitoms rungtynėms.

– Jei kas pasiūlytų, ar keistumėte savo vestuvinį žiedą į Karaliaus Mindaugo taurę?

– Provokuojantis klausimas (juokiasi). Nekeisčiau, nes šeima yra svarbiau. Čempiono žiedą išsikovosiu, o ne iškeisiu į vestuvinį.

VIDEO: PIKENROLAS: be čempionato likusios moterys ir kuklūs „Žalgirio“ šansai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas