Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 17

Kazys Maksvytis: „Minimalus tikslas pasaulio čempionate – bilietas į Paryžių“

Pirmadienio popietę „Vanagupės“ viešbutyje Palangoje susirinko Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė, pradėsianti pasiruošimą pasaulio čempionatui. Vyriausiasis nacionalinės komandos generolas Kazys Maksvytis pranešė apie dar dviejų žaidėjų netektis bei „pigius“ krepšininkų atsisakymus.

Nors dar prieš savaitę Kazys Maksvytis paskelbė šešiolikos žaidėjų sąrašą, kurie dalyvaus pagrindinės Lietuvos rinktinės stovykloje, tačiau per šį laiką nusibraukė dar du krepšininkai.

Treneris atskleidė, jog prie ir taip jau atsisakiusių atvykti beveik tuzino žaidėjų prisidėjo traumuoti Gytis Radzevičius ir Martynas Sajus.

Nors rinktinė ir yra aptrupėjusi, Kazys Maksvytis pasaulio čempionatui kelia aukščiausius tikslus – iškovoti bilietą į kitąmet Paryžiuje vyksiančias olimpines žaidynes. Tai yra – patekti tarp dviejų stipriausių Europos rinktinių, jei neskaičiuotume turnyro šeimininkės Prancūzijos.

„Šiandien pradedame pagrindinę stovyklą pasaulio čempionatui pasiruošimui. Šią vasarą nemažas iššūkis buvo surinkti žaidėjus, kurie atstovaus Lietuvai. Kai kurios netektys buvo planuotos, kurioms ruošėmės iškart, o kai kurios netektys atsirado vasarą.

Arnas Butkevičius darėsi operaciją, o paskutinę savaitę paaiškėjo, kad negalės dalyvauti Martynas Sajus, kuris gavo traumą, ir Gytis Radzevičius, kuris negali dalyvauti dėl riešo problemų. Paskutinę savaitę reikėjo įvesti korekcijas, – sakė Kazys Maksvytis. – Pradėsime šią stovyklą su dvylika žaidėjų ir Jonu Valančiūnu, kuris dėl NBA taisyklių pora savaičių turės treniruotis be kontakto. Iš rezervinės stovyklos pasikvietėme Gabrielių Maldūną, kad padėtų mums, o už savaitės atvažiuos ir Ignas Brazdeikis bei prisidės ir porą jaunuolių iš pirmos stovyklos. Už dviejų savaičių prisijungs Jonas Valančiūnas ir Ąžuolas Tubelis, kuris atvyks kaip NBA žaidėjas, tad ne anksčiau kaip liepos 29 dieną.

Turime tokią sudėtį, kokią turime. Šiek tiek talento netekome, bet patrankų mėsa nebūsime. Aukščiausius tikslus galime pasiekti su geru darbu ir susiklausymu. Aš, kaip vyriausiasis treneris, turiu pirmas rodyti pasitikėjimą. Galbūt neturėsime tiek talento, bet turėsime susižaidimą ir išreikštus lyderius, ir tuos, kurie juos keis. Tikiuosi, kad turėsime gerą vasarą.“

– Kuriose pozicijose Lietuvos rinktinė talento neteko daugiausiai?

– Jeigu lyginame su praėjusia vasara, tai labiausiai reikia kreipti dėmesį į žaidėjus, kurie turėjo didžiausią vaidmenį. Tai – Domantas Sabonis, Marius Grigonis, Arnas Butkevičius ir Lukas Lekavičius. Turbūt šiose pozicijose didžiausi praradimai, bet žaisime ne keturi prieš penkis, o penki prieš penkis. Šiuos žaidėjus kažkas pakeis. Mes surinkome tuos, kurie yra pasiruošę, yra sveiki ir nori žaisti Lietuvos rinktinėje.

– Ar Gytis Radzevičius ir Martynas Sajus susižeidė vasaros metu?

– Gytis Radzevičius praėjusiame lange ir visą sezoną žaidė su traumuotu riešu. Ši informacija jau turbūt buvo išlindusi. Jis galvojo, kad jam viskas gerai, bet pradėjęs pasiruošimą rinktinei, vėl pajuto skausmus. Jis turi tvarkytis savo riešą. Martynas Sajus atostogų metu patyrė nedidelę traumą, kuri neleidžia jam pradėti stovyklos su mumis. Jis porą savaičių negalės sportuoti, o būtent šiuo metu jis mums yra labiausiai reikalingas, kol negali žaisti Jonas Valančiūnas.

– Kokius tikslus keliate pasaulio čempionate?

– Minimalus tikslas – bilietas į Paryžiaus olimpines žaidynes. Bet tikslus turi kelti federacija.

– Kodėl Lietuvos rinktinėje nėra Artūro Gudaičio? Ar tai žaidėjo noras, ar jūsų sprendimas?

– Tai labiau yra mano sprendimas, kadangi žinojau, kad atvažiuos Jonas Valančiūnas ir Donatas Motiejūnas. Sunku sutalpinti į vieną poziciją tris tokio pajėgumo žaidėjus. Aš pasirinkau Donatą ir Joną.

– Kiek lyderystės šioje rinktinėje tikitės iš Roko Jokubaičio?

– Jaunas žaidėjas, kuris turėjo gerą patirtį praėjusią vasarą rinktinėje ir klubiniame sezone. Manau, kad jam tai prideda pasitikėjimo ir lyderystės.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rokas Jokubaitis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rokas Jokubaitis

– Iškritus Gyčiui Radzevičiui, dar labiau paūmėjo trečios pozicijos problema. Kuriuos rezervinės rinktinės žaidėjus matote, kaip galinčius užkamšyti šią skylę?

– Manau, kad yra jaunuolių, kurie gali papildyti šią poziciją. Pirmoje stovykloje yra Deividas Sirvydis, galbūt dar Matas Jogėla. Galbūt grįšime prie seno modelio ir šioje pozicijoje kažkiek išbandysime Mindaugą Kuzminską. Reaguosime į situaciją.

– Ar Igną Brazdeikį labiau matote antroje, ar trečioje pozicijoje?

– Ir taip, ir taip. Žiūrėsime, kaip susidėlios situacija. Turime galimybę pasilikti aukštesnę sudėtį ir naudoti Igną antroje pozicijoje. Galime su juo žaisti ir trečioje pozicijoje. Tai yra privalumas, kad jis gali žaisti per kelias pozicijas.

– Kiek skiriasi Jono Valančiūno ir Domanto Sabonio bei Jono Valančiūno ir Donato Motiejūno tandemai?

– Manau, kad šįmet žaisime daugiau, kai jie keis vienas kitą, o ne žais kartu. Tai nutiks nebent trumpomis atkarpomis. Galbūt jie bus kartu, bet daugumoje situacijų jie keis vienas kitą.

Jie yra skirtingi žaidėjai. Sunku juos lyginti. Domas puikiai žaidė NBA, bet jei kas galėjo jį pakeis ir tinkamiausiai prie to priartėti, tai Donatas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Lietuvos krepšinio rinktinės nariai renkasi į stovyklą
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Lietuvos krepšinio rinktinės nariai renkasi į stovyklą

– JAV žurnalistai ėmė paneiginėti jūsų informaciją dėl Domanto Sabonio piršto operacijos. Ar įvyko nesusikalbėjimas?

– Su Domantu teko kalbėti seniau, kai jis dar pasakė apie savo apsisprendimą nežaisti rinktinėje. Jis pažadėjo atvažiuoti kitais metais. Tuomet buvo kalba apie gydymą be operacijos, bet kad labiau reikės operacijos. Tai buvo ne iki galo iškomunikuota iš mano pusės. Pasirodo, kad operacijos nedarė, toliau gydė pratimais ir terapijomis.

– Ar po M.Sajaus netekties su L.Biručiu išlieka tas pats susitarimas?

– Kol kas lieka toks. Su Laurynu kalbėjome jau anksčiau. Jis padėtų mums, jei nebūtų Jono arba Donato. Šiuo atveju jis pasitreniruos porą savaičių, padės mums ir sau, o tuomet grįš į savo pasiruošimo planą.

– Treneri, ar jums nėra keista, kad niekada didžiuosiuose turnyruose neatstovavę žaidėjai nenori važiuoti į rinktinę, jei neturi garantijų dėl savo vietos komandoje?

– Pastaruoju metu iš viso keičiasi tendencijos dėl atstovavimo rinktinei. Jei žaisime olimpinėse žaidynėse, manau, kad norinčių bus daugiau.

Kartais reikėtų paprasto ir tiesaus atsakymo – noriu pailsėti arba noriu pasirašyti naują kontraktą. Tas pigus pasiteisinimas individualiomis treniruotėmis... Manau, kad nieko nėra geriau nei sportuoti su rinktine, kai esi už dyką prižiūrimas trenerių ir gydytojų. Viskuo rūpinasi federacija. Galvoju, visa tai reikia tiesiai išdėstyti.

Šią spragą mes bandome užpildyti. Su federacija kalbamės, kad kitąmet pirmąją stovyklą pradėtume dar anksčiau. Lietuvoje suteiktume galimybę padirbėti fiziškai ir pasiruošti tinkamai sezonui. Galėtume juos stebėti, o žaidėjams nereikėtų ruoštis sezonui nuvykus į Ameriką ir Ispaniją.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kazys Maksvytis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kazys Maksvytis

– Kaip atrodys pasiruošimas čempionatui?

– Artimiausias dvejas rungtynes žais žaidėjai iš pirmos stovyklos. Mums patiems tai yra labai įdomu, nes kai kuriuos žaidėjus gyvai seniai esame matę. Tuo metu pagrindinė stovykla baigs fizinį pasiruošimą ir abejas stovyklas sujungsime į vieną. Manau, kad prie pagrindinės stovyklos prisijungs 2-3 žaidėjai, o vienas jau prisijungė. Tai – Gabrielius Maldūnas.

Nuo liepos 29-osios dienos prisijungti galės ir kiti du žaidėjai – Jonas Valančiūnas ir Ąžuolas Tubelis. Kai galės prisijungti pagrindiniai žaidėjai, žaisime su jais ir ieškosime optimalių penketų. Ieškosime optimaliausio dvyliktuko, kuris galės vykti į pasaulio čempionatą.

– Ar Ignas Brazdeikis prie Lietuvos rinktinės prisijungs būdamas Kauno „Žalgirio“ žaidėju? Krepšininko kontrakte pliusas lyg buvo nurodytas ties liepos 15-ąja diena?

– Jūsų informacija yra ne visai tiksli. Iki liepos 15-osios dienos yra galimas išėjimas į kitą Eurolygos komandą. Dar turime kažkiek laiko, kol užsidarys langas į NBA. Tas langas užsidarys neužilgo. Tuomet galėsime tvirtai sakyti, kad Ignas žais ir rinktinėje, ir Lietuvos klube.

– Ko tikitės iš Ąžuolo Tubelio, kurio Lietuvos sirgaliai nematė jau seniai?

– Jis man kažkiek primena Domantą Sabonį. Amerikoje jis didžiąją laiko dalį žaidė ketvirtoje, o kartais – penktoje pozicijoje. Toks vaizdas, kad Europoje jis mobilus vidurio puolėjas.

Jis turi nedidelių traumų ir negali parodyti viso savo pajėgumo Vasaros lygoje, dėl ko buvo ir pasaugotas. Pailsės, pasigydys kelias savaites ir prisijungs prie mūsų. Manau, kad jis galėtų būti tuo aukštaūgiu, kuris žaistų per dvi pozicijas ir įneštų energijos nuo suolo, kaip ir kiekvienas jaunuolis.

– Kokį įspūdį paliko Lietuvos 20-mečių rinktinė?

– Tikėjau šita rinktine. Ir dabar nesuprantu, kas atsitiko. Jie buvo užsigrūdinę, turėję gerų kovų, o komandos branduolys laimėjo NKL. Tai dar kartą parodė, kokia yra trapi linija tarp pirmos ir aštuntos vietos. Manau, kad jie turėjo realius šansus kovoti dėl medalių.

– Gabrieliaus Maldūno istorija yra išskirtinė. Prieš šešerius metus jis jau buvo metęs krepšinį ir ėjęs dirbti bankininku, o dabar yra arti pasaulio krepšinio čempionato. Kiek yra realu, kad Gabrielius vasaros pabaigoje vyks į Filipinus?

– Tai yra realu. Jeigu matote, tai aš ir visi treneriai mėgsta turėti tokį žaidėją, kurie gali žaisti ir ketvirtoje, ir penktoje pozicijose, atlikti kažkokias gynybines užduotis ir duoti trumpą poilsį lyderiams. Žiūrint į šių metų komplektaciją, jam, kaip ir visiems 4-5 pozicijoms žaidėjams, yra neblogas šansas užsikabinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas