Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 08 17

Košmariški prisiminimai – lemtinga klaida ir Lietuvą pravirkdęs metimas

Dariaus Songailos klaida, žudantis Vlado Ilievskio tritaškis, netaiklus Simo Jasaičio metimas, nuščiuvusi „Žalgirio“ arena ir sūrios ašaros. Štai ką prisimename iš paskutinės didžiausios Makedonijos pergalės krepšinio aikštėje. 2011-ųjų Europos čempionate lietuviai nusileido makedonams 65:67 ir savų sirgalių akivaizdoje nepateko į pusfinalį.

„Parodėme, kokią didelę širdį turime. Visą gyvenimą atsiminsiu šį metimą“, – tada sakė paskutinėmis sekundėmis lietuvius negailestingu tritaškiu nubaudęs V.Ilievskis.

35-erių 188 cm ūgio Makedonijos įžaidėjas sugrįžta į Kauną. Su gerokai pasikeitusia rinktine be savo didvyrio Bo McCalebbo, grėsmingos išvaizdos aukštaūgio Pero Antičiaus ar veterano Todoro Gečevskio.

Tačiau Kaune vėl lankysis buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ vidurio puolėjas Predras Samardžiskis, gausybė vidutiniokų ir kitas natūralizuotas amerikietis, aukštaūgis Richardas Hendrixas.

Makedonijos rinktinė
Makedonijos rinktinė

Aukštai šokę, žemai krito

Prieš ketverius metus į geriausių Europos komandų penketuką patekę makedonai Senojo žemyno pirmenybėse varžysis vienoje grupėje su Graikija, Slovėnija, Kroatija, Nyderlandais ir Gruzija.

Aukštai šokusiems, bet greitai nukritusiems makedonams dar reikės įrodyti, kad jie verti vietos kitame turnyro etape.

Lietuvoje šlovės apsvaiginti makedonai vėliau nieko nepešė olimpinėje atrankoje, o 2013-aisiais Slovėnijoje per 5 mačus pasiekė vos vieną pergalę ir pasidalijo paskutiniąsias 21-24 vietas.

2014-aisiai pasaulio čempionatą, kur lietuviai liko ketvirti, makedonai stebėjo tik per televizorių ir grūmėsi Europos pirmenybių atrankoje su Belgija, Baltarusija bei Danija.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Liūdesys ir džiaugsmas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Liūdesys ir džiaugsmas

Jau atkeršijo

Liepos 22-ąją, kai Lietuvos rinktinė jau buvo pradėjusi pasirengimą čempionatui, Makedonijos ekipa atleido vyriausiąjį trenerį Aleksandrą Džikičių. Jį pakeitė nuo 2013-ųjų asistentu rinktinėje dirbęs Marijanas Srbinovskis.

Vienaip ar kitaip, makedonai į „Žalgirio“ areną sugrįžta šią vasarą dar nenugalėti. Pasirengimo pradžioje jie du kartus nugalėjo Izraelį, 75:58 ir 69:64, bei sutriuškino ukrainiečius 81:51.

Beje, lietuviai bandė atkeršyti makedonams iškart po Europos čempionato 2011-aisiais, kai pasikvietė skriaudikus į pirmąsias kontrolines rungtynes Klaipėdos „Švyturio“ arenoje. Bet ir tąkart makedonai buvo geresni, išsivežę pergalę iš Lietuvos 78:74.

Lietuviai galiausiai atkeršijo Makedonijai prieš Europos čempionatą Slovėnijoje, kai pranoko varžovus Skopjė 62:50, o turnyro antrąją dieną nugalėjo makedonus 75:67.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas