Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 13

Kroatų pavyzdys lietuviams 4-0: kaip jie sugebėjo prisikviesti keturis NBA žaidėjus?

Ketvirtadienio rytą „Gradski Vrt“ arenos personalas didžiausioje krepšinio salėje visame sporto komplekse baigė klijuoti oficialius FIBA lipdukus. Aukštai aukštai palubėse kabėjo Lietuvos ir Kroatijos vėliavos. Ketvirtame pagal dydį mieste šalyje Osijeke jau beveik pasiruošta 2019-ųjų pasaulio čempionato atrankos dvikovai. Vietiniai ją vadina žūtbūtine kroatams. Į ją priešininkai kyla Lietuvai rodydami pavyzdį 4-0.
Ivica Zubacas
Kroatijos krepšinio rinktinės spaudos konferencija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Dario Šaričius, Bojanas Bogdanovičius, Ante Žižičius ir Ivica Zubacas – keturi iš šešių kroatų žaidėjų NBA, kurie penktadienio vakarą 21 val. 15 min. Lietuvos laiku stos į kovą su Lietuva.

Dainius Adomaitis savo rikiuotėje neturės nė vieno iš dviejų NBA atstovų. Nebus ir kelių kitų vertingų žaidėjų, kurie būtų gerokai sustiprinę žaliai baltų pajėgas prieš septintąjį planetos pirmenybių atrankos mūšį – kol kas sunkiausią mūsų šaliai.

Ne vieną jų stabdė rekomendacijos, kurių krepšininkai sulaukė iš savo NBA ir Europos komandų. Bet Kroatijos krepšininkai suprato, kad šįkart turi pasiaukoti dėl savo rinktinės.

Pavyzdžiui, Bojaną Bogdanovičių, visai kaip Domantą Sabonį, taip pat stabdė „Indiana Pacers“ ekipa. Tačiau kroatas negalėjo atsukti nugaros savo šaliai sunkiu metu.

Vienas tų krepšininkų – 21-erių 216 cm ūgio vidurio puolėjas Ivica Zubacas, kuriam „Los Angeles Lakers“ neslėpė, kad toks jo pasirinkimas netenkina klubo.

„Jie nebuvo patenkinti, bet pasakė, kad tai mano pasirinkimas. Nusprendžiau, kad turiu važiuoti, nes komandai manęs reikia.

Mes turime patekti į pasaulio čempionatą. Šios dvejos rungtynės yra svarbios. Jeigu laimėsime prieš Lietuvą ir Italiją, tai bus svarbus žingsnis tikslo link. Manau, Kroatijai būtent dabar mūsų reikėjo labiausiai, todėl turėjau atvykti, – 24sek Osijeke po oficialios spaudos konferencijos sakė Ivica Zubacas. – Nemanau, kad tai neigiamai paveiks mano sezoną NBA, nes aš nepraleidžiu treniruočių stovyklos ar panašiai. Būsiu Los Andžele likus 5 dienoms iki treniruočių stovyklos ir būsiu geros formos. Manau, man tai gali tik padėti.“

Kroatijos rinktinė tapo FIBA ir Eurolygos karo įkaite. Netekę net šešių NBA atstovų ir geriausių Eurolygos krepšininkų, languotieji trimis pralaimėjimais pradėjo pasaulio pirmenybių atranką ir vos prasibrovė į antrąjį etapą.

Su 3 pergalėmis ir 3 pralaimėjimais kroatai dabar malasi 3-6 vietose. Blogiausia, kad šis langas rugsėjį yra vienintelis, kada Kroatija rungtyniaus stipriausios sudėties. Ketverias likusias atrankos rungtynes teks žaisti su rezervine komanda.

PČ atrankos J grupė

1. Lietuva 6-0
2. Italija 4-2
3. Lenkija 3-3
4. Nyderlandai 3-3
5. Kroatija 3-3
6. Vengrija 3-3

„Koks normalus žmogus gali suprasti šią sistemą? – pyko kroatų treneris Draženas Anzulovičius. – Žaisti dėl patekimo į svarbiausias varžybas be geriausių žaidėjų? Tai blogai visam sportui, sirgaliams. Pirmiausia, ką jie turi padaryti, tai rasti susitarimą su NBA ir Eurolyga. Tada bus visiems geriausia.

Jie turi susėsti prie derybų stalo rytoj. Ne, jau šiandien.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Draženas Anzulovičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Draženas Anzulovičius

Jis didžiavosi savo vyrais, kurie įžvelgė grėsmę Kroatijos rinktinės likimui. Esą, svarbiausia buvo jų noras, o Kroatijos krepšinio federacijai tik beliko sutvarkyti teisinius formalumus.

Susitelkimas kroatų stovykloje – maksimalus. I.Zubacas Lietuvos žurnalistams pasakojo, kad pastarąsias pora savaičių kroatai labai energingai ruošėsi atrankos mačams su Lietuva ir Italija. Dvi pergalės pagerintų kroatų pozicijas, nors NBA krepšininkams vėliau ir tektų tik per televizorių stebėti, ar likę tautiečiai užbaigs savo darbą ir pateks į pasaulio čempionatą.

„Sunku. Jau buvo sunku matyti juos pralaiminčius atrankos pradžioje. Mes juos labai palaikome ir tikime, kad jie atiduos visas jėgas. Reikia tikėtis tik geriausio“, – pridūrė I.Zubacas.

Nepaisant Jono Valančiūno bei Domanto Sabonio netekčių ir kelių kitų svarbių žaidėjų nebuvimo rinktinėje, kroatai vis tiek gerbia solidžią lietuvių sudėtį.

Jie taip pat įsitikinę, kad jeigu Lietuvos rinktinė nebūtų pasiekusi visų šešių pergalių ir dabar būtų kroatų pozicijoje, tie krepšininkai dabar būtų nacionalinės komandos stovykloje.

„Manau, jie dabar čia būtų, jeigu jums būtų būtinos pergalės. Jūs turite šešias pergales ir nė vieno pralaimėjimo. Viena pergalė ir jūs pasaulio čempionate. O mes supratome, kad galime pasiekti tikslą tik tada, jei žaisime visi. Aš esu laimingas, kad turime čia keturis NBA žaidėjus ir turime geresnius šansus laimėti“, – teigė I.Zubacas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kroatijos krepšinio rinktinės spaudos konferencija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kroatijos krepšinio rinktinės spaudos konferencija

Ant šalia „Gradski Vrt“ arenos esančių namų sienų kabo Kroatijos vėliavos. Kroatiški inicialai išpaišyti ir ant klaikiai atrodančio futbolo stadiono, esančio prie pat modernaus sporto komplekso.

Kroatija – itin patriotiška valstybė, kurioje tauta žmonėms yra viskas. Todėl į Osijeką veržiasi ir šeši NBA krepšininkai, ir veršis 3,5 tūkst. aistruolių, nors ketvirtas pagal dydį šalies miestas neturi didelių krepšinio tradicijų.

Išretėjusios Lietuvos rinktinės laukia varžovas, kuriam penktadienio kova bus daugiau nei tik dėl pergalės.

Lietuvos rinktinės rotacija
Mantas Kalnietis Lukas Lekavičius
Renaldas Seibutis Adas Juškevičius
Edgaras Ulanovas Rokas Giedraitis Deividas Gailius
Mindaugas Kuzminskas Eimantas Bendžius Edgaras Želionis
Artūras Gudaitis Evaldas Kairys
Kroatijos rinktinės rotacija
Rokas Stipcevičius Mate Kalajžičius
Krunoslavas Simonas Jakovas Mustapičius Josipas Bilinovacas
Bojanas Bogdanovičius Ivanas Ramljakas
Dario Šaričius Tomislavas Zubčičius Hrvoje Peričius
Ante Žižičius Ivica Zubacas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai