Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 08 29

Laikini Lietuvos rinktinės namai: legendinė arena, menanti Arvydo Sabonio košmarą

Maždaug 14 valandą Tel Avive turėjo prasidėti Lietuvos rinktinės treniruotė, tačiau žurnalistai galėjo laisvai šmirinėti po salę netrukdomi. Kol fotografas Erikas Ovčarenko mėlynose tribūnose paveikslavo aikštę, Lietuvos rinktinės krepšininkai už 2,5 tūkst. kilometrų dar tik ruošėsi antram dubliui – pakartotiniam skrydžiui į Tel Avivą. Dėl lėktuvo techninių problemų nacionalinė komanda išskrido iš Vilniaus ne pirmadienio, bet antradienio popietę. 24sek žurnalistai spėjo išlydėti Lietuvos krepšininkus į Izraelį ir patys greičiau pasiekė Europos čempionato grupės varžybų vietą. Dabar kviečiame pasižvalgyti po laikinus Lietuvos rinktinės namus.
Tel Avivo arena
Tel Avivo arena / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

O čia karšta. Antradienį Tel Avivą kaitino 30 laipsnių saulutė su 51 proc. drėgme. Tai reiškia, kad apsukęs ratą aplink areną, į tą patį tašką grįši jau lengvai sušlapęs.

Bet gyventi įmanoma. Ši saulė labai patiks maždaug tūkstančiui į Tel Avivą atvyksiančių Lietuvos rinktinės sirgalių, kurie krepšinį suderins su atostogomis. Panašiai kaip 2014-aisiais Gran Kanarijoje.

Beje, sukdami ratą aplink areną sutikome tris linksmus pro šalį ėjusius statybininkus, kurie smagiai šokinėjo prieš E.Ovčarenko fotoobjektyvą.

Izraelyje krepšinis neprilygsta futbolui, bet žmonės pasiduoda gerai Europos čempionato nuotaikai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tel Avivo arena
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tel Avivo arena

Kolegos iš TV3 papasakojo, kad Izraelis kol kas puikiai pasirengęs čempionatui – grupės varžybos galėtų startuoti kad ir antradienį, likus porai dienų iki oficialaus numatyto starto.

Tokį paslaugų personalą krepšinio turnyruose sunku prisiminti. Aplink areną ir jos būstinėje zuja savanoriai, kurie praeidami vis pasiteirauja: „Ar viskas gerai? Ar viskas veikia? Ar nieko netrūksta?“

Iš pradžių Tel Avivo arenoje tilpo tik 5 tūkstančiai žiūrovų, joje nebuvo sėdimų vietų ir jos nedengė stogas.

Čia, žurnalistų centre, šypsosi ir lietuviai Monika Skuodytė bei 44 metus Izraelyje gyvenantis Michailas Rafaelis, pasirengę pagelbėti kiekvieną akimirką.

Na, įžengus į Tel Avivo areną – tituluotojo „Maccabi“ klubo namus, kurie sezono metu atpažįstami „Menora Mivtachim“ vardu, dar negali pasakyti, kad Izraelis jau gali atverti duris sirgaliams.

Nors Izraelio saugumas apipintas įvairiausiais mitais, kaip ir įprasta daugumai čempionatų, porą dienų prieš turnyrą su akreditacija gali vaikščioti, kur panorėjęs, o apsaugos čia dar reikėtų paieškoti.

Daugiafunkcis Tel Avivo sporto kompleksas pastatytas dar 1963-iaisiais, bet renovuotas tris kartus – 1973, 2005 ir 2008 metais.

Beje, iš pradžių Tel Avivo arenoje tilpo tik 5 tūkstančiai žiūrovų, joje nebuvo sėdimų vietų ir jos nedengė stogas.

„Maccabi“ rungtynes geriausiais klubo laikais, prieš pastarųjų metų krizę, stebėdavo 11 tūkst. žiūrovų. Dėl Europos čempionatui pritaikytų vietų, grupės varžybas čia galės stebėti daugiausiai 8800 žmonių.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tel Avivo arena
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Tel Avivo arena

Bet šioje jaukioje salėje krepšinio rungtynes stebėti bus vis tiek ypatinga. Žvalgantis po mėlynas lyg jūrą tribūnas neatrodo, kad mačą čia galės stebėti tik beveik 9 tūkst. žmonių. Salė atrodo kur kas erdvesnė.

Vos tik išnėrus iš lengvai pasenusių betoninių Tel Avivo arenos koridorių ir pakilus arčiau parketo, akys krypsta į vieną tašką šalia tritaškio linijos.

Lietuvos krepšinio sirgaliams ši arena labiau žinoma „Nokia“ vardu. Tą pavadinimą labiausiai įsiminėme po „Žalgirio“ kovų su Tel Avivo „Maccabi“. Viena iš tų kovų amžiams paliks randą žaliai baltose širdyse.

2004-ųjų pavasarį Derrickas Sharpas tritaškiu su sirena išplėšė pratęsimą su „Žalgiriu“, kuriame „Maccabi“ patiesė pergalę rankoje jau laikiusius lietuvius ir išstūmė žalgiriečius iš kelio į Eurolygos finalo ketvertą.

VIDEO: Eurolyga: Derrickas Sharpas nužudo Kauno „Žalgirį“

Tose rungtynėse dalyvavo Arvydas Sabonis – dabartinis Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas.

Tai buvo paskutiniai Sabo karjeros metai. Fantastiški metai.

39-erių Sabas su 16,7 taško, 10,7 atkovoto kamuolio ir 26,3 naudingumo balo vidurkiu jau buvo laimėjęs naudingiausio Eurolygos reguliariojo sezono žaidėjo prizą ir buvo pakeliui į „Top 16“ etapo MVP.

euroleague.net/Arvydas Sabonis 2004 m.
euroleague.net/Arvydas Sabonis 2004 m.

A.Sabonis sunkiai išgyveno tą pralaimėjimą, bet Lietuvos rinktinė bandys išsklaidyti niūrų krepšinio federacijos prezidento prisiminimą apie Tel Avivo areną siekdami pirmosios vietos B grupėje, kurioje dar žais Izraelis, Italija, Gruzija, Vokietija ir Ukraina.

Pirmąsias rungtynes čia lietuviai žais ketvirtadienį, 18 val. 30 min. su Gruzija.

Pirmąją treniruotę lietuviai joje turėjo surengti būtent antradienio popietę, o E.Ovčarenko fotoaparate planavome išvysti rinktinės narius su kamuoliu, ne tuščią parketą.

Tel Avivo arena sulauks Lietuvos krepšininkų trečiadienį – numatyta pusantros valandos treniruotės pradžia 18 val. Tiesa, Izraelio grupės komandos taip pat treniruosis „Hapoel“ arenoje, kurioje Lietuvos komanda galės surengti 55 minučių pratybas trečiadienio rytą, 10 val.

Lietuvos rinktinei dar reikės prisijaukinti šiuos senutėlius, bet daug Europos krepšinio gigantų mačiusius namus.

Tel Avivas pasiruošęs priimti Europos čempionatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas