Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 07

Legendų akimis: ar nustekentas „Žalgiris“ pravers duris „Rytui“?

Europoje buksuojantys Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Ryto“ klubai pasirengę pirmajam šį sezoną Lietuvos derbiui. Ar nacionalinėse pirmenybėse ir toliau matysime žaliai baltų dominavimą, o galbūt „Žalgirio“ problemomis pagaliau pasinaudos „Rytas“, pastarąjį dešimtmetį tūnojęs šešėlyje?

Sekmadienio vakarą Nemuno saloje pirmą kartą šį sezoną ginklais surems pagrindinės dvi Lietuvos komandos – Kauno „Žalgiris“ ir Vilniaus „Rytas“.

Prieš daugiau nei dešimtmetį šalies derbis kėlė didžiulį ažiotažą sirgalių gretose, bet pastaruosius vienuolika sezonų Lietuvos krepšinio lygoje valdė „Žalgiris“, o sostinės klubui pateikti sensacijas svarbiausiuose mūšiuose pavykdavo labai retai.

Vis dėlto žaliai baltas garvežys stabtelėjo, kai Kauną paliko neatsiejamu sėkmės simboliu tapęs strategas Šarūnas Jasikevičius.

Praėjusį sezoną austro Martino Schillerio treniruojamam „Žalgiriui“ dar pavyko važiuoti ant buvusio specialisto bagažo, bet 2021–2022 metų sezonas Lietuvos čempionams prasidėjo katastrofiškai, patiriant net aštuonias nesėkmes iš eilės Eurolygoje ir neišvengiant permainų dalgio, kuris prašienavo ir trenerių, ir žaidėjų korpusą.

Ar nustekentas „Žalgiris“ atvėrė duris „Rytui“, 15min portale svarstė šių klubų legendos Gintaras Krapikas ir Steponas Babrauskas.

„Anksčiau „Ryto“ ir „Žalgirio“ dvikovos būdavo principinės, kad ir kas bebūtų. Nežinau, kiek dabartiniams žaidėjams dar reiškia šis derbis. Jis yra priblėsęs, nors mūsų laikais tai būdavo „mirk arba gyvenk“ rungtynės. „Rytas“ turi daug problemų ir žaisdamas su kitomis komandomis. Jie neatrodo gerai. Rungtynės vyks Kaune, bus įdomu pažiūrėti kai kurių žaidėjų galimybes, – 15min sakė buvęs „Ryto“ kapitonas Steponas Babrauskas. – Aišku, „Rytui“ pasigauti „Žalgirį“ dabar yra lengviau. „Žalgiris“ turi naują trenerį, naują sistemą, kamuoja traumos, atvyko nauji legionieriai. „Žalgiris“ įsivažiuos, pagauti juos dabar yra kur kas lengviau.“

„Jeigu prisimintume praėjusio sezono pradžią, tai tarp „Žalgirio“ ir „Ryto“ buvo ne šiaip skirtumas, o praraja. Galvoju, kad treneriui Giedriui Žibėnui pavyko stabilizuoti padėtį Vilniuje, atkurti santykius ir atmosferą ne tik aikštelėje, bet ir rūbinėje. Tie santykiai ėmė atsispindėti rezultatuose, kai „Rytas“ laimėjo 14 rungtynių iš eilės. Jie sumažino skirtumą su „Žalgiriu“, bet jis vis tiek yra didelis. Apie lygią kovą finale nebuvo nė kalbos, – 15min dėstė ilgametis „Žalgirio“ žaidėjas ir treneris Gintaras Krapikas. – Dabar „Rytas“ irgi turi savų problemų – traumos, atvyko naujas žaidėjas. Galvoju, kad abiem klubams dabar svarbiausia stabilizuoti sudėtis, surasti penketus ir rotacijos žaidėjus, kurie žaisdami kartu atneštų daugiausiai naudos. Pirmajame sezono mūšyje pergalė nebus žūtbūtinis ir mirtinas tikslas. Įsivaizduoju, jog abi komandos sprendžia klausimus, kurie šiame etape yra svarbesni nei pirmoji pergalė LKL. Žinoma, mačas yra principinis, komandos tam ruošis, bet ir „Žalgiris“, ir „Rytas“ dabar turi kitų klausimų, kuriuos reikia išspręsti.“

„Žalgiris“ pirmąjį sezono derbį pasitinka laimėjęs visus aštuonis mačus Lietuvos krepšinio lygoje, bet stipriai užbuksavęs tarptautiniame ringe, kuriame žaliai baltus talžė visi aštuoni varžovai.

Tai blogiausias startas ir klubo, ir naujo formato Eurolygos istorijoje.

Nerimo signalai „Žalgirio“ stovykloje užsidegė jau pasiruošimo etape, o po antrųjų rungtynių su Sankt Peterburgo „Zenit“ komanda durys buvo parodytos komandą komplektavusiam Šaro įpėdiniui Martinui Schilleriui, kurį pakeitė reiklusis Jure Zdovcas.

Dar po poros savaičių „Žalgiris“ atsisveikino su prognozuotu lyderiu Emmanueliu Mudiay ir į Kauną prisiviliojo naujokus zelandą Tai Websterį ir slovėną Zoraną Dragičių.

„Buvusiam treneriui Martinui Schilleriui nepasiteisino pirkiniai, kuriuos jis buvo numatęs Eurolygai ar kurie turėjo būti pagrindiniai komandos varikliai. Galbūt jiems reikėjo laiko, kurio šioje situacijoje „Žalgiris“ negalėjo duoti. Galvoju, kad treneriui reikėjo atsisveikinti su komanda, nes jam priklausė atsakomybė pasirašant žaidėjus. Komandoje neliko ir E.Mudiay. Įdomu, ar nebus daugiau žaidėjų, kurie paliks „Žalgirį“. Komandoje matome ir du naujokus. Pagrindinis dalykas dabar – surinkti sudėtį, kuri garantuotų bent kažkokį judėjimą į priekį. Rezultatai, kurie buvo sezono starte, netenkina nieko – nei klubo, nei vadovų, trenerių, žaidėjų ar tuo labiau sirgalių. „Žalgiris“ negalėjo likti su tokiu rezultatu, tad su viltimi, jog bus geriau, įvyko permainos trenerių ir žaidėjų korpuse“, – apžvelgė G.Krapikas.

„Komplektacija nebuvo gera. „Žalgiris“ nepataikė su žaidėjais. Galvoju, kad vis dėlto yra didžiausias Evaldo Beržininkaičio praradimas. Jis buvo daug metų dirbęs prie Šaro, viską žinojo apie Eurolygą ir LKL. Evaldas dabar padėtų „Žalgiriui“, nežinau, kodėl Schilleris jo atsisakė. Evaldo tikrai trūksta. „Žalgirio“ trenerių štabe dirba austras (Stefanas Grasseggeris), kurio niekas nežino, ir jaunas lietuvis treneris Tautvydas Sabonis. Evaldas Beržininkaitis tikrai padėtų „Žalgiriui“. Nepataikyta su legionieriais, traumos... Daug niuansų, kodėl „Žalgiriui“ dabar nesiseka“, – sakė S.Babrauskas.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jure Zdovcas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jure Zdovcas

Daugybę metų „Ryte“ praleidęs 37-erių S.Babrauskas teigiamai vertina rokiruotę „Žalgirio“ vyriausiojo trenerio kėdėje.

„Jure Zdovco ranka yra griežtesnė nei Schillerio. Tai bus į gera „Žalgiriui“. Žaidėjai jau buvo įpratę prie lengvo darbo. Padarydavo klaidą, o Schilleris sakydavo, kad geras darbas, bet ateityje reikėtų pasistengti labiau. Krepšinyje tokie dalykai netinka. Man patinka griežtesnė mokykla. Mane taip treniruodavo, o man patikdavo griežtesni treneriai. Aš taip užaugęs. Man nepatinka tas „good move, nice try“ (angl. geras ėjimas, geras bandymas) treniravimo stilius. Aš esu senosios mokyklos atstovas, – sakė nuo 2020-ųjų profesionaliai neberungtyniaujantis vilnietis. – Aš jau pernai skeptiškai žiūrėjau į Schillerį, bet buvo pergalių, buvo senas Šaro bagažas ir seni žaidėjai. Mano nuomonė su laiku pasitvirtino – Martinas Schilleris nėra aukšto lygio treneris.“

VIDEO: PIKENROLAS: D.Adomaitis ir J.Mačiulis – „Žalgirio“ bandymas gelbėti sezoną ir ką duos naujokai

„Žalgiris“ išgyvena sunkmetį, bet duobė nėra tokia gili, kai komandą prieš 13 metų slėgė didžiulės skolos, o ekipos vairas buvo būtent G.Krapiko rankose.

Prieš dvi savaites „Žalgirio“ arenoje pagerbtas 60-metis specialistas situacijos Nemuno saloje dramatizuoti nebuvo linkęs.

„Galvoju, kad turėjome tikrai gerą etapą, kai „Žalgiriui“ vadovavo Šarūnas Jasikevičius, o tribūnos buvo pilnos. Turėjome didžiulį „Žalgirio“ mastu biudžetą, kuris leisdavo turėti labai konkurencingą komandą. „Žalgiryje“ žaisdavo ne naujokai Eurolygoje, o turėję kažkokį vardą žaidėjai. Tai atsispindėdavo rezultatuose, – mintimis dalijosi G.Krapikas. – Žinoma, kai dėl pandemijos biudžetas sumažėja trečdaliu, negalime tikėtis tokios pat komandos, kokia būdavo surinkta už 11–12 milijonų eurų. Komandos kokybė su susitraukusiu biudžetu negalėjo kilti, o tik mažėti. „Žalgiriui“ nepasisekė su pirkiniais, kurie neparodė to, ko buvo tikėtasi, o gal ir bendrai buvo pasirinkti ne tie žaidėjai, kurių reikėjo. Dabar reikia taisyti situaciją, o sezono metu padaryti tai nėra lengva. Rinkoje negali pasirinkti to, ko nori. Finansinės galimybės irgi nėra tokios, kokių reikėtų. Situacija sudėtinga. Bet tai „Žalgiriui“ nėra naujiena. Kartais problemų būna, tačiau tuo ir stiprus „Žalgiris“, kad sugeba iš bet kokių situacijų išeiti. Galvoju, kad nebus išimtis ir šie laikini nemalonumai.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gintaras Krapikas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gintaras Krapikas

Aukso amžiaus neišgyvena ir Vilniaus „Rytas“, 2020-ųjų vasarą Eurolygos šeimą iškeitęs į FIBA Čempionų lygą.

Pirmasis blynas trečiajame pagal pajėgumą Europos klubiniame turnyre sudegė, kai Donaldo Kairio auklėtiniai užėmė paskutinę vietą E grupėje.

Slogiai vilniečiai startavo ir šiame sezone, kai dar pasiruošimo etape ilgam neteko aukštaūgio Jarviso Williamso, o tai sumaišė visas sudėties komplektacijos užbaigimo kortas.

„Rytas“ šiuo metu Čempionų lygoje turi vieną pergalę, kurią ganėtinai netikėtai iškovojo prieš paskutinių dviejų sezonų čempionę Burgoso „San Pablo“. O pralaimėjimai patirti po atkaklių kovų prieš Oldenburgo „EWE Baskets“ ir Stambulo „Bešiktaš“.

Vietiniame fronte Giedriaus Žibėno kariauna per septynis mačus krito tik kartą, bet labai skaudžiai, kai sostinėje šeimininkavusi Patricko Millerio vedama Utenos „Juventus“ pergalę šventė net 111:89.

„Įsivažiuoti „Rytui“ trukdo traumos, o dabar iškrito ir Vaidas Kariniauskas. Kai kurie legionieriai atrodo silpnai. Ivanas Buva gynyboje yra tuščias, ko galbūt nesimato, kai jis įmeta 20 taškų. Trūksta ir Speedy Smitho gero žaidimo. Nežinau, gal jis dar neatranda savęs, o gal treneris iš jo neišgauna to, ko nori. Paskutinėse rungtynėse Stambule jis darė viską atvirkščiai, nei ką turėjo padaryti. Sunku pasakyti, kai nesi komandos viduje, bet „Rytui“ tikrai padės Maurice'as Ndouras. Tai aukšto lygio žaidėjas, kurio gynybos lygis iškart matosi. Bet jam irgi dar reikia laiko, nes nėra geros formos“, – sakė S.Babrauskas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Steponas Babrauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Steponas Babrauskas

Šio sezono „Ryto“ atradimu tapo 26-erių metų 197 cm ūgio puolėjas Gytis Radzevičius, kurio galimybes vieną dieną praverti Eurolygos duris PIKENROLO laidoje aptarinėjo ir Linas Kleiza su Dainiumi Adomaičiu.

Visose trejose Čempionų lygos rungtynėse G.Radzevičius fiksavo po 16 naudingumo balų. Didžiule energija ir noru pasižymintis naudingiausias „Ryto“ krepšininkas per beveik 37 minutes ant parketo vidutiniškai rinko po 11,3 taško (50 proc. dvit., 45,4 proc. trit., 84,6 proc. baud.), atkovojo po 7,3 kamuolio (3,7 puolime), perėmė po kamuolį ir blokavo po 0,7 metimo.

Būtent G.Radzevičiaus ir Margirio Normanto žaidimas labiausiai šį sezoną džiugina S.Babrauską.

„Man labai patinka, kaip atrodo Gytis Radzevičius. Jis tikrai geros sportinės formos, tikrai gerai žaidžia ir kovoja. Gytis šiuo metu geriau atrodo už Edgarą Ulanovą, bet Edgaras visada gerai žaidžia prieš „Rytą“, tokiu MVP stiliumi. Matysime, ar Gytis Radzevičius priaugo Eurolygos lygį, kaip dabar pradėjo visi kalbėti. Gerai atrodo ir Margiris Normantas su savo gynyba ir puolimu. Tai du „Ryto“ žaidėjai, kurie atrodo gerai. Įdomu, kaip jiems seksis prieš „Žalgirį“. Pamatysime, kur jie eina ir ko jiems trūksta. Tai bus geras atspirties taškas, nesvarbu, kaip tos rungtynės pasibaigtų. Tai yra derbis, kai kurie žaidėjai derbiuose perdega, bet šis mačas vis tiek parodys tam tikrų žaidėjų lygį“, – dėstė S.Babrauskas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Gytis Radzevičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Gytis Radzevičius

Praėjusiame reguliariajame LKL sezone „Žalgiris“ pirmus tris kartus įveikė „Rytą“, bet krito ketvirtajame, kai Kaune siautėjęs Ivanas Buva surinko 32 taškus.

Kroatas solidžiu žaidimu pasižymėjo ir finalo serijoje, bet joje vilniečiai šansų neturėjo – 0:3.

15min kalbinti pašnekovai pasidalijo skirtingomis pirmojo sezono derbio prognozėmis.

„Įdomu, kaip bus su naujaisiais „Žalgirio“ pirkiniais. Ar dabar abu žais, ar tik vienas? Reikės įvesti juos į sistemą. Pirmasis mačas vyks Kaune, tai dar didesnis „Žalgirio“ pranašumas, kuris ir taip vienareikšmiškai turi individualiai stipresnius žaidėjus. Tai stipresnė komanda, tikiu, kad ji ir pasieks pergalę“, – sakė G.Krapikas.

„Noriu, kad man vėl parašytų daug „Žalgirio“ sirgalių, todėl sakau, jog sekmadienį laimės „Rytas“. Noriu vėl sulaukti tų įspūdingų žinučių ir nuotraukų iš arenos su švieslente“, – juokdamasis savo spėjimu pasidalijo S.Babrauskas.

VIDEO: PIKENROLAS: D.Adomaitis ir J.Mačiulis – „Žalgirio“ bandymas gelbėti sezoną ir ką duos naujokai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas