Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 08

Lietuvis, apie kurį šnabždasi NBA skautai: kodėl Matas Jogėla atkreipė ESPN dėmesį?

„Ką įdomaus Lietuva artimiausiu metu gali pasiūlyti NBA?“ – Europos aštuoniolikmečių čempionate Rygoje klausė ne vienas NBA skautas. Stipriausios krepšinio lygos žvalgai įdėmiai sekė būrio perspektyviausių Lietuvos talentų žaidimą, tačiau visai neseniai į jų radarą pateko nauja pavardė. Tai 20-metis Matas Jogėla, kurio proveržis paliko įspūdį ir ESPN specialistams.
Matas Jogėla
Matas Jogėla / FIBA.com nuotr.

„Sudėjimas ir atletiškumas primena jauną Rudy Fernandezą <...> Jei toliau taip tobulės, kaip iš jo tikimasi, pretenduoja būti pašauktas NBA naujokų biržoje“, – tokias eilutes apie save vieną rytą ESPN skaitė M.Jogėla.

Skaitė ir jo šeima bei draugė. Visi buvo be galo laimingi, kad sunkų didžiulį Mato Jogėlos darbą įvertino specialistai.

„Man tai tik papildoma motyvacija toliau stengtis dirbti“, - 24sek tikino jaunasis talentas.

Lietuva turi itin perspektyvią 1998-aisiais gimusių krepšininkų kartą. Čia rasite ir Tadą Sedekerskį, ir Gytį Masiulį, ir Arnoldą Kulboką, kurie buvo patekę į NBA akiratį, o vienas – Arnoldas, jau ir pašauktas 55 šaukimu šių metų NBA naujokų biržoje. Dar yra metais vyresnis Laurynas Birutis, kuris taikosi į kitų metų NBA naujokų biržą.

Bet labai mažai kas kalbėjo apie kitą 20-metį. Tai yra Matas Jogėla, kuris tik šį sezoną patraukė NBA skautų dėmesį.

Ir tai nėra išpūstas vieno ESPN straipsnio burbulas – NBA žmonės nekantraudami stebės žalgiriečio progresą artėjantį sezoną, kuris gali intriguojančiai nukreipti jo karjerą.

Skrajojantis lietuvis

Geriausiai M.Jogėlos progresą galėtų įvertinti treneris Arvydas Gronskis.

Jis kaip tik 2016-aisiais Kaune ir Berlyne treniravo Matą Eurolygos jaunių turnyre, o po dvejų metų pertraukos, 2018-ųjų liepą, vėl turėjo galimybę jį pačiupinėti Europos dvidešimtmečių pirmenybėse.

Buvo akimirkų, kai nustebdavo net ir pats daugybę talentų savo akimis iš arti matęs „Ryto“ programos treneris.

„Kaip aukštai jis kyla... Jo atsispyrimas nuo vienos kojos yra labai geras. Kartais, atrodo, mes paprastą metimą, o jis deda iš viršaus. Kaip ir Europos čempionate – prasiveržė, atrodė, mes, bet kaip pylė iš viršaus... Kaip liuobė...“ – 24sek vaizdingai pasakojo A.Gronskis.

M.Jogėlos atletinės savybės yra pirmas dalykas, kuris kris į jūsų akis.

Kai Rokas Jokubaitis numetė parašiutą link „Žalgirio“ treniruočių centro krepšio, tai M.Jogėla jį gaudė taip aukštai pašokęs, kad alkūne būtų lietęs lanką.

VIDEO: Įspūdingas M.Jogėlos dėjimas

NKL aikštėse įsidrąsinęs krepšininkas lipa ant lentos kaip išprotėjęs. Nominaliai, M.Jogėla rungtyniauja 2-3 numeriu, bet puolime praėjusį sezoną vidutiniškai sugriebdavo 1,55 kamuolio. Per dvejas rungtynes su Klaipėdos „Neptūno“ dubleriais 201 cm ūgio krepšininkas vien puolime atkovojo 10 kamuolių.

Kai kuriems NBA skautams savo atletinėmis savybėmis jis primena Martyną Pocių. Lyg tyčia, po vieno vaizdo įrašo su M.Jogėlos dėjimu, „Youtube“ automatiškai siūlo peržiūrėti gražiausius Martyno Pociaus paskraidymus. Lietuvoje daug tokių atletiškų aukšto lygio žaidėjų neturime.

Žaidimas virš lanko – pirmas riebus pliusas, kurį kitų talentingų europiečių apsuptyje užsideda Matas.

Taip jau sudėtas krepšinis, kad neretai atletiškesnis europietis neturi gero metimo. Bet M.Jogėla nėra grėbliarankių rūšies žaidėjas.

Praėjusį sezoną NKL pirmenybėse jis pataikė 61,4 proc. dvitaškių, 36,2 proc. tritaškių ir 78,5 proc. baudų.

Europos dvidešimtmečių čempionate M.Jogėla pataikė 63,5 proc. dvitaškių, 30 proc. tritaškių ir 85,7 proc. baudų. Šis pataikymas vėliau virto 16 taškų ir 17,7 naudingumo balo vidurkiu.

M.Jogėla geba tiksliai atakuoti krepšį po užtvarų, turi neblogą metimą po driblingo. Iš artimesnių distancijų taškus jis dažnai susirenka po aštrių prasiveržimų.

Nors gynyba nėra stiprioji jo pusė, greitos rankos padeda jam perimti kamuolius ir lėkti į greitą puolimą, kur kameros jau ruošiasi įamžinti TOP 10 epizodą. Europos pirmenybėse Vokietijoje jis vogdavo 2,2 kamuolio per rungtynes (4 vieta turnyre).

Dabar žvelgiant į skrajojantį Matą, sunku patikėti, kad neseniai jis buvo nedidukas smulkus berniukas Tauragėje, kuris vėliau dėl traumos ilgai negalėjo galvoti apie šokinėjimą.

M.Jogėlos karjera
2015-2016 m. (RKL) Vilniaus „Rytas“ 21 min. | 10,6 tšk. (58% dvit., 32,1% trit.) | 4,4 kam. | 1,5 perd.
2016 m. Europos U18 čempionatas 7,4 min. | 1,4 tšk. | 1,6 kam. | 0,4 perd.
2016-2017 m. (NKL) Kauno „Žalgiris-2“ 14,5 min. | 5,2 tšk. (51,2% dvit., 27,4% trit.) | 3,6 kam. | 1,1 perd.
2017-2018 m. (NKL) Kauno „Žalgiris-2“ 20 min. | 11,5 tšk. (61,4% dvit., 36,2% trit.) | 5 kam. | 1,1 perd.
2018 m. Europos U20 čempionatas 26,2 min. | 16 tšk. (63,5% dvit., 30% trit.) | 4,2 kam. | 2,5 perd.

Sukrėtimas pakreipė karjerą

Kad auga įdomus krepšininkas, matėsi dar tais laikais, kai Jonas Valančiūnas dvigubais dubliais drebindavo jaunimo čempionatus, o Lietuva ruošėsi Europos čempionato šventei.

Nedidukas smulkus trylikametis kaip vijurkas sukdavosi varžovų gynyboje.

Sykį, 2011-aisiais, į V.Knašiaus krepšinio mokyklos krepšį M.Jogėla įkratė 50 taškų ir padėjo pratęsti seriją. Bet Tado Sedekerskio vedami klaipėdiečiai ištrūko su pergale.

Matas augo krepšininkų šeimoje. Lygiavosi vaikinas į penkeriais metais vyresnį brolį, Taurą Jogėlą, kuris buvo šešiolikmečių rinktinės lyderis. Tad Matas įsitikinęs, kad dabar turi šuolio dovaną ir dėl genų.

M.Jogėla: „Pirmą kartą nugalėjau brolį 15-16 metų. Būdavo ir pykčių, visko (šypsosi.). Bet jis man labai padėdavo. Dar kai žaidžiau MKL, Tauras ateidavo į rungtynes, duodavo patarimų, kaip ką daryti. Stengdavausi priimti tą informaciją. Tai buvo didžiausios mano gyvenimo pamokos. Tėtis ir brolis man duodavo daug patarimų.“

„Mano tėtis irgi gerai šokdavo, o brolis puikiai dėlioja“, – 24sek pasakojo M.Jogėla, išbandęs ir tas legendines šuolio gerinimo programas.

Siautėdamas Tauragės sporto mokyklos komandoje, Matas neliko nepastebėtas. Jį pakvietė treniruotis Šarūno Marčiulionio krepšinio akademijoje.

#Marčiulionio #Akademija #Baigta

A post shared by Tauras Jogėla (@taurasjogela) on

Matas spėjo užsivilkti „Ryto“ dublerių aprangą, su kuria debiutavo Regionų krepšinio lygoje. Trečiame pagal pajėgumą Lietuvos krepšinio divizione 2015-2016 m. jis rinko vid. 10,6 taško, Eurolygos jaunimo turnyre – 10,3 taško.

Jaunių Eurolygos atrankos turnyre Kaune jam teko susitikti su „Žalgirio“ dubleriais, kuriuose siautėjo tokia kompanija kaip Arnas Velička, Isaiah Hartensteinas ir Gytis Masiulis.

Tačiau netrukus M.Jogėla pats perėjo į kitą barikadų pusę.

„Vilniuje sužaidžiau neblogą sezoną ir gavau “Žalgirio„ pasiūlymą. “Rytas„ man kaip ir nieko labai nesiūlė“, – savo perėjimą, kuris profesionalų krepšinyje sukeltų gerokai didesnį ažiotažą, paaiškino Matas.

Final4!!! #whatsup #zalgiris #vaziuojam ????????????

A post shared by Matas Jogėla (@jogela23) on

Tačiau persikėlimas į Lietuvos krepšinio sostinę baigėsi liūdnai. Gavus didesnį krūvį, M.Jogėlai lūžo pėda. Maža to, vėliau po reabilitacijos ta pati pėda įtrūko. Ir tai buvo įspėjimas permąstyti savo pasirinkimus.

Spėliota, kad įtakos traumai turėjo fizinės problemos: jaunuolis netinkamai maitindavosi, mažai dėmesio skyrė darbui su svarmenimis.

„Iki perėjimo į “Žalgirį„ niekada nesitreniravau taip sunkiai. Pirmieji metai buvo tikrai sunkūs. Būdavo, gaudavau ir daug krūvio, ir tinkamai nepailsėdavau. Ta mityba irgi daug ką duoda – ne visada sveikai valgydavau. Gali būti, kad ir gavau tas traumas dėl nuovargio ir mitybos“, – samprotavo M.Jogėla.

Jaunuolio aplinka ėmė spausti vaikiną sportuoti – salė greitai tapo antraisiais jo namais.

Iš pradžių M.Jogėlą reikėjo varyti prie treniruoklių su bizūnu, bet svarbiausia, kad pats jaunuolis buvo nuolankus sportui ir darbui.

Rezultatai pastebimai ėmė gerėti. Pats sutvirtėjęs M.Jogėla pradėjo labiau pasitikėti savimi, naudojosi atletiškumo pranašumais ir vis užtikrinčiau sklandė NKL arenose.

Reikėjo laiko, kol juo ėmė labiau pasitikėti „Žalgirio“ dublerių treneris Tomas Masiulis, tačiau atėjus akimirkai, krepšininkas tuos lūkesčius pateisino.

Dabar M.Jogėla sveria 83 kilogramus ir greitu metu planuoja pridėti dar mažiausiai 5. Tam, kad galėtų pasistumdyti su rimtesniais vyrais – nebe jaunuoliais.

FIBA.com nuotr./Matas Jogėla
FIBA.com nuotr./Matas Jogėla

Ant „Žalgirio“ slenksčio

24sek žiniomis, M.Jogėla yra vienas iš dviejų „Žalgirio“ dublerių programos narių, kurie turėtų gauti dvigubą licenciją ir žaisti pagrindinėje komandoje bei NKL.

M.Jogėla po Europos dvidešimtmečių čempionato jau pradėjo ruoštis „Žalgirio“ ikisezoninei stovyklai, kurioje Šarūnas Jasikevičius patikrins jauniausių žaidėjų galimybes ir paskelbs savo verdiktą.

Jaunuolis „Žalgirio“ stovyklai įspūdį paliko jau pernai, kai sėkmingai įsipaišė į komandos žaidimą. Pirmą kartą Š.Jasikevičius pakvietė jį prisijungti prie „Žalgirio“ treniruočių praėjusią žiemą.

Patekęs į Šaro radarą, M.Jogėla vėliau vis dažniau sulaukdavo netikėtų „Žalgirio“ komandos vadovo žinučių, kad yra laukiamas pagrindinės komandos treniruotėje.

„Labai džiaugiausi. Jaudulys buvo tikrai didelis. Bet buvo labai gera. Nežinau net...“ – savo pirmąją treniruotę prisiminė M.Jogėla.

Pamatęs, kaip treniruojasi profesionalai, kaip jie prisižiūri savo kūną, M.Jogėla įsidėdavo tai į galvą ir bandydavo atkartoti dublerių treniruotėse.

Įsiskiepijo įprotį ateiti likus valandai iki treniruotės pradžios ir dar labiau prižiūrėti savo kūną. M.Jogėlos darbo etika sužavėjo „Žalgirio“ vadovus.

Treniruotėse M.Jogėlai dažniausiai tekdavo žaisti prieš, kaip pats sako, jo pozicijos žaidėjus Edgarą Ulanovą, Axelį Toupane'ą, kartais – Vasilije Micičių.

„Kartais ir įžaidėjus tekdavo dengti. Pasimatė, kad labiausiai man trūksta jėgos. Jautėsi ir jaudulys. Stengdavausi apsiginti, bet negalėdavau uždengti nugara į krepšį žaidžiančio Ulanovo. Micičius irgi būdavo stipresnis. O žaisti prieš Toupane'ą būdavo labai sunku, nes jis labai gerai ginasi“, – sakė M.Jogėla.

Š.Jasikevičius labiausiai iš Mato reikalaudavo koncentracijos.

„Dažnai būdavo, kad pamesdavau savo žmogų, kažkur užsižiopsodavau. Prašydavo, kad būčiau dėmesingesnis gynyboje ir nenusukčiau akių nuo kamuolio. Čia gaudavau daugiausiai pastabų“, – prisiminė M.Jogėla.

Jam įstrigo maksimalus susitelkimas, kurio Šaras reikalaudavo atliekant bet kurį krepšinio elementą, net ir tiesiog mėtant į krepšį.

„Griežtas, griežtas treneris, – šypsojosi M.Jogėla. – Tikrai daug velnių gaudavome.“

Bet grįžęs į dublerių komandą, Matas jausdavosi gerokai tvirtesnis. Krepšininkas jaučia, kad ėmė geriau skaityti žaidimo situacijas. Žaisti NKL jam pasidarė paprasčiau.

M.Jogėla: „Manau, man labai padėjo treniruotės su pagrindine komanda. Antroje sezono pusėje dažnai su ja dirbdavau. Po to būdavo lengviau žaisti NKL. Turėjau didesnį trenerio pasitikėjimą. Manau, daug davė ir papildomas darbas, ir papildomos treniruotės su “Žalgiriu„.“

M.Jogėla pats nėra tikras, ar tikrai pateks į pagrindinę „Žalgirio“ komandą. Bet nesibaimindamas minučių stygiaus, jis veržiasi į aukštesnį lygį.

„Manau, man geriau būti “Žalgirio„ komandoje, – paklaustas apie kitus pasirinkimus, kur galbūt gautų daugiau žaidimo laiko, 24sek teigė M.Jogėla. – Gal to žaidimo laiko labai daug negaučiau, bet turėčiau geras sąlygas treniruotis su aukščiausio lygio žaidėjais. Manau, tai man labai padėtų ir gaučiau geros patirties.“

ESPN rašo, kad M.Jogėlai kitą sezoną reikia gauti daugiau žaidimo praktikos. Galbūt net apsvarstyti galimybę pasižaisti žemesnio lygio LKL komandoje, kurioje jam būtų numatytas svarbesnis vaidmuo.

Panašios nuomonės ir dvidešimtmečių treneris Arvydas Gronskis.

„Dabar jam tik reikia gauti kuo daugiau žaidimo laiko aukštesniame lygyje. Ir gero treniruočių proceso. Pagrindinis dalykas – jis turi gauti žaisti. Šios rinktinės vaikai turi sukaupti žaidimo patirtį. Mūsų rinktinėje šiemet dauguma buvo mažiau žaidžiančių savo komandose“, – pabrėžė A.Gronskis.

Vis dėlto perkalbėti aiškų tikslą užsibrėžusį M.Jogėlą dabar bus nelengva.

A.Gronskis: „Dabar yra pats svarbiausias ir sunkiausias metas, kai reikės pereiti iš jaunuolių į vyrų krepšinį. Yra kur pasitempti, bet jis labai nori, yra motyvuotas ir su juo viskas labai gerai.“

NBA klaustukai

Aukštesnis lygis M.Jogėlai padės dar geriau pasiruošti NBA egzaminui. O taisytinų dalykų jo žaidime netrūksta.

24sek kalbėjosi su kelių NBA komandų skautais, kurie išskyrė didžiausius M.Jogėlos kabliukus.

Visi sutartinai pabrėžė vieną problematiškiausią– gynybą.

„Jam reikia pagerinti gynybą. Tiek vienas prieš vieną, tiek pasyviojo pusėje, – analizavo A.Gronskis. – Kažkur jis pameta dėmesį. Užsiima blogą padėtį. Reikia nepamesti savo žmogaus. Bet su šita problema susiduria daugelis jaunų žaidėjų (šypsosi.).“

Tą supranta ir pats M.Jogėla: „Greitesni žaidėjai gal mane apeina, o stipresni nusistumia. Tad man dar reikia jėgos ir greičio. Stengiuosi kiek įmanoma tai patobulinti. Treneriai ir agentas sako, kad gynyba yra silpniausia mano žaidimo dalis. Ir pats tą suprantu.“

Kiti skautai pasigenda stabilesnio M.Jogėlos metimo iš tolimų distancijų.

Yra ir dvejojančių dėl jo karštakošiškumo. Štai NKL atkrintamosiose varžybose M.Jogėla esant lygiam rezultatui pečiu tyčia griovė ant žemės varžovą ir likus 20 sekundžių iki pagrindinio laiko pabaigos gavo nesportinę pražangą.

Kitose atkrintamųjų rungtynėse M.Jogėla paleido kamuolį varžovui į galvą ir gavo diskvalifikacinę pražangą.

Tačiau panašu, kad tai buvo labiau užsispyrusio jauno kovotojo charakterio išraiškos ir troškimas nenusileisti varžovui, nei kažkokios ilgalaikės problemos.

„Per tas tris savaites su Matu neturėjau jokių bėdų, – 24sek tikino A.Gronskis. – Visa mūsų rinktinė labai nuoširdžiai ir gerai dirbo. Kaip ir Matas. Jis yra sąmoningas darbingas jaunuolis, kuris papildomai dirba su mūsų fizinio rengimo treneriais. Jis nori tobulėti ir žino, ko nori.“

Preperation..???????? #U20

A post shared by Matas Jogėla (@jogela23) on

NBA skautai suka galvą, kaip dar vystysis M.Jogėlos kūnas. Fiziologiją šiais laikais ypač akcentuojančios NBA komandos abejoja dėl lietuvio siaurų pečių. Jie dar nori įsitikinti, ar M.Jogėla pajėgs tapti NBA lygio atletu.

Bet tai – mažiau nuo M.Jogėlos priklausantys fiziologiniai faktoriai. Kas jo rankose – tai darbas ir papildomos valandos, kurių jis negaili „Žalgirio“ treniruočių centre.

„Dabar nežinau, kažką sunku sakyti apie naujokų biržą. Viskas priklausys nuo to, kaip seksis sezono metu. Stengsiuosi viską daryti gerai ir toliau dirbti, kad tik pasiekčiau tai, ko noriu. Nes NBA yra mano svajonė“, – neslėpė lietuvis.

Prognozuojama, kad kitų metų NBA naujokų birža bus silpnesnė nei 2018-ųjų. Tai atveria dar didesnius šansus joje pamatyti ir lietuviškų akcentų.

M.Jogėlos pavardė kitų metų NBA naujokų biržos antrajame rate nėra tik pokštas.

Žaibiškai į Lietuvos krepšinio talentų padangę įskridęs žalgirietis per sezoną bandys ištreniruoti aukščiausią karjeros šuolį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai