Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 29

Lietuvos krepšinio lygio atspindys? LKL klubus Europoje eliminavo krepšinio nykštukai

Nyderlandai, Rumunija, Bulgarija – tokių šalių komandos tapo neįveikiamos Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) klubams FIBA turnyrų atrankose.

„LKL sustiprėjo“, – jau kelerius metus kartojamas teiginys, kuriuo suabejoti verčia pastarųjų dienų rezultatai.

Trys LKL klubai – Kauno „Žalgiris“, Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ ir Vilniaus „Rytas“ – šį sezoną turi garantuotas vietas Europos turnyruose, o dar trys Lietuvos komandos dėl jų kovojo atrankinėse varžybose.

Ir visų jų pasirodymai baigėsi skaudžiomis nesėkmėmis.

Pirmoji į kovą dar praėjusią savaitę stojo praėjusį sezoną LKL į stipriausiųjų ketvertą patekusi „Šiaulių“ komanda.

Antano Sireikos komanda buvo laikoma favorite laimėti FIBA Čempionų lygos atrankos mačą prieš Hertogenboso „Heroes“ komandą iš Nyderlandų, bet gavo skaudžią pamoką.

Penktą vietą jungtinėje Belgijos-Nyderlandų lygoje praėjusiais metais užėmę olandai jau po dviejų kėlinių „Šiaulius“ triuškino 50:28, o galiausiai laimėjo susitikimą 85:73.

FIBA nuotr./Donatas Sabeckis
FIBA nuotr./Donatas Sabeckis

Olandais, trimis amerikiečiais, norvegu, latviu ir australu besiremiančių „herojų“ tikrasis lygis atsiskleidė jau kitame susitikime, kai prieš dvyliktą vietą Ispanijos ACB lygoje praėjusiame sezone užėmusią Malagos „Unicaja“ olandai pralaimėjo net 56 taškų skirtumu – 58:114.

Šią savaitę į atrankos kovas jau stojo FIBA Europos taurės komandos – pernai ketvirtą vietą LKL reguliariajame sezone užėmusi, bet ketvirtfinalyje „Šiauliams“ nusileidusi Jonavos „CBet“ ir ambicingoji naujokė Alytaus „Wolves“.

Virginijaus Šeškaus treniruojama Jonavos ekipa gavo privilegiją rengti atrankos turnyrą namuose, bet net ir savos sienos nepadėjo prieš kuklią komandą iš Rumunijos.

FIBA nuotr./Jonavos „CBet“ krepšininkai
FIBA nuotr./Jonavos „CBet“ krepšininkai

Krajovos SCMU, kurios gretose žaidžia rumunai, penki amerikiečiai ir serbas, sukaustė Lietuvos ekipos puolimą ir triumfavo 65:59.

Tik prieš 15 metų įkurtas Rumunijos klubas kuklus yra net savo šalies mastais – SCMU niekada per savo gyvavimo istoriją nėra laimėjusi šalies čempionato medalių, o pernai pasitraukė iš kovos dar ketvirtfinalyje.

Europos turnyruose SCMU šiemet dalyvauja pirmą kartą, tad akistata su „CBet“ jai buvo pirmoji tarptautinė kova ekipos istorijoje.

Bet patį skaudžiausią smūgį gavo „Wolves“ projektas.

3,5 mln. eurų biudžetą (antrą Lietuvoje) surinkusi ir Rimo Kurtinaičio treniruojama komanda sunkiai, bet įveikė pirmą atrankos etapą, nugalėjusi legendinę, bet šiomis dienomis vargstančią Salonikų „Aris“ komandą, tačiau užstrigo ties antruoju barjeru.

FIBA nuotr./Alytaus „Wolves“ krepšininkai
FIBA nuotr./Alytaus „Wolves“ krepšininkai

„Vilkai“ disponuoja beveik penkiskart didesniu biudžetu už maždaug 800 tūkst. eurų piniginę turinčius Bulgarijos vicečempionus Samokovo „Rilski Sportist“, tačiau trečiadienio vakarą pustuštėje Samokovo salėje dominavo ne R.Kurtinaičio vyrai.

Trečiajame kėlinyje bulgarai atkarpą laimėjo net 21:0, o galiausiai iškovojo pergalę 91:76 ir pratęsė kovą dėl vietos FIBA Europos taurės turnyre.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Taip visos trys FIBA turnyrų atrankose dalyvavusios tikrai ne antro ešelono LKL komandos buvo priverstos baigti kovas atsimušusios į Europos krepšinio pakraštinių šalių – Nyderlandų, Rumunijos ir Bulgarijos – komandas, kurios, bent jau rumunų ir bulgarų atveju, net nėra stipriausios savo šalyse.

Dar daugiau klausimų kelia netolimas žvilgsnis į praeitį, mat panašiai FIBA atrankose strigo ir kiti LKL klubai. Užpernai į Čempionų lygą mėginęs prasibrauti Klaipėdos „Neptūnas“ neatsilaikė prieš Baltarusijos čempioną Minsko „Cmoki“, o pernai Utenos „Uniclub Casino – Juventus“ to paties turnyro atrankoje nusileido Estijos klubui Talino „Kalev/Cramo“.

Skalbti Lietuvos krepšinio mundurą pastaruoju metu nelabai sekasi ir nuolat tarptautiniuose turnyruose dalyvaujantiems klubams. „Žalgiris“ Eurolygoje liko paskutinis, o praėjusio sezono LKL čempionas „Rytas“ du kartus iš eilės nepateko į FIBA Čempionų lygos atkrintamąsias.

LKL/Giedrius Žibėnas
LKL/Giedrius Žibėnas

Tik „Lietkabelis“ praėjusiame sezone iššoko aukščiau bambos ir solidžiu žaidimu žengė iki Europos taurės aštuntfinalio, kuriame krito prieš būsimus čempionus Bolonijos „Virtus“.

Tad ar tikrai LKL sustiprėjo, ar nesėkmės europiniuose frontuose tėra pasikartojantys atsitiktinumai?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas