Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 26

Lietuvos rinktinės jauniausi žaidėjai džiaugiasi nuplovę nuo savęs dalį purvo

18-metis Marekas Blaževičius ir 19-metis Rokas Jokubaitis liko patenkinti galimybėmis su Lietuvos rinktine praskaidrinti keistą vasarą, nors „Baltijos kelio“ turnyras ir paliko nuoskaudų mūsų šalies komandai.
Rokas Jokubaitis ir Marekas Blaževičius pirmą kartą žaidė drauge Lietuvos rinktinėje,
Rokas Jokubaitis ir Marekas Blaževičius pirmą kartą žaidė drauge Lietuvos rinktinėje, / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Jauniausi Lietuvos rinktinės žaidėjai buvo pastebimi varžybose Taline, kur Lietuvos rinktinė sužaidė dvejas skirtingas rungtynes.

Po estiškos pamokos pirmajame mače penktadienį su šeimininkais (85:92), lietuviai atstatė savigarbą save rungtynėse šeštadienį su Latvija, iškovoję pergalę 82:59.

Tiesa, net ir praėjus minutei po pergalės, jų mintys pirmiausia keliavo į juodąjį penktadienį.

„Išėjome susikaupę ir norėjome reabilituoti save. Kaip treneris sakė, nėra nieko blogiau nei po prastų rungtynių neturėti galimybės pakeisti, o šįkart galėjome su pergale iš dalies nuplauti tą šūdą, kurį turėjome“, – nevyniojo žodžių Marekas Blaževičius.

VIDEO: Markas Blaževičius: „Su pergale pavyko dalinai nuplauti tą š...“

„Rungtynes pradėjome kitokia energija. Mače su estais iškart leidome jiems pabėgti, vos kelis kartus pirmavome. O šįkart, energija, atkovoti kamuoliai lėmė, kad paskui liko tik formalumai“, – dvejas rungtynes lygino Rokas Jokubaitis.

Kokie jų šansai įsitvirtinti rinktinėje?

Abu jauniausi Lietuvos rinktinės nariai žaidė aktyviai abejose rungtynėse, nors gražius epizodus keitė jauniems žaidėjams būdingi bangavimai.

Debiuto rungtynėse 4 taškus ir 4 atk. kamuolius surinkęs M.Blaževičius mače su latviais jautėsi daug tvirčiau.

Jis jau rungtynių pradžioje be ceremonijų kovoje dėl kamuolio parvertė Latvijos rinktinės kapitoną Kasparą Berzinšą, o tada ėmė maudyti jį atakose, iš viso pelnęs 12 taškų ir atkovojęs 9 kamuolius (daugiausiai komandoje) per nepilnas 20 min.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marekas Blaževičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marekas Blaževičius

Nors įžaidėjai keitėsi, 5 dvitaškius iš 8 pataikęs M.Blaževičius teigė, kad gerai aikštėje jautėsi su visais, nors savaitgalį Taline pirmą kartą žaidė rungtynes su vyrais, kurių dalis bus jo bendražygiais Kauno „Žalgirio“ klube.

„Man su visais lengva žaisti, kurie perduoda kamuolį.

Juokauju, iš tiesų su visais smagu žaisti. Manau, kad sezono eigoje dar labiau susižaisiu. Ir Vilniuje man buvo smagu, su visais patiko rungtyniauti, tikiuosi, kad tai tęsis Kaune“, – sakė 207 cm ūgio vidurio puolėjas, šią vasarą perėjęs iš Vilniaus „Ryto“ į „Žalgirį“.

Ten jo partneris bus R.Jokubaitis, kuris Lietuvos rinktinėje veikiausiai greičiau gaus tvirtą vaidmenį svarbiausiose ateities turnyruose.

Jei prieš M.Blaževičių rinktinėje dar stovi Jonas Valančiūnas, Domantas Sabonis, Artūras Gudaitis, o Laurynas Birutis Taline atrodė ne prasčiau, tai R.Jokubaičio pozicijoje konkurencija mažesnė.

Mantas Kalnietis, kuriam rugsėjį sueis 34-eri, ir Lukas Lekavičius yra kiti du įžaidėjai, o Lietuvos rinktinės treneris Darius Maskoliūnas jau dabar suteikė R.Jokubaičiui šansą pradėti abejas rungtynes starto penkete.

Šįsyk M.Kalnietį dažniau leidęs atakuojančio gynėjo pozicijoje, D.Maskoliūnas teigiamai įvertino R.Jokubaičio pasirodymą.

„Šiandien ir Rokas, ir Lukas gerai atrodė, – po mačo su Latvija sakė Lietuvos rinktinės treneris. – Gal iš Roko norėjosi daugiau užtikrintumo, nes jis gerai žino mūsų sistemą. Gerai valdė komandą, bet kartais trūko šaltos galvos.“

VIDEO: Po pergalės prieš latvius Darius Maskoliūnas aptarė krepšinio reikalus ir atskleidė atostogų planus

D.Maskoliūnas neslėpė, kad R.Jokubaitis pretenduos į rinktinę kitą vasarą, kai lietuviai turėtų kautis olimpinės atrankos varžybose Kaune dėl bilieto į Tokiją.

„Jis labai arti, nes tokia situacija, – paklaustas, kiek arti bus R.Jokubaitis stipriausios sudėties, atsakė D.Maskoliūnas. – Bet ką reiškia arti? Jis turi įrodinėti. Tokiose rungtynėse jis turi įrodyti, kad gali žaisti su geriausiais. Avansu jam niekas nieko nežada dalyti, bet šiai dienai šioje pozicijoje jis yra vienas iš geriausių Lietuvoje.“

Praėjusį vasarį Europos čempionato atrankos rungtynėse Vilniuje su Čekija nacionalinėje rinktinėje debiutavęs R.Jokubaitis penktadienį su estais per 10 min. pelnė 2 taškus ir atliko 2 perdavimus per savo antrąsias rungtynes komandoje.

Šeštadienį per 22 min. jis surinko 4 taškus ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus, o jam būnant aikštėje lietuviai pelnė 12 taškų daugiau nei latviai.

„Vis labiau įprasta, – savo antrąsias ir trečias rungtynes rinktinėje vertino R.Jokubaitis. – Bet vis dar jaučiasi, kad matau tuos žaidėjus – Grigonį, Ulanovą, Kalnietį su Lietuvos rinktinės marškinėliais, o kaip jaunam žaidėjui tai jaučiasi nauja patirtis.

VIDEO: Rokas Jokubaitis džiaugėsi galimybe atstovauti rinktinei

Manau, kad tai pats naudingiausias dalykas, kas galėjo įvykti per šią keistą vasarą. Nebuvo taip, kad susirinkome pasivaikščioti. Treneriai norėjo mus intensyviai mus per treniruotes nuvaryti nuo kojų, tai dabar jaučiasi.

Nors turnyras baigėsi nekokia nata, bendrai turnyras žiauriai naudingas visiems.“

Per šias dvi savaites jam labiausiai įsiminė pratybos su kitais rinktinės įžaidėjais L.Lekavičiumi ir M.Kalniečiu.

„Didžiausias iššūkis būtų su Luku Lekavičiumi, jei nebūčiau su juo praleidęs sezoną „Žalgiryje“. Nors visą sezoną treniravomės vis dar iššūkis per treniruotes spausti jį nuo galinės linijos. Ir su Mantu Kalniečiu, kuris turi tiek patirties. Visa tai man labai į naudą“, – sakė R.Jokubaitis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mantas Kalnietis ir Rokas Jokubaitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mantas Kalnietis ir Rokas Jokubaitis

Laukia masažai, joga ir štanginė

Po mačo su Latvija mūsų šalies rinktinė iškart naktį autobusu iš Talino patraukė į Lietuvą, o kitų krepšinio rungtynių dar reikės palaukti bent mėnesį.

M.Blaževičius planavo, kad dabar kiek atsikvėps ir skirs laiko kūno atstatymui masažais ir jogos pratimais.

„Žalgirio“ treniruočių stovykla prasidės rugpjūčio viduryje, o R.Jokubaitis į Kauną iš namų Klaipėdoje planavo sugrįžti kiek anksčiau: „Pabūsiu namie su šeima, o nuo rugpjūčio 3 dienos atvyksiu į Kauną, bus štanginė, metimai, lauke prasibėgsime, kad neprarasti dabar įgytos sportinės formos.“

VIDEO: Latvių treneris Robertas Štelmaheris apie draugišką turnyrą: „Šiandien lietuviai geriau pataikė“
VIDEO: Marius Grigonis: „Reikia daugiau treniruočių ir laiko, kurio niekad neužtenka“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas