Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 26

Lietuvos rinktinės sirgaliai įsidėmėjo barzdočių, kuris žavi ir „Žalgirį“, ir D.Adomaitį

Klaipėdos „Švyturio“ arenos lankai pirmadienį patyrė neplanuotą patikrinimą. Inspektorius Martinas Gebenas lankstė krepšius tiek vienoje, tiek kitoje aikštės pusėje, ir kėlė tūkstančius susirinkusių žiūrovų iš vietų. 24 metų 206 cm ūgio centrui tai buvo ketvirtos rungtynės su Lietuvos rinktinės marškinėliais, bet būtent Klaipėdoje didžioji dalis nacionalinės komandos aistruolių turėjo įsidėmėti įdomų krepšininką, kuris žavi ir „Žalgirį“, ir Dainių Adomaitį.
Martinas Gebenas
Martinas Gebenas / Alfredo Pliadžio nuotr.

Pirmas M.Gebeno prisilietimas prie kamuolio buvo labai nervingas. Vidurio puolėjas švystelėjo metimą, kuris net nelietė lanko. Tačiau antrą kartą sudvejoti savimi neleido – galingai sugrūdo kamuolį iš viršaus po ant lėkštutės padėto šefo Žygimanto Janavičiaus perdavimo.

Jau kitoje atakoje M.Gebenas gavo kamuolį po krepšiu. Galingo sudėjimo vaikinas sutraukė dvigubą gynybą ir atidavė perdavimą prie tritaškio linijos Gyčiui Masiuliui. Trys taškai!

„Aukščiau! Aukščiau!“ – nuo šoninės linijos M.Gebeną ragino vyr. treneris Dainius Adomaitis, prašydamas gynyboje po varžovų du prieš du pakilti arčiau tritaškio linijos.

Žaisti prieš mobilią ir greitą Italijos nacionalinę komandą Utenos „Juventus“ atstovui nebuvo lengva, bet jis stengėsi iš paskutiniųjų.

107 kg svorio vidurio puolėjas lakstė paskui Alessandro Gentile, Davide Pascolo ir nepaliko erdvės svečių metimams. Sugriebęs kamuolį po savuoju krepšiu, jis apglėbė jį kaip kūdikį ir atidavė tik į patikimas Lietuvos rinktinės įžaidėjų rankas.

„Kartais buvo sudėtinga juos vaikytis, nes pas juos nėra aiškių pozicijų. Visi yra panašaus ūgio, todėl labai daug keičiasi. Bet labai daug dirbome ir treneriai paruošė puikų planą, – 24sek pasakojo M.Gebenas. – Puolime bandėme išnaudoti savo ūgio ir jėgos persvarą po krepšiu, o gynyboje bandėme žaisti arčiau krepšio ir išnaudoti centimetrus baudos aikštelėje.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Martinas Gebenas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Martinas Gebenas

Puolime M.Gebenas toliau smaginosi įstumdamas į krepšį cirko metimą su varžovo pražanga, po kurio džiaugsmingai tūptelėjo.

Po pertraukos aukštaūgis vėl gaudė puikų Ž.Janavičiaus perdavimą, ir nenusileidęs ant žemės įrideno „alley-oop'ą“.

„Buvo labai linksma. Komandos draugai mane rado po krepšiu. Linksma užbaigti atranką tokiomis rungtynėmis. Manau, jos man buvo geriausios rinktinėje“, – 24sek tikino M.Gebenas.

Aikštėje palikęs paskutinį kvapą, M.Gebenas pasiprašė D.Adomaičio keitimo. Prieš pasodinant centrą ant suolo, treneris tiesė ranką savo auklėtiniui ir įvertino už gerą pasirodymą.

M.Gebeno vieta buvo atsarginių suolo viduryje, bet prieš prisėsdamas, jis delnais pliaukštelėjo paskutiniam ant suolo sėdėjusiam personalo nariui.

Arvydas Sabonis net kiek prisimerkė stebėdamas pasiaukojantį rinktinės naujoką.

Jį įdėmiau seka ir D.Adomaitis, ir Kauno „Žalgiris“, kuris patikėjo M.Gebeno potencialu ir pasirašė ilgalaikį kontraktą su žaidėju jam vos baigus karjerą NCAA.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Arvydas Sabonis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Arvydas Sabonis

Klaipėdoje M.Gebenas žaidė trumpiausiai per savo ketverias rungtynes rinktinėje, bet efektyviausiai: per 14 minučių pelnė 11 taškų, atkovojo 2 kamuolius, atliko 2 rezultatyvius ir surinko 12 naudingumo balų.

Net kai per trejas iki tol vykusias rungtynes vidurio puolėjas buvo surinkęs 5 taškus ir 6 kamuolius, iš pirmo žvilgsnio, labai kuklius skaičius, Lietuvos rinktinės treneriai siūlė atkreipti dėmesį į šį debiutantą.

Vietoj statistikos eilutės M.Gebeną geriausiai pristatė jo aukštas krepšinio supratimas, imlumas, pasiaukojimas ir situacijų vertinimas.

„Kiekvieną trenerį labiausiai džiugina matyti progresą. Martinas tobulėjo ne tai kad nuo lango iki lango, bet nuo vienerių rungtynių iki kitų, – po pergalės prieš italus 24sek sakė D.Adomaitis. – Kiekvieną trenerį toks jaunų žaidėjų tobulėjimas džiugina labiausiai. Manau, Martinas turi šviesią ateitį.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Adomaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Adomaitis

Pirmą kartą nacionalinės komandos aprangą užsivilkęs lapkričio pabaigos lange, šįkart M.Gebenas rinktinėje jautėsi daug patogiau.

Nors iš pradžių buvo labai sunku įsisavinti sistemą, antrajame lange krepšininkas pateisino trenerio lūkesčius perprasdamas visus brėžinius.

„Dabar grįšiu į Uteną su dar daugiau pasitikėjimo savimi. Antrą kartą būti pakviestam ir pasirodyti su rinktine labai didelė garbė. Ir šiaip, visada didelė garbė atstovauti Lietuvai, – neslėpė M.Gebenas. – Esu labai dėkingas trenerių štabui už suteiktą galimybę. Tai labai gera patirtis.

Tikiuosi, ateityje dar teks apsivilkti Lietuvos rinktinės marškinėlius.“

Lietuvos rinktinės centrų linija jau buvo beveik išrikiuota, kai traumą patyrė puikų sezoną žaidęs Artūras Gudaitis.

Vienam Milano „Olimpia“ lyderių iškritus iš rikiuotės, dėl A.Gudaičio vietos grumsis kiti vidurio puolėjai. Tai šansas jauniesiems centrams, kurie gali išstumti iš rinktinės galbūt labiau patyrusius kolegas.

„Per daug apie tai negalvoju. Jei atsiras galimybė, labai lauksiu. Jeigu ne, dirbsiu toliau, kad ji atsirastų ir ateityje“, – savo šansus žaisti rinktinėje ne tik atrankoje, bet ir pasaulio čempionate Kinijoje, vertino M.Gebenas.

Netrukus Europos krepšinio debiutantas žalius rinktinės marškinėlius persivilks į raudonus „Juventus“. Krepšininkas po savo debiuto nacionalinėje komandoje į LKL arenas sugrįžo dar solidesnis.

Iki gruodžio LKL rinkęs vid. 6,9 taško ir 5,7 kamuolio, po rinktinės M.Gebenas demonstravo įspūdingą statistiką: 13,3 taško ir 8,8 atkovoto kamuolio.

Tokį centro progresą akylai stebi ne tik D.Adomaitis, bet ir „Žalgiris“, kuris „Juventus“ komandai išnuomojo aukštaūgį 2018-2019 m. sezonui.

24sek žiniomis, „Žalgirio“ klubas kitą sezoną mato M.Gebenui vietą pagrindinėje žaliai baltų sudėtyje.

„Mums svarbiausia, kad šį sezoną jis prasižaistų europietišką krepšinį, nes tarp NCAA ir vyrų krepšinio Europoje yra didelis skirtumas. Esame patenkinti, kaip jis žaidžia Utenoje, kalbėjomės su treneriu (Žydrūnu Urbonu) ir jautėme norą galbūt anksčiau susigrąžinti pas save. Bet yra ir įsipareigojimai Utenos klubui. Dabar atrodo, kad galbūt jis neblogai atrodytų ir pas mus. Lauksime sugrįžtant“, – dar prieš keletą savaičių 24sek sakė R.Javtokas.

Labai realu, kad jo lauks sugrįžtant ir D.Adomaitis, tik jau į rinktinės stovyklą Palangoje liepos mėnesį.

TAIP PAT SKAITYKITE: Mįslingasis „Žalgirio“ pirkinys: apie rimtas ambicijas ir cepelinus „Ryto“ naujokui

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?