Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 07 13

Lietuvos rinktinės varžovai Rio: atletiškiausi, po JAV geriausi ir labiausiai neprognozuojami

Ispanija, Argentina, Brazilija, Kroatija ir Nigerija – savaitgalį Lietuvos rinktinė sužinojo visus savo varžovus Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse. Labiausiai nenuspėjama Rio komanda. Atletiškiausi varžovai visame turnyre. Vieninteliai, galintys mesti iššūkį JAV žvaigždynui. Turbūt geriausią lengvąjį kraštą Europoje turinti rinktinė. Lietuvos rinktinės treneris-skautas Benas Matkevičius žurnale „Mūsų krepšinis“ pristatė svarbiausią informaciją, kurią turite žinoti apie lietuvių varžovus Rio.
Lietuvos rinktinės varžovai
Lietuvos rinktinės varžovai / „Scanpix“ nuotr.

Brazilija: nenuspėjama ir pavojinga

AFP/„Scanpix“ nuotr./Andersonas Varejao ir Leandro Barbosa
AFP/„Scanpix“ nuotr./Andersonas Varejao ir Leandro Barbosa

Susitikimas su šeimininkais laukia jau pirmąją olimpinio krepšinio turnyro dieną. Be abejo, lauks sunki kova. Ši komanda turi daug patirties ir bus itin motyvuota žaisdama namuose.

Didžiausias Brazilijos rinktinės praradimas bus patyręs vidurio puolėjas Tiago Splitteris. Šiam „Atlanta Hawks” krepšininkui buvo atlikta dešiniojo klubo operacija, po kurios jis dar nebus spėjęs atsigauti.

Tačiau visi kiti brazilų veteranai bus pasirengę demonstruoti savo geriausią žaidimą. Gynėjas Marcelo Huertas („Los Angeles Lakers“, 191 cm, 33 m.), kitas gynėjas Leandro Barbosa („Golden State Warriors“, 191 cm, 33 m.), puolėjas Nene („Washington Wizards“, 211 cm, 33 m.) ir vidurio puolėjas Andersonas Varejao („Golden State Warriors“, 211 cm, 33 m.) bus pagrindiniai komandos lyderiai, visi žaidę NBA lygoje.

Brazilijos komanda gali nustebinti daugelį krepšinio aistruolių. Mūsų laukia tikrai sunki kova.

24 metų įžaidėjas Raulis Neto („Utah Jazz“, 185 cm) praėjusį sezoną NBA žaidė gana gerai. Nors ir jaunas, patyrus traumą australui Dante Exumui, jis gavo svarbų vaidmenį komandoje ir atvyks labai pasitikėdamas savimi.

A.Varejao taip pat gali sukelti daug problemų. Jam patinka provokuoti varžovų pražangas, vaidinti besiginant. Visiems aišku, kad mums būtų blogai, jei JV (Jonas Valančiūnas) prisirinktų ankstyvų pražangų!

Reikia prisiminti, kad ir kiti Brazilijos krepšininkai gali kelti didelę grėsmę. Sunkusis puolėjas Rafaelis Hettsheimeiris (Bauru, 208 cm, 30 m.) praėjusį sezoną labai gerai žaidė Brazilijoje ir buvo vienas labiausiai vertinamų Brazilijos krepšinio lygos žaidėjų. Rinktinės sąraše taip pat yra sunkusis puolėjas Augusto Lima (208 cm, 24 m.), kuris sezono viduryje iš Mursijos klubo Ispanijoje persikėlė į Madrido „Real“. Galintis „centruoti” puolėjas Vitoras Faverani (Mursijos UCAM, 211 cm, 28 m.) pastaraisiais metais turėjo problemų dėl traumų, tačiau yra labai talentingas krepšininkas, galintis padaryti daug žalos varžovams puldamas.

Brazilijos komanda gali nustebinti daugelį krepšinio aistruolių. Mūsų laukia tikrai sunki kova.

Ispanija: vieninteliai, galintys mesti iššūkį JAV

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pau Gasolis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pau Gasolis

Jei ispanai surinks savo geriausius žaidėjus, tada tikrai bus vieni favoritų patekti į olimpiados finalą.

Žinoma, Ispanijos rinktinė turi savo problemų. Aukštaūgis Marcas Gasolis („Memphis Grizzlies“, 216 cm, 31 m.) vis dar gydosi kojos traumą, likus mėnesiui iki pirmosios Ispanijos treniruočių stovyklos dar negalėjo bėgti. Net jei jis ir nuspręstų žaisti, neaišku, kaip į tai pažvelgs Memfio klubas, kuriame M.Gasolis vaidina vieną pagrindinių vaidmenų.

Tai aukščiausio lygio komanda, turbūt kol kas vienintelė pasaulyje galinti konkuruoti su JAV rinktine.

Jo brolis Pau („Chicago Bulls”, 213 cm, 35 m.) daug kalbėjo, kad gali praleisti olimpiadą dėl Brazilijoje užfiksuoto Zikos viruso protrūkio. Tačiau, manau, P.Gasolis vis dėlto atstovaus Ispanijai ir bus pagrindinė jėga po krepšiu, kaip mes ir įsitikinome per praėjusį Europos čempionatą.

Kiti Ispanijos rinktinės krepšininkai yra visiems labai gerai žinomi. Labai pajėgi ispanų gynėjų grandis, prie kurios turėtų prisijungti ir Ricky Rubio („Minnesota Timberwolves“, 193 cm, 25 m.).

Trenerio Sergio Scariolo braižas yra aiškus. Labai drausmingai žaidžiantys ispanai puldami išnaudoja jėgą po krepšiu, t.y. Pau Gasolį. Gindamiesi žaidžia konservatyviai ir provokuoja metimus iš vidutinio nuotolio.

Kiekvienoj pozicijoje Ispanijos rinktinė turi savo „įprastus“, visiems žinomus ginklus, tačiau jų žaidimas labai priklausys nuo krepšininkų tos dienos formos. Vis dėlto tai aukščiausio lygio komanda, turbūt kol kas vienintelė pasaulyje galinti konkuruoti su JAV rinktine.

Nigerija: atletiškiausia komanda Rio

AFP/„Scanpix“ nuotr./Al-Farouqas Aminu ir Karlas Twonsas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Al-Farouqas Aminu ir Karlas Twonsas

Tai tikriausiai fiziškai stipriausia komanda olimpiniame turnyre. Puikūs atletai su įspūdingais fiziniais duomenimis.

Afrikos čempionų sudėtis – labai geras patirties ir jaunystės lydinys. Afrikos čempionate Nigerija visus varžovus tiesiog triuškino po krepšiu, atkovodavo vidutiniškai po 48 kamuolius, iš kurių 14 puldama!

Vyriausias šios ekipos krepšininkas yra šešiuose NBA klubuose rungtyniavęs puolėjas Ike’as Diogu (Gvangdongo „Southern Tigers“, 206 cm, 32 m.). Treneris Jonas Kazlauskas ji puikiai prisimena iš Kinijos, labai gerai žino jo stipriąsias ir silpnąsias puses.

M.Gbinije prieš rungtynes mėgsta gerti raugintų agurkų sultis. Tikėkimės, kad Brazilijoje nebus gerų raugintų agurkų.

Abu broliai Aminu vaidins svarbius vaidmenis, ypač jaunesnysis Al-Farouqas Aminu (puolėjas, 206 cm, 25 m.), kuris praėjusį sezoną atstovavo „Portland Trail Blazers“ ir tikrai gerai žaidė per NBA atkrintamąsias rungtynes. Neįtikėtinai atletiškas ir gerai pataikantis tritaškius.

Naudingiausias „AfroBasket“ žaidėjas Chamberlainas Oguchi (Vloclaveko „Anwil“, atakuojantis gynėjas, 198 cm, 30 m.,) yra labai geras, savo metimu neabejojantis snaiperis (2015 m. vasarą pataikė daugiau nei 44 proc. tritaškių). Per Afrikos čempionatą jis buvo pagrindinis Nigerijos snaiperis.

Vienas pagrindinių Nigerijos gynybos ramsčių turėtų būti vidurio puolėjas Olaseni (Shane’as) Lawalis („Barcelona“, 208 cm, 29 m.).

Lengvasis puolėjas Michaelas Gbinije (201 cm, 24 m.) praėjusį sezoną puikiai žaidė Sirakūzų universitete JAV (pelnydavo beveik po 20 taškų) ir nutarė išmėginti laimę NBA naujokų biržoje. Įdomus faktas apie M.Gbinije – prieš rungtynes jis mėgsta gerti raugintų agurkų sultis. Tikėkimės, kad Brazilijoje nebus gerų raugintų agurkų.

Argentina: Ginobilis nori atsisveikinti medaliu

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Manu Ginobili
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Manu Ginobili

Neabejoju, kad visi Argentinos veteranai susirinks į olimpiadą ir po jos auksinė karta atsisveikins su rinktine.

Didele staigmena, kad Amerikos čempionato finale argentiniečiai pralaimėjo Venesuelai.

Pagrindinė Argentinos rinktinės jėga yra komandinis žaidimas. Praėjusią vasarą komandos rezultatyvių perdavimų vidurkis per rungtynes buvo 19,2.

Amerikos čempionate universalus puolėjas, Jono Valančiūno komandos draugas Luisas Scola („Toronto Raptors“, 206 cm, 36 m.) buvo pagrindinis argentiniečių žaidėjas. 21 taškas per rungtynes (daugiausia iš visų čempionato žaidėjų) ir 10 atkovotų kamuolių vidurkis per 10 rungtynių. Neabejoju, kad šiose olimpinėse žaidynėse jis taip pat bus svarbus žaidėjas.

Prie L.Scolos prisijungs puolėjas Andresas Nocioni (Madrido „Real“, 203 cm, 36 m.), jis Amerikos čempionate taip pat rinko „dvigubą dublį“ beveik per kiekvienas rungtynes. Jono Mačiulio komandos draugas yra „nešvarus“ žaidėjas, labai pavojingai dirbantis alkūnėmis ir mėgstantis fiziškai kietą žaidimą.

Ginobilis bus motyvuotas baigti karjerą rinktinėje medaliu.

Gynėjas Emanuelis Ginobilis („San Antonio Spurs“, 198 cm, 39 m.) tai pat pareiškė, kad grįžta į rinktinę. Jis bus motyvuotas baigti karjerą rinktinėje medaliu.

Prie šių žinomų žaidėjų prisijungs Ispanijos lygoje labai gerai žinomas įžaidėjas Facundo Campazzo (Mursijos UCAM, 180 cm, 25 m.). Šį sezoną Mursijoje jis buvo vienas svarbiausių žaidėjų, atvedusių komandą į atkrintamąsias varžybas. Tai mažas ir labai staigus, gudrus krepšininkas.

Jį keis Lietuvoje labai gerai žinomas Nicolas Laprovíttola (Madrido „Estudiantes“, 190 cm, 26 m.).

Manau, šie krepšininkai bus pagrindiniai, prie kurių prisidės keli jauni žaidėjai, vaidinsiantys epizodinius vaidmenis. Vienas jų yra lengvasis puolėjas Gabrielis Deckas (Kimsa, 201 cm, 21 m.), praėjusį sezoną labai gerai žaidęs Argentinos lygoje. Jaunimo čempionatuose jis visuomet puikiai rungtyniaudavo. G.Deckas stabiliai meta tritaškius, gali žaisti ir lengvuoju, ir sunkiuoju puolėju.

Kroatija: į priekį – su nesustabdoma taškų mašina

AFP/„Scanpix“ nuotr./Bojanas Bogdanovičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Bojanas Bogdanovičius

Kroatai turi vieną perspektyviausių komandų olimpiadoje. Du pagrindiniai talentai, kuriais grindžiamas žaidimas, yra Bojanas Bogdanovičius ir Dario Šaričius.

B.Bogdanovičius turbūt yra vienas stipriausių Europoje 3-iosios pozicijos žaidėjų, vienas iš nedaugelio krepšininkų Europoje, kuris gali vienas prieš vieną susikurti progą metimui ir vienas komandą vesti į pergalę. Prasiveržti, mesti ir „centruoti“… Beveik iš visur jis gali atakuoti krepšį.

B.Bogdanovičius turbūt yra vienas stipriausių Europoje 3-iosios pozicijos žaidėjų ir gali vienas komandą vesti į pergalę.

Nepaisant jauno amžiaus, D.Šaričius jau yra tapęs vienu komandos lyderių. Šiam dar palyginti jaunam žaidėjui suteikiama didelė atsakomybė. Jo žaidimas pagrįstas fizine jėga, jis kovoja dėl kiekvieno kamuolio puolime ir yra Kroatijos rinktinės lyderis gynyboje. Metimas turbūt yra vienas silpnesnių jo žaidimo elementų, tačiau D.Šaričius labai gerai jaučia žaidimą ir gali ne tik susikurti progą metimui, bet ir atlikti puikius perdavimus draugams.

Krunoslavas Simonas yra dar vienas kroatų krepšininkas, kuris bet kurią dieną gali iškrėsti nemalonių pokštų varžovams, savo metimais ir žaidimu du prieš du sukurti daug aštrių situacijų puolime.

Mario Hezonja yra ketvirtas Kroatijos žaidėjas, kurio laukia puiki ateitis. Savo metimu ir atletiškumu bet kurią dieną jis gali pakeisti rungtynių eigą... Nepaisydamas jauno amžiaus, jis labai pasitiki savimi, nebijo imtis atsakomybės ir mesti sunkų metimą.

Darko Planiničius vaidino labai svarbų vaidmenį kvalifikacinio turnyro finale. Savo atkovotais kamuoliais ir svarbiais taškais po varžovų krepšiu jis pridarė problemų Italijos aukštaūgiams labai svarbiais momentais.

Lietuvos rungtynėse su kroatais mums bus labai svarbi individuali gynyba, kova dėl kamuolių ir psichologija, kuri turbūt nulems rungtynių baigtį. Kroatija yra labai emocinga komanda ir bando savo emocijomis palaužti varžovus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Benas Matkevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Benas Matkevičius
Rio grupės
Rio grupės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas