Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 05 18

„Lietuvos ryto“ išlikimas – realybės šou be grožybių

Antanas Kavaliauskas su Klaipėdos „Neptūnu“ likus žaisti dvi minutes perėjo visą Vilniaus „Lietuvos ryto“ atsarginių suolą ir pliaukštelėjo komandos draugams delnais. Sunkus mūšis dar nebuvo laimėtas, bet vilniečių kapitonas davė suprasti, kad „Lietuvos rytas“ šios pergalės iš rankų tikrai nebepaleis. LKL pusfinalio serijos iki trijų pergalių rezultatas sušvelnintas 1-2. „Lietuvos ryto“ išlikimo drama tęsiasi.
Antanas Kavaliauskas
Antanas Kavaliauskas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Trečiąjį LKL pusfinalio mačą „Lietuvos rytas“ laimėjo 66:64
  • Serijoje iki 3 pergalių „Lietuvos rytas“ atsilieka nuo „Neptūno“ 1-2
  • Ketvirtasis mačas Klaipėdoje vyks penktadienį 19 val.
  • LKL istorijoje tik „Žalgiris“ sykį yra išsigelbėjęs atsilikdamas 0-2

Trečiasis serijos mūšis „Siemens“ arenoje nebuvo gražus. Bet krepšinio specialistas, Sostinės krepšinio mokyklos (SKM) sporto konsultantas Rūtenis Paulauskas nepataria tikėtis kažko kito.

„Tokiose rungtynėse kažkokio grožio ar daug energijos tikėtis neverta. Tokios rungtynės paprastai būna labai negražios, su dominuojančiu dideliu klaidų skaičiumi, daugybe nepataikytų metimų. Tai yra normalu. Stebėjau lemiamas Eurolygos kovas. Ypač pusfinalyje, ten niekas gražaus krepšinio nerodo. Tai išgyvenimo kova. Realybės šou, kuriame žmonės daro tai, kas atneša daugiausiai sėkmės“, – konstatavo R.Paulauskas.

Lietuva nekantriai laukia penktadienio mūšio. Kalbama, kad tai bus lemiamos rungtynės. Ne tik todėl, kad „Lietuvos rytui“ pralaimėjimas reikš nepatekimą į LKL finalą. Bet ir todėl, kad „Neptūnas“ po nesėkmės namuose palūžtų psichologiškai ir būtų pasmerktas pralaimėti seriją 2-3.

Bet R.Paulauskas siūlo neskubėti.

„Net jei serija išsilygins 2-2, viskas bus neaišku“, – 24sek pasakojo R.Paulauskas.

– „Neptūnas“ tiek mažai tritaškių ir taip netiksliai pusfinalyje dar nebuvo įmetęs. Tiesiog „Neptūnas“ nebepataikė tų metimų, kokius galbūt įmetė pirmajame mače Vilniuje, ar tai buvo „Lietuvos ryto“ gynybos nuopelnas?

– Jei objektyviai, „Neptūnas“ vakar išmetė daugiau laisvų metimų. Tiesiog jie nepataikė. Čia vėlgi, gali kaltinti visiškai skirtingas situacijas. Psichologinė įtampa dabar visai kita. Vakar abi komandos buvo sustingusios, sukaustytos. Nenuostabu, kad nei vieni, nei kiti nepataikė. Aišku, buvo atskiri žaidėjai kaip Juškevičius ir Gailius, kurie galbūt jautėsi geriau. Bet „Neptūnas“ dabar sprendžia problemą, kaip susitvarkyti su spaudimu.

„Lietuvos rytui“ reikėjo apsiginti. Kova vyko klaida į klaidą. Jeigu nepataikai, ir varžovas neturi pataikyti. Manau, kad didžiausias matomas skirtumas – „Lietuvos rytas“ pasinaudojo trečiaisiais numeriais Gailiumi ir Jomantu, ko „Neptūnas“ neturėjo. Galbūt tai buvo tokia naujovė, kurios anksčiau nematėme. „Neptūnas“ stiprus įžaidėjais, bet trečiųjų numerių neturi. Jomantas su Gailiumi tada suvaidino svarbų vaidmenį.

VIDEO: Serija tęsiasi: „Lietuvos rytas“ atkirto „Neptūnui“

– Šioje serijoje „Lietuvos ryto“ įžaidėjai Kendrickas Brownas ir Denisas Lukašovas atrodo blankiai, o vakar kartu atliko tik vieną rezultatyvų perdavimą. Ar tai grandis, kuri smukdo „Lietuvos ryto“ žaidimą? O gal jų vaidmuo nėra kertinis?

– Manau, kad ne jie yra pagrindiniai. Pagrindinių žmonių ieškoma po krepšiu. Vakar laisvas metė ir Kavaliauskas, bandė žaisti per Lapetą, bet manau, kad trečių numerių indėlis puolime buvo veiksmingiausias. O gynyboje ir vieni, ir kiti tvarkėsi neblogai.

– Adas Juškevičius jau ne pirmą kartą kabinasi už gerklės Danieliui Ewingui. Įtampa virto ir technine pražanga Adui, aikštėje kilo konfliktas. Žinant D.Ewingo jautrumą, gal Adas gavo trenerio užduotį išvaryti jį iš kantrybės?

– Gal tiesiogiai to ir nėra. Bet kodėl gi taip negalėtų būti? Nežinome, kaip formuluojamos užduotys, bet matau aiškiai, kad trys žaidėjai – Lukašovas, Brownas ir Juškevičius, visada prilipę prie Ewingo. Jie bando atkirsti Ewingą nuo kamuolio, apsunkina varymą ir tai veikia priešininką tiek fiziškai, tiek psichologiškai.

– Klaipėdoje „Lietuvos rytas“ pabandė žaisti žemesniu penketu, kai daugiau šalia „centro“ gavo pasireikšti Kšištofas Lavrinovičius. Vilniuje vėl matėme daugiau tradicinį „Lietuvos ryto“ penketą su dviem vidurio puolėjais. Kuri taktika veiksmingesnė?

– Sunkoka atsakyti. Rungtynės buvo laimėtos ne dėl to. Mano manymu, abi strategijos veikia vienodai. Viskas vis tiek vyksta beveik vienodai, remiantis individualiais veiksmais.

– Ar dėl traumos prieš „Lietuvos rytą“ dar nerungtyniavęs Donatas Zavackas dar kažką pakeistų šioje serijoje?

– Zavacką ir Mažeiką laikau emociniais lyderiais, kurie gali ne tik pelnyti taškus ir stabdyti varžovus. Tai žmonės, kurie gali uždegti dalį komandos draugų, dominuoti atkarpomis. Jiems gali labai nesisekti kažkurią atkarpą, bet lemiamą gali sužaisti gerai. Net ir sėdėdamas ant suolo Donatas yra savo mintimis aikštėje.

Aš tikiuosi, kad jis pasirodys ir tokiu sunkiu momentu, nes Šarakausko žaidimas, matėme, nebuvo tas kertinis, kuris lėmė „Neptūno“ pergalę pirmajame susitikime. Jei Donatas fiziškai galėjo rungtyniauti, būčiau metęs bent trumpam, kad pajaustų bent šiek tiek, kas yra šita serija. Tada būtų lengviau jį turėti labiau pasirengusį penktadienio rungtynėms.

– Ar galima teigti, kad penktadienio rungtynės bus lemiamos šioje serijoje? Jei „Neptūnas“ pralaimėtų ir Klaipėdoje, psichologiškai būtų pasmerktas pralaimėjimui Vilniuje?

– Nedrįsčiau taip teigti vienareikšmiškai. Jei būčiau matęs, kad vieni labai stipriai pralaimi žaisdami išvykoje ir aikštės pranašumas yra svarbiausias veiksnys, bet „Neptūnas“ galėjo laimėti Vilniuje ir „Lietuvos rytas“ galėjo laimėti Klaipėdoje. Net jei serija išsilygins 2-2, viskas bus neaišku.

– Juokaujama, kad „Lietuvos rytas“ žaidėjais rotuoja kaip pagal horoskopą – Klaipėdoje Gailius beveik nežaidė, o dabar tempė komandą. Panašiai su Lavrinovičiumi. Ką tai sako apie komandą? Pačėsas neranda optimalaus penketo ar tai sąmoningas veiksmas?

– Tai labai sąmoningas veiksmas ir galiu jį pateisinti. Treneris paprastai atrenka žmones rotacijai taip: pagrindinio penketo žaidėjai ir tie, kurie eis pirmajam keitimui. Jeigu nepasiteisina kažkuris iš starto penketo ar keitimų, tuomet prasideda platesnė rotacija. Bet paprastai treneris ieško tam tikrų naujovių.

„Lietuvos ryto“ komandoje nėra tokio silpno žmogaus, kuris negalėtų žaisti. Tiesiog vienose rungtynėse numatytas vienoks planas, bet taip pat yra galimybė išbandyti kažką netikėto.

VIDEO: Įspūdingas J.Granto skrydis Vilniuje

– Kai susitinka įdomūs treneriai, jų dvikova dažnai vadinama šachmatų partija. Kokią šachmatų partiją matote tarp Dainiaus Adomaičio ir Tomo Pačėso?

– Labai gerai matosi gynybos išdėstymas. Pirmą ėjimą daro „Lietuvos rytas“, o Adomaitis atsakinėja. Bet matau aiškų persigrupavimą, kai iš pradžių nebuvo sugaudyti „Neptūno“ metikai. Vėliau „Lietuvos rytas“ įdarbino greitesnius gynėjus. Dar buvo atsisakyta žaisti dviem „centrais“, daugiau žaidžiama su Jomantu. Taip pat akcentuojamas žaidimas per trečiuosius numerius arti baudos aikštelės ir centravimu ieškant spragų. Manau, kad šita taktinė kova matosi labai gerai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas