Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 01

Liūto dalį „Lietuvos ryto“ biudžeto sudarančią Vilniaus miesto paramą ateityje ketinama mažinti

Vilniaus miesto savivaldybė trečiadienį patvirtino 2017 metų biudžetą. Miesto vadovai džiaugiasi, kad sostinė lipa iš skolų liūno, žada daugiau pinigų kasdienėms vilniečių reikmėms. Nors kilo karštų diskusijų, jog pernelyg didelės sumos yra skiriamos profesionaliems sporto klubams, Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus pavaduotojas sporto klausimais Linas Kvedaravičius turi priešingą nuomonę.
Vilniaus miesto parama sudarys daugiau nei pusę „Lietuvos ryto“ biudžeto
Vilniaus miesto parama sudarys daugiau nei pusę „Lietuvos ryto“ biudžeto

2017 metais Vilniaus miesto biudžete krepšinio klubui „Lietuvos rytas“ numatyta 1,158 mln. eurų dotacija, futbolo komandai „Žalgiris“ – 868 tūkst. eurų.

Taip pat, tik gerokai mažesnes sumas, ketinama skirti viešosioms įstaigoms Sostinės moterų krepšinio klubas ir Vilniaus rankinio centras – 150 tūkst. eurų ir 55 tūkst. eurų.

Ekonomikos ir finansų komiteto pirmininkas, liberalas Vidmantas Martikonis sprendimą milijonus skirti profesionalioms sporto komandoms aršiai kritikavo. Jo teigimu, savivalda turėtų rūpintis mėgėjų sportu ir jo populiarinimu.

Vis dėlto vicemero, buvusio krepšininko L.Kvedaravičiaus nuomonė buvo kardinaliai kitokia.

„Pirmiausia atkreipkime dėmesį, kad savivaldybė remia ne tik „Lietuvos rytą“ ir „Žalgirį“. Remiame ir rankinio centrą, moterų krepšinio klubą, teniso akademiją. Mano manymu, miestas turi prisidėti prie šių veiklų juolab kad visose jose yra numatyta po 20 proc. finansavimo jaunimo ir vaikų programoms. Tai yra dublerių komandos, pamainos ruošimas ir panašiai. Šį sprendimą, kad 20 proc. finansavimo būtų skirta jaunimo ugdymui, priėmėme jau pernai ir pamatėme, kad jos puikiai veikia. Matome jaunimo gerus rezultatus ir manome, kad einame tinkamu keliu“, – savo sprendimą grindė politikas.

Priminsime, jog ilgai tvirtu antruoju pagal pajėgumą šalies klubu buvęs „Lietuvos rytas“ pastaraisiais metais slidinėja - pernai sostinės komandą LKL čempionate aplenkė ne tik "Žalgiris", bet ir Klaipėdos "Neptūnas", o šį sezoną vilniečiai atsilieka nuo "Žalgirio" ir Panevėžio "Lietkabelio". Tačiau savivaldybės skiriama parama su komandos rezultatais, akivaizdu, jog nekoreliuoja.

Paklaustas, ar ne pernelyg didelę dalį privataus „Lietuvos ryto“ krepšinio klubo metinio biudžeto sudaro savivaldybės injekcijos, L.Kvedaravičius gūžčiojo pečiais ir bedė pirštu į Kauną.

„Žiūrint, su kuo lyginsi. Jei žiūrėsime europiniu mastu, tai ši miesto parama klubui yra tikrai nedidelė. Net Lietuvos kontekste tai nėra didžiausia parama, nes Kaunas kur kas didesnėmis sumomis paremia „Žalgirį“. Svarbu, kad tie pinigai būtų skaidriai panaudojami“, – savo nuomonę dėstė vicemeras.

Kauno savivaldybė "Žalgiriui" šį sezoną skiria 2 mln. eurų. Tai sudaro mažiau nei ketvirtadalį bendro Lietuvos čempionų 8,4 mln. eurų biudžeto.

Vilniaus klubo atstovai per to paties pavadinimo dienraštį anksčiau yra skelbę, jog komandos metinis biudžetas šiemet sudaro apie 2 mln. eurų.

Tai reiškia, kad savivaldybės parama klubui šiemet veikiausiai sudarys daugiau nei pusę metinio biudžeto.

Priminsime, kad dar iki skandalo, 300 tūkst. eurų paramą buvo patvirtinę ir ankstesni „Lietuvos geležinkelių“ vadovai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Kvedaravičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Kvedaravičius

15min turimų šaltinių duomenimis, pagal „Lietuvos ryto“ akcininkų nutarimus, klubo prezidentas Gedvydas Vainauskas yra gavęs leidimą klubui skirti ne daugiau 140 tūkst. eurų paramą komandai per metus.

L.Kvedaravičius negalėjo atsakyti, kokią „Lietuvos ryto“ biudžeto dalį sudaro Vilniaus savivaldybės parama, nes klubo biudžeto nežino.

„Šiuo metu to negalėčiau pasakyti, bet esame įpareigoję klubus, kad miesto skiriama dalis nesudarytų viso biudžeto. Reikia, kad klubas ir pats pritrauktų rėmėjus ir finansavimą iš šalies, sudarytų reklamos sutartis. Tai neturi vykti vien tik miesto pinigais. Mūsų tikslas yra mažinti miesto skiriamą dalį ateityje, jei matysime, kad šis projektas yra rentabilus rinkoje“, – svarstė L.Kvedaravičius.

Jis patikino, kad klubas yra kasmet audituojamas, privalo pateikti viešas ataskaitas.

„Visas viešąsias įstaigas audituojame, kurioms skiriami pinigai“, – užtikrino vicemeras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito