Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 26

LKL galvosūkis: „Gargždai“ ieško pinigų ir arenos, lyga braižo du tvarkaraščius

Pirmas NKL finalas, pergalės šampanas ir garsusis vakarėlis, į kurį visus per televiziją sukvietė lemiamų rungtynių herojus Mindaugas Stašys. Didžiausią pergalę klubo istorijoje iškovoję Gargždų „Gargždai“ baigė linksmintis ir pradėjo sukti galvą, kaip pasinaudoti laimingu bilietu aukštyn. LKL prezidentas Remigijus Milašius didelių nuolaidų nežada, bet viliasi, kad čempionate pagaliau žais 12 komandų.
LKL prezidentas R.Milašius ir naujieji NKL čempionai „Gargždai“.
LKL prezidentas R.Milašius ir naujieji NKL čempionai „Gargždai“. / 15min ir Dainiaus Lukštos/nklyga.lt nuotr.

Šeštadienį dramatiškame NKL finale Pauliaus Juodžio treniruojami „Gargždai“ 77:73 palaužė Marijampolės „Sūduvą-Mantingą“ ir kartu su gražuole taure laimėjo bilietą į aukščiausiąją Lietuvos krepšinio lygą.

„Ačiū už sveikinimus ir turbūt klausite, ar žaisime LKL?“ – į 15min skambutį atsiliepė „Gargždų“ direktorius Justas Bražas.

„Visi taip – pirmiausia pasveikina, o tada klausia dėl LKL“, – juokėsi jis.

VIDEO: Iš arti: emocijų kupinas „Gargždų“ auksinis finalas „7bet-NKL“

Juokauti klubo ateitimi gargždiškiai neketina. Į galimybę varžytis su stipriausiomis šalies krepšinio komandomis jie žiūri atsakingai.

„Pirmas mūsų tikslas buvo laimėti NKL. Kosmosas, kad tai pavyko padaryti vos per 4 metus NKL lygoje“, – pabrėžė J.Bražas, komandos direktoriumi dirbantis antrus metus.

„Gargždai“ nėra naujas klubas. Jis užaugo Regionų krepšinio lygoje. Iš pradžių laimėjo RKL B, vėliau – ir RKL A lygą“, – sportiniu principu įveiktomis visomis Lietuvos krepšinio pakopomis džiaugėsi Gargždų klubo direktorius.

„Gargždų“ klubo nuotr./Justas Bražas
„Gargždų“ klubo nuotr./Justas Bražas

„Noro žaisti LKL yra, bet turime įgyvendinti kai kuriuos dalykus, kad mus priimtų. Faktas, kad neturime arenos. Tai – akivaizdu. Matoma plika akimi, pažiūrėjus į plyną lauką“, – atsiduso J.Bražas.

Arenai neišrenka vietos

Daugiafunkcio centro, kuriame būtų ir krepšinio arena, projektas Gargžduose buvo parengtas dar 2017 metais, bet statybos taip ir neprasidėjo.

Viliamasi, kad lūžio tašku taps antradienį vyksiantis Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos posėdis. Jame tikimąsi galutinai nuspręsti, kurioje vietoje – Dariaus ir Girėno g. 4 ar Kvietinių g. 26 – išdygs naujasis sporto kompleksas.

„Mes savo darbą atlikome – laimėjome NKL. Taryba dabar turi padaryti savo laimėjimą. Mums reikalinga arena, kuri atitiktų LKL reikalavimus. Reikėtų bent 1,5 tūkst. vietų, nes LKL reikalavimai (dabar yra 1,2 tūkst. vietų, – past.) per porą metų gali ir padidėti“, – teigė J.Bražas.

Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr./2017 m. suplanuotos sporto arenos vizualizacija.
Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr./2017 m. suplanuotos sporto arenos vizualizacija.

Kol vyktų statybos – planuojama, apie dvejus metus – „Gargždai“ žaistų gretimame pajūrio mieste: Klaipėdoje arba Palangoje.

„Mano žiniomis, „Gargždai“ kalbėjo su Palangos meru Šarūnu Vaitkumi dėl sutarties pasirašymo ir Palangos arenos nuomos. Palangoje žiūrovas myli krepšinį, eina į areną, dar ir Šventoji šalia“, – 15min sakė LKL prezidentas Remigijus Milašius.

LKL nuotr./Remigijus Milašius
LKL nuotr./Remigijus Milašius

„Žaistume ten, kur mus priimtų ir kur geranoriškai susitartume. „Švyturio“ arena Klaipėdoje – ji nėra „Neptūno“, galima ją nuomoti ir joje žaisti“, – pridūrė „Gargždų“ direktorius J.Bražas.

Auga minimalus biudžetas

Kitas NKL čempionų galvos skausmas – finansai. Nuo artėjančio sezono LKL lygoje kyla minimalus biudžetas. Jis turės siekti 600 tūkst. eurų.

Dideli pinigai 14 tūkst. gyventojų miesto komandai, kurią iki šiol daugiausia išlaikė dviejų klubo dalininkų Jono Dumašiaus ir Ovidijaus Jakubaičio bei Klaipėdos rajono savivaldybės parama.

„Gargždų“ klubo nuotr./Ovidijus Jakubaitis
„Gargždų“ klubo nuotr./Ovidijus Jakubaitis

„Šiemet turėjome tikrai mažiau, – šyptelėjo J.Bražas. – Nenorėčiau pasakyti, kiek tiksliai – finansai jautri tema visiems. Net ir NKL mastais mūsų biudžetas – vidutinis, sakyčiau, Top-7. Pavardės gal ir garsios, bet tikrai nebuvome turtingiausi.“

Tikslas – išlaikyti trenerį

Marius Runkauskas, Mantas Ruikis, Mindaugas Stašys ir po triumfo NKL finale apie karjeros pabaigą paskelbęs Simas Galdikas – puikiai žinomos pavardės krepšinio sirgaliams. Tiesa, visiems jiems jau bent 35-eri.

nuotr. Dainiaus Lukštos/nklyga.lt/Simas Galdikas
nuotr. Dainiaus Lukštos/nklyga.lt/Simas Galdikas

„Jei kilsime į LKL, tada, aišku, pokyčių bus. Nemanau, kad laimėtume LKL lygoje su ta pačia komanda. Korekcijų reikia, bet tikrai yra žmonių, kurie liks mūsų komandoje. Priklausys nuo trenerio – kaip jis mato komandą, ką galės išspausti iš esamų žaidėjų“, – dėstė J.Bražas.

„Mūsų paslaptis yra komanda. Ta atmosfera, kurią sukūrėme komandos viduje. Realiai visi esame klaipėdiečiai arba Klaipėdos rajono gyventojai. Harmonija tarp patyrusių žaidėjų bei jaunimo ir trenerio pasikeitimas sezono metu taip pat pridėjo korekcijų“, – tęsė Gargždų klubo vadovas.

Ekipos vairą NKL čempionai ir toliau norėtų matyti P.Juodžio rankose. Praeityje Panevėžio „Lietkabelį“, Klaipėdos „Neptūną“ ir Kėdainių „Nevėžį“ treniravęs strategas į Lietuvą grįžo po 3 metų Kinijoje ir sezono viduryje kiek netikėtai pakeitė sėkmingai dirbusį Eriką Kubilių.

„Gargždų“ klubo nuotr./Paulius Juodis
„Gargždų“ klubo nuotr./Paulius Juodis

„Konkrečios sutarties mes neturime, bet norime išlaikyti P.Juodį. Suprantame, kad Paulius po tokio sezono finišo turės tikrai ne vieną pasiūlymą. Jeigu žaisime LKL, manau, galėsime lengviau su juo sutarti, jei ne – bus sudėtingiau, bet vienareikšmiškai sieksime, kad jis liktų mūsų komandoje“, – vylėsi „Gargždų“ direktorius.

Jokių nuolaidų biudžetui

Jei dėl arenos LKL padarytų išimtį – laikinai leisdama žaisti netoli esančiame mieste, tai dėl biudžeto jokių nuolaidų nebus.

„Griežtai ne“, – į 15min klausimą atsakė R.Milašius. Įdomu, kad jis pats Gargžduose nėra retas svečias. Čia gyvena jo sesuo ir tėvai.

„Surinkti minimalų LKL biudžetą, žinoma, būtų iššūkis. Niekas ant lėkštutės mums neatneš ir nepasakys: „Va, jums 600 tūkst. eurų“. Faktas, kad reikės dirbti ir ieškoti. Bet rajonas – didelis, manau, kad įmonės mato mums, kaip mes dirbame, ką mes darome. LKL vardas irgi turėtų padėti. Manau, kad įmanoma“, – vylėsi J.Bražas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Remigijus Milašius
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Remigijus Milašius

LKL prezidentas R.Milašius neslepia, kad šalies čempionate norėtų matyti 12 komandų. Pagal planą, paskutinę vietą LKL užimanti Prienų „Labas Gas“, galinti turėti naujus šeimininkus, nekristų žemyn, „Gargždai“ pakiltų aukštyn ir LKL po dešimtmečio vėl žaistų 12 klubų.

„Jei pamenate, kai siekiau savo trečiosios kadencijos, toks ir buvo mano siūlymas – čempionatas su 12 klubų. Jam buvo pritarta“, – priminė LKL prezidentas.

„Naujokai visada gerai. Reikia šviežio kraujo. Kelias visiems visada atviras ir aš labai laukiu, kada pradėsime kristi iš LKL. Tai priverstų visus pasitempti“, – pridūrė R.Milašius, be klausimo atsakydamas į kritiką, kad jau ne vienerius metus paskutinė komanda nekrenta iš LKL.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Prienų „Labas Gas“ ekipa
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Prienų „Labas Gas“ ekipa

„Problema yra Marijampolė. Ji turi didžiausią biudžetą NKL, stiprią komandą, bet turbūt pačią blogiausią salę. Nugalėti ją būna labai sunku, o laimėjusi NKL ji nekyla aukštyn ir taip uždaro kelią kitiems klubams. Tik Jonavai pernai ir dabar Gargždams pavyko.

Aš tiek kartų esu važiavęs į Marijampolę dėl arenos, tiek su visais kalbėjęs, kad jau nebetikiu, jog ten kažkas gali būti pastatyta. Jau žiūriu plačiau, kur dar yra galimybių. Pavyzdžiui, šiemet nustebino Kauno rajono „Atletas“, jau šiemet žaidęs NKL pusfinalyje“, – tęsė R.Milašius.

nklyga.lt nuotr./Marijampolės „Sūduva-Mantinga“
nklyga.lt nuotr./Marijampolės „Sūduva-Mantinga“

Braižo du tvarkaraščius

Kol garantijų dėl 12 klubų kitame LKL sezone nėra, tvarkaraštis dėliojamas dviem variantais.

„Visada jį pradedame sudarinėti anksčiau, dar kovo mėnesį. Taip yra dėl salių užimtumo, kuris Lietuvoje – gana nemažas. Šiemet ruošiame du variantus – su 12 ir su 11 komandų“, – teigė R.Milašius.

Ar paskutine, dvylikta, LKL dėlionės dalimi taps „Gargždai“, gali paaiškėti jau šį trečiadienį. Tądien vyks LKL licencijavimo posėdis. Patikslinti dokumentus dar bus galima iki gegužės 7 dienos.

Dainiaus Lukštos/nklyga.lt nuotr./„Gargždų“ triumfas pirmą sykį klubo istorijoje laimėjus NKL.
Dainiaus Lukštos/nklyga.lt nuotr./„Gargždų“ triumfas pirmą sykį klubo istorijoje laimėjus NKL.

Tiesa, ir patys „Gargždai“ dar turi tvirtai apsispręsti, ar ryžis žengti istorinį žingsnį į aukščiausią šalies krepšinio lygą.

„Nenorime eiti į LKL vien tik tam, kad dalyvautume ir kovotume dėl to, jog neliktume dvylikti. Jeigu jau einame, reikia turėti kažkokių ambicijų“, – pabrėžė NKL čempionų vadovas J.Bražas.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas