Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 11 01

M.Gherardini – apie teisingą Šaro sprendimą, jo „kiaušinius“ ir panašumus su Ž.Obradovičiumi

Maurizio Gherardini pakilo iš patogaus savo krėslo Stambulo „Fenerbahče“ klubo būstinėje ir priėjo prie lentynos. Ištraukęs itališką Šarūno Jasikevičiaus autobiografijos leidimą „Vincere non basta“ („Laimėti neužtenka“) 61-erių italas rodė lietuvio autografą, kurį Šaras suraitė treniruotėje prieš „Žalgirio“ mačą su „Fenerbahče“ Eurolygoje. Prieš 18 metų jis to net nesapnavo.
Stambulo „Fenerbahče“ direktorius Maurizio Gherardini
Stambulo „Fenerbahče“ direktorius Maurizio Gherardini / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Šarūnas Jasikevičius pateko į vieno garsiausių krepšinio vadovų Europoje akiratį dar vos baigęs studijas Marilande 1998-aisiais, kur paskutiniais metais rinko vid. 12,4 taško ir atliko 3,6 rezultatyvaus perdavimo.

„Įtariau, kad jis bus geras žaidėjas. Bet jei atvirai, likau labai nustebęs pamatęs, kokiu žaidėju tapo Šaras“, – interviu 24sek Stambule atviravo M.Gherardini.

Aišku, tuo metu niekas negalėjo pasakyti, kad Š.Jasikevičius yra tokia nenušlifuota žvaigždė. Antraip jis nebūtų pradėjęs profesionalo karjeros Lietuvoje, Vilniaus „Lietuvos ryte“.

„Jis dar neturėjo tokių lyderio savybių. Jo metimas buvo neblogas, bet tikrai ne puikus. Jis dar buvo jaunas tobulėjantis žaidėjas. Tačiau Šaras augo, augo ir augo. Manau, kad jam pasisekė dėl Liublianos „Olimpija“ klubo, kur jis gavo daug sunkių minučių ir galimybes tobulėti. Ten jis pademonstravo talentą nereaguoti į spaudimą. Kiekvienas gali atlikti juvelyrinį perdavimą prie savo draugų, bet ne 15 tūkstančių žiūrovų akivaizdoje ir slegiant milžiniškam spaudimui. O Šaras myli spaudimą. Jis padarė neįtikėtiną karjerą“, – pasakojo M.Gherardini.

Neturiu jokių abejonių, kad Šaras atlieka puikų darbą. Ir neturiu abejonių, kad jis yra vienas kylančių geriausių trenerių Europoje.

Neįtikėtina krepšininko karjera baigėsi 2014-ųjų birželį pirmuoju jo LKL aukso žiedu su „Žalgiriu“. Pusantrų metų talkinęs Gintarui Krapikui žaliai baltų trenerių štabe, „Auksiniu berniuku“ Europoje vadintas krepšinio genijus jau 11 mėnesių mokosi pats diriguoti visai komandai už šoninės linijos.

M.Gherardiniui patinka, ką mato. Todėl jis net šiek tiek nerimavo priimdamas „Žalgirį“ Stambule, nes nežinojo, ko laukti. „Fenerbahče“ vis dėlto nugalėjo žalgiriečius 82:68.

“Žiūrėjau „Žalgirio“ rungtynes su „Baskonia“. Tai subalansuota komanda. Žalgiriečiai kartu žaidžia gerai. O Šaras, manau, auga kaip treneris. Gerai, jis buvo neįtikėtinas žaidėjas, bet ne visi geri krepšininkai tampa gerais treneriais. Tačiau manau, kad jis vis labiau bręsta kaip treneris.

Šaras buvo puikus lyderis aikštėje, o dabar jis gali būti lyderiu, kuris įkvėps žaidėjus kiekvienose rungtynėse kautis dėl pergalės. Man patiko, ką mačiau, – Šaro žingsnius trenerio karjeroje vertino M.Gherardini.

– „Žalgiris“ sukomplektavo gerą sudėtį, nes Šaras turi žaidėjus, kurie seks jo žaidimo filosofiją. Jei turi filosofiją, bet jai netinkamus žaidėjus, nieko nebus. Šaras buvo pikenrolo meistras. Tai buvo jo žaidimas. Taigi, reikia mokyti to, ką moki geriausiai.

Neturiu jokių abejonių, kad Šaras atlieka puikų darbą. Ir neturiu abejonių, kad jis yra vienas kylančių geriausių trenerių Europoje“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Viskas, ko reikia gerai trenerio karjerai

Stambule praėjusią savaitę Šarūnas Jasikevičius pirmą kartą prieš rungtynes spaudė ranką Željko Obradovičiui kaip treneris. Pirmoji mokinio ir mokytojo akistata baigėsi serbo pergale.

M.Gherardini juokiasi. Stebėdamas abu trenerius, jis kartais mato tas pačias veido išraiškas, tuos pačius gestus teisėjams.

Obradovičius buvo toks vyrukas, kuriam vos 31-erių pasiūlė treniruoti Belgrado „Partizan“. Jis paliko Serbijos rinktinės starto penketo įžaidėjo bei kapitono vaidmenį, ir pradėjo fantastiškiausią trenerio karjerą.

Aišku, Šarui dar reikia labai daug ką įrodyti, kad būtų panašus į Željko ne tik savo temperamentu, bet ir pasiekimais. Bet M.Gherardini tikina, kad tam Š.Jasikevičius turi visus reikiamus įrankius.

„Šaras ir Obradovičius turi specialų ryšį. Jie puikiai sutaria. Šaras davė daug Obradovičiui, o Obradovičius davė daug Šarui. Tai tikri draugai. Jie gerbia vienas kitą dėl daugybės priežasčių. Ir jie vis dar dalijasi idėjomis, sprendimais, pasiūlymais.

Obradovičius buvo toks įžaidėjas, kuris paskui save vesdavo komandą į priekį. Panašiai kaip Šaras. Tokia aukščiausio lygio patirtis yra labai svarbus dalykas pradedant trenerio karjerą.

Obradovičius buvo tokia unikali krepšinio asmenybė, kad vienintelis istorijoje laimėjo pasaulio čempionatą ir kaip žaidėjas, ir kaip treneris.

Obradovičius buvo toks vyrukas, kuriam vos 31-erių pasiūlė treniruoti Belgrado „Partizan“. Jis paliko Serbijos rinktinės starto penketo įžaidėjo bei kapitono vaidmenį, ir pradėjo fantastiškiausią trenerio karjerą.

Gyvenimas dar parodys, bet manau, kad Šaras turi viską, jog taptų geru treneriu. Su tokiu krepšinio suvokimu, tokia istorija ir įgūdžiais, jis gali turėti topinę karjerą“.

Beje, trenerio kelyje Š.Jasikevičius anksti padarė teisingą sprendimą. Nors dar nė nepaskelbus apie karjeros pabaigą Šaro pavardė buvo minima tarp pretendentų treniruoti Tel Avivo „Maccabi“, o vėliau – „Barcelona“ ar Atėnų „Panathinaikos“ komandas, 40-metis vyras nesiblaškė ir laikėsi planų „Žalgiryje“.

„Mūsų krepšinio bendruomenė nedidelė, todėl nuolat girdžiu gandus apie komandas, kurios domisi Jasikevičiumi. Bet Šaras elgiasi protingai suprasdamas, kad pirmiausia reikia baigti paruošiamąją mokyklą ir tik tada eiti į universitetą. Jis elgiasi teisingai – patirtis išeis į naudą. Bet ir „Žalgiriui“ tai yra naudinga“, – kalbėjo M.Gherardini.

Šaras elgiasi protingai suprasdamas, kad pirmiausia reikia baigti paruošiamąją mokyklą ir tik tada eiti į universitetą.

Reziumuodamas Šaro karjerą M.Gherardini gailisi tik vieno – nepavykusios NBA karjeros.

Š.Jasikevičius nesulaukė didelio pasitikėjimo „Indiana Pacers“ gretose, vėliau buvo pamirštas ant „Golden State Warriors“ suolo ir po dviejų nesėkmingų sezonų grįžo į Europą.

„Su NBA jam nepasisekė. Jis galėjo atsidurti visai kitoje komandoje, bet tokia yra NBA. Viską lemia tinkamas laikas, – teigė M.Gherardini. – Pavyzdžiui, žiūrėjau pirmąsias NBA sezono rungtynes ir pamačiau aikštėje Nicolą Laprovittola. Pagalvojau, kai jis pernai žaidė Vilniuje, niekas jo rimtai nevertino, net dvejojo dėl jo ateities Europoje. Bet štai jis pateko į „Spurs“ ir jau žaidžia NBA Ouklande.

Turi tai gerbti. O kad tai pasiektum, turi turėti kiaušinius. Šarui netrūksta kiaušinių. Kur jis nuėjo, buvo kaip lyderis. Ir toks pat lyderis jis gali būti nuo suolo. Bus įdomu jį stebėti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas