Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 18

Mūsų komanda – iš kurių miestų ir miestelių kilę Lietuvos rinktinės vyrai?

Nuo Vilniaus ir Kauno iki Nidos bei Darbėnų. Pasaulio krepšinio čempionatui besirengiančios Lietuvos rinktinės žaidėjų ir trenerių gimimo vietų geografija yra plati kaip ir gyvenimas – ne visi jie užaugo tuose miestuose, kuriuose gimė.
Lietuvos rinktinės krepšininkų ir trenerio gimimo vietų žemėlapis.
Lietuvos rinktinės krepšininkų ir trenerio gimimo vietų žemėlapis. / Igno Miškinio vizualas

Lietuvos rinktinės treneriai šią savaitę patvirtino dvylika žaidėjų, kuriais remsis per pasaulio krepšinio čempionato kovas Filipinuose.

Kai paaiškėjo, kad vilnietis Ąžuolas Tubelis šįkart nepateko į galutinę sudėtį, tapo aišku, kad Vilnius ir Kaunas į svarbiausią metų krepšinio turnyrą deleguos po lygiai savo atstovų – po tris.

Dar neseniai buvo metas, kai net septyni kauniečiai sudarė rinktinės branduolį (2017 metų Europos čempionate), o dar seniau yra pasitaikę ir keturi nedidukės Kretingos žaidėjai olimpinėje komandoje (1992 metais).

Šiemet rinktinės krepšininkų geografija plati, apimanti aštuonis miestus, prie jų skaičiuojant Nidą.

Siūlome susipažinti su Lietuvos rinktinės žaidėjų ir trenerio gimimo vietomis

Rokas Jokubaitis – gimė Mažeikiuose, kilo Plungėje ir Klaipėdoje

Pagrindinis Lietuvos rinktinės įžaidėjas Rokas Jokubaitis daugiau nei prieš 22 metus gimė ir augo Mažeikiuose, kur didžiąją karjeros dalį rungtyniavo jo tėtis Aivaras Jokubaitis.

„Būdamas penkerių metų amžiaus, Rokas per ilgąją pertrauką pasiimdavo kamuolį ir mėtydavo į krepšį. Tai jam buvo šventas dalykas. Rokui krepšinis buvo aukščiau visko“, – 15min yra pasakojęs R.Jokubaičio senelis Liudas Jokšas.

Krepšinį pamilęs R.Jokubaitis ėmė lankyti Mažeikių krepšinio mokyklą, bet ankstyvas dominavimas tarp bendraamžių patraukė stipresnės Plungės krepšinio mokyklos dėmesį.

Atstumas tarp šių miestų – 56 kilometrai, abu Roko tėvai turėjo darbus, tad 13-metį anūką į treniruotes ir rungtynes su senutėliu „Volkswagen Jetta“ vežiodavo senelis. Atstovaudamas Plungės ekipai R.Jokubaitis yra sumetęs 53 taškus Lietuvos moksleivių lygos rungtynėse.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rokas Jokubaitis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rokas Jokubaitis

Netrukus talentingas gynėjas buvo perviliotas į Klaipėdą, kur vėlgi – dvejus metus po pamokų senelis veždavo Roką į treniruotes arba rungtynes uostamiestyje.

Klaipėdoje atsiskleidus R.Jokubaičio talentui, jį pakvietė į Kauno „Žalgirio“ jaunimo komandą, iš kurios įžaidėjas su „Žalgiriu“ pakilo į profesionalų lygį, o pastaruosius dvejus metus žaidė „Barcelona“.

Vaidas Kariniauskas – Alytus

Antrasis Lietuvos rinktinės įžaidėjas yra vienas iš retų Alytaus atstovų Lietuvos rinktinėje.

Alytuje gimęs ir augęs Vaidas Kariniauskas ten mokėsi krepšinio paslapčių, bet jo grupėje dažnai keitėsi treneriai, tad dar būdamas moksleiviu aukštas gynėjas persikėlė į Kauną.

Iš pradžių lankęs Arvydo Sabonio krepšinio mokyklą, iš ten V.Kariniauskas buvo pakviestas į „Žalgirio“ jaunimo ekipą, o į pagrindinę pateko 2013 metais.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vaidas Kariniauskas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vaidas Kariniauskas

Iš Lietuvos rinktinės vyrų vienas daugiausiai klubų per karjerą pakeitęs alytiškis yra atstovavęs penkioms LKL komandoms, o naują sezoną pradės šeštojoje – Mažeikių „M Basket“.

Deividas Sirvydis – gimė Vilniuje, augo ir Rusijoje

Deividas Sirvydis gimė Vilniuje, kur didžiąją krepšininko karjeros dalį praleido jo tėvas Virginijus Sirvydis, atstovavęs sostinės „Sakalams“.

Taip sutapo, kad tik gimus Deividui, kontraktą su Permės „Ural-Great“ pasirašė V.Sirvydis, tad šeima paskui po kelis mėnesius per metus vis nuvykdavo ir praleisdavo nemažai laiko drauge užsienio šalyse – Permėje, Jekaterinburge, paskui ir Čekijoje.

Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Deividas Sirvydis
Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Deividas Sirvydis

Šešiametis D.Sirvydis nukeliavo į Vilniaus krepšinio mokyklą, po kelerių metų jį perviliojo Šarūno Marčiulionio akademija, pastebėjusi aukštą lyderio savybių turintį jauną žaidėją.

Ignas Brazdeikis gimė Kaune, augo – Kanadoje

Gali būti, kad ateityje Lietuvos rinktinėje vienu metu žais bent keli užsienyje užaugę krepšininkai, jei prie Igno Brazdeikio ir Domanto Sabonio prisidės jaunesni talentingi JAV lietuviai Matas Buzelis ir Nojus Indrušaitis.

I.Brazdeikis yra užaugęs Kanadoje, bet gimė Kaune. Ten jis augo iki ketverių metų.

„Buvau labai mažas, tad sunku ką nors atsiminti. Prisimenu, kaip būdavau su didele gimine, kas buvo puiku. Taip pat seną pilį Kauno centre. Prisimenu, kaip lankėmės joje su šeima, bet daugiau nieko, – Eurolygai yra pasakojęs 24 metų krepšininkas. – Buvome sugrįžę į Lietuvą vos kelis kartus. Tada šeimai buvo sunkūs laikai, ypač finansiškai, tad kelionės į Lietuvą buvo labai sudėtingos. Bet palaikėme ryšį su giminaičiais naudodamiesi „Skype“, „FaceTime“ ir kitais būdais.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Ignas Brazdeikis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Ignas Brazdeikis

Dianos ir Sigito šeimoje gimęs I.Brazdeikis emigravo į Ameriką – iš pradžių jie apsistojo Čikagoje, vėliau persikėlė į Kanados miestą Vinipegą, o galiausiai atsidūrė Toronto priemiestyje Etobikoke. Ten I.Brazdeikis ir pradėjo žaisti krepšinį būdamas šešerių.

Gyventi į Kauną jis sugrįžo pernai po 20 metų pertraukos, kai sudarė sutartį su „Žalgiriu“, kuriam atstovaus ir kitą sezoną.

Margiris Normantas – Vilnius ir menų mokykla

„Aš esu vilnietis“, – po LKL finalo serijos pabrėžė Margiris Normantas, išaugęs Vilniaus „Ryto“ sistemoje.

Įdomu, kad Vilniuje augęs gynėjas pirmosiose aštuoniose klasėse lankė ir krepšinio treniruotes Šarūno Marčiulionio akademijoje, ir Nacionalinę Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklą, iki kol atėjo pasirinkimų kryžkelė: kamuolys ar dažų paletė.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Margiris Normantas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Margiris Normantas

Pradėjęs karjerą nuo Regionų krepšinio lygos ekipos Vilniaus KM-“Citus“, M.Normantas 2015 metais sudarė sutartį su Vilniaus „Rytu“. Iš pradžių buvo paskolintas „Perlo“ ekipai, vėliau išvykęs į Panevėžio klubą, bet pastaraisiais metais sugrįžęs į sostinę ir kitą sezoną vėl pasitiksiantis kaip „Ryto“ kapitonas.

Tomas Dimša – Kaunas

Įprastai Kauno atstovų Lietuvos rinktinėje būdavo daugiau, pavyzdžiui, 2017 metais buvo net septyni. Pernai – keturi. Ir šiemet kauniečių būtų daugiau, jei ne Edgaro Ulanovo ir Mariaus Grigonio atsisakymai.

Pirmą kartą dideliame turnyre su Lietuvos rinktine žaisiantis Tomas Dimša gimė ir augo Kaune, ten jis pradėjo savo krepšinio kelionę.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Tomas Dimša
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Tomas Dimša

2009-2013 metais jis atstovavo Kauno „Žalgirio“ dublerių komandai, paskui dvejus metus bandė įsitvirtinti pagrindinėje ekipoje, kai po karjeros vingių Vokietijoje, Ispanijoje, Italijoje ir kitose LKL komandose, pernai sugrįžo į gimtąjį miestą. „Žalgiryje“ užsirekomendavęs 29 metų gynėjas gimtojo miesto klubui atstovaus ir ateinantį sezoną.

Tadas Sedekerskis – Nida

Prieš tai mažiausio miesto atstovas Lietuvos rinktinėje būdavo Lukas Lekavičius, bet iš Šilalės kilęs krepšininkas šiemet rinktinei neatstovauja, o debiutui pasaulio čempionate rengiasi žaidėjas iš dar mažesnio miesto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas