Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

N.Hayesas-Davisas – apie lietuvišką žiemą, santykius su Šaru ir vizitą į Maskvą karo metu

Nigelas Hayesas-Davisas šią savaitę vėl turėjo progą prisiminti lietuviškai – kalbą, kurią jis kažkiek pramoko žaisdamas Kauno „Žalgiryje“ ir kuri vėl pravertė sugrįžus į Lietuvą žaisti Eurolygos rungtynių Panevėžyje.

„Atsargiai, jis klausosi“, – žurnalistus įspėjo Šarūnas Jasikevičius, po Eurolygos rungtynių Panevėžyje, paklaustas apie Nigelo Hayeso-Daviso progresą.

„Aš suprantu viską!“, – su ryškiu akcentu, bet lietuviškai šūktelėjo amerikietis, „Kalnapilio“ arenos spaudos kambaryje kiek atokiau laukęs, kol baigsis Stambulo „Fenerbahče“ trenerio pokalbis su žurnalistais.

N.Hayesas-Davisas nepamiršo lietuviškų žodžių, kuriuos pramoko rungtyniaudamas Kauno „Žalgiryje“ du sezonus 2019-2021 metais.

Kaune pirmą sezoną jį treniravo Š.Jasikevičius, vėliau muštravęs N.Hayesą-Davisą „Barcalona“ klube, o prieš mėnesį judviejų keliai darsyk susikirto, kai „Fenerbahče“ antrą sezoną atstovaujantis puolėjas trečią kartą tapo Šaro auklėtiniu po pasikeitimų Stambulo klubo trenerių štabe gruodį.

N.Hayesas-Davisas surinko 11 taškų, pataikęs visus penkis dvitaškius, ir 19 naudingumo balų Eurolygos rungtynėse Panevėžyje ketvirtadienio vakarą.

Dėl prastų Turkijos ir Izraelio santykių ir saugumo priežasčių iš Stambulo į laisvą „Kalnapilio“ areną perkeltose rungtynėse „Fenerbahče“ krepšininkai 109:74 sutriuškino Tel Avivo „Maccabi“.

Maču buvo patenkintas ir Š.Jasikevičius, daug juokavęs per spaudos konferenciją, ir N.Hayesas-Davisas.

29 metų 203 cm ūgio amerikietis laimingas dėl bendro savo progreso.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Nigelas Hayes'as
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Nigelas Hayes'as

„Žalgiryje“ per pirmą sezoną Eurolygoje rinkęs po 6,3 taško (per antrą sezoną Kaune po 9,5), o užpraėjusį sezoną „Barcelona“ gretose pelnęs tik po 4,2 taško, puolėjas tapo vienu „Fenerbahče“ lyderių.

Praėjusį sezoną Turkijos klubui pelnęs po 10,5 taško, N.Hayesas-Davisas tapo dar didesne jėga šį sezoną.

Jis pelno po 13,5 taško (daugiausiai komandoje) ir atkovoja po 4,7 kamuolio, rinkdamas po 16 naudingumo balų (daugiausiai komandoje), išlaikęs itin svarbų vaidmenį ir po trenerių pasikeitimo. Be to, su „Fenerbahče“ šoktelėjo į penktą vietą Eurolygoje.

Scanpix/IMAGO/Seskim Photo nuotr./Nigelas Hayesas-Davisas
Scanpix/IMAGO/Seskim Photo nuotr./Nigelas Hayesas-Davisas

Apie savo paaugusį žaidimą, permainingus santykius su Š.Jasikevičiumi ir skandalą, kai dėl „Fenerbahče“ vizito į karo nusikaltėlę Rusiją kritikos užsitraukė ir N.Hayesas-Davisas, buvęs žalgirietis pasakojo spaudos konferencijoje Kaune.

Apie iš Stambulo į Panevėžį perkeltą mačą: „Visi buvome suirzę. Viena, tai buvo namų rungtynės, o žaisti namuose yra didelis pranašumas Eurolygoje. „Maccabi“ jaučia tai, dėl savo situacijos jie žaidžia be savo sirgalių. Pirma mintis buvo tai, kad tai yra nesėkmė. Antra mintis – kodėl Lietuva? Negalėjome vykti į Ispaniją, ar kažkur, kur šilta? Bet mums buvo gerai, laimėjome, tad gal turime visas rungtynes žaisti čia, jei taip žaidžiame.“

Apie lietuvišką žiemą: „Kai nusileidome, Šaras pasakė: „Sveikas sugrįžęs!“ Žmonės, kurie tikrino pasus, sakė: „Sveikas sugrįžęs!“. Visi juokavo taip pat: „Ar pasiilgai lietuviško oro?“. Ne, žinau, kad ir lietuviai nemėgsta tokio oro, kodėl aš turėčiau jį mėgti? Aišku, smagu, kad žmonės nepyksta mane pamatę, susikūriau santykius čia.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Apie pasikeitusį Šarą: „Manau, kad jis labai stengiasi būti ramesnis. Jis gali būti labai ekspresyvus, piktas. Viskas yra dėl to, kad jis labai nori laimėti. Kai buvau „Barcelona“, tai nebuvo vienas iš geriausių sezonų pagal statistiką, buvo tam tikrų dalykų tarp manęs ir Šaro.

Tačiau, kai jis atvyko čia, mes pasikalbėjome, sakėme, kad norime pradėti viską iš naujo. Dabar jis yra mano geriausias draugas. Taip ir judame toliau.

Gaila, kai treneris yra atleidžiamas, man patiko Itoudis, aišku, niekas nepaklausė manęs nieko dėl jo. Toks yra gyvenimas, reikia judėti toliau. Šaras buvo žmogus, kurį pažįstu, galėjome pradėti viską iš naujo su juo. Gera turėti gerą draugą vėl šalia.“

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Apie permainas: „Dažniausiai, kai kažkas nutinka tokio, tai sukrečia klubą. Tai pažadina žmones, kad turime susiimti. Tai liečia visus klube, taip pat ir žaidėjus. Turime geriau žaisti, treneris atvyksta ir supranta, kad jis turi parodyti rezultatus, nes tam ir atvyko. Tai yra tarsi elektrošokas. Kai jis (Š.Jasikevičius) atvyko, darome kelis dalykus kitaip, o ir žaidėjai pradėjo labiau dirbti. Itoudis ir Jasikevičius yra panašūs, bet mums visiems tai buvo tarsi žadintuvas.“

Apie savo progresą: „Gyvenime tiesiog esu labiau savanaudiškas. Daug skaitau, sutikau daug gerų žmonių. Reikia turėti sveiką savanaudiškumo lygį. Man žmonės visada sakė, kad esu pernelyg geras. Gerumas per daug toli nenuves krepšinyje, sveikas savanaudiškumo lygis yra svarbus. Tai man neša naudą, pridedu darbo, dar šiek tiek apsimestinio pasitikėjimo, visada jaučiuosi lyg aikštelėje esu geriausias žaidėjas, esu dirbęs daugiausiai. Visa tai sudėjus, galima gauti gerus dalykus gyvenime.“

Apie skandalą prieš praėjusį sezoną („Fenerbahče“ nuvyko į Rusiją, nepaisant jos vykdomo karo Ukrainoje, žaisti neva draugiškų rungtynių, o rusiškoje propagandoje sudalyvavo ir N.Hayesas-Davisas, įsikėlęs į instagramą nuotrauką iš Maskvos ir taip sulaukęs daug kritikos iš lietuvių)“: „Aš suprantu istoriją, mokausi jos tiek, kiek galiu. Pasakysiu, kad tai tikriausiai yra asmeniniai dalykai, kurie nutinka žmonių grupėms. Daug baisių dalykų nutinka tam tikroms žmonių grupėms, dabar tai irgi vyksta: yra žmonės, kuriuos žudo ir kankina kita žmonių grupė.

Aš suprantu visą paveikslą dėl rusų, okupacijos, komunizmo. Tai yra jautrus dalykas, bet, manau, kad žmonės, kurie mane pažįsta, lietuviai, kurie mane pažįsta, jie žino, kad tai buvo Nigelas, kuris tyrinėja ir bando pažinti kultūrą. Jei būtų taip, kad negalėtum vykti į šalį tik dėl to, kad jie kažką kažkam padarė, daug kur negalėtum keliauti – kalbu apie Ispanijos kolonijas, kaip jie jas gavo, tai nebuvo draugiška. Manau, kad tai buvo neteisinga, negražu sakyti dalykus, kuriuos jie (lietuviai) pasakė. Aš suprantu, kad jiems tai yra jautru, tikiuosi, kad jie nepagalvojo, kad aš šlovinau Rusiją. Dariau viską, kad taip neatrodytų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas