Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas etapas prasideda: Lietuvos rinktinės vairas įteiktas Rimui Kurtinaičiui

Rimas Kurtinaitis pagaliau sulaukė pareigų, kurių garsiai ar tyliai, bet norėjo daug metų. Ne kartą buvęs pretendentu į Lietuvos rinktinės trenerio postą, 64 metų kaunietis pagaliau sulaukė savo dienos.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė turi naują strategą.

Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) naujasis prezidentas Mindaugas Balčiūnas jau anksčiau neslėpė, kad svarbiausios šalies krepšinio komandos trenerio pareigos bus siūlomos Rimui Kurtinaičiui, o antradienį per vykdomojo komiteto posėdį tam buvo pritarta oficialiai.

Su treneriu sudaryta ketverių metų sutartis visam Los Andželo olimpiniam ciklui.

„Nuo pat pirmo pokalbio su gerbiamu Rimu Kurtinaičiu tikrai matėme sutarimą. Tikrai žinome, kad ir daugiau trenerių gali pretenduoti į šį postą, bet prioritetas buvo teikiamas gerbiamam Rimui Kurtinaičiui. Turime parašus iš abiejų pusių“, – patvirtino M.Balčiūnas.

R.Kurtinaičio asistentų štabas kol kas nepaskelbtas. LKF prezidentas tikino, kad tą ketina padaryti spalio pabaigoje.

64 metų treneris, pastaruoju metu treniruojantis Azerbaidžano klubą, ir pats neslėpė noro imtis pareigų, apie kurias mąstė seniai.

Prieš beveik du dešimtmečius buvęs Ramūno Butauto bendražygiu šiam treniruojant Lietuvos rinktinę 2007-2009 metais, R.Kurtinaitis paskui dar kelis kartus buvo svarstomas kaip pagrindinis treneris.

Tačiau po R.Butauto sekė Kęstutis Kemzūra, tada Jonas Kazlauskas, paskui Dainius Adomaitis ir Kazys Maksvytis, kol galiausiai pastarasis atsisveikino su pareigomis, vasarą lietuviams suklupus ties olimpinės atrankos slenksčiu Puerto Rike.

Žinant, kad vienintelis Eurolygoje dirbantis lietuvis krepšinio treneris Šarūnas Jasikevičius turi reikalų su Stambulo „Fenerbahče“ ir yra aštriai pasisakęs LKF vadovybės adresu, federacija turėjo tartis su kitais kandidatais.

Vilniaus „Ryto“ treneris Giedrius Žibėnas, o taip pat NBA klube „San Antonio Spurs“ asistentu dirbęs Darius Songaila irgi buvo minimi tarp galimų kandidatų – abu pastaruoju metu buvo K.Maksvyčio štabe.

Tačiau M.Balčiūnas dar rugpjūtį buvo pastebėtas Birštone kalbantis su R.Kurtinaičiu, o šis patvirtino, kad gavo pasiūlymą treniruoti Lietuvos rinktinę.

Kaune gimęs ir augęs R.Kurtinaitis yra vienas geriausių visų laikų krepšininkas, buvęs svarbiu taškų rinkėju Kauno „Žalgiryje“ ir tuometinėje SSRS rinktinėje.

Alfredo Pliadžio nuotr./Rimas Kurtinaitis
Alfredo Pliadžio nuotr./Rimas Kurtinaitis

Lietuvai išsivadavus iš okupantų, R.Kurtinaitis daug prisidėjo prie Lietuvos rinktinės bronzos medalių 1992 ir 1996 metų olimpinėse žaidynėse bei sidabro 1995 metų Europos čempionate.

Jis ilgai žaidė krepšinyje, atstovavęs Vokietijos, Prancūzijos, Australijos komandoms, o taip pat ir garsiajam Madrido „Real“ kartu su savo bendražygiu „Žalgiryje“ ir Lietuvos rinktinėje Arvydu Saboniu.

Porą kartų grįžęs į „Žalgirį“, R.Kurtinaitis dar žaidė krepšinį Vilniaus „Ryto“ gretose, kai vadovavo Lietuvos sporto departamentui.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./2008 m. Rimas Kurtinaitis
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./2008 m. Rimas Kurtinaitis

Jis pradėjo trenerio karjerą bandydamas pakelti Azerbaidžano krepšinio komandos Baku lygį ir rinktinę, vadovavo Vilniaus „Sakalams“, buvo Lietuvos jaunimo rinktinės trenerio R.Butauto asistentu ir pats vadovavo jaunimo rinktinei, 2005 metais laimėjusiai Europos čempionato sidabrą.

Jam ir R.Butautui pavyko su vyrų rinktine laimėti Europos čempionato 2007 metais bronzą. 2008 m. Pekino žaidynėse rinktinė buvo ketvirta, o permainų prireikė po 2009 metų nesėkmės Europos čempionate Lenkijoje, kai R.Butautas atsistatydino.

R.Kurtinaičio karjera įsibėgėjo Vilniuje, jam tapus „Ryto“ treneriu. 2009 metais klubas netikėtai laimėjo Europos taurę, o taip pat iškovojo du LKL titulus bei vieną Baltijos lygos taurę.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ 2009 m. LKF taurės čempionas Rimas Kurtinaitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./ 2009 m. LKF taurės čempionas Rimas Kurtinaitis

Vėliau R.Kurtinaitis treniravo Pamaskvio „Chimki“ komandą, su kuria 2012 ir 2015 laimėjo Europos taurę bei žaidė Eurolygoje. Buvo trumpos stotelės Rygos VEF ir Kantu „Pallacanestro“ (Italija) komandose.

Keli pastarieji etapai – sugrįžimas į „Rytą“ (2017-2018 m.), „Chimki“ (2019-2021 m.) ir vadovavimas „Wolves“ (2022-2023 m.) nesusiklostė sėkmingai.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rimas Kurtinaitis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rimas Kurtinaitis

Nuo šių metų pradžios R.Kurtinaitis vadovauja Baku „Sabah“, bet su Azerbaidžano klubu yra aptaręs galimybe derinti du darbus.

Pirmosios rungtynės Lietuvos rinktinės trenerio poste laukia lapkričio 21 ir 24 dienomis su Šiaurės Makedonija – iš pradžių išvykoje, tada namie.

Tai bus 2025 metų Europos čempionato H grupės atrankos varžybos, kuriose lietuviai susikomplikavo situaciją po pergalės prieš Lenkiją, pralaimėję svečiuose Estijai.

Lenkija bus viena bus viena Europos čempionato šeimininkių, tad bendroje keturių komandų rikiuotėje nesiskaičiuoja, tad siekiant patekti į 2025 metų svarbiausią krepšinio turnyrą reikia aplenkti vieną iš dviejų komandų – Estiją arba Šiaurės Makedoniją.

Standings provided by Sofascore

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas