Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 01

Naujus lyderius radusi Lietuva pristabdė L.Dončičių, bet ne Slovėniją

Lietuvos krepšininkai atkakliu mūšiu pradėjo Europos krepšinio čempionatą, bet galiausiai turnyro starte 85:92 (27:27, 21:24, 19:18, 18:23) nusileido Slovėnijai.
Luka Dončičius
Luka Dončičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lietuvos rinktinė atrado naujus lyderius, sužaidė neprastą mačą, apsunkinusi gyvenimą Lukai Dončičiui, bet tai nepadėjo pergale pradėti Europos čempionato.

Į 14,5 tūkst. žiūrovų pripildytą Kelno areną (iš viso telpa 18 tūkst.) Slovėnijos krepšininkai atvyko taksi, nesulaukę vėlavusio autobuso, bet jie ir rungtynių metu rado naujų kelių, įvėlę lietuvius į taškų lenktynes ir pirmavę didžiąją mačo dalį.

Nors slovėnų superžvaigždė – Luka Dončičus, dažniausiai saugotas Arno Butkevičiaus, pelnė 14 taškų, Slovėnija parodė, kad turi ir kitų gerų žaidėjų.

L.Dončičiaus kamuoliais maitinamas natūralizuotas amerikietis Mike'as Tobey (24 taškai), taip pat 2017 metais Europos čempionato auksinis MVP Goranas Dragičius (19) žaidė labai rezultatyviai ir būtent jie patraukė Slovėniją į priekį tuo metu, kai ketvirtojo kėlinio pradžioje lietuviams buvo pavykę trumpam pirmauti penkiais taškais (78:73).

Lietuvos rinktinė irgi rado naujų lyderių: Mindaugas Kuzminskas (19 taškų), Marius Grigonis (18) ir Lukas Lekavičius (14) rinko taškus lyg pašėlę.

Tai nebuvo paprastas mačas Jonui Valančiūnui (9 taškai ir 12 kamuolių) ir Domantui Saboniui (10 taškų, 4 klaidos).

Slovėnai buvo parengę spąstus ir tykodami ne kartą išmušė Lietuvos aukštaūgiams kamuolį iš rankų. Šie kantriai kovojo gynyboje, pajutę, kad šįvakar ant teisingos kojos į areną žengė jų komandos draugai.

Tačiau lietuviams labai trukdė klaidos. Iš viso 16 kartų prarastas kamuolys dažniausiai virsdavo slovėnų greitais taškais rungtynėse, kuriose 2017 metų Europos čempionai nežymiai pirmavo didžiąją dalį.

Lietuviai laimėjo kovą dėl kamuolių 37:35, bet antrojoje rungtynių pusėje buvo pora atkarpų, kai slovėnai po netaiklių metimų vis nusiimdavo kamuolį bei susikurdavo kitų progų.

Galiausiai Lietuvos krepšininkams nepavyko atsirevanšuoti Slovėnijai už pralaimėjimą pernai Kaune, kai per olimpinės atrankos finalą L.Dončičiaus traukti svečiai 96:85 nugalėjo tada Dariaus Maskoliūno treniruotą rinktinę.

Šįkart L.Dončičius pelnė 14 taškų, pataikęs tik 4 metimus iš 14, bet atliko 10 rezultatyvių perdavimų.

Kazio Maksvyčio vyrams Europos čempionato startas nebuvo sėkmingas, bet parodytas krepšinis – solidus, o prieš akis laukia daug sudėtingų kovų – artimiausią šeštadienį su kita čempionato favorite Prancūzija.

Kitose B grupės rungtynėse ketvirtadienį Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkai 95:85 įveikė Vengriją.

Krepšinio vakaras Kelne baigsis trečiuoju B grupės maču tarp Vokietijos ir Prancūzijos.

Lietuva: Mindaugas Kuzminskas 19 (3/3 trit.), Marius Grigonis 18 (4/5 dvit.), Lukas Lekavičius 14 (5 rez. perd.), Domantas Sabonis 10, Jonas Valančiūnas 9 (12 atk. kam.), Ignas Brazdeikis 8, Rokas Giedraitis 5, Rokas Jokubaitis 2 (Arnas Butkevičius);

Slovėnija: Mike'as Tobey 24 (10/12 dvit.), Goranas Dragičius 19, Luka Dončičus 14 (1/8 trit., 10 rez. perd., 6 atk. kam.), Jaka Blažičius 14, Vlatko Čančaras 11, Žiga Dimecas 4, Klemenas Prepeličius 3, Edo Muričius 2, Zoranas Dragičius 1.

Rungtynių eiga

Ketvirtasis kėlinys

40 min. Nepaisant L.Lekavičiaus dvitaškio, slovėnai artėja prie pergalės šiame įdomiame mače.

39 min. Kokį ketvirtą kartą ant grindų po susidūrimų su lietuviais lyg pakirstas griuvęs L.Dončičius išprovokavo nesportinę D.Sabonio pražangą puolime. Labai ne laiku. 81:86.

37 min. L.Dončičius maitina kamuoliu M.Tobey. Šis natūralizuotas amerikietis vis renka taškus. Dar pataikė ir G.Dragičius, tad vėl atsiliekame 81:85.

36 min. D.Sabonis pataikė vieną baudą, tad Lietuva lieka priekyje 79:76.

34 min. M.Kuzminskas ir M.Grigonis toliau veda į priekį lietuvius. 78:73!

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mindaugas Kuzminskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mindaugas Kuzminskas

32 min. Stasio Povilaičio dainai skambant Kelno arenoje, lietuviai pagaliau priekyje – 71:69 po L.Lekavičiaus dvitaškio.

Trečiasis kėlinys

30 min. Po trečio kėlinio 67:69.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Kelne

„Kuzia, Kuzia“, – aidi Kelno arenos tribūnose. Vyriausias Lietuvos rinktinės krepšininkas kelia Lietuvą ant kojų trečiajame kėlinyje ir jau su 16 taškų yra rezultatyviausias mačo žaidėjas. Gaila, kad neįkrito dar ir tos dvi baudos.

30 min. M.Kuzminskas šįvakar nuostabus. Dabar jis rezultatyviausias mūsų komandoje su 16 taškų, o po Kuzios dvitaškio lyginame rezultatą – 67:67.

29 min. R.Jokubaičiui tai sunkios rungtynės. Kol kas debiutiniame Europos čempionate per 12 minučių jaunasis įžaidėjas taškų nepelnė. Lietuva vis dar turi vytis. 63:67.

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Kelne

Sunkiausia atkarpa Lietuvos rinktinei (0:9). Slovėnai renkasi toli atšokančius kamuolius ir kartoja metimus, o lietuviams bent kelis sykius neužteko laiko susikurti gerus metimus. Kazio Maksvyčio pertraukėlė pačiu metu.

27 min. Sunkios minutės Lietuvos komandai. Kova po savuoju krepšiu pralaimėta kelis kartus iš eilės, tad slovėnai net ir šaudydami dažniau pro šalį kartoja metimus, kol įmeta. 57:64.

26 min. L.Dončičius aktyviai dalyvauja ir kovoje dėl kamuolių, ir porą kartų pasiekė savo, kol galiausiai įdėjo į krepšį, įveikęs I.Brazdeikio gynybą. Lietuva atsilieka 57:62.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Kelne

„Jei jie pradėtų nervintis, mums būtų didelis pliusas“, – vakar apie slovėnų emocijas sakė Jonas Valančiūnas. Luka Dončičius vis emocingiau reaguoja į švilpukus, o Lietuvos rinktinė su Europos čempionais žengia koja kojon.

24 min. J.Valančiūnas puikiai sustabdė L.Dončičių, kuris tikėjosi lengvai prasiveržti pro galinę liniją, bet atsitrenkė į lietuvį kaip į sieną.

22 min. M.Grigonio šou! Jis penkių taškų serija pradėjo kėlinį ir jau yra rezultatyviausias Lietuvos komandos gretose, pelnęs 14 taškų. Dar svarbiau, kad Lietuva pagaliau išsiveržė į priekį 53:51!

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Kelne

Aktualiausi skaičiai Lietuvos trenerių štabui prieš antrą rungtynių pusę – 14:1 slovėnų pranašumas pagal taškus po klaidų. Tik aplyginus šį rodiklį Lietuvos rinktinė pretenduos į pergalę.

Antrasis kėlinys

Per pirmuosius du kėlinius Lietuvai daugiausiai taškų pelnė ne vidurio puolėjai, o M.Kuzminskas (10), M.Grigonis (9) ir L.Lekavičius (8). J.Valančiūnas pelnė 7, D.Sabonis – 5, bet suklydo 3 kartus. Klaidos yra lietuvių bėda šįvakar – jau 9 prarasti kamuoliai.

Slovėnams iki pertraukos daugiausiai taškų pelnė G.Dragičius (10), M.Tobey (9) ir J.Blažičius bei L.Dončičius (po 8). Gynyba prieš L.Dončičių neprasta, bet kiti slovėnai siaučia, jų tritaškių taiklumas – 8 iš 15.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Kelne

Pernai slovėnai ir lietuviai pirmąją rungtynių pusę užbaigė 52:52, o šiemet – 51:48. Akivaizdu, kad šių komandų rungtynėse laimi puolimas, kuris Lietuvai kol kas klostosi neblogai – vien jau ką pasako 6 taiklūs tritaškiai iš 9. Tačiau vien puolimu prieš tokią talentingą komandą nelaimėsi.

Rokas Pakėnas

Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Kelne

Mindaugas Kuzminskas tęsia įspūdingą sugrįžimą po traumos. Pusmetį nežaidęs krepšininkas per pirmuosius tris kontrolinius ir FIBA pasaulio čempionato atrankos lango mačus rinko 11, 14 ir 15 taškų, o savo puikią seriją tęsia ir dvikovoje su Slovėnija. Rungtynės dar nepasiekė ilgosios pertraukos, o Kuzia jau turi 10 taškų ir yra rezultatyviausias Kazio Maksvyčio auklėtinis. Poskonį burnoje tik kiek apkartino blokas greitoje atakoje, kurį jam sudavė Vlatko Čančaras.

20 min. Trečiasis NBA žaidžiantis slovėnas Vlatko Čančaras pasižymėjo abiejose pusėse – blokavęs M.Kuzminsko greitą ataką, jis po kelių sekundžių pelnė 2 taškus su J.Valančiūno pražanga. Gerai, kad kėlinį tritaškiu baigė M.Grigonis. 48:51.

19 min. G.Dragičius įsibėgėjo kaip reikiant. Jis jau pelnė 10 taškų ir vėl patraukė slovėnus pirmyn penkių taškų serija. Lietuva atsilieka 41:46.

18 min. M.Kuzminsko ir M.Grigonio metimais leidžiamės į gaudynes ir vėl lipame ant kulnų: 38:41.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mindaugas Kuzminskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mindaugas Kuzminskas

Rokas Pakėnas

Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Kelne

Praėjusių metų baudų metimų šmėkla, kai Lietuvos rinktinė olimpinio atrankos turnyro finale į Slovėnijos krepšį sumetė vos 15 iš 25 metimų, mūsų nacionalinę komandą kamuoja ir šįmet. Kol kas lietuviai realizavo vos kas antrą baudų metimą. Po kartą pasižymėjo Ignas Brazdeikis, Lukas Lekavičius, Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis.

16min. Lietuviams kiša koją klaidos. Jau 7, o rezultatas 34:39.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Kelne
Per daug klaidų – Lietuvos rinktinė nuolat įmetinėja kamuolį į baudos aikštelę, bet ten aktyviai rankomis dirba slovėnai, vis išmušantys kamuolius lietuviams iš rankų. Jau septynios klaidos ir šeši slovėnų perimti kamuoliai turėtų neraminti Lietuvos trenerių štabą.

15 min. J.Valančiūnas tekštelėjo L.Dončičiui per veidą, kai slovėnas suklaidino lietuvį verždamasis. Slovėnas griebėsi už veido, nors nėra panašu į šiurkščią pražangą. L.Dončičius atsirevanšavo taškais. 33:39.

15min. Slovėnai leidžia atakuoti J.Valančiūnui iš toliau, bet Jonui kol kas nekrenta. Be to, slovėnai jau kelis kartus išmušė kamuolį iš Lietuvos vidurio puolėjų, kai šie bando žaisti nugara į krepšį.

12 min. Slovėnai lekia į priekį, kai tik turi progą, lyg sprinterių varžybose. Prieš rungtynes lietuviai kalbėjo, kad reikia neįsivelti į taškų lenktynes, bet kol kas mačas vyksta pagal slovėnų diktuojamą ritmą. 28:33.

Rokas Pakėnas

Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Kelne

Lukas Lekavičius – didžiausias pirmojo prieš Slovėniją rinktinės kėlinio atradimas. Neatpažįstamai pasiruošimo etape atrodęs bei čempionato išvakarėse su žurnalistais bendrauti atsisakęs žemiausias rinktinės krepšininkas ant parketo žengė 4-ąją mačo minutę ir per pirmąjį kėlinį savo aštriais prasiveržimais ir sprogstama energija surinko net 8 taškus bei 2 rezultatyvius perdavimus. Panašu, kad Lukas sugrįžo!

Pirmasis kėlinys

10 min. Po pirmojo kėlinio 27:27. Tikros taškų lenktynės, kuriose L.Dončičius kol kas yra pelnęs 6 taškus, o Lietuvos rinktinėje žiba Lukas Lekavičius – 7 taškai.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Kelne
Įspūdingas pirmas kėlinys – „Lanxess“ arenos tribūnos sproginėja ir dėl pražangos (?) prieš Luką Dončičių, ir dėl Lukos pramestos baudos, ir dėl Roko Giedraičio metimo su sirena. Slovėnai sudavė pirmąjį smūgį, bet Luko Lekavičiaus atgaivinti lietuviai nesutriko ir kol kas lygu.
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Luka Dončičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Luka Dončičius

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Kelne

„Duoki man ženklą, o mieloji Kunigunda“, – skamba Kelno arenos tribūnose. Gal tai naujas Lietuvos rinktinės sirgalių hitas?

10 min. Lygu! R.Giedraitis šauna tritaškį greitoje atakoje ir Lietuva paveja slovėnus (23:23).

9 min. M.Kuzminsko tritaškis ir lietuviai artinasi – 19:21.

7 min. Koks I.Brazdeikio blokas G.Dragičiui! Lietuviams labai reikia kietos gynybos, nes atsiliekame 13:19.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Kelne

Lukas Lekavičius buvo sunkiai atpažįstamas per pasirengimo ciklą, dažnai rinkdamas ir minusinius naudingumo balus. Bet Kazys Maksvytis neprarado tikėjimo įžaidėju – Lukas pirmas kyla nuo suolo ir jau antroje atakoje smeigia tritaškį.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Lukas Lekavičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Lukas Lekavičius

Rokas Pakėnas

Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Kelne

Mačo pradžioje – tikras slovėnų tritaškių lietus. Joną Valančiūną kiekvienoje „du prieš du“ situacijoje atakuojantys varžovai pataikė pirmuosius keturis tolimus metimus iš tiek pat bandymų. Kazio Maksvyčio komanda naudoja kitus ginklus, penkis iš pirmųjų septynių metimų atlikę iš baudos aikštelės. Kol kas labiau veikia Slovėnijos taktika – lietuviai atsilieka 8:14.

4 min. Kol kas lietuvių gynybą varžovai raižo lyg sviestą. Visi keturi jų tritaškiai yra taiklūs, o mes atsiliekame 8:14.

2 min. A.Butkevičius prisistatė prie L.Dončičiaus, bet po išsikeitimo slovėnas liko prieš J.Valančiūną ir per jį įskraidino tritaškį. Slovėnai pradėjo rungtynes trimis tritaškiais, lietuviai – trimis dvitaškiais – 6:9.

Rokas Pakėnas

Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas Kelne

Kazys Maksvytis išsirinko penketą, kuris pradės dvikovą nuo pirmojo ginčo kamuolio, o jame nėra Igno Brazdeikio. Tai – Rokas Jokubaitis, Marius Grigonis, Arnas Butkevičius, Domantas Sabonis ir Jonas Valančiūnas. Europos čempionų strategas Aleksandras Sekuličius ėmėsi netikėto pakeitimo, ant suolo palikęs į rinktinę po penkerių metų sugrįžusį Goraną Dragičių.

Lietuvos rinktinės starto penketas: Rokas Jokubaitis, Marius Grigonis, Arnas Butkevičius, Domantas Sabonis, Jonas Valančiūnas.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Kelne

„Lanxess“ arenoje žvaigždės spindi ne tik aikštėje. Rungtynes iš pirmų eilių stebi „Dallas Mavericks“ delegacija – Jasonas Kiddas, Michaelas Finley, Markas Cubanas. Arenoje taip pat įsitaisė ir Lietuvos įžymybės – Linas Kleiza, Jonas Mačiulis, Mantas Stonkus.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Kelne

Ovacijos ir baubimas persipynė Kelno arenoje – į aikštę apšilinėti išbėgo Luka Dončičius. Vietiniai sirgaliai, tarp kurių – daugybė pasipuošusių Lukos marškinėliais, sutiko slovėną aplodismentais, o vis gausiau „Lanxess“ areną užpildantys lietuviai bandė parodyti, kas Lukos laukia rungtynių metu. Bus karšta.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Kelne

Sveikinuosi su jumis iš Kelno! Iš čia artimiausiomis savaitėmis su kolegomis nušviesime jums Europos krepšinio čempionato kovas. Jau pirmoji jų diena dovanoja Lietuvos krepšinio aistruoliams tikrą desertą – mūsų rinktinė mėgins atsirevanšuoti slovėnams už praėjusius metus, kai Luka Dončičius ir co. užkirto mums kelią į olimpines žaidynes. Laikome špygas, kad pavyktų!

VIDEO: „Iki paskutinio“: pirmieji įspūdžiai iš Kelno ir Lukos (ne)sustabdymo planas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas