Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 07 29

NBA čempionas Andrew Bogutas: patarimas Jonui Valančiūnui ir triuškinantys prisiminimai apie Lietuvą

NBA čempionu prieš pusantro mėnesio tapęs Andrew Bogutas pirmą kartą svečiuojasi Lietuvoje. Trečiadienio vakarą jis stumdys Lietuvos rinktinės aukštaūgius pirmosiose kontrolinėse rungtynėse. Dešimt metų NBA praleidęs pirmasis 2006-ųjų naujokų biržos šaukimas po rytinės treniruotės Klaipėdoje dalijosi prisiminimais apie Lietuvą ir davė patarimą Jonui Valančiūnui, kuris stengiasi pritapti prie modernėjančio NBA krepšinio.
Andrew Bogutas
Andrew Bogutas / „Scanpix“/AP nuotr.

A.Boguto keliai su Lietuvos krepšininkais praeityje buvo susikirtę keturis kartus. 

Dar būdamas aštuoniolikos jis pelnė 35 taškus, sugriebė 14 kamuolių ir pasaulio jaunimo (iki 19 m.) čempionato finale triuškino Lino Kleizos bei Stepono Babrausko vedamą Lietuvos rinktinę 126:92.

2008-ųjų Pekino olimpinėse žaidynėse A.Bogutas per 16 minučių pelnė 23 taškus ir nieko lietuviams nelėmusiose paskutinėse grupės rungtynėse australai 106:75 nepaliko vilčių Lietuvos krepšininkams.

Tai buvo paskutinė A.Boguto akistata su Lietuva ir paskutinis vizitas Australijos rinktinės stovykloje – 93 mln. JAV dolerių NBA uždirbęs „Golden State Warriors“ vidurio puolėjas jau septynerius metus neatstovavo nacionalinei komandai.

„Traumos. Daugiausia – dėl traumų. Buvo sunku, bet metas grįžti į aikštę!“ – „Švyturio“ arenoje trečiadienio rytą šypsojosi A.Bogutas – viena ryškiausių Lietuvoje pastaraisiais metais apsilankiusių krepšinio žvaigždžių.

Turnyras Rezultatas A.Boguto statistika
U-19 pasaulio čempionatas AUS-LTU 126:92 35 tšk., 14 atk. kam.
2004-ųjų Atėnų olimpiada AUS-LTU 85:100 21 tšk., 9 atk. kam.
2006-ųjų pasaulio čempionatas AUS-LTU 57:78 12 tšk., 6 kl.
2008-ųjų Pekino olimpiada AUS-LTU 106:75 23 tšk., 16 min.

– Ką labiausiai pamenate iš pastarųjų dvikovų su Lietuvos rinktine? – 24sek.lt paklausė A.Boguto.

– Paskutinį kartą žaidėme 2008 metais. Tai – stipri komanda. Lietuva yra gerbiama krepšinio valstybė, visi čia myli krepšinį, todėl bus įdomu čia rungtyniauti. 

– Kokį pagrindinį tikslą kelsite pirmosioms draugiškoms rungtynėms?

– Pergalė – vienas iš tikslų, bet ne pagrindinis. Dabar reikia rūpintis savo žaidimu, šlifuoti krepšinį.

– NBA finalo serijos metu atsisėdote ant atsarginių suolo, nes „Warriors“ pradėjo žaisti žemu penketu. Apie naujus vėjus NBA ir modernėjantį krepšinį dabar visi tik ir kalba. Ką jūs apie tai galvojate, pats būdamas labiau tradicinis „centras“?

Mes žaidžiame krepšinį. Žaidžiame kietą krepšinį, bet tikrai nežaidžiame regbio ar imtynių. Mes žaidžiame fiziškai, bet lietuviai – irgi. Tikrai nesistengsiu nieko sužeisti. Bet tikiu, kad abi komandos žais kontaktinį krepšinį. 

– Manau, kad krepšinis keičiasi, bet taip nebus visose 82 rungtynėse. Bus keletas tokių mačų, kai taktika pasiteisins, bet bus ir kai nepasiteisins. Mes puikiai sumaišėme taktiką finale, tačiau nemanau, kad visada laimėsi žaisdamas žemu penketu. Treneriai tiesiog dabar turi gerą galimybę varijuoti taktikomis.

– Lietuvos rinktinės „centras“ Jonas Valančiūnas jaučia spaudimą „Raptors“ klube tapti modernesniu „centru“. Ką jam patartumėte?

– Jis – kietas žaidėjas. Jis rūpinasi savo žaidimu, tai labai fiziškai stiprus krepšininkas, daug judantis po krepšiu. Jis – vienas pagrindinių „Raptors“ žaidėjų puolime. Jam tiesiog reikia toliau tobulėti ir dirbti.

– Koks jausmas būti NBA čempionu?

– Puiku! Dėl to ir žaidžiame. Nedaugelis žaidėjų tapo NBA čempionais, todėl man garbė būti toje elitinėje žaidėjų grupėje. 

„Scanpix“/AP nuotr./Andrew Bogutas
„Scanpix“/AP nuotr./Andrew Bogutas

– Australijos rinktinės įžaidėjas Matthew Dellavedova su „Cleveland Cavaliers“ jums pralaimėjo NBA finale. Patraukiate jį per dantį rūbinėje?

– Ne, žinau, kad jam tai labai skausminga. Jei būčiau pralaimėjęs aš, nenorėčiau, kad kažkas apie tai juokautų. Jis labai gerai žaidė, bet tiesiog mes buvome pranašesni.

– Australai garsėja šiurkščiu žaidimu. Ar fiziškai kietos bus ir pirmosios kontrolinės rungtynės Klaipėdoje?

– Mes žaidžiame krepšinį. Žaidžiame kietą krepšinį, bet tikrai nežaidžiame regbio ar imtynių. Mes žaidžiame fiziškai, bet lietuviai – irgi. Tikrai nesistengsiu nieko sužeisti. Bet tikiu, kad abi komandos žais kontaktinį krepšinį. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas