Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 22

NBA bokštai nukalė Lietuvai pergalę prieš Rusiją

Lietuvos krepšinio rinktinė kol kas neklumpa. Dariaus Maskoliūno auklėtiniai antradienio vakarą kontroliniame mače Kaune 78:61 (20:16, 17:19, 21:11, 20:15) pranoko Rusijos rinktinę.
Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Tai buvo antroji mūsiškių pergalė prieš kitą savaitę „Žalgirio“ arenoje prasidedantį olimpinės atrankos turnyrą. Praėjusį penktadienį lietuviai 95:62 nepasigailėjo Dominikos Respublikos.

Šį kartą D.Maskoliūnas mačui neregistravo Regimanto Minioto ir Arno Butkevičiaus, bet į aikštę jau sugrįžo kapitonas Mantas Kalnietis.

Pirmus du kėlinius Jono Valančiūno tempiami lietuviai turėjo iniciatyvą, bet atitrūkti nepavyko. Iš karto po pertraukos Lietuvos treneris į aikštę vienu metu šalia Jono įleido ir Domantą Sabonį ir rasti priešnuodžių prieš lietuviškų NBA bokštų gynybą rusams nepavyko.

Persvara pradėjo augti, pasiekė dviženklę žymą ir galiausiai mūsiškiai atitrūko.

Rezultatyviausiai lietuvių gretose žaidė 16 taškų pelnęs ir 10 kamuolių atkovojęs J.Valančiūnas, 14 pridėjo Marius Grigonis, 12 – D.Sabonis, , 10 – Mindaugas Kuzminskas.

Viena esminių pergalės priežasčių buvo visiškas lietuvių dominavimas po krepšiais. Mūsiškiai atkovojo 37 kamuolius, rusai – 25.

Galvojant apie ateitį, lietuviams reikėtų gerokai sumažinti klaidų skaičių. Šį kartą mūsiškiai suklydo net 19 kartų.

Lietuva: Jonas Valančiūnas 16 (10 atk. kam., 7/9 dvitaškiai, 0/1 tritaškiai, 2/2 baudos), Marius Grigonis 14 (5 rez. perdav., 1/2 dvitaškiai, 4/6 tritaškiai), Domantas Sabonis 12 (8 atk. kam., 3/5 dvitaškiai, 6/8 baudos), Mindaugas Kuzminskas 10 (4 atk. kam., 3/5 dvitaškiai, 1/2 tritaškiai, 1/2 baudos), Gytis Masiulis 8, Mantas Kalnietis ir Rokas Jokubaitis po 5, Tomas Dimša 4, Lukas Lekavičius ir Rokas Giedraitis po 2 taškus. Eimantas Bendžius (12:33 min.) ir Tadas Sedekerskis (24 sek.) taškų nesurinko. Regimantas Miniotas ir Arnas Butkevičius neregistruoti rungtynėms.

Rusija: Antonas Astapkovičius* 13, Michailas Kulaginas ir Antonas Kardanachišvilis po 8, Timofejus Mozgovas* ir Andrejus Voroncevičius* po 6, Ivanas Uchovas 5, Grigorijus Motovilovas 4, Artiomas Komolovas 3, Jevgenijus Baburinas, Ivanas Strebkovas, Vladimiras Ivlevas ir Semionas Antonovas po 2 taškus. Antonas Kvitkovskichas nežaidė.

Rungtynių eiga:

IV kėlinys. Lietuva – Rusija 78:61 (20:16, 17:19, 21:11, 20:15).

40 min. Intrigėlė baigėsi. Lietuviai iškovojo ramią pergalę.

Kęstas Rimkus Kęstas RIMKUS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
„Imkit pavyzdį iš danų!“, – atskriejo patarimas iš tribūnų. Rusijos krepšininkai tokių dovanų, kaip futbolininkai Kopenhagos stadione pirmadienį, nedalina. Kita vertus, regis, Marius Grigonis išgirdo patarimą ir iškart paleido tritaškę bombą, sugrąžinusią dviženklę persvarą.

37 min. Marius Grigonis pataiko tritaškį, kai mūsiškių puolimas pradėjo strigti – 68:57.

35 min. Rusai kiek atkuto, bet svečių galimybės šiandien yra ribotos.

33 min. Jonas Valančiūnas vėl krauna iš viršaus. Mūsiškiai rūksta į priekį. Panašu, kad svarbiausias klausimas jau atsakytas.

31 min. Mantas Kalnietis įleidžia tritaškiuką iš aikštės krašto, bet Jonas Valančiūnas gauna pražangą puolime – 61:49.

III kėlinys. Lietuva – Rusija 58:46 (20:16, 17:19, 21:11).

30 min. Mantas Kalnietis pelno pirmuosius taškus, Kuzia krauna iš viršaus ir lietuviai įgyja dešimties taškų persvarą – 56:46.

29 min. Rusams vėl pavyksta priartėti, bet į aikštę žengęs Jonas Valančiūnas atlieka puikų perdavimą MIndaugui Kuzminskui ir vėl ramina aistras – 52:46.

Kęstas Rimkus Kęstas RIMKUS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
D.Sabonio ir J.Valančiūno žaidimo drauge eksperimentas truko pusę kėlinio. Išvadas daryti anksti, bet bent jau rezultatas rungtynėse parodė, kad toks duetas veikė.

28 min. Lietuviai jau kontroliuoja situaciją, bet lemtingo kirčio dar nesuduoda – 49:42.

25 min. Lietuviai kol kas dominuoja po krepšiais. Atkovotų kamuolių grafoje – įspūdingi skaičiai (29:11).

Kęstas Rimkus Kęstas RIMKUS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
Pirmą kartą aikštėje J.Valančiūnas ir D.Sabonis drauge! Gynyboje Domantas tvarkosi su Andrejumi Vorancevičiumi, o Jonas – su Timofejumi Mozgovu. Įdomu, kaip veiks puolimas? Pirmi bandymai – J.Valančiūnas paliktas laisvas prametė tritaškį, bet kitoje atakoje sugrūdo kamuolį iš viršaus.

22 min. Lietuviai gana daug taškų renka „antraisiais“ šansais. Jonas Valančiūnas „valgo“ Timofėjų Mozgovą – 43:35.

21 min. Darius Maskoliūnas pagaliau bando vienu metu į aikštę įspraust Domantą Sabonį ir Joną Valančiūną. Domas ginasi prieš Andrejų Voroncevičių.

II kėlinys. Lietuva – Rusija 37:35 (20:16, 17:19).

Kęstas Rimkus Kęstas RIMKUS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
Mantas Kalnietis nulenkė galvą po dar vienos klaidos. Mačui įpusėjus Lietuvos rinktinė jau prarado 13 kartų kamuolį (daugiausiai D.Sabonis – 3). Klaidos, tarp jų ir elementarios, labiausiai nuodija lietuvių žaidimą šįvakar.

20 min. Marius Grigonis smeigia tritaškiuką. Antras lietuvių tolimas metimas ir jau 37:32.

18 min. Klaidų puolime vis dar per daug. Jonui Valančiūnui sėdus ant suolo, puolimas pradėjo strigti. Dauguma lietuvių atakų ir toliau konstruojamos per vyrukus iš NBA – 32:30.

Kęstas Rimkus Kęstas RIMKUS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
Susikalbėjimo Lietuvos rinktinėje trūksta ir gynyboje, ir puolime. Lukas Lekavičius pateikė nepatogiai kamuolį Mindaugui Kuzminskui ir liko nužiūrėtas Dariaus Maskoliūno keliolika sekundžių tarsi didžiausias priešas. „Kam tu tą užtvaarą statai?“ – kitoje atakoje jau M.Kuzminską auklėjo treneris.

15 min. Kėlinio viduryje rusai išsiveržia į priekį. Kol kas rūdžių nemažai. 22:23.

13 min. Sergejus Bazarevičius taupo Timofėjų Mozgovą ir Jonas Valančiūnas tuo sėkmingai naudojasi – 22:19.

12 min. Lietuviai gana dažnai klysta (6) ir tai kol kas neleidžia mūsiškiams atitrūkti.

Kęstas Rimkus Kęstas RIMKUS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
Jonas Valančiūnas kol kas yra tas banginis, kuris drasko bet kokius rusų tinklus ir daro po krepšiais ką tik nori. Per puspenktos minutės Jonis, kaip jį arenoje šaukia D.Maskoliūnas, surinko 10 taškų, pataikęs visus metimus.


I kėlinys. Lietuva – Rusija 20:16.

7 min. Atakoje lietuviai gana lengvi, bet trūksta solidesnio žaidimo po savo krepšiu. Roko Jokubaičio ir Jono Valančiūno duetas kuria puikų epizodą – 18:14.

6 min. JV kūnas rusams tiesiog yra per didelis. Lietuvos verčia dar du taškus – 14:12.

Kęstas Rimkus Kęstas RIMKUS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
Įpusėjus pirmam kėliniui Domantą Sabonį pakeitė Jonas Valančiūnas, tad Darius Maskoliūnas lieka ištikimas pirmosiose kontrolinėse rungtynėse pritaikytam modeliui, kai aikštėje būna tik vienas iš mūsų NBA žaidėjų. Sunkiuoju puolėju lieka Gytis Masiulis. Beje, jie trys ir pelnė visus 12 taškų.

5 min. Įpusėjus kėliniui Domantą Sabonį keičia Jonas Valančiūnas. Marius Grigonis serviruoja gražu perdavimą ir Jonas iš karto krauna iš viršaus – 13:10.

3 min. Lietuviai beveik visas savo atakas organizuoja per aukštus žmones, bet ir rusai randa savų argumentų.

2 min. Lietuviai geriau pradeda mačą ir trukteli į priekį 4:0.

1 min. Lietuviai mačą pradeda tokiu starto penketuku: Mantas Kalnietis, Marius Grigonis, Rokas Giedraitis, Gytis Masiulis ir Domantas Sabonis.

Kęstas Rimkus Kęstas RIMKUS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje
Lietuvos krepšininkai arenoje šįvakar nejaus tokio palaikymo, kaip Kopenhagoje danai, 4:1 sutriuškinę rusus. Tik apie pusė tūkstančio žiūrovų nusėdo „Žalgirio“ arenoje, bet gal žaidimas bus panašus kaip Europos futbolo čempionate? Po traumos pasveikęs Mantas Kalnietis starto sudėtyje, dabar jau kaip Kauno „Žalgirio“ žaidėjas, o tai geras ženklas.

Pirmosiose kontrolinėse rungtynėse lietuviai 95:62 nepasigailėjo Dominikos Respublikos.

Rusai jau turėjo keturis kontrolinius mačus. Jie pasidalijo po pergalę su Turkija ir nugalėjo Lenkiją bei Tunisą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas