Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 31

Amerikietis Kėdainiuose lipdo mažąją NBA komandos versiją

Kėdainių „Nevėžio-Optibet“ klubui rankomis sukirtus su NBA organizacijose dirbusiu Davidu Gale'u, į 36 metų amerikietį sužiuro krepšinio specialistų ir sirgalių akys. Pasigirdo svarstymai, ar sezonui įgavus pagreitį prie Lietuvos krepšinio lygos (LKL) klubo prisijungusiam strategui pakaks laiko ir žinių nulipdyti konkurencingą komandą, kuri garbingai ant parketo pasistumdytų ir su pirmojo penketo komandomis.
Davidas Gale'as Kėdainiuose
Kėdainių „Nevėžio-Optibet“ vyriausiasis treneris Davidas Gale'as / Asmeninio albumo nuotr.

„Kai komanda pralaimi, o sezono viduryje dar ir treneris pasikeičia, įgyti pasitikėjimą savimi nėra paprasta. Mano karjeroje tokia patirtis – pirmoji. Ir būsiu atviras: viskas sunkiau, negu tikėjausi, nors atvykau pasiruošęs viskam.

Pritaikyti visiškai naują treniravimo sistemą šioje sezono dalyje sudėtinga ir dėl to, kad komandoje turime vaikinų, kuriems iš tiesų patiko ankstesnio trenerio Mariaus (Kiltinavičiaus, – aut. past.) darbas.

Asmeninio albumo nuotr./Davidas Gale'as su Kėdainių ekipa
Asmeninio albumo nuotr./Davidas Gale'as su Kėdainių ekipa

Sunku „išmušti“ kai kuriuos įpročius, kuriuos jis buvo įdiegęs juo tikėjusiems. Kitas žingsnis – įtikinti žaidėjus patikėti įpročiais, kuriuos atnešu aš. Negana to, maniškiai – kaip diena ir naktis skiriasi nuo tų, kuriuos įprastai formuoja LKL komandos“, – 15min pasakojo „Nevėžis-Optibet“ ekipos vyriausiasis treneris D.Gale'as.

Iš rankų išslydusi rungtynių eiga sugrįžta bumerangu

Naujų vėjų į Kėdainių klubą įnešę pokyčiai pamažu pučia ekipos flotilės žaidimą teigiama linkme. Šią savaitę amerikiečio vedamas „Nevėžis-Optibet“ nutraukė vienuolikos pralaimėjimų iš eilės seriją akistatoje su Klaipėdos „Neptūnu“ (79:76).

Apmaudžiausia, ir tai puikiai žinau iš savo patirties, yra kai rungtynių eigai leidi išslysti iš rankų, nes tai vėliau sugrįžta sunaikinti tavęs.

Nuo spalio mėnesio užsitęsusį pralaimėjimų šleifą gruodžio pradžioje į Lietuvą atvykusiam D.Gale'ui nutraukti pavyko šeštuoju savo bandymu.

„Visos šešerios rungtynės buvo labai skirtingos. Dvejos – pralaimėtos vos keliais taškais. Apmaudžiausia, ir tai puikiai žinau iš savo patirties, yra kai rungtynių eigai leidi išslysti iš rankų, nes tai vėliau sugrįžta sunaikinti tavęs.

Keliais taškais pralaimėtos rungtynės išties žudo stipriau, nes supranti, kad turėjai šansą laimėti, bet galiausiai kažkodėl iki galo neišsiaiškinai, kaip pergalingai sužaisti pabaigą“, – pripažino amerikietis.

Asmeninio albumo nuotr./Davidas Gale'as su Jonu Valančiūnu
Asmeninio albumo nuotr./Davidas Gale'as su Jonu Valančiūnu

Pirmojo 2020–2021 m. LKL sezono eigoje naujai paskirto trenerio teigimu, adaptacija Kėdainių klube vyksta gana sklandžiai. Savijauta gerėja sulig kiekvienomis rungtynėmis, po kurių strategas, nors ir turįs pastabų savo auklėtiniams, pastebi vis daugiau reikšmingų detalių, besijungiančių į dėlionės visumą.

Bėk, mesk ir kibiai ginkis

Visumą komandos, kurios viziją D.Gale'as su savimi atvežė į Kėdainius. Tai – greičiau už likusių pirmenybių komandų penketukus aikštėje judanti ekipa:

„Taip, aš puikiai žinau, kad ne taip LKL veikia. Man buvo sakyta, kad turiu ieškoti varžovų spragų, žaisti gudriai. Nesiginčiju, bet, kita vertus, žaidi su savo turima komandos sudėtimi. O žvelgdamas į mūsų suburtą kolektyvą neabejoju, kad galėtume būti daug greitesni, atletiškesni.

Turime natūraliai gerai sudėtų atletiškų legionierių. Nuo Arielio Hukporti iki Sedricko Barefieldo. Nuo Abramo Cankos iki Efremo Montgomerio jaunesniojo.

Asmeninio albumo nuotr./Davidas Gale'as su Arieliu Hukporti
Asmeninio albumo nuotr./Davidas Gale'as su Arieliu Hukporti

Turime būti sunkiai dirbantys gynyboje ir greitai žaidžiantys puolime. Žinau, kad to negali daryti visą laiką, bet norėčiau pagreitinti žaidimą. Toks jis ir akiai daug malonesnis, ir patiems žaidėjams daugiau pasimėgavimo suteikiantis. Tokį „Nevėžį“ ir matysime. Dar šiame sezone.“

Nors Kėdainių ekipos vairininkas ir nemėgsta populiaraus amerikietiško krepšinio termino „run and gun“, būtent šis geriausiai apibūdina stratego viziją. Tai – greitaeigis rezultatyvus puolimas, įprastesnis Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) arba Vokietijoje negu lietuvių akims.

„Tarsi lietuviška versija NBA komandos, kuri dar ir kibiai ginasi, – savo Kėdainiuose diegiamą sistemą apibūdino amerikietis. – Taktikos esmė – konkreti: jeigu tu nesigini, vadinasi, nežaidi. Jeigu nežaidi kietai, vadinasi, nežaidi.

Taktikos esmė – konkreti: jeigu tu nesigini, vadinasi, nežaidi. Jeigu nežaidi kietai, vadinasi, nežaidi.

Ir nors mes klupome, akylesni transliacijų žiūrovai jau galėjo pastebėti to užuomazgas akistatose su Vilniaus „Rytu“ ir Kauno „Žalgiriu“. Manau, kad, viskam stojus į vietas, išvysite daugiau panašumų tarp „Nevėžio“ ir „Žalgirio“ klubų žaidimo stiliaus.“

M.Shilleris iš bičiulio tapo oponentu

Panašumų turintis žaidimų stilius – ne vien D.Gale'o siekis lygiuotis į Lietuvos čempionus. Tai dalinai „paveldėta“ iš Vokietijos aukščiausios lygos Liudvigsburgo „MHP Riessen“ komandos, kurios trenerių štabe yra dirbę abu LKL strategai.

„Kai ėmiau treniruoti „MHP Riessen“, sužinojau, kad Martinas ten buvo prieš mane. Jis buvo žmogus, A.Hukporti atrinkęs į Vokietijos komandą. Susibendravome ir keletą metų palaikome šiltą ryšį. Kai jis pasirašė kontraktą su „Žalgiriu“, netgi juokais pasiteiravau, ar nėra laisvos vietos trenerių štabe“, – prisiminė „Nevėžio-Optibet“ vedlys.

Asmeninio albumo nuotr./Davidas Gale'as
Asmeninio albumo nuotr./Davidas Gale'as

Tuo metu D.Gale'as dar nenumanė, kad jau po kelių mėnesių pakuosis lagaminus naujam karjeros posūkiui, vedančiam į Lietuvą, o su M.Shilleriu varžysis skirtingose barikadų pusėse: „Beprotiška tai, koks nenuspėjamas gyvenimas. Nesitikėjau su Martinu susitikti toje pačioje lygoje. Ir dar Lietuvoje. Maniau, kad A.Hukporti kitą kartą gyvai pamatysiu tik NBA. Šitie malonūs netikėtumai – vienas iš gražiausių dalykų krepšinyje ir profesionaliame sporte apskritai.“

Nustebino sirgaliaus ataka Instagrame

Anot „Nevėžio“ dirigento, po šešių dienų derybų sėdant į lėktuvą Los Andžele, Kauno „Žalgirio“ vyriausiasis treneris kolegą perspėjo apie itin stipriai išreikštą lietuvių aistrą krepšiniui.

Žodinis M.Shillerio perspėjimas netruko tapti kritikos strėlėmis, socialinėje erdvėje įžeidžiais komentarais skriejančiais į D.Gale'o pusę.

Taip, aš puikiai žinau, kad ne taip LKL veikia. Man buvo sakyta, kad turiu ieškoti varžovų spragų, žaisti gudriai.

„Kai geriau pagalvoji, vienodai traktuojama visame pasaulyje: pralaimi treneris, laimi – komanda. Meluočiau, jeigu sakyčiau, kad komentarų nematau ir neskaitau. Ne, aš nepraleidžiu pro akis šių dalykų. Kai kurie, galbūt, gali padaryti mane geresniu specialistu, nes paskatina apgalvoti tam tikrus dalykus.

Vis tik į didesniąją dalį komentarų tenka tiesiog numoti ranka, – pasakojo amerikietis. – Komentatoriai su mumis Kėdainių arenoje kasdien nesitreniruoja. Pats karjeros pradžioje, žvelgdamas į vyresnius trenerius, kartais nesuprasdavau, kodėl, po galais, jie priima vieną ar kitą sprendimą.

Sendamas supranti, kad nė nenumanai, kas sukasi tos komandos „virtuvėje“, todėl tavo kritika, jeigu ji ne konstruktyvi, nelabai turi prasmę.“

Asmeninio albumo nuotr./Davidas Gale'as
Asmeninio albumo nuotr./Davidas Gale'as

Tiesa, iki šiol D.Gale'as tegali išskirti vieną „Nevėžio“ sirgaliaus žodinę ataką, kuri jam buvo gana nemaloni: „Po pralaimėjimo Alytaus „Dzūkijai“ vienas sirgalius man po nuotrauka Instagrame parašė komentarą, kad esu visų laikų prasčiausias „Nevėžio“ treneris ir palinkėjo man susirgti koronavirusu. Taigi, akivaizdu, kad lietuvių aistrą suprantu ir jau patyriau savo kailiu.

Po pralaimėjimo Alytaus „Dzūkijai“ vienas fanas man po nuotrauka Instagrame parašė komentarą, kad esu visų laikų blogiausias „Nevėžio“ treneris ir palinkėjo man susirgti koronavirusu.

Kita vertus, „prasčiausias visų laikų“ – tebūnie. Kiekvienas turi teisę į savo nuomonę ir žodžio laisvę. Bet netiesiogiai linkėti žmogui mirties? Juk tokia, iš esmės, ir buvo paslėpta mintis.“

Žiūrėjo dokumentiką apie Lietuvos istoriją ir genocidą

Jau prieš atvykdamas į Lietuvą treneris žinojo ne tik apie čionykščius beveik tris milijonus krepšinio ekspertų, bet ir domėjosi šalies istorija.

„Žiūrėjau daug dokumentikos. Esu žydų kilmės, mano močiutė buvo kilusi iš Baltarusijos, senelis – iš Lenkijos. Taigi genocidas – mano šeimą asmeniškai palietusi tema, – sakė D.Gale'as. – Domėjausi tuo laikmečiu Lietuvoje, ir čia nebuvo gerai, kita vertus, kai kurie lietuviai rizikavo savo šeimos gyvybėmis, kad paslėptų ir apsaugotų Lietuvos žydus.

Asmeninio albumo nuotr./Davidas Gale'as Toronto „Raptors“ klube
Asmeninio albumo nuotr./Davidas Gale'as Toronto „Raptors“ klube

Sunku suvokti, kad Lietuvai, kaip nepriklausomai valstybei, dar tik trisdešimt metų. Keista ir tai, kad tiek mažai gyventojų ir tiek daug neapgyvendintų vietovių. Daugiau žmonių galėtumėte sutalpinti!

Stebėdamas kai kuriuos „Nevėžio“ žaidėjus, suprantu, kad jie Europoje bus dar ilgai, todėl stengiuosi perduoti supratimą, kad šie kuo daugiau sužinotų apie šalį, kurioje žaidžia. Kad naudotųsi šia privilegija.

Greitu metu su vaikinais planuojame renginį, kurio pagrindinė tema – Lietuva. Su tradiciniu lietuvišku maistu. Gal jis kai kuriems ir nepatiks, bet tai, patiks ar ne, nėra esmė. Vienaip ar kitaip, adaptuotis čia reikia.“

Perplanavo rūbinę, treniruotės skamba muzika

D.Gale'as įsitikinęs, kad komandos formavimas aikštėje prasideda gerokai anksčiau negu pėda paliečiamas parketas ir pradeda dunksėti kamuoliai.

Dėl šios priežasties, vos tik atvykęs į klubą, amerikietis įvedė savo tvarką žaidėjų rūbinėje – persodino žaidėjus taip, kad greta atsidurtų tie, kurie vienas kitam gali padėti labiausiai. O rungtynių išvakarėse, vietoje vakarinės treniruotės, žaidėjai taupo jėgas arenoje stebėdami Eurolygos mačus.

Tarp kitko, Kėdainių arenoje treniruojantis „Nevėžio-Optibet“ vyrams, skamba foninė muzika – kaskart vis kito žaidėjo pasirinktas garso takelis.

„Man atrodo, kad viena iš komandos problemų buvo vieningumo trūkumas. Natūralu: šiame sezone komandoje daug naujų žmonių, susirinkusių iš skirtingos aplinkos, ir pasikeitimų bendrąja prasme. Tai žvėriškai paveiku komandai, kuriai ilgą laiką nesisekė pasiekti pergalių.

Aišku, prie psichologinės būsenos iš gerosios pusės neprisideda ir nesėkmių serija. Apie tai su žaidėjais kalbame labai daug. Mano manymu, laimėjimas yra įprotis, visai kaip ir pralaimėjimai, o kamuolio perdavimas – „užkrečiamas“.

Asmeninio albumo nuotr./Davidas Gale'as
Asmeninio albumo nuotr./Davidas Gale'as

Kuo daugiau dalijiesi kamuoliu, tuo daugiau tai daro ir visi kiti. Vyriausieji treneriai, su kuriais man pasisekė dirbti, pirmiausia akcentavo įpročius ir mentalitetą, o ne taktiką. Pritariu“, – teigė nestandartinio treniruočių planavimo ir filosofijos šalininkas D.Gale'as.

Nepraktikuoja „lietuviško auklėjimo“ metodo

Amerikietis treniruotėse auklėtiniams ne tik suteikė daugiau balso, bet dar ir skatina juos ginčytis, o vėliau – tuos pykčius išspręsti.

„Praktikuoju tai, kad jie susinervintų, ginčytųsi. Taip tampama geresniais. Bet pats nesu rėkiantis treneris ir manau, kad jiems tai patinka. Žinau, kad toks „auklėjimo metodas“ – labai lietuviškas, nes nuo atvykimo į Lietuvą tai man sakė bent dešimt žmonių.

Mano manymu, laimėjimas yra įprotis, visai kaip ir pralaimėjimai, o kamuolio perdavimas – „užkrečiamas“.

Mano metoduose pozityvumas daug veiksmingesnis už balso kėlimą. Mentaliteto, komandos mikroklimato ir kultūros formavimas yra svarbiau už viską, nes žaidėjo raida eina ranka rankon su pergalėmis.

Negali pralaimėdamas kurti laimėtojų. Turi laimėti, kad tokius augintum“, – 15min dėstė D.Gale'as, sudaręs sutartį su Kėdainių klubu iki 2020–2021 m. sezono pabaigos.

Taikosi į pirmąjį lygos penketuką

Kėdainių klubo tikslas patekti į stipriausių LKL komandų aštuonetą ir prasimušti į atkrintamąsias varžybas, ko gero, nestebina. Tačiau vyriausiasis ekipos treneris auklėtinių šansus likusioje sezono dalyje vertina kur kas ambicingiau.

Asmeninio albumo nuotr./Davidas Gale'as su tėvais
Asmeninio albumo nuotr./Davidas Gale'as su tėvais

„Gal nuskambėsiu pernelyg ambicingai, bet, žvelgdamas realistiškai, tikiu, kad turime potencialo pasistumdyti dėl penktos vietos. Juolab, kad gali susiklostyti tokia situacija, kad penktą ir devintą vietas teskirs dvi pergalės.

Rungtynių šiame sezone dar turime beveik dvidešimt. Taip, laikas tirpsta sparčiai, o artimiausi varžovai – labai pajėgūs, tačiau po FIBA lango žaisime su turnyro lentelės kaimynais.

Tikiu, kad esame arti tapimo gera komanda, – mūru už auklėtinius stojo strategas iš JAV. – Esu tam pasiruošęs: puikiai žinojau, kad atvykstu į ne pačius geriausius laikus išgyvenančią čempionato antrojo penketuko komandą. Kėdainių ekipą mačiau kaip žingsnį aukštyn nuo ten, kur tuo metu buvau, ir galimybę save išstumti iš komforto zonos, nes tik tada augi ir kaip specialistas, ir kaip žmogus.

O situacija buvo nepatogi tiek man, tiek visai komandai. Tačiau sezonas ir susideda iš pakilimų ir nuopuolių. Vaikinams akcentuoju, kad svarbiausia, jog tų pakilimo etapų būtų daugiau negu nuopuolių. Todėl esu įsitikinęs, kad beviltiškų pralaimėjimo serijų iš mūsų galite nebesitikėti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas