Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NKL apie įtarimų krečiamą „Atletą“: „Nėra jokio pagrindo taikyti sankcijas“

Praėjusią savaitę pareigūnams pasibeldus į legendinio Kauno „Atleto“ žaidėjų duris krepšininkų namuose atliktos kratos. Virš antrajame divizione rungtyniaujančios ekipos susikaupė tamsūs sukčiavimo rezultatais debesys. Nemaloni situacija vakar vertinta ir Nacionalinės krepšinio lygos („7bet-NKL“) Valdybos posėdyje.
Justas Kalinauskas ir Kauno „Atleto“ krepšininkai
Justas Kalinauskas ir Kauno „Atleto“ krepšininkai / 15min ir NKL nuotr.

„Jeigu klausiate dėl konkrečių sankcijų taikymo – šiandien tam realiai nėra jokio pagrindo. Tai – pakankamai jautri tema. Reikia tvarių įrodymų, kurie galėtų nekelti teisinių ir finansinių pasekmių, priėmus sprendimus. Dėl to reikia būti tikriems“, – į 15min skambutį penktadienį atsiliepė „7bet-NKL“ lygos vykdantysis direktorius Justas Kalinauskas.

„Mūsų, kaip lygos, lūkestis yra, kad atsirastų precedentai. Kad tokie dalykai galiausiai būtų įrodomi teisminiu keliu, o tie asmenys – nubaudžiami. Tik tokiu atveju sukurtume precedentą ir kažkokią prevenciją“, – čia pat papildė vienas lygos vadovų.

Suprasti akimirksniu

  • Iki šiol per Lietuvos krepšinio istoriją yra buvęs tik vienas krepšininkas, šalies teisėsaugos pripažintas manipuliavęs rezultatais ir nubaustas.
  • Tada įtarimai supo 2019–20 m. NKL žaidusią „Tauragės“ komandą.
  • Žaidėjas kaltę pripažino ir nuoširdžiai gailėjosi, o ikiteisminį tyrimą 2021 m. gegužę baigusi Klaipėdos apygardos prokuratūra krepšininką nuo atsakomybės atleido pagal laidavimą.
  • Vis dėlto Antidopingo agentūros atlikta anoniminė apklausa rodo, jog apie vykstančias sutartas rungtynes Lietuvoje žino arba yra girdėjusi ženkli krepšininkų dalis.

Kauno apygardos prokuratūros baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Haroldas Mulevičius penktadienį 15min dar sykį patvirtino, kad tyrimas dėl „Atleto“ tęsiamas, bet plačiau komentuoti tikino negalįs.

„Reikia suvokti lygos kompetencijos klausimus. Ką gali ir ko negali padaryti lyga. Net ir kalbant apie tai, ką gali – įsijungia visokie duomenų apsaugos apribojimai, – tęsė „7bet-NKL“ vyk. direktorius J.Kalinauskas.

– Reikia precedento. Be to „Tauragės“ žaidėjo, kuris pats prisipažino, buvo kitas atvejis, kai Italijos teismas nuteisė du lietuvius (ketvirtoje Italijos lygoje žaidusius Luką Grabauską ir Deividą Pogužinską,15min past.) Tuomet dirbau federacijoje ir mes galėjome jiems taikyti sankcijas, nes turėjome teismo sprendimą, kuris pripažino jų kaltę.“

Paprašytas paaiškinti, kodėl futbole sportinės sankcijos taikomos – LFF pernai iš Pirmos lygos pirmenybių išmetė sutartomis varžybomis įtartą „MML City“ klubą – J.Kalinauskas teigė, kad skiriasi įrankiai.

„Futbolo situacija yra kitokia. Tai – visai kitokia struktūra, kurios vidiniai drausminiai organai gali taikyti sankcijas vertindami situaciją netgi subjektyvia komisijos narių nuomone. Jeigu tai būtų taip lengva padaryti ir krepšinyje, patikėkite manimi, jau seniai būtų padaryta“, – teigė vienas iš NKL vadovų.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Justas Kalinauskas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Justas Kalinauskas

Pasak jo, antrasis šalies krepšinio divizionas planuoja pasirašyti sutartį su „integrity“ (liet. sąžiningo žaidimo) kompanija, teiksiančia duomenis apie galimus įtartinus statymus. Tai padaryti tikimąsi liepos mėnesį.

Šiuo metu „7bet-NKL“ svetainėje veikia anonimiška galimybė pranešti informaciją arba įtarimus apie galimas manipuliacijas. Tiesa, ne itin efektyviai.

KK „Atletas“/NKL.lt nuotr./Kauno „Atleto“ krepšininkai
KK „Atletas“/NKL.lt nuotr./Kauno „Atleto“ krepšininkai

„Esame turbūt vienintelė organizacija Lietuvoje, turinti tokį „raudoną mygtuką“. Šį sezoną galbūt vieną kartą buvome gavę anoniminę informaciją, kuri iš karto buvo perduota teisėsaugos institucijoms, tai pačiai Antidopingo agentūrai. Matyt, tuo pagrindu irgi buvo kažkas pradėta. Ši priemonė pasiteisina, bet gal nėra tokia efektyvi, kaip buvo manyta, ją diegiant“, – pripažino J.Kalinauskas.

15min jau rašė, kad praėjusių metų pradžioje įtartinų mačų atsakomybę perleidus Lietuvos antidopingo agentūrai, dėl galimų sukčiavimo atvejų NKL pirmenybėse gauti 5–6 raportai iš „Sportradar“. 3 klubai kartojasi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas