Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 17

Apie švilpukus užsiminęs G.Žibėnas stebėjosi sezonu: „Atrodo, kad trunka trejus metus“

Giedrius Žibėnas nenorėjo komentuoti teisėjų švilpukų rungtynių su Kauno „Žalgiriu“ pabaigoje, tačiau žodį „abejotini“ išspaudė. Vilniaus „Rytas“ dramatiškai krito 75:81 prieš amžiną varžovą, kuriam nebuvo pralaimėjęs labai ilgai.
Giedrius Žibėnas
Giedrius Žibėnas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Iki sezono pabaigos iškritusio Martyno Echodo, taip pat Tomo Lekūno, Benedeko Varadi ir komandos naujoko Jaime Echenique neturėjęs G.Žibėnas mačo pradžioje matė uraganinį savo komandos puolimą. 10 taškų per dvi minutes, 25 per pirmą kėlinį.

Po trumpo pasitarimo – įšalas. Net 3:43 min. teko laukti pirmųjų taškų antrajame kėlinyje „Ryto“ sirgaliams, įkurdintiems „Žalgirio“ arenos palubėse.

Bet tai galiausiai baigėsi. Marcusas Fosteris vėl užvedė puolimo variklį, o prie jo prisijungė Kendale'as McCullumas ir Gytis Radzevičius. 47:40 per pertrauką pirmavo „Ryto“ krepšininkai, kurie buvo pataikę net 8 tritaškius (67 proc.).

Po pertraukos „Rytas“ susidūrė su rimtomis problemomis po krepšiu. Nemuno salos šeimininkai ėmė vieną kamuolį po kito po svečių krepšiu (iš viso sugriebė 17) ir kartojo atakas. Vienintelis centras Evaldas Kairys užsidirbo ketvirtąją pražangą ir centimetrų trūkumas ėmė jaustis vis labiau.

60:60 prieš lemiamą ketvirtį.

Du Tomo Dimšos ir vienas Dovydo Giedraičio tolimas dūris vedė į neviltį „Rytą“. Pridėkime keturis „Žalgirio“ taškus atakoje, kurioje Gytis Masiulis gavo nesportinę pražangą ir turėsim jau 11 taškų siekiančią žaliai baltą persvarą 73:62.

Emocijos sprogo ketvirtojo kėlinio viduryje, kuomet po G.Radzevičiaus pražangos puolime G.Žibėnas užsidirbo techninę pražangą.

Po šių smūgių „Rytas“ sugebėjo prisikelti ir priartėti trijų taškų atstumu, likus žaisti 28 sek. (75:78). Prie baudų linijos pasiųstas T.Dimša prametė net tris kartus, bet G.Masiulis įsigudrino prasižengti puolime. Tiesa, apie šį švilpuką įvairios nuomonės buvo išsakytos po mačo šalia komandų rūbinių.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Prie linijos antrasis siųstas buvo Rolandas Šmitas. Latvis į krepšį pasiuntė vieną metimą, G.Žibėnas prašė pertraukėlės. M.Normantas galėjo atkurti maksimalią intrigą, bet jo tritaškis nebuvo taiklus.

Iki šių rungtynių Lietuvos čempionai buvo laimėję trejas iš eilės rungtynes prieš savo istorinį varžovą. Pastarąjį kartą pergale žaliai balti buvo džiaugęsi net prieš 449 dienas – dar 2022-ųjų sausio 23-ąją.

Laimėjęs „Žalgiris“ (23-4) nuo „Ryto“ (21-6) LKL lentelėje atitrūko dviem pergalėmis.

„Sveikinimai „Žalgiriui“ su pergale, patekimu į Eurolygos atkrintamąsias, – spaudos konferenciją pradėjo G.Žibėnas. – Kalbant apie rungtynes, žaisdami blogai, kovėmės, prametėme daug savo metimų. Gynyboje atrodėme net geriau nei įprastai. Varžovai nusiėmė 17 kamuolių puolime, turėjo daug antrų šansų, tačiau turėjome šansą pabaigoje. Rungtynės baigėsi vienos atakos skirtumu. Gaila. Gaila todėl, kad mūsų ambicijos didesnės. Norime laimėti kiekvienerias rungtynes.“

– Kaip atrodė rungtynių pabaiga jūsų akimis? Atrodo, buvo diskutuotinų teisėjų sprendimų...

– Abejotini. Bet tai tik mano nuomonė. Reikia žiūrėti video, bet visada norėtųsi, kad būtų galima išsiaiškinti žaidėjams prieš žaidėjus. Bet reikia žiūrėti video. Negaliu kol kas komentuoti.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– 47 taškai iki pertraukos, 28 po jos. Kas pasikeitė?

– Žinojome, kad „Žalgiris“ viena kovingiausių komandų ne tik LKL, bet ir visoje Eurolygoje. Per tuos veiksmus jie grįžta į rungtynes, jas perlaužia. Turėjome būti protingesni, kai kur mūsų gynėjai galbūt nebuvo agresyvūs. O kai mes buvome agresyvūs, atakavome jų tris žmones, nenusimetėme kamuolių ir kartais atrodėme prastokai puolime, bet suradome metimus. Deja, juos šiandien prametėme.

– Ar kolumbietis naujokas jau yra Lietuvoje? Kaip atrodė jūsų praėjusi savaitė, sužinojus, kad nebežais Martynas Echodas ir reikia greitai rasti pamainą?

– Labai skaudi netektis. Šiandien žaidėme su Eurolygos kūnais, pasijautė tai labai, ypač kovoje dėl kamuolio. Praėjusi savaitė prasidėjo labai blogai su ta žinia dėl Martyno. Turiu duoti labai daug kreditų Donatui Zavackui ir mūsų skautui Matui Urbonui. Jie labai greitai sureagavo ir surado mums kitą žmogų. Jis atvyksta šiąnakt. Žiūrėsime, kiek jis duos naudos, žiūrėsime, kokios jis yra formos. Bandysime kuo greičiau jį įvesti. Gal tikslas labiau yra gauti jo pagalbos ne reguliariajame sezone, o atkrintamosiose.

bcrytas.lt nuotr./Jaime Echenique
bcrytas.lt nuotr./Jaime Echenique

– Ar jam esate numatę pagrindinio vidurio puolėjo vaidmenį?

– Švaistomės tais pavadinimais – pagrindinis, atsarginis... Žiūrėsime, kokios jis formos, kokie varžovai, kur turime pranašumų, kur ne. Evaldas Kairys toliau turės tą patį vaidmenį, niekas nesikeičia. Nežinau, ar naujokas pakeis Echodą kokybės prasme, tad kol kas vertinti sunku.

– Pastarąjį kartą „Žalgiris“ prieš „Rytą“ buvo laimėjęs pernai sausį. Kiek patiems maloni buvo tokia ilga serija?

– Čia gal daugiau fanų reikalai. Mes einame iš rungtynių į rungtynes. Net lyginant ankstesnes rungtynes su šiomis, pas mus trys žaidėjai pasikeitė: vietoje Benedeko šiandien buvo Kendale‘as, vietoje Echodo – Kairys, vietoje Lekūno – Gorhamas. Net tame pačiame sezone viskas keičiasi. Labai sunkus sezonas, turiu pripažinti. Atrodo, kad jis trunka trejus metus.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Marcus Foster
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Marcus Foster

– Marcusas Fosteris per pirmas dvejas rungtynes prieš „Žalgirį“ pelnė 62 taškus, šiandien – 8. Tai lėmė geras „Žalgirio“ gynybos darbas ar matote kitų priežasčių?

– Reikia paminėti ir „Žalgirio“ gynybą, kuri viena geresnių Europoje. O ir Marcusas pats šiandien nesusikūrė tokių situacijų, kurių jis net prieš gerą gynybą susikuria paprastai. Reikia žiūrėti video ir aiškintis priežastis.

– Margiris Normantas po pastarųjų rungtynių čia buvo vadinamas „Žalgirio“ arenos savininku, šiandien nebuvo starto penkete. Kokia to idėja?

– Dažniausiai žiūrime dvikovas, kas ką gins. Pas mus nėra pagrindinių ar atsarginių. Šiandien taip nusprendėme. Gal klaida buvo. Bet prisiminkit, kad ir Radzo (G.Radzevičius – aut. past.) žaidžia gerai. Radzo toks, kuriam lengviau pradėti. Margiriui nesvarbu, pradės jis nuo pradžių ar nuo suolo.

– Tik vieną tritaškį pataikėte po pertraukos. Tai „Žalgirio“ gynybos ar nuovargio faktorius?

– Antroje rungtynių pusėje jie daugiau keitėsi, labiau kontroliavo tritaškį, bet turėjome paruošę kitokių triukų to atakavimui. To neišpildėme. Per 15 dienų buvome žaidę vienerias rungtynes su „Neptūnu“. Treniruotės yra viena, rungtynių ritmas – kita. Šiose rungtynėse paaugome, pasiimame pamokas ir einame toliau.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Gyčio Masiulio pražanga. Buvo ji ar ne?

– Nekomentuojam.

– Kai M.Fosteris nikstelėjo koją, „Žalgirio“ sirgaliai ėmė ploti. Ar čia jau turėtų būti brėžiama linija, kuomet sirgaliai džiaugiasi varžovo trauma?

– Tai fanų emocijos. Neturiu nuomonės apie tai. Kiekviena emocija puošia krepšinį. Jei jie taip reiškia emocijas, tada „valio“. Mūsų fanai gal kitaip reiškia tokias emocijas, o gal taip pat. Tai sirgalių reikalai, negalime to kontroliuoti. Jie norėjo laimėti, susirinko daug žmonių, fantastiškas palaikymas. Pelnyta pergalė.

– Ar su šiuo pralaimėjimu baigta kova dėl pirmosios vietos reguliariajame sezone?

– Kausimės toliau, bet nemanau, kad „Žalgiris“ švaistys taškus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas