2017 08 25

O kam dabar lengva: Europos krepšinio karaliai į Vilnių atvyko su maišu problemų

Europos čempionate nebus komandos, kuri neturės, dėl ko skųstis. Į Vilnių atvykusi Ispanijos rinktinė iš savo netekčių galėtų sudaryti starto penketą, kuris būtų pajėgus kautis dėl aukso medalių. Bet tuo ispanai ir galingi, kad, netekę bent kelių žvaigždžių, jie vėl taikosi į didžiausią laimikį. Lietuvos rinktinei prieš Europos čempionatą – pats sunkiausias testas.
Pau Gasolis
Pau Gasolis / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Eurobasket '17 pasiruošimas | Lietuva – Ispanija | 19:30 | „Siemens“ arena

Sergio Llullas, Rudy Fernandezas, Victoras Claveras, Nikola Mirotičius, Serge'as Ibaka, Jose Manuelis Calderonas ar Felipe Reyesas – tai pavardės žaidėjų, kurių šiemet neišvysime su Ispanijos rinktinės marškinėliais.

Skaudžiausia ispanams – Sergio Llullo trauma. Pasiruošimo pradžioje Madrido „Real“ žvaigždė nusitraukė kryžminius kelio raiščius ir čempionatą stebės per televizorių.

Skaudžiausia ne tik todėl, kad S.Llullas sužaidė nuostabų sezoną – geriausią asmeninį Eurolygoje (vid. 16,5 tšk.). Treneris Sergio Scariolo 30-mečiui buvo numatęs svarbų lyderio vaidmenį.

„Real“ gynėjas turėjo būti ta jungiamoji grandis tarp perimetro žaidėjų ir brolių Gasolių po krepšiu. Jis būtų buvęs tas žaidimo kūrėjas su kamuoliu rankose, kokio dabar labai trūksta S.Scariolo.

S.Llullo netektį bandys kompensuoti „Oklahoma City Thunder“ naujokas Alexas Abrinesas, tačiau 24-erių snaiperis dar nepribrendo šiam vaidmeniui. 37-erių Juano Carloso Navarro pasirodymas aikštėje irgi jau turi tik simbolinę reikšmę.

Žinoma, turint tokius įžaidėjus kaip Ricky Rubio bei Sergio Rodriguezą, dėl žaidimo organizavimo didelių problemų nekils. Bet S.Scariolo pasiskundė, kad jam trūksta perimetro žaidėjo, kuris pats keltų didžiulę grėsmę varžovų krepšiui.

Kokio lyderio dar trūksta tam italui, kai jis po krepšiu turi brolius Gasolius? – paklausite.

Na, pirmą kartą nuo 2014-ųjų vėl susivieniję Pau ir Marcas Gasoliai kol kas visai nežiba pasiruošimo cikle. Atgaiva ispanams tapo tik rugpjūčio 20-osios rungtynės su Venesuela, kuriose broliai kartu pelnė 37 taškus.

Iki tol jie nė sykio nebuvo kartu surinkę daugiau nei 20 taškų. S.Scariolo baiminasi, kad jų panaudoti aikštėje vienu metu gali ir neišeiti – trūksta erdvės po krepšiu. Nors brolių Gasolių dvikova prieš Lietuvos rinktinės bokštus Joną Valančiūną ir Donatą Motiejūną turėtų atrodyti įspūdingai.

„Pernai pasiruošimas olimpinėms žaidynėms irgi nebuvo lengvas, nes žaidėjai vis skraidydavo į JAV pasirašyti sutarčių“, – optimizmo stengiasi neprarasti S.Scariolo.

„Scanpix“ nuotr./Marcas ir Pau Gasoliai
„Scanpix“ nuotr./Marcas ir Pau Gasoliai

Bet užtenka apie ispanų problemas.

„Mums nutiko daug dalykų, kurie šiaip nėra normalūs ir yra labai sunkūs. Bet mes įveikėme rūpesčius kartu kaip šeima“, – prabilo Marcas Gasolis.

Būtent „šeimos“ savybė yra viena didžiausių Ispanijos rinktinės stiprybių, kuri leidžia realizuoti žvaigždžių statusą apdovanojimais.

Prie to daug prisideda Marco brolis Pau, kuris būtent rinktinėje atsiskleidžia gražiausiomis spalvomis. Nors daugelis manė, kad Rio de Žaneiro olimpinės žaidynės jam bus paskutinis turnyras su Ispanijos nacionaline komanda, 37-erių veteranas dar pats nežino, ar baigs karjerą rinktinėje 38-erių, ar 39-erių, ar 40-ies.

Augimo procesas sunkus visiems. Nepaisant visų rūpesčių, Ispanija vis tiek yra favoritė laimėti auksą. Jų argumentas – septyni NBA žaidėjai ir ryškiausios žvaigždės.

Patys ispanai apie tai galvoja nesiverždami į antraštes, bet joks kitas tikslas būtų nesuvokiamas, kai kitas pretendentes taip negailestingai išdraskė netektys.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pau Gasolis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pau Gasolis

Didžiausiu savo priešininku kovoje dėl aukso ispanai laiko serbus. Net ir be Milošo Teodosičiaus.

Tokios komandos kaip Prancūzija, Lietuva, Kroatija ir Slovėnija yra laipteliu žemiau. Dar už jų – Latvija, Graikija ar Turkija.

Ispanams jėgos pridės broliai Willy ir Juancho Hernangomezas. „New York Knicks“ gretose sužibėjęs Mindaugo Kuzminsko bendraklubis Willy bus puikus rezervas nuo suolo, o Juancho po truputį veržiasi į puolimo lyderius. „Denver Nugggets“ atstovas gali būti S.Scariolo atradimas lengvojo krašto puolėjo pozicijoje ir didžiausią grėsmę puolime keliantis perimetro žaidėjas.

Ispanijoje nemažai tikimasi iš pagalbinių žaidėjų, tokių kaip „Valencia“ aukštaūgio Pierre'o Oriolos, kuris vadinamas didžiausia pastarųjų metų Ispanijos lygos sensacija. Jam kompaniją rinktinėje palaikys kiti mažiau žinomi kolegos – Guillemas Vivesas ir Joanas Sastre. Visiems jiems tai šansas žengti į kitą lygį.

Ispanijos rinktinės sudėtis
Ricky Rubio Alexas Abrinesas Juancho Hernangomezas Pau Gasolis Marcas Gasolis
Sergio Rodriguezas Juanas Carlosas Navarro Joanas Sastre Fernando San Emeterio Willy Hernangomezas
Guillemas Vivesas Pierre'as Oriola

Per šešerias draugiškas rungtynes ispanai pralaimėjo tik kartą.

Tiesa, tada tą nesėkmę belgams 71:89 užgožė S.Llullo trauma.

Kita vertus, ispanų varžovai tikrai nebuvo įspūdingi – Tunisas (71:45), dukart Belgija (71:89 ir 88:72), dukart Venesuela (90:44 ir 90:62) ir Senegalas (80:69).

Lietuvos rinktinė – paskutinis ispanų varžovas pakeliui į Europos čempionatą. Abiem komandoms tai bus geras pasitikrinimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento