Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 06 02

Per pasaulį nuskambėjęs incidentas – LKL specialistų akimis: „Tai nėra vienetinis atvejis“

Trečiasis 2022-ųjų metų Lietuvos krepšinio lygos (LKL) finalo mačas tarp Vilniaus „Ryto“ ir Panevėžio „Lietkabelio“ pažymėtas emocijų pliūpsniais, kurie apskriejo per visą pasaulį. Kaip tai nutiko ir kas yra atsakingas?

„Kas dėsis Panevėžyje? Teisėjavimas ten bus labai jautrus. Laukia labai sunkios, bet ir labai svarbios rungtynės“, – 15min sakė treneris Virginijus Šeškus.

„Iš marketingo pusės, tai ši situacija Lietuvos krepšiniui yra labai geras dalykas. Susidomėjimas didėja ir bus ypatingai didelis ažiotažas Panevėžyje, gal net didžiausias per visą LKL istoriją. Tuo reikia džiaugtis. Bet situaciją išprovokavo incidentas Vilniuje. Panevėžyje galimas ir fizinių veiksmų panaudojimas tarp sirgalių. Reikia būti viskam pasiruošus. Abejoju, jog treneriai ir žaidėjai ryšis viduramžių dvikovai pasiėmę bokso pirštines ar ginklus (juokiasi)“, – 15min pridėjo dešimtmetį treneriu dirbęs Tomas Pačėsas, pastaruosius kelerius metus užėmęs Alytaus „Dzūkijos“ garbės prezidento poziciją.

Ne tik Lietuvos, bet ir visą krepšinio pasaulį sudrebino trečiadienį sostinės „Jeep“ arenoje vykę įvykiai, kurių epicentre atsidūrė savitvardą praradęs Panevėžio „Lietkabelio“ strategas Nenadas Čanakas.

Galingai trečiąjį finalo serijos mačą pradėję Vilniaus „Ryto“ krepšininkai greitai susikrovė didžiulį pranašumą, o keli abejotini arbitrų švilpukai iš eilės iš pusiausvyros išvedė specialistą iš Serbijos.

Vyšnia ant torto tapo Arno Butkevičiaus netyčinis smūgis alkūne Dovydui Giedraičiui, kuriam po rungtynių teko siūti prakirstą smakrą.

N.Čanakas sulaukė antrosios techninės pražangos, o įtampa sausakimšoje „Jeep“ arenoje pasiekė maksimumą. „Lietkabelio“ treneris eidamas į rūbinę pečiu kliudė artistiškai nusiteikusį „Ryto“ vairininką Giedrių Žibėną. Prie išėjimo iš aikštės – žodžių karas su aštriai nusiteikusiu Vilniaus komandos dalininku Dariumi Gudeliu.

„Pirmiausia, tai nematau nieko ypatingo. Nebuvo jokio smūgio, tiesiog apsižodžiavimas. Vienas treneris atsistojo kelyje kitam treneriui išeinant iš aikštelės. Kodėl priešininkų komandos treneris ir žaidėjai turi eiti pro šeimininkų suoliuką, kai yra du išėjimai? Galima padaryti taip, kad jie nesusikirstų salėje ir būtų viskas ramu, – sakė T.Pačėsas. – Nesureikšminčiau šio incidento. Praėjo, pastūmė, o tuomet apsižodžiavo su Dariumi Gudeliu. Treneriai akcentuoja gestikuliaciją, kūno kalbą, žodyną ir elgesį aikštelėje. Nieko ypatingo. Nenadas pasirodė kaip komandos generolas, prisiėmęs atsakomybę. Kitoje pusėje pagrindine ašimi pasirodė Darius Gudelis. Manau, kad G.Žibėnas galėjo pasitraukti, nes rungtynės jau buvo pasibaigusios. Jis stovėjo ir laukė, kol jį pastums. „Lietkabelio“ treneris stojo už savo komandą, D.Gudelis – už savo. Nieko ypatingo neįvyko. Rezultatui pasiekti naudojami įvairūs būdai – vieni stipresni žodžiais ir gestikuliacija, kiti – fizine jėga, ūgiu, svoriu.“

„Aš esu emocionalus vertintojas. Kaip treneriui, nebūtų etiška tai daryti, nes nežinau, kaip būčiau pasielgęs pats. Galbūt būčiau vaikęsis po salę teisėjus (juokiasi), – mintimis dalijosi V.Šeškus. – Čanakas iš aikštės ėjo pagautas emocijų ir nelabai matė, kas stovi kelyje. Galvoju, kad Žibėnas galėjo žengti vieną žingsnį atgal, nes buvo šalto proto. Nenadas visą sezoną gyveno be emocijų, o pabaigoje sezono pasirodė emocijos. Galbūt dėl nuovargio? Galbūt prisidėjo ir didžiulis ažiotažas, kad titulą pirmą kartą istorijoje gali iškovoti ne „Žalgiris“ ar „Rytas“. Jie labai nori laimėti, bet paskutiniuose dviejuose mačuose visiškai nieko neišėjo. Kai negali nieko padaryti, galvoju, prisidėjo prie konflikto išprovokavimo. Nenoriu kritikuoti Čanako. Manau, kad būtų ėjęs ir išėjęs, jei ne tas galutinis susidūrimas su „Ryto“ vadovu.“

Asistento Laimono Eglinsko vedamas „Lietkabelis“ antroje mačo pusėje stebuklo nesukūrė ir antrąjį susitikimą iš eilės pralaimėjo 22 taškų skirtumu.

Serijoje iki keturių pergalių „Rytas“ išsiveržė į priekį 2-1.

„Nenadas Čanakas yra komandos generolas ir jis mato, kaip muša jo kareivius ir kaip yra traktuojami sprendimai. Jis pamatė Dovydo kraują ir pamatė nulį reakcijos epizode iš teisėjų pusės. Tai perpildė kantrybės taurę, nes pretenzijų dėl arbitrų darbo jis turėjo ir prieš tai. Nemanau, kad Nenadas turėjo pretenzijų dėl priešininkų komandos žaidimo. Jį galutinai iš pusiausvyros išvedė epizodas prieš Dovydą Giedraitį, – sakė T.Pačėsas. – Treneriai tokius dalykus naudoja dėl kelių priežasčių. Pirmiausia – parodo, kad rūpinasi savo kariais ir reaguoja į įvykius aikštelėje. Antra – bandymas pakeisti rungtynių eigą. Kiekvieno trenerio galutinis tikslas yra laimėti, o priemonės ir būdai tam pasiekti vėliau būna aptarinėjami.“

„Skirtumas tarp komandų buvo 25 taškai, o dar rungtynių pradžia. Visi matė epizodą. Dovydas Giedraitis yra dar labai jaunas žaidėjas, neišmokęs tokiose situacijose apsimetinėti. Nenadas jau buvo spėjęs nusiraminti, bet pamatė auklėtinio prakirstą smakrą. Trenerio emocija iškart pasikeitė. O kai gavo diskvalifikacinę pražangą, jis parodė, kad išeina. Daug kartų žiūrėjau situaciją. Ji neeilinė. LKL ištirs situaciją, bet akivaizdžiai matyti, kad Žibėnas matė situaciją, bet apsisuko, neva nemato ateinančio Čanako. O šis ėjo kaip bulius koridoje link raudonos vėliavos. Galvoju, kad jis nelabai matė, kas aplinkui dedasi“, – sakė V.Šeškus.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Panevėžio „Lietkabelis“
Lukas Balandis / BNS nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Panevėžio „Lietkabelis“

Specialistai pasidalino patirtimi, kai emocijomis krepšinio aikštėje tampa nebevaldomos.

„Tai nėra vienetinis atvejis. Labai gerai pamenu, kai dar pats žaidžiau Lenkijoje, o Vloclaveko „Anwil“ žaidė toks Donatas Zavackas (dabartinis „Ryto“ sporto direktorius, – aut. past.). Jis buvo diskvalifikuotas finalo rungtynėse, kai stipriai pastūmė varžovų komandos trenerį. Tikrai nematau nieko ypatingo ir nesureikšminu tokių situacijų. Apsižodžiavimai visada vyksta – ir tarp trenerių, ir tarp komandų. Tai dalis viso proceso“, – sakė T.Pačėsas.

„Aš nesu buvęs tokioje situacijoje, bet tokių dalykų Europoje yra buvę. Matėme trenerių susikirtimų Serbijoje. Baisaus stūmimo nebuvo, galvoju, kad Žibėnas jį paryškino. Galėjo atsitraukti, bet pridėjo papildomai. Ir išėjo toks dalykas... Bet nieko ypatingo. Aš irgi bandau palaikyti savo žaidėjus, kartais ir nelabai teisingai. Man 2015-aisiais buvo nutikęs epizodas su Dainiumi Adomaičiu. Mes pirmavome, norėjau leisti į aikštelę Edviną, paėmiau po praleistų taškų minutę, o iki mačo pabaigos buvo likusios dvi minutės. Nemačiau, kad Dainius labai į tai apeliuoja. Vakar „Lietkabelis“ paėmė minutės pertraukėlę likus 18 sekundžių. Visi suprato esmę. Yra trenerių garbės kodeksas. Karštai tuomet pasiaiškinome su Dainiumi, bet viskas yra gerai“, – pridėjo V.Šeškus.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Panevėžio „Lietkabelis“
Lukas Balandis / BNS nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Panevėžio „Lietkabelis“

Pašnekovai mano, kad teisėjų brigada, kurią sudarė Tomas Jasevičius, Artūras Šukys ir Saulius Račys, paleido rungtynių Vilniuje kontrolę.

„Teisėjų darbą Lietuvoje jau kelis sezonus vertinu prieštaringai. Mes ir valdyboje apie tai daug kalbame, ir drausmės komisijoje. Šiai dienai tai yra didelis akmuo į teisėjų daržą. Manau, kad vienas iš trijų teisėjų negali teisėjauti atkrintamosiose. Jis yra įtrintas į Eurolygos teisėjų sąrašą ir visada yra tai pabrėžiama, kad jis Eurolygos teisėjas. Nematau, kad jis atitiktų kriterijus, – aiškino T.Pačėsas. – Didelis akmuo ir į pono Pavilonio daržą, nes dešimt metų jis žada žiūrėti ir analizuoti, jei bus nupirkta aparatūra. Bet darbas visai nesikeičia.

Didžiausia problema – kaip traktuojamos tos pačios situacijos skirtingose aikštės pusėse. Tik dėl to gali nutikti kažkokie nesusipratimai, nes rungtynės yra paleidžiamos. Kai kurie teisėjai labai pasiduoda žiūrovų masei ir emocijoms. Kažkieno garsesnis šūksnis ar spaudimas gali sukurti situacijų traktavimo žirkles. Čia yra problema. Mes jau daug metų susiduriame su tuo. Teisėjai tik dėl to reiškia pretenzijas. Galima teisėjauti gerai ar blogai, bet turi būti vienodai, tuomet problemų nebus.“

VIDEO: PIKENROLAS su Ryčiu Vyšniausku: beprecedentis cirkelis Vilniuje ir kas užsidės NBA karūną?

Svečių priekaištai skriejo ir į organizatorių pusę. „Jeep“ arenoje susirinko net 2614 žiūrovų, o apsauga nebuvo pakankama.

„Aš manau, kad arena pritaikyta tokios svarbos mačams, bet priešininkų komandą įvesti ir išvesti būtų geriau tiesiog pro kitą pusę, nes yra du įėjimai. Tai išsprendžia visą klausimą. Galvoju, kad tokia situacija nebuvo apgalvota. Niekas nesitikėjo, jog viskas emocine prasme pasieks tokį apogėjų. Bet visada reikia būti pasiruošus. Šioje situacijoje Žibėnas išėjo kaip nugalėtojas. Jis atsistojo šiek tiek ant kelio susinervinusiam žmogui. Galima buvo to išvengti, bet ažiotažas užsikūrė didelis. Šeštadienio rungtynės Panevėžyje bus pagrindinis veiksmas visoje Lietuvoje. Visi laukia, kas bus. Labai gerai!“ – sakė T.Pačėsas.

„Galvoju, kad Panevėžyje Žibėnas pirmas prieis ir paduos ranką Čanakui prieš rungtynes. Viskas gerai. Dabar jūs, žurnalistai, turite darbo. Aš visko gyvenime matęs. Įdomus dalykas, bet nieko ypatingo. Tiesiog emocijos“, – pridėjo V.Šeškus.

VIDEO: PIKENROLAS su Ryčiu Vyšniausku: beprecedentis cirkelis Vilniuje ir kas užsidės NBA karūną?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas