Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 04

Po garbingo pripažinimo gimtinėje – JAV krepšininko giminaičių paieškos Lietuvoje

Panevėžio „Lietkabelio“ legionieriui Troy Barniesui žaidimas Aukštaitijos ekipoje turės papildomą emocinę reikšmę. Lietuviško kraujo turintis amerikietis pasiryžęs ne tik kautis dėl pergalės ir 100 proc. atsiduoti kiekvienose jo laukiančiose rungtynėse, bet ruošiasi ir sekti savo kraujo ryšiu bei išsamiau patyrinėti iki Lietuvos vedantį giminės medį.

„Kasimir Banus ir Martha Shukaite“ arba sulietuvinant – Kazimieras Banys ir Morta Šukaitė.

Šiuos vardus Troy Barniesas žino puikiai. Tai krepšininko proseneliai iš tėčio pusės, prieš šimtmetį iš Lietuvos persikėlę į JAV.

Barniesų šeima jau keletą metų tyrinėja giminės medį, besidriekiantį iki Rytų Europos. Papildomą misiją išsikėlęs atletas po kelių dienų šiuos vardus įsidės į lagaminą ir su savimi atskraidins į Lietuvą, kurioje artėjantį sezoną žais krepšinį vilkėdamas Panevėžio „Lietkabelio“ marškinėlius.

„Mano proseneliai iš tėčio pusės yra lietuviai. Džiaugiuosi turėdamas galimybę ne tik sugrįžti į Europos taurę ir atstovauti šiai solidžiai organizacijai, bet ir proga Lietuvoje paieškoti giminaičių. Tikiu, kad jų ten turiu. Man įdomu, kur veda mano šaknys“, – 15min sakė naujokas T.Barniesas.

Lietuva buvo viena pirmųjų valstybių, apie kurios egzistavimą vaikystėje iš tėvų sužinojo „Lietkabelio“ naujokas.

Krepšininkas teigia, jog giminės medį studijuoja jau keletą metų, bet viską apsunkina faktas, jog proseneliai vardus ir pavardes keitė ne vieną kartą.

Troy Lietuvoje yra buvęs ir anksčiau – draugiškame turnyre Kaune su „Ventspils“ žaidė prieš „Žalgirį“, o vėliau – BBL rungtynėse kovojo Šiauliuose.

Tuomet daug laiko artimųjų paieškoms nebuvo, tačiau jo atsiras rungtyniaujant Panevėžyje.

„Apie Lietuvą sužinojau dar ankstyvoje vaikystėje. Man labai patiko faktas, jog krepšinis Lietuvoje yra pagrindinė sporto šaka, lyg religija. Tai dalykas, kurį visada žinojau apie Lietuvą. Būtų nuostabu, jei atvykęs rasčiau daugiau informacijos apie savo prosenelius ir giminaičius. Aš tikiu, kad Lietuvoje turiu giminių, bet niekada nesu jų sutikęs ar kažką apie juos girdėjęs“, – sakė 31-erių metų 201 cm ūgio atletas, gimtinėje susilaukęs malonaus pripažinimo.

nuotr. kklietkabelis.lt/Troy'us Barniesas
nuotr. kklietkabelis.lt/Troy'us Barniesas

T.Barniesas gimė ir augo nedideliame JAV miestelyje Meino valstijoje, vos 24 tūkstančius gyventojų turinčiame Oburne, kuris savo dydžiu Lietuvoje lygiuotųsi į Kėdainius.

Nors pirmoji meilė vaikystėje buvo amerikietiškas futbolas, tačiau per vieną vasarą atletas stipriai ūgtelėjo, tad būdamas 13-14 metų jis perėjo į krepšinį.

„Aš visada buvau atletiško sudėjimo, bet su sparčiais fiziniais pokyčiais nusprendžiau palikti amerikietišką futbolą ir pradėjau žaisti krepšinį. Aš pamilau darbą, kokį reikia įdėti norint tapti geru žaidėju, ypatingai jauname amžiuje. Įgūdžių lavinimas, metimas, visokios smulkios žaidimo detales – aš to neturėjau, bet mane įtraukė darbas ir naujų dalykų atradimas. Spartus augimas ir darbinė motyvacija mane labai stipriai įtraukė į krepšinį bei nepaleidžia iki šiol“, – sakė krepšininkas.

T.Barniesas gimtinėje laikomas žvaigžde – jis mokėsi ir labai sėkmingai žaidė krepšinį „Edward Little“ vidurinėje mokykloje, buvo komandos kapitonas, o 2007-aisiais sulaukė geriausio valstijos žaidėjo „Mr. Maine Basketball“ apdovanojimo.

Vėliau jis ketverius studijavo Meino universitete, paskutiniame NCAA sezone rinkęs po 14,1 taško bei atkovojęs 7,6 kamuolio.

Savo ištakų nepamirštantis krepšininkas šią vasarą penktą kartą paeiliui gimtajame Oburne surengė kasmetinę nemokamą krepšinio stovyklą vaikams.

Pandemija bei įvairūs apribojimai planus kiek jaukė, tačiau Troy su artimiausiu bičiuliu sušaukė 40 berniukų ir mergaičių, kuriems pravedė žaidimo apmokymus.

Tokį leistiną skaičių nubrėžė Meino valstijos valdantieji, bet „Lietkabelio“ naujokas likimo valiai nepaliko ir likusiųjų, skirdavęs jiems laiko prieš pagrindinės stovyklos pradžią.

„Geriausia, kad spėjau tai padaryti dar prieš išvykdamas į Lietuvą. Man sekasi, nes stovykla kasmet baigiasi vos man išskrendant į Europą. Smagu, nes visad išvykstu užsikūręs, nestokojantis motyvacijos“, – sakė T.Barniesas.

Visuomeniškas krepšininko požiūris gimtinėje buvo įvertintas garbingu pripažinimu – pagrindinis miesto krepšinio aikštynas vos prieš kelias dienas buvo pervadintas Troy Barnieso garbei.

„Šiandien aš verkiau“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė lietuviškų šaknų amerikietis, susilaukęs didžiulės bičiulių sveikinimų bangos.

Artėjantį sezoną T.Barnieso marškinėlius veikiausiai puoš 3 arba 15 numeris. Tai duoklė jo vaikystės dievukams iš NBA.

Pirmasis numeris skirtas Filadelfiją pavergusiam aštriajam Allenui Iversonui, kurį mėgstamiausių sąrašo viršūnėje kiek vėliau išstūmė skrajojantis Vince'as Carteris.

„Jie tapo priežastimis, kodėl nuo koledžo laikų ant savo nugaros nešioju 3 ar 15 numerį. Tai dėl AI ir VC. Dėl jų aš pamilau krepšinį“, – teigė per savo profesionalo karjerą Turkijoje, Suomijoje, Latvijoje, Vengrijoje ir Rusijoje rungtyniavęs žaidėjas.

Europos taurė krepšininkui nebus naujiena – jis joje rungtyniavo dar 2014–2015 metų sezone su „Ventspils“.

T.Barniesas yra komunikabilus bei daug dirbantis vyrukas, kuris bangų komandos rūbinėje kelti tikrai neturėtų.

Sezonui ir naujiems karjeros iššūkiams Lietuvoje besiruošęs krepšininkas sportuodavo triskart per dieną bei šešiskart per savaitę.

Rytais – kūno prasitampymo pratimai bei svorių kilnojimas, per pietus – darbas su kamuoliu ir krepšinio įgūdžių lavinimas, o vakare – metimų serijos.

Vieninteliame sezone Europos taurėje puolėjas rinko po 7,1 taško, 3,7 atkovoto kamuolio, 1,7 rezultatyvaus perdavimo bei 7 naudingumo balus.

Sulaukęs Panevėžio komandos dėmesio jis patarimo nesikreipė net į savo gerą bičiulį Lorenzo Williamsą, kuris „Lietkabelyje“ yra rungtyniavęs du sezonus.

Troy pats rinko informaciją, analizavo bei priėmė sprendimą.

„Norėjau grįžti į aukšto lygio turnyrą, tad negalėjau atsisakyti „Lietkabelio“ pasiūlymo. LKL irgi atrodo kaip labai stipri lyga. Krepšininkai iš Lietuvos žinomi dėl savo aukšto meistriškumo, o legionieriai ten irgi būna stiprūs. Noriu pajusti kažką naujo – naują kultūrą, naują krepšinio patirtį. Kai atsirado variantas žaisti Lietuvoje, šią idėją pamilau iškart. Per karjerą žaidžiau daugybėje šalių, kurių nemažai buvo iš Rytų Europos, tad adaptacijos problemų kilti neturėtų. Turiu gerą nuojautą dėl „Lietkabelio“. Šis klubas palieka labai profesionalios organizacijos įspūdį“, – teigė T.Barniesas.

Lengvojo krašto puolėjų grandį su Vyteniu Lipkevičiumi sudarysiantis krepšininkas akcentuoja sirgalių svarbą komandai.

Tai laisvai bendraujantis žaidėjas, kuris su mielu noru atsakys į fanų žinutes socialiniuose tinkluose.

„Nepriklausau tai amerikiečių grupei, kuri ignoruoja sirgalius. Man patinka bendrauti su žmonėmis, ypatingai, jei tai pozityvios žinutės. Jei kažkas nori susipažinti ir pabendrauti su manimi, problemos tame nematau. Aš noriu turėti ryšį su sirgaliais, nes jie yra labai svarbi komandos dalis“, – teigė 31-erių krepšininkas, Lietuvoje pasirodysiantis artimiausiomis dienomis.

champions.league/Troy Barniesas
champions.league/Troy Barniesas

Praėjusį sezoną krepšininkas pradėjo Latvijoje, Liepojos „Liepaja“ ekipoje. Tai buvo jau trečiasis T.Barnieso sezonas kaimyninėje Lietuvos šalyje.

Sezonui įpusėjus puolėjo sutartį išpirko Rusijos Superlygoje rungtyniaujantis Iževsko „Kupol-Rodniki“. T.Barniesas tapo pirmuoju legionieriumi šio klubo istorijoje.

Latvijos–Estijos lygoje krepšininkas pelnė po 18,4 taško, atkovojo po 6,2 kamuolio, atliko po 2 rezultatyvius perdavimus ir rinko po 19,1 naudingumo balo.

Rusijoje – 8,6 pelnyto taško, 4 atkovoti kamuoliai, 1,1 rezultatyvaus perdavimo ir 7,4 naudingumo balo.

„Jei sirgaliai nori sužinoti koks aš žaidėjas, tai aš neabejotinai esu kovotojas. Esu tas, kuris aikštelėje daro viską, ko reikia pergalės siekiančiai komandai. Nebūsiu tas, kuris pelnys 30 taškų, bet ir nebūsiu tas, kuris žaidžia atsipalaidavęs. Jūs tuo įsitikinsite. Aš kovosiu kiekvieną vakarą, o kovotojo bruožas mane lydi visą karjerą“, – „Lietkabelio“ sirgaliams prisistatė T.Barniesas.

VIDEO: Barnies flies high for the jam

Praėjęs sezonas atletui buvo pirmasis po metus trukusios pertraukos, kurią atnešė kelio trauma.

Nors operacija nebuvo sudėtinga, bet reabilitacija užtruko ilgiau nei planuota. Krepšininkas tikina, jog galėjo grįžti anksčiau, bet saugumo sumetimais nusprendė nežaisti visą sezoną.

„Dabar jaučiuosi puikiai, – dėstė T.Barniesas. – Turiu asmeninę trenerę, kuri kasdien su manimi dirba. Aš senstu, man 31-eri, tačiau jaučiuosi kaip 25-erių. Tai yra puiku.“

Kiek sudėtinga buvo praleisti metus be krepšinio?

„Labai sunku, – sakė Panevėžio komandos legionierius. – Ypatingai, kai tu esi Europoje rungtyniaujantis amerikietis. Jei mes praleidžiame metus, grįžti į Europą tampa sudėtinga. Pasiekti tą pačią formą, atgauti tą patį pasitikėjimą... Tai buvo sunkus laikas, bet aš buvau pasiruošęs susimažinti finansinius įgeidžius bei sutikau žaisti žemesniame lygyje, jog galėčiau visiems įrodyti esąs sveikas ir grįžti. Man pavyko tai padaryti, bet siekiant to reikėjo kaip reikiant paplušėti.“

Kanados pasienyje esantis Meinas yra šiauriausia JAV valstija, kurioje gyvena ir Troy Barniesas.

Didelės koronaviruso problemos ten nejuntama, naujų koronaviruso atvejų skaičius per dieną svyruoja tarp 10 ir 20, o tai krepšininkui atvėrė galimybę naudotis sporto sale bei visapusiškai ruoštis artėjančiam sezonui.

Pokalbio su Nenadu Čanaku krepšininkas dar neturėjo. Tačiau apie naujoką informaciją rinkęs strategas kalbėjosi su buvusiais T.Barnieso treneriais Liepojoje bei Solnoke.

Jis domėjosi krepšininko asmenybe ir charakteriu – koks jis žmogus, koks jis komandos draugas ar kiek yra pasišventęs darbui.

Lietuvos pašonėje keletą sezonų praleidęs amerikietis jaučiasi pasiruošęs sezonui Panevėžyje.

„Žinojau „Lietkabelį“ jau seniai. Noriu grįžti į Europos taurę ir įrodyti save, komanda irgi nori tai padaryti tarptautiniame turnyre. Manau, kad tai tobula sąjunga, nes mūsų mąstymas yra panašus“, – sakė T.Barniesas.

Situacija bus dar tobulesnė, jei krepšininkui pavyks atraizgyti suveltą giminės medžio žemėlapį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas