Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 08

Prancūzų antžmogio laukiantis Kuzia apie rinktinę: „Žiūriu, kad vis mažiau mano chebros“

Mindaugas Kuzminskas jau priprato būti tarp vyriausių krepšininkų Lietuvos rinktinėje, bet kaskart į ją atvykęs jis gerai pažįstamų veidų mato vis mažiau. „Žiūriu, kad vis mažiau lieka mano vadinamosios chebros“, – ilgesingai, bet su šypsena pirmą treniruočių stovyklos dieną sakė 33-ejų krepšininkas.
Treniruotės akimirka
Treniruotės akimirka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Laikinai pasaulio čempionato atrankos languose Kazį Maksvytį pavaduojantis Kęstutis Kemzūra surinko 14 žaidėjų būrį, kuriame be Kuzios yra tik trys 30-metį jau paminėję vyrai: Mindaugas Girdžiūnas (33 m.), Eimantas Bendžius (32 m.) ir Eigirdas Žukauskas (30 m.).

Suprasti akimirksniu: Lietuvos rinktinės sudėtis

  • Gynėjai: Vaidas Kariniauskas, Kristupas Žemaitis, Arnas Velička, Margiris Normantas, Mindaugas Girdžiūnas, Mantas Rubštavičius
  • Puolėjai: Mindaugas Kuzminskas, Gytis Radzevičius, Gytis Masiulis, Regimantas Miniotas, Eimantas Bendžius, Eigirdas Žukauskas
  • Centrai: Martynas Echodas, Marekas Blaževičius.

Turbūt daugelis suprastų, jei jau ir Europos čempionate buvęs vyriausiu savo komandoje, M.Kuzminskas nuspręstų pailsėti per rinktinių langus, bet meilė šaliai ir nacionalinei komandai gena puolėją kaskart grįžti į gimtinę ir padėti rinktinei net klubinio sezono įkarštyje.

„Man rinktinė visada buvo ir bus šventas reikalas, tai noras buvo didelis, – paklaustas, ar klubas lengvai išleido į rinktinę, sakė M.Kuzminskas. – Klubas tiesiog pasiteiravo, ar tikrai noriu važiuoti. Natūralu, kad klubai nori, kad žaidėjai geriau pailsėtų.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Treniruotės akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Treniruotės akimirka

Prie lietuvio išleidimo veikiausiai prisidėjo ir sėkmingas jo startas Izmiro „Pinar Karsiyaka“ komandoje.

Tik sezonui prasidėjus Turkijos klubą papildęs Kuzia netruko apsiprasti ir tapo vienu svarbiausių trečio pagal dydį Turkijos miesto komandos žaidėjų.

Per trejas rungtynes FIBA Čempionų lygoje M.Kuzminskas vidutiniškai pelno po 11 taškų, atkovojo po 5,3 kamuolio, atlieka po 2,7 rezultatyvaus perdavimo ir surenka po 10,3 naudingumo balo.

Dar geriau jam sekasi Turkijos lygoje – ten jo rodikliai siekia 13,3 taško, 4,5 atkovoto kamuolio ir 14,5 naudingumo balo.

„Viskas gerai, – apie adaptacijos laikotarpį Izmire 15min sakė M.Kuzminskas. – Nauja komanda surinkta, žaidžiame ilgai, laimime tą, ką turime laimėti. Ką treneris žadėjo, kokį vaidmenį, tokį ir turiu. Tikrai esu labai patenkintas, šeimynai irgi patinka Turkijoje, tai nusiskundimų neturiu jokių.“

„Pinar Kasiyaka“ klubo nuotr./Mindaugas Kuzminskas
„Pinar Kasiyaka“ klubo nuotr./Mindaugas Kuzminskas

Atvykęs į Lietuvos rinktinės stovyklą, Kuzia neišvydo ne tik didžiosios dalies Europos čempionate žaidusių krepšininkų, bet ir nemažos dalies žaidėjų, kurie anksčiau vilkėdavo rinktinės marškinėlius per langus.

Pamatė M.Kuzminskas ir kelis labai jaunus veidus – rinktinėje debiutuosiantį 20-metį Mantą Rubštavičių ir anksčiau joje jau žaidusį 21-erių Mareką Blaževičių.

„Žiūriu, kad vis mažiau lieka mano vadinamosios chebros“, – juokėsi M.Kuzminskas. – Bet smagu, mėgaujuosi aš tuo laikotarpiu, kol esu kviečiamas, galiu žaisti ir kol galiu padėti. Vienareikšmiškai, tik teigiamos emocijos. Tiesą sakant, manau, kad esame truputį silpnesni nei ankstesniuose languose. Kai kurie žaidėjai, kaip Arnas Butkevičius ar Laurynas Birutis, perėjo į Eurolygą, negali prisijungti. Bet ką turime, su tuo žaisime.“

Iš šiame lange komandai atstovausiančių žaidėjų, M.Kuzminskas yra neabejotinai daugiausiai patirties sukaupęs krepšininkas – oficialiose rungtynėse su Lietuvos apranga jis debiutavo dar 2013 metais.

Ar tai vers jį prisiimti vokalaus lyderio vaidmenį?

„Nežinau, manau, kad tokie dalykai turi būti natūralūs – negali perspausti. Jeigu matysiu, kur galiu padėti, tai taip ir bus“, – santūriai atsakė puolėjas.

Įdomu tai, kad ateinančios dvejos rungtynės bus pirmosios, kai M.Kuzminskas oficialiuose mačuose klausys K.Kemzūros, kaip Lietuvos rinktinės vyr. trenerio, nurodymų.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Treniruotės akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Treniruotės akimirka

Kuzia buvo Lietuvos rinktinėje ir daugiau nei prieš 10 metų, kai K.Kemzūra treniravo nacionalinę komandą 2010–2012 m. laikotarpiu, bet tuomet į galutinius dvyliktukus neprasimušė ir į čempionatus nevažiavo, o atrankos langų sistemos tuo metu dar nebuvo.

„Skirtingi laikai, skirtingos komandos, aš jau kitoks žaidėjas, treneris irgi, manau, yra patobulėjęs visame kame, – paprašytas prisiminti laikus, kai K.Kemzūra treniravo Lietuvos rinktinę prieš dešimtmetį, sakė M.Kuzminskas. – Esame buvę kartu trumpą laikotarpį ir Pirėjo „Olympiakos“ komandoje, tad vienas kitą pažįstame neblogai. Bet aš manau, kad yra trumpas laiko tarpas prieš pirmas rungtynes, kad ką nors įdiegtų. Turėsime pagrindus, pagal juos ir žaisime.“

Šiame lange M.Kuzminsko ir Lietuvos rinktinės lauks ypatingas iššūkis – penktadienį Panevėžyje lankysis Prancūzijos rinktinė su 18-mečiu supertalentu Victoru Wembanyama priešakyje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Victoras Wembanyama
AFP/„Scanpix“ nuotr./Victoras Wembanyama

Skirtingais duomenimis, nuo 223 iki 226 cm išstypęs prancūzas šiuo metu žiba Prancūzijos lygoje, kur atstovauja Paryžiaus „Metropolitans 92“ komandai, o kiekvieną jo žingsnį seka NBA skautai ir sirgaliai, mat V.Wembanyamai prognozuojamas pirmasis kitų metų naujokų biržos šaukimas.

Negana to, prancūzas jau krikštijamas didžiausiu talentu nuo LeBrono Jameso laikų, o dėl jo, spėjama, užvirs bekompromisė kova, kai komandos gali ryžtis aukoti pergales, kad tik gautų pirmąjį biržos šaukimą.

„Vienareikšmiškai toks talentas gimsta vienas per n metų, – apie būsimą varžovą kalbėjo M.Kuzminskas. – Labai smagu, kad jis atvyks ir kad turėsime progą pasivaržyti su juo. Bet manau, kad ir be jo prancūzų rinktinė turi nemažai garsių vardų ir nemažai garsių žaidėjų. Tikrai nesikoncentruosime tik į jį, nes ten yra kam žaisti.“

VIDEO: 20 minutes Of Insane 7’4” Victor Wembanyama Highlights! He’s Been Dominating Since He Was 14 ?

Be Prancūzijos, Lietuvos rinktinė dar žais ir prieš Juodkalniją – šios rungtynės ateinantį pirmadienį vyks Podgoricoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas