Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 21 /14:20

Prie sienos prispaustas Arvydas Sabonis: „Kito kelio nebuvo“

Lietuvos krepšinio simbolis prabilo. Arvydas Sabonis Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) spaudos konferencijoje išdėstė savo poziciją dėl FIBA veiksmų Europos krepšinyje. O pozicija tokia – bijodama galimų FIBA sankcijų Lietuvos krepšinio federacija klusniai vykdys visus jos nurodymus. Kad ir kokie jie bebūtų. Pasvarstymų kurti opoziciją FIBA nustebinti LKF vadai siūlė žurnalistams patiems važiuoti kariauti su Tarptautine krepšinio federacija.
Avydas Sabonis
Avydas Sabonis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

FIBA prispaudė Lietuvos krepšinio federaciją taip, kad ši turėjo pašalinti Vilniaus „Lietuvos rytą“ iš LKL. Antraip nacionalinei komandai grėsė pašalinimas ne tik iš 2017-ųjų Europos čempionato, bet ir Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių.

Kritiškas žurnalistų požiūris į diktatūrišką FIBA politiką LKF vadovams kėlė didžiulę nuostabą. A.Sabonis kritinius klausimus dažnai nuleisdavo juokais, kartu su federacijos generaliniu sekretoriumi Mindaugu Špoku jiedu siūlė žurnalistams patiems stoti prieš FIBA mašiną.

VIDEO: A.Sabonis pripažino, kad FIBA federaciją prispaudė prie sienos

„Įvyko kaip įvyko. Kito kelio nebebuvo. Vienas mūsų raštas FIBA nepraėjo. Norėjosi visą tą dalyką padaryti demokratiškiau, kaip ir turėtų priklausyti, per konferenciją, kurioje būtų visa Lietuvos krepšinio bendruomenė, kuri nutartų, ką daryti. Deja, FIBA laukti negalėjo. Turėjome imtis tokių veiksmų. Viskas buvo derinama su advokatų ir teisininkų kontora. Tai ne mūsų sugalvoti reikalai. Tai buvo nelengvas sprendimas. Atsidūrėme prie sienos, kur pakibo klausimas dėl olimpinių žaidynių. Nežinau, ką galėtų padaryti kiti“, – spaudos konferencijoje kalbėjo A.Sabonis.

LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas antrino A.Saboniui ir aiškino, kokia grėsminga yra FIBA.

A.Sabonis: „Buvo, kaip ir jūs sakote, nesąmonių nesąmonė. Bet kai atėjo tai staigiai, ta nesąmonė kaip ir sąmonė“.

„Visi suprantate, kas yra FIBA? Lietuva jai priklauso. Mes esame jos nariai. Kitos organizacijos neturime. Įstatymus, taisykles ruošia jie. Jei turite alternatyvų, galite sufleruoti. Nėra kitos asociacijos, kuri jungtų kitas federacijas. Tarptautinis olimpinis komitetas irgi pripažįsta FIBA. Esame jos nariai. Nesinori, kad kažkur nutrūktų mūsų grandinė. Turime įspūdingą ketverių metų olimpinį ciklą ir pakimba dalyvavimas ant plauko. Laikas parodys, kaip viskas išsispręs ir bus. Iš savo pusės padarėme viską maksimaliai, kad apsaugotume rinktinę“.

VIDEO: M.Špokas: alternatyvų FIBAI šiai dienai nėra jokių

Tiek M.Špokas, tiek A.Sabonis pridūrė, kad niekas Europoje kurti opozicijos FIBA vadovams neketino.

Federacijos vadovams teko atsakyti į nepatogius žurnalistų klausimus, bet įspūdis vienas – LKF turi žaisti pagal FIBA taisykles. Net jeigu jos ir nebūtų naudingos Lietuvos krepšiniui.

„Seimas irgi įstatymus išleidžia, bet ką darysi? Taip ir čia. Mes esame nariai. Kitų alternatyvų nėra. Ir turime vykdyti, kas yra nuspręsta, nubalsuota. Nesinorėtų likti vieniems. Kad va, priešinosi ir bus parodomasis, – kalbėjo A.Sabonis. – Buvo, kaip ir jūs sakote, nesąmonių nesąmonė. Bet kai atėjo tai staigiai, ta nesąmonė kaip ir sąmonė“.

Tiek A.Sabonis, tiek M.Špokas stebėjosi siūlymais priešintis FIBA. Jų neįtikino net ir krepšinio bendruomenės pasipiktinimas.

Kai žurnalistai pasiteiravo, ar tokių garsių krepšinio asmenybių kaip Arvydas Sabonis vardas tarptautinėje arenoje nieko nereiškia, LKF vadovai ėmė pulti žurnalistus ir siūlė jiems patiems važiuoti kariauti į FIBA posėdį.

M.Špoką labiausiai išgąsdino FIBA grasinimas pašalinti Lietuvos rinktinę iš Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių.

„Yra olimpinės žaidynės. Tai pagrindinis visoms sporto šakoms renginys, kuriame norisi dalyvauti. Jei prarastume vietą, ką jūs rašytumėte vėliau?, – į žurnalistus bandė apeliuoti M.Špokas, pridūręs, kad FIBA sugriautų pamatinę krepšinio piramidės grandį – jaunimo sistemą, taip pat suvaržytų žaidėjų, teisėjų licencijas.

LKF generalinis sekretorius M.Špokas siūlė žurnalistams patiems važiuoti pas FIBA ir kariauti.

– Tai yra didelė mašina. Grandinei nutrūkus nukrenta daug dalykų. Jei apačia sugrius, nieko nebus viršuj.“

Dėl olimpinių žaidynių LKF paaukojo „Lietuvos rytą“. Beje, LKF vis išsisukinėjo sakydama, kad nušalinimas iš LKL gresia visoms komandoms, kurios pasirinks Europos taurę. Akivaizdu, kad Lietuvoje tokia yra tik „Lietuvos ryto“ komanda, patvirtinusi, kad sutartis yra ir klubas ten žais.

Beje, panašu, kad kitąmet, jei FIBA prispaus, LKF turės aukoti ir Kauno „Žalgirį“.

„Jei padarėme šitą žingsnį vardan visos Lietuvos krepšinio ateities tarptautinėje arenoje, tą patį darysime, jeigu prieis iki tokios situacijos“, – sakė A.Sabonis.

Kai žurnalistai paprašė įvertinti FIBA darbą per pastaruosius 15 metų, A.Sabonis nenorėjo to daryti ir suko kalbą link FIBA posėdžio Miunchene savaitgalį.

„Gal nereikia čia taip jau viską... Yra ir šeštadienis, daug kas laukia, – klausimą juokais nuleido A.Sabonis. – Nereikia gilintis. Laikas viską išsprendžia.“

Spaudos konferencija galiausiai baigėsi A.Sabonio kreipiniu į LKF atstovą spaudai Liną Kunigėlį su prašymu „gelbėti“ ir viską užbaigti.

Grasino pašalinti iš olimpiados

Sumaištis kilo dėl to, kad „Lietuvos rytas“ sudarė trejų metų kontraktą su Europos taure. Tačiau būtent su Europos taure kovoja FIBA. Tarptautinė krepšinio organizacija pageidauja, kad Europos klubai rinktųsi ne ECA organizuojamus turnyrus, kaip Eurolygą ar Europos taurę, bet FIBA Čempionų lygą.

Vis dėlto dauguma stipriųjų Europos ekipų nepanoro žaisti FIBA turnyre ir pasirinko Europos taurę. FIBA pasiuto ir nusprendė bausti ne pasirinkusias komandas, o tų šalių federacijas.

Lietuvos krepšinio federacija (LKF) gavo FIBA įspėjimą, kad jei leis „Lietuvos rytui“ startuoti Europos taurėje ir nepašalins klubo iš LKL, Lietuvos rinktinė bus šalinama ne tik iš 2017-ųjų Europos čempionato, bet ir olimpinių žaidynių.

„Gavome informacijos, kad LKF privalo spręsti šią problemą iškart. Tai galėjo padaryti tik LKF vykdomasis komitetas. Dėl to skubos tvarka surengėme balsavimą apklausos būdu raštu, kaip numato LKF įstatai. Balsavimo rezultatai abejonių nekelia – bet kuris Lietuvos krepšinio klubas, pasirinkęs Eurolygos rengiamą Europos taurės turnyrą, netenka teisės žaisti oficialiose Lietuvos krepšinio lygose”, – sakė LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

„Lietuvos rytas“ savo pozicijos nekeičia – žais Europos taurėje. Tai reiškia, kad kitą sezoną negalės startuoti LKL.

Tokiu pat keliu žengė Rusijos, Ispanijos, Italijos, Serbijos krepšinio federacijos, iškėlusios klubams ultimatumą.

Italijos žiniasklaidos duomenimis, kitą vasarą FIBA kels ultimatumą vienuolikai Eurolygos klubų, su ECA sudariusių 10 metų sutartį. Tarp jų yra ir Kauno „Žalgiris“. Teoriškai, žalgiriečiams taip pat grės pašalinimas iš LKL.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai