Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

R.Kaukėnas – apie savivaldybės paramą „vilkams“, projektus Suomijoje ir Dubajuje

Vilniaus „Wolves Twinsbet“ prezidentas Rimantas Kaukėnas ketvirtadienį klubo rengtoje spaudos konferencijoje dalijosi mintimis apie jaunimo piramidę, projektus Suomijoje ir Dubajuje bei reikalingus drastiškus pokyčius Lietuvos krepšinio federacijoje (LKF).

„Naujas sezonas, nauji iššūkiai, nauji darbai ir naujos kovos. Džiaugiamės, kad pradedame antrą sezoną Vilniuje, dirbame sunkiai ta linkme, kad komanda augtų, tobulėtų ir gerėtų“, – spaudos konferenciją pradėjo 47-erių Rimantas Kaukėnas, skelbęs trečiojo „vilkų“ gyvavimo sezono startą.

„Vilkų“ galvos pristatė kiek sumažėjusį biudžetą, žaidėjų ir treneriui skirtą pinigų kapšą, praėjusį sezoną parduotą bilietų kiekį bei viltį šį skaičių artėjantį sezoną beveik padvigubinti.

Komandos nusibrėžti tikslai – žaidimas Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) ir Karaliaus Mindaugo taurės (KMT) finaluose bei Europos taurės atkrintamosios varžybos.

Antrojo pagal pajėgumą Vilniaus klubo prezidentas sulaukė klausimo, ar organizacija svarsto apie jaunimo piramidės įsteigimą.

„Mes visada galvojame apie tai, tarpusavyje diskutuojame tiek klubo viduje, tiek su kitais žmonėmis, kuriems yra įdomu ir kurie nori dirbti su jaunimu, – sakė R.Kaukėnas. – Klausimas yra kur tai daryti ir ko iš tikrųjų trūksta, nes puikiai dirba tiek VKM, tiek SKM. Jie stengiasi ir pagal savo strategiją bei galimybes dirba puikiai. Aš manau, kad mes turime atsižvelgti į tai, kur mes galime tai daryti ir ar galime tai daryti kokybiškai. Mes nenorime tapti dar viena kažkokia mokykla, kuri konkuruotų su VKM ir SKM. Galbūt mes norėtume truputį kitos kokybės. Galbūt norėtume būti mažesne mokykla, kuri taptų tranzicija nuo vaikų, nuo jaunimo iki LKL. Šiai dienai tai yra kol kas tik spekuliacijos.

Mes kalbamės, stebime ir žiūrime. Kaip daryti, ko trūksta? Šiai dienai Lietuvoje trūksta būtent individualaus rengimo. Mes nesuvokiame, kad vaikui reikia turėti kamuolį, kad jis galėtų susikurti progą sau ir kitam. Viskas turi vykti greitai, modernus krepšinis toks yra. Yra didžiulis trūkumas individualaus rengimo trenerių. Mes nenorime kažkur eiti ir daryti, kad tik darytume, mes norime kokybės. Nesinori šokti į vandenį, kol nežinome, kas tai galėtų padaryti kokybiškai.“

„Wolves Twinsbet“ viliasi sulaukti Vilniaus miesto savivaldybės paramos.

„Gana geras dialogas vyksta su miestu, – teigė R.Kaukėnas. – Noriu pasidžiaugti, kad yra pokalbiai su miestu, iš tikrųjų smagu, kad yra pozityvus poslinkis ta linkme. Mes norime prisidėti prie miesto, įtraukti miesto bendruomenę kiek įmanoma labiau į rungtynes ar iniciatyvas, ar ką mes turėsime artėjančiais metais, ar dar kitais metais, prisidėti prie miesto reprezentavimo. Mes norime kuo geriau atstovauti miestui Europoje, suteikti dar papildomą rinką krepšinyje, kuri turėtų Vilniaus pavadinimą.“

R.Kaukėnas pasisakė ir apie projektus Jungtinių Arabų Emyratuose bei Suomijoje.

Prieš metus „Wolves Twinsbet“ valdanti akcinė bendrovė „Basketball Holding Company“ įkūrė įmonę „Sandstorm Shooters DMCC“, kuri šiuo metu užsiėmusi krepšinio klubo Dubajuje įsteigimu.

Tuo BHC plėtra nesibaigė – dar prieš dvi savaites bendrovė paskelbė įsigijusi Suomijos klubą Helsinkio „Seagulls“. Kaip spaudos konferencijoje patvirtino R.Kaukėnas, buvo įsigyta 50 proc. klubo akcijų.

„Pradėkime nuo Suomijos, nuo Helsinkio, – sakė R.Kaukėnas. – Suomijos krepšinis yra pakilime, tikrai progresuoja. Mes matome didelį potencialą ten, nes nėra nei vienos sporto šakos Suomijoje, kuri žaistų europiniame turnyre. Tikslas – padėti komandai, kuri turi tikrai daug sekėjų, daug žiūrovų ir daug sirgalių. Tai – vienintelė komanda Helsinkyje, turinti didžiulį potencialą, nes dauguma Suomijos krepšinio sirgalių yra iš Helsinkio. Ši komanda egzistuoja daugiau nei dešimtmetį, puikiai atlieka savo darbą, kiek leidžia galimybės. Mes norime padėti jiems augti, pasiekti europinio turnyrą. Bendradarbiavimas... Jei jiems reikia kažkokios pagalbos, tai mes, kaip „vilkai“, jiems padėsime. Bet tai yra dvi skirtingos organizacijos.“

Tuo metu „vilkų“ pusseserė Dubajuje gali startuoti ir po metų.

„Dubajuje yra registravimo visokie procesai, – aiškino R.Kaukėnas. – Jei žaidi nacionalinėje lygoje, tai yra tarybos įkūrimas, kuri reikalauja registracijų, licencijų. Tai nėra visada greitas procesas, turint omenyje, jog tai yra pirmoji privati komanda. Ten yra įvairiausių klausimų, į kuriuos jie patys negali atsakyti. Mes labai ten neforsuojame, per galvą nesiverčiame, kad viską padarytume ir suspėtume prieš artėjantį sezoną. Manau, kad dar kitame sezone tikrai startuosime.“

VIDEO: PIKENROLAS su M.Balčiūnu: elito kirčiai, NKL perversmo pasekmės ir audra dėl IBU

R.Kaukėnas – viena tų krepšinio asmenybių, kurio pavardė nugulė Robertą Javtoką šalies krepšinio prezidento rinkimuose palaikančių žmonių sąraše.

Vilniaus klubo prezidentas spaudos konferencijoje akcentavo kardinalių pokyčių krepšinio sistemoje būtinybę ir vieningumą.

„Bėdos... Mes visi garsiai apie tai kalbame. Mums iš tikrųjų trūksta pokyčių. Visas pasaulis juda link to, kad krepšinis tampa greitesnis, žaidėjai – universalesni, labai daug grindžiama žaidimu vienas prieš vieną, gebėjimu susikurti metimą, sukurti metimą kitiems. Mes tuo klausimu truputį atsiliekame, – sakė R.Kaukėnas. – Turiu pasakyti, kad Lietuva yra be galo gera krepšinio šalis, bet mes negalime pasakyti, kad vis dar esame elite. Mes – viena geriausių komandinio krepšinio šalių, bet tai ne visada duoda geriausius rezultatus. To pokyčio, kurio dabar reikia ir apie kurį visi kalba, tai – jaunimo sistemos keitimo, trenerių kvalifikacijos kėlimo. Kas yra padaryta iki šios dienos, visi turime padėkoti tiems, kurie iki šios dienos dirba. Visi žmonės atiduoda savo laiką, aukojasi, sunkiai dirba, o už tai jiems didelis ačiū. Manau, kad atėjo laikas kažką daryti drastiškai kitaip, nesumenkinant indėlio žmonių, kurie jau dirbo ar dar dirba federacijoje, bet iki šių klausimų reikia prieiti kitaip. Mes turime turėti tikslą iš principo keisti visą sistemą, kuri būtų ne tik orientuota ne tik į komandinio krepšinio ugdymą, bet ir individualybių, žaidėjų, kurie geba būti lyderiais užsienio komandose, o ne užimti tik vaidmens žaidėjų pozicijas. Vėliau būna labai sunku turėti rinktinę, kai iš vaidmens žaidėjo reikia nulipdyti lyderį.

Tai – diskusijų klausimas, mes galime kalbėti visą dieną, ko iš tikrųjų trūksta Lietuvai. Aš manau, kad kiekvienas iš mūsų turime savo nuomonę. Bet aš manau, kad mums trūksta žaidėjų, gebančių pakeisti rungtynių eigą. Tai – sistemos trūkumas. Atėjo laikas į viską pasižiūrėti truputį kitaip. Ir viskas turi būti daroma kartu. Pasikartosiu – kartu. Krepšinio bendruomenė negali būti susiskaldžiusi. Mano nuomone – reikia kaip įmanoma suvienyti krepšinio bendruomenę. Kas nori kažką drastiškai pakeisti, tie turėtų būti federacijoje ir įtraukti visus svarbiausius krepšinio žmones.“

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Rimantas Kaukėnas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Rimantas Kaukėnas

2021-ųjų metų LKF prezidento rinkimuose šmėžavo ir pats R.Kaukėnas, galiausiai nusprendęs dėl posto nesivaržyti.

„Aš praėjusį kartą pasitraukiau, nes pasikartosiu – federacijos prezidentas turi būti jungiantis Lietuvos krepšinio bendruomenę, jokiais būdais neskaldantis. Aš nenorėjau prarasti draugų, susikirsti su kažkuo dėl to, kas turėtų būti jungiantis dalykas. Visa tai turi būti sprendžiama ir daroma kartu, – sakė R.Kaukėnas. – Kas man patinka ir imponuoja, kad galbūt Robertas ne viską iki galo žino, bet jis nori pritraukti visus, kalbėtis su visais ir surasti bendrą sprendimą. Viskas turi būti keičiama kartu. Pavieniai sprendimai trumpu laikotarpiu gal duoda naudos, gal atrodo gerai, bet tai sukuria precedentą konfliktams.“

Prie esamos LKF valdžios R.Kaukėnas pusantrų metų dirbo Moksleivių krepšinio lygos (MKL) vadovu ir prezidentu, galiausiai visos kadencijos šiame poste neišbuvęs.

„Praktiškai nebuvo įmanoma padaryti pokyčių, kokių galbūt norėjosi, – sakė R.Kaukėnas. – Konfliktuoti nesinori, teko ramiai pasitraukti ir tiek. Kadangi ten yra didelė taryba, daug balsuojančių, o kiekviena mokykla žiūri tik savo interesų. Tai išspręsti MKL taryboje yra pakankamai sudėtinga. Aš manau, kad tai turėtų būti daroma LKF vaidmenyje, o ne MKL.“

VIDEO: PIKENROLAS su M.Balčiūnu: elito kirčiai, NKL perversmo pasekmės ir audra dėl IBU

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas