Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 10

Reakcija į Vilniaus „Ryto“ direktorių špagas: „Konfliktas buvo užprogramuotas“

Vilniaus „Ryto“ dalininkės – Vilniaus savivaldybės – atstovas Adomas Bužinskas teigė, kad komandoje buvo juntama įtampa tarp sporto direktoriaus Lino Kleizos ir generalinio direktoriaus Rolando Jaručio.

Vilniaus miesto savivaldybė stebi padėtį Vilniaus „Ryte“, kur pastaruoju metu užsidegė nesantaikos laužai tarp klubo vadovų.

Linas Kleiza interviu 15min pripažino, jog po konflikto pasitraukė iš komandos sporto direktoriaus pareigų ir planuoja trauktis iš dalininkų, tarp kurių svariausi yra po 8 dalis turintys verslininkas Darius Gudelis ir Vilniaus savivaldybė, kasmet skirianti klubui 1,2 mln. eurų paramą.

Dar dvi dalis turi L.Kleiza, po vieną – VšĮ „Perlas“ ir „Norvelita“, vadovaujami atitinkamai Antano Muraškos ir Jordano Kenstavičiaus.

„Žinojome, kad yra nesutarimų klubo viduje konkrečiai tarp Lino ir Rolando, – pripažino Adomas Bužinskas, Vilniaus savivaldybėje atsakingas už Vilniaus „Rytą“. – Galima pastebėti, kad ir pats vadybinis modelis nebūtinai buvo teisingas: šiuo atveju dalininkas ir sporto direktorius (L.Kleiza) buvo pavaldus generaliniam direktoriui (R.Jaručiui).

Logikos nelabai daug, nes dalininkas tarsi ir yra aukščiau generalinio direktoriaus ir netgi pats jį skiria. Bet pagal klubo modelį sporto direktorius yra pavaldus generaliniam direktoriui.

Natūralu, kad organizacinės struktūros taip neveikia ir vadybiškai konfliktas galimai buvo užprogramuotas.

Galbūt tai būtų keistina, kad ateityje būtų išvengta tokių dalykų.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Adomas Bužinskas ir Rolandas Jarutis.
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Adomas Bužinskas ir Rolandas Jarutis.

Šįkart audrų neišvengta. L.Kleiza atvirai pripažino, kad buvo konfliktų ir per akcininkų susirinkimus, kuriuose savivaldybei atstovauja administracijos direktoriaus pavaduotojas A.Bužinskas.

„Akcininkų susirinkimai visada pakankamai emocingi, nes susirenka žmonės, kuriems klubas rūpi, – kalbėjo A.Bužinskas. – Negalėčiau pasakyti, kad kažkuris susirinkimas išsiskyrė iš kitų. Natūralu, kad yra aštresnių einamųjų klausimų.

Įtampa tarp sporto direktoriaus ir generalinio direktoriaus jautėsi, bet asmeninio dviejų žmonių konflikto savivaldybė turbūt neturėtų komentuoti.“

A.Bužinskas teigė, kad nepaisant tarpusavio įtampos židinių, „Ryto“ vadovams rimtų priekaištų miestas neturi.

„Iš savivaldybės pusės nei Linui Kleizai, nei Rolandui Jaručiui priekaištų neturėjome, – sakė savivaldybės atstovas. – Apmaudu, kad vienas iš klubo vadovų nusprendė pasitraukti. Klubo struktūra ne tokia tvari, kad galėtume švaistytis tokiomis asmenybėmis.

Visada yra pastabų, bet kritinių pastabų nei vienam, nei kitam nebuvo.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Linas Kleiza
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Linas Kleiza

Interviu 15min L.Kleiza patvirtino, kad klubas visa galva panėrė į skolas prieš metus, kai prieš sezoną formuotas biudžetas subliuško, žaidėjams ėmė vėluoti atlyginimai.

2018 metų vasarą D.Gudelis kalbėjo apie 4 mln. eurų biudžetą 2018-2019 m. sezonui, o 2019-2020 m. sezonui klubo piniginė turėjo išsipūsti iki 6 mln. eurų.

Tačiau šio sezono išvakarėse L.Kleiza ir R.Jarutis pristatė jau iki 3 mln. eurų susitraukusį biudžetą, abu sutartinai minėję iš ankstesnio savininko (Gedvydo Vainausko) paveldėtas skolas.

15min žiniomis, ir šį sezoną būta vėlavimų atsiskaityti su treneriais ir žaidėjais.

Tačiau A.Bužinskas, maždaug prieš metus savivaldybės prievaizdo klubui pareigose pakeitęs Liną Kvedaravičių, tikino, kad dabar finansinė drausmė yra tvari, išlaidavimo pėdsakų neaptikta. Nėra ir priekaištų dėl žaidėjų komplektacijos.

„Šis sezonas parodė: akcininkai nubrėžė aiškias išlaidų ribų linijas ir tų ribų laikomasi, – sakė A.Bužinskas. – Pats galiu komentuoti 2019-2020 metų sezoną, o per jį fiskalinės drausmės laikomasi – algų žaidėjams limitas nėra viršytas, o dėl pasisekusių ar nepasisekusių pirkinių sporte taip jau būna: kartais pavyksta, o kartais prašaunama.

Kol kas komandos rezultatai šį sezoną tenkina, matome didelį susitelkimą į jaunimą, natūralu, kad bandoma eiti ne vienadienių pergalių taku, bet ilgesniu keliu ugdant jaunimą.“

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus „Rytas“ – „AS Monaco“
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus „Rytas“ – „AS Monaco“

L.Kleiza apkaltino R.Jarutį komandai sunkiu metu pasiprašius papildomos premijos, kuri turėjo būti pervesta į šio įkurtą krepšinio agentūrą. Šeštadienį klubo išplatintame pareiškime R.Jarutis į tai atsakė, jog komentuoti jam mestų kaltinimų nemato prasmės, esą dėl užmokesčio sąlygų bei formų buvo sutarta su akcininkais anksčiau.

Kokie tai buvo susitarimai – nedetalizuojama.

„Aš tos informacijos neturiu, negaliu pakomentuoti, – sakė A.Bužinskas. – Būčiau linkęs manyti, kad klube, kurio dalį akcijų turi savivaldybė, kažkokie neskaidrūs pavedimai nevaikšto. Tokie laikai, jei tokie buvo, baigėsi.“

Iš sporto direktoriaus pasitraukus L.Kleizai, „Ryto“ akcininkai neplanuoja ieškoti naujo asmens šioms pareigoms.

Roko Lukoševičiaus nuotr./Rolandas Jarutis
Roko Lukoševičiaus nuotr./Rolandas Jarutis

A.Bužinskas įsitikinęs, kad L.Kleizos funkcijas perims R.Jarutis.

„Natūralu, kad šį sezoną didesnė krūvio dalis teks generaliniam direktoriui, kuris iki sezono pabaigos turės pasirūpinti šios srities klausimais, – sakė Vilniaus savivaldybės atstovas. – O nuo kito sezono reikės šią problemą spręsti. Šioje vietoje dabar bendravimas su treneriu ir žaidėjais keisis – daugiau atsakomybių teks Rolandui Jaručiui.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant