Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 05

Revanšo laikas: kodėl australai tiek metų skriaudžia lietuvius?

13 metų – tiek prabėgo nuo pastarojo karto, kai Lietuvos krepšinio rinktinė džiaugėsi pergale prieš Australijos komandą. Prieš daugybę metų skriaudėme australus kovose dėl olimpinių žaidynių medalių, bet daugiau nei dešimtmetį varžovai karšė mums kailį vidutiniškai net 21,3 taško skirtumu. Donguane atėjo metas revanšui.
M.Kalnietis 2016-ųjų olimpinių žaidynių ketvirtfinalyje su Australija
M.Kalnietis 2016-ųjų olimpinių žaidynių ketvirtfinalyje su Australija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Mantas Kalnietis ir Paulius Jankūnas yra vieninteliai aktyvūs žaidėjai šioje nacionalinėje komandoje, kada nors įveikę australų vyrų rinktinę.

Pastarąjį kartą lietuviai nugalėjo Australiją 2006 m. pasaulio čempionate Japonijoje. Grupės varžybose mūsiškiai šventė užtikrintą pergalę 78:57.

19-metis M.Kalnietis tada pelnė 4 taškus, o 22-ejų P.Jankūnas taškais nepasižymėjo – jaunimas daugiau stebėjo, kaip pergalės pamatus stato Arvydas Macijauskas (20 tšk., 7 perd.) ir Robertas Javtokas (16 tšk., 12 kam.).

Bet nuo tos 2006-ųjų rugpjūčio 23-osios Japonijoje, Lietuva taip ir nebeturėjo progos pasidžiaugti pergale prieš Australiją oficialiose rungtynėse.

VIDEO: „Rinktinė 2019“: lemtinga Lietuvos akistata su nesitreniruojančiais australais

Australai nugalėjo lietuvius tris kartus iš eilės – Pekino olimpinėse žaidynėse 2008-aisiais, 2014-ųjų pasaulio čempionate Ispanijoje ir 2016-ųjų olimpinėse žaidynėse Rio de Žaneire.

Dvejos iš tų trejų rungtynių baigėsi triuškinančiais skirtumais. Prieš 11 metų lietuvių pralaimėjimas nieko nebelėmė, bet tai vis tiek buvo ne pats geriausias būdas baigti olimpiados grupės varžybas – australai pasismagino net 106:75. Reikšmingiausią pralaimėjimą mūsiškiai patyrė 2016-aisiais, kai olimpiados ketvirtfinalyje nepasipriešino Australijai 64:90.

Kengūros Brazilijoje atsirevanšavo už senas žaizdas – 1992 ir 1996 m. olimpinėse žaidynėse mes dukart skriaudėme Australiją kovoje dėl bronzos.

Lietuva – Australija FIBA turnyruose
Čempionatas Rungtynės Etapas
2016 m. olimpinės žaidynės (Brazilija) Lietuva – Australija 64:90 Ketvirtfinalis
2014 m. pasaulio čempionatas (Ispanija) Lietuva – Australija 75:82 Grupė
2008 m. olimpinės žaidynės (Kinija) Lietuva – Australija 75:106 Grupė
2006 m. pasaulio čempionatas (Japonija) Lietuva – Australija 78:57 Grupė
2004 m. olimpinės žaidynės (Graikija) Lietuva – Australija 100:85 Grupė
2000 m. olimpinės žaidynės (Australija) Lietuva – Australija 89:71 Bronza
1998 m. pasaulio čempionatas (Graikija) Lietuva – Australija 61:71 Grupė
1996 m. olimpinės žaidynės (JAV) Lietuva – Australija 80:74 Bronza
1992 m. olimpinės žaidynės (Ispanija) Lietuva – Australija 98:87 Grupė

„Atskirai peržiūrėjus visas pozicijas, atrodo, turime jiems ką pastatyti, – Jonui Mačiuliui buvo nelengva paaiškinti australų pranašumą prieš lietuvius. – Tas pralaimėjimas Rio tai iš viso... Net nežinau, kaip prisiminti tas rungtynes.

Buvome psichologiškai prislėgti po pralaimėjimo ispanams (50 taškų skirtumu. – red.) ir nebesisekė viskas, ką darėme. Bet ne dėl to, kad jie parankūs ar neparankūs. Tiesiog, būna, kartais nepasiseka.“

Vytauto Dranginio nuotr./Lietuva – Australija
Vytauto Dranginio nuotr./Lietuva – Australija

Pralaimėjimus nuo 2008-ųjų siejo faktas, kad Australijos rinktinę į priekį vedė jau daugiau nei dešimtmetį kartu žaidžianti trijulė – Patty Millsas, Joe Inglesas ir Andrew Bogutas. Ši naujoji australų karta perėmė estafetę iš senosios kompanijos su Andrew Gaze'u ir Shane'u Healu priešakyje.

Ir dabar jie atlieka pagrindinius vaidmenis gražiame Australijos krepšinio spektaklyje.

P.Millsas renka vid. 18,5 taško, J.Inglesas flirtuoja su trigubu dubliu – įmeta po 15 taškų, renka 7,5 atkovoto kamuolio ir po 9 rezultatyvius perdavimus, Matthew Dellavedovos – kitos naujosios generacijos kengūros, indėlis siekia 15 taškų, 6,5 atkovoto kamuolio ir 6 rezultatyvius perdavimus rungtynes.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrew Bogutas, Joe Inglesas, Patty Millsas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrew Bogutas, Joe Inglesas, Patty Millsas

Maža to, jau dešimtmetį australai dirba su tuo pačiu treneriu. Australijos rinktinės strategas Andrejus Lemanis nacionalinės komandos vairą laiko nuo 2013-ųjų, bet prieš tai ketverius metus asistavo trenerių štabe, padėdamas buvusiam australų treneriui Brettui Brownui.

„Išskirtinė jų veiksmų automatika ir žaidimo skaitymas. Per tiek metų pas juos viskas labai nusistovėjo. Jiems patiems viskas labai aišku, o varžovams labai sunku išanalizuoti ir perduoti žaidėjams. Jeigu vienas žaidėjas daro tą, antras eina paskui ir daro vieną, o trečias – kitą judesį. Jų automatika ir komandinis judėjimas yra įspūdingas“, – 24sek pasakojo D.Adomaitis.

VIDEO: B.Matkevičiaus įžvalgos apie Australijos rinktinę ir pagrindiniai akcentai stabdant ją

Mantas Kalnietis, Jonas Mačiulis, Paulius Jankūnas ir Renaldas Seibutis per tuos metus jau gerai susipažino su Australijos vyrukais.

Jono Mačiulio, Pauliaus Jankūno ir Andrew Boguto keliai pirmą kartą susikirto dar prieš 16 metų, pasaulio 17-mečių čempionate Salonikuose. Lino Kleizos (30 tšk., 9 kam.), Mariaus Prekevičiaus (25 tšk.) ir Dariaus Šilinskio (19 tšk., 10 kam.) trijulė pranoko australus grupės varžybose. Bet po planetos pirmenybių finalo J.Mačiulis su P.Jankūnu visiems laikams įsidėmėjo A.Bogutą.

Centras trenkė 35 taškų ir 14 atkovotų kamuolių pasirodymu, o Australija kovoje dėl aukso nušienavo Lietuvą net 126:92. Vien per pirmąją mačo pusę australai į lietuvių krepšį suvertė net 71 tašką ir susikrovė 21 taško persvarą.

„Antroj pusėj jau net nebežaidėme, – su šypsena dabar juodą finalą prisimena J.Mačiulis. – Bogutas tuo metu buvo tikrai geros formos. Visi jau apie jį kalbėjo. Tiek apie jį, tiek apie Kleizą visi kalbėjo, kad tai jau būsimi NBA žaidėjai.“

VIDEO: Jonas Mačiulis: „Aš darau savo darbą. O mano darbas – stovėti gynyboje“

Po dvejų metų lietuviai pakeliui ant auksinės pasaulio jaunimo čempionato (iki 21 m.) pakylos atsirevanšavo australams 96:73, o J.Mačiulis, R.Seibutis ir P.Jankūnas buvo rezultatyviausi tos pergalės kalviai.

Lietuvos ir Australijos komandos susitinka beveik kiekviename pasaulio čempionate ir kiekvienose olimpinėse žaidynėse, jeigu tik dalyvauja šiuose FIBA turnyruose.

Pavyzdžiui, nuo 1992-ųjų Australija ir Lietuva žaidė FIBA turnyre, bet jame nesirungė tarpusavyje tik 2010 m. pasaulio čempionate ir 2012-ųjų olimpinėse žaidynėse. Įdomu, kad ketvirtadienio Lietuvos ir Australijos mūšyje bus bent po vieną liudininką iš kiekvienos tų 9 tarpusavio akistatų.

Australų gretose olimpinėse žaidynėse 1992 m., 1996 m. ir 2000 m. žaidė Australijos rinktinės asistentas Lucas Longley ir vienas komandos vadovų Markas Bradtke, šiuo metu dar užimantis ir atstovo žiniasklaidai pareigas.

Be abejo, 1992 ir 1996 m. mūšiuose dalyvavo Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Arvydas Sabonis. Tuo tarpu 1998 m. pasaulio čempionate bei 2000 m. Sidnėjaus olimpinėse žaidynėse rungtyniavo dabartinis nacionalinės komandos treneris Dainius Adomaitis, kuriam Australijoje kompaniją jau palaikė ir dabartinis jo asistentas Ramūnas Šiškauskas. 2004-aisiais tas pats R.Šiškauskas žaidė prieš tuomet dar labai jauną A.Bogutą.

Vėliau atėjo nauja Lietuvos krepšininkų karta, kuri vis susidurdavo su australais ir su jais turėjo nemažai problemų.

Australijos rinktinė žaidžia specifinį krepšinį. Jis paremtas geru dalijimusi kamuoliu, aktyviu krepšininkų judėjimu be kamuolio, taip pat labai fizišku žaidimu, kieta kova baudos aikštelėje ir didžiuliu gynėjų spaudimu žaidėjui, kuris turi kamuolį.

Lietuvos ir Australijos kovos dažnai būna sunkiai prognozuojamos – lietuviai laimėjo 5 iš 9.

„Negalėčiau pasakyti, kad jie tokie neparankūs, kaip atrodo iš rezultatų, – 24sek teigė Jonas Mačiulis. – Bet tai labai gera komanda.

Juos sunku dengti, nes jie labai universalūs. Joe Inglesas yra aukštas trečias numeris, bet dabar rinktinėje jis atlieka daugiausiai perdavimų. Ir gerai meta, ir gerai prasiveržia...

Bogutas yra aukštas, gerai mato aikštę, moka žaisti nugara. Tai Australijos žvaigždė.

Tai NBA komanda. NBA komanda, kuri dar žaidžia ir labai protingą krepšinį. Treneris jį gerai sustatė, o labai svarbu, kad jie jau tiek metų žaidžia kartu. Tas pats treneris, ta pati sistema, susižaidimas... Tai tikrai daug duoda.

Bet kai taip žiūrime, man atrodo, mes jiems niekuo nenusileidžiame kaip individai.

Tikėkimės rytoj atsirevanšuoti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento