Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 07 26

Rinktinės debiutanto mintys apie A.Džikičiaus paslaptingumą: „Gal jis manęs nemėgo“

Donatas Tarolis – krepšininkas, kuris pirmąją sezono dalį puikiai žaidė Turkijos lygoje, bet dėl finansinių problemų klube turėjo susikrauti lagaminus ir vykti į Juodkalniją. Legendiniame šios šalies klube Podgoricos „Budučnost“ lietuvis nerado bendros kalbos su Aleksandru Džikičiumi, bet nepaisant asmeniškai nesėkmingo etapo Balkanuose, krepšininkas sulaukė avarinio iškvietimo į Lietuvos rinktinės stovyklą.
Palangoje renkasi Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė
Donatas Tarolis ir Kristupas Žemaitis / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

2022-ųjų metų liepos 23-ioji diena ilgam įsirėš į Donato Tarolio atmintį.

28-erių metų krepšininkas atostogas leido pas tėvus Gargžduose, kai sulaukė nacionalinės rinktinės stratego Kazio Maksvyčio skambučio.

Šie vyrai 2016–2017 metų sezone kartu dirbo sidabriniame Panevėžio „Lietkabelyje“.

Iš Darbėnų kilęs strategas D.Taroliui buvo paskambinęs dar praėjusio sezono pradžioje, informavęs, jog krepšininkas yra jo akiratyje ir gali būti ateityje kviečiamas į rinktinę.

Bet kalba sukosi apie FIBA atrankos langus, o ne Europos čempionatui besiruošiančią stipriausius žaidėjus surinkusią komandą.

D.Tarolis kvietimo į rinktinės stovyklą sulaukė likus vos dviem dienoms iki jos starto, kai apie traumą ir negalėjimą atvykti pranešė puolėjas Gediminas Orelikas.

„Sėdėjau pavėsinėje pas tėvus Gargžduose, mintys buvo visai kitos, kai pamačiau trenerio skambutį. Lengvas šokas. Sulaukiau kvietimo į rinktinės stovyklą ir be kalbų prisijungiau, – sakė D.Tarolis. – Kvietimas tikrai buvo netikėtas. To nesitikėjau. Treneris man paskambino šeštadienį popiet, pasakė, kad negali atvažiuoti Gediminas Orelikas, nes gydosi traumas. Jis paprašė manęs prisijungti ir padėti rinktinei. Tikrai negalėjau to atsisakyti. Manau, kad mano vietoje kiekvienas žmogus būtų sutikęs padėti ir važiavęs. Žinau, kad nesu vienas pirmųjų, kurį reikėtų kviesti, bet jei treneris kviečia, negali pasakyti ne.“

Atletiškumu pasižymintis žaidėjas praeityje yra šmėžavęs kandidatų sąrašuose, bet tai yra jo debiutas rinktinės stovykloje.

„Kiekvieno svajonė yra patekti į pagrindinį dvyliktuką. Stengiuosi, bandysiu ir kovosiu. Žiūrėsime, kaip seksis“, – sakė D.Tarolis.

Rumunijos čempiono titulą bei finalo serijos MVP apdovanojimą prieš metus su Klužo Napokos „U-Banca Transilvania“ iškovojęs lietuvis 2021-ųjų vasarą persikėlė į Turkiją, kur sukirto rankomis su Afjonkarahisaro „Afyon“.

Turkijoje jam sekėsi puikiai – 10,4 taško, 5 atkovotų kamuolių ir 12,7 naudingumo balo vidurkiai, bet ne taip gerai sekėsi klubui, kuris vis labiau brido į skolas.

Gruodžio pradžioje dėl neišmokėtų atlyginimų žaidėjas išvyko į legendinį Juodkalnijos klubą Podgoricos „Budučnost“.

„Turkijoje buvo visai neblogai. Komanda bankrutavo, gaila, kad reikėjo palikti Turkiją, kadangi pagal žaidimo lygį ten viskas buvo gerai. Bet taip išėjo, jog teko palikti komandą“, – sakė D.Tarolis.

Nors „Afyon“ kamavo finansiniai sunkumai, bet išvykusius legionierius klubas pakeitė kitais užsieniečiais.

„Kaip supratau, klubas rado naujus savininkus ar rėmėjus, pasikvietė naujus žaidėjus, bet ir jiems įsiskolino. Pinigus man reikėtų bandyti atgauti per teismus, bet jei komanda bankrutuos, manau, to daryti net neverta“, – teigė avarinio K.Maksvyčio kvietimo į rinktinę sulaukęs žaidėjas.

Naujais D.Tarolio namais tapo „Budučnost“ – buvusio Vilniaus „Ryto“ stratego Aleksandro Džikičiaus treniruojama ekipa, kuri tuo metu buvo pirmaujanti komanda Europos taurėje.

Sezoną Europoje ši Juodkalnijos komanda užbaigė aštuntfinalio etape.

Europos taurėje D.Tarolio vaidmuo buvo epizodinis – per 8 minutes 203 cm ūgio atletas rinko po 1,6 taško, 2,7 atkovoto kamuolio ir 2,3 naudingumo balo.

Juodkalnijos čempionate „Žalgirio“ sistemos auklėtinis fiksavo po 6,3 taško ir 2 atkovotus kamuolius, o „Budučnost“ tapo čempione.

Adrijos lygos pusfinalyje Podgoricos krepšininkai 1-2 nusileido Belgrado „Partizan“ ekipai. Šiame turnyre D.Tarolio statistika siekė 6,2 taško, 2,6 atkovoto kamuolio ir 7,3 naudingumo balo rodiklius.

„Juodkalnijoje jau buvo kita situacija ir kita komanda. Nežinau, gal treneris manęs nemėgo. Nežinau. Ten buvo sunku. Aš pastaruosius du ar tris sezonus buvau pratęs būti lyderiu, žaisdavau po 25–30 minučių, o „Budučnost“ iš bėdos užėmiau vaidmens žaidėjo poziciją. Buvo nelengva prie to priprasti“, – „Vanagupės“ viešbutyje susirinkusiems žurnalistams pasakojo D.Tarolis.

Krepšininkas taip ir nerado bendros kalbos su A.Džikičiumi, kuris 2012-aisiais „Rytą“ nuvedė iki Europos taurės pusfinalio.

„Kažkiek kalbėjome su A.Džikičiumi apie tai. Jis man buvo paslaptingas treneris. Kiek kalbėdavau su juo, jis vis bandydavo nuo savęs nusimesti atsakomybę, sakydavo, kad tai politika ir tai yra valdžios sprendimai. Nežinau, tikėti jo žodžiais ar ne, bet tokia būdavo jo versija“, – teigė D.Tarolis.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Aleksandras Džikičius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Aleksandras Džikičius

D.Tarolis – vienas iš dviejų Lietuvos rinktinės kandidatų, vis dar neturinčių kontrakto kitam sezonui. Kitas yra Mindaugas Kuzminskas.

„Pasiūlymų yra šiokių tokių, bet nieko konkretaus. Laukiu, žiūrėsime, kaip bus toliau“, – sakė G.Oreliką stovykloje pakeitęs krepšininkas.

Tai jau yra ne pirmas tarpsezonis, kai D.Tarolis ilgai svarsto variantus ir vėlai susiranda komandą. Ar tai yra tokia taktika?

„Bandau laukti kažko įdomesnio. Taip jau atsitikdavo, kad laukdavau iki paskutinės minutės, kol galėdavau. Tuomet tenka priimti sprendimą“, – paaiškino pats žaidėjas.

Lietuvos krepšinio lygai („Betsafe-LKL“) išsiplėtus iki dvylikos komandų modelio, išaugo ir vietinių krepšininkų paklausa. Galbūt yra variantų D.Tarolį matyt kitą sezoną rungtyniaujantį tėvynėje?

„Nežinau, turbūt to reiktų klausti ne manęs, o agento ar klubų, kurie manimi domisi. Kol kas negaliu atsakyti, bet pats žaisti Lietuvoje neatsisakyčiau tikrai“, – sakė D.Tarolis.

twitter/Donatas Tarolis
twitter/Donatas Tarolis

Praėjusio sezono vargus krepšininkas paliko užmarštyje, dabar visą dėmesį skirdamas neeiliniam šansui patekti į Europos čempionatą Vokietijoje.

„Yra kažkoks jaudulys, bet tai yra normalu, nes tai yra mano pirmasis kartas vyrų rinktinės stovykloje. Bandysiu kovoti už save. Bandysiu išsikovoti vietą rinktinėje“, – kovingumo neslėpė Donatas.

Kokios jo savybės gali nutiesti jam kelią į pagrindinį dvyliktuką?

„Manau, kad energija, žaidimo greitis, greitos atakos... Gynyboje galiu keistis ginamaisiais, galiu sėkmingai gintis prieš žemus žaidėjus. Prasiveržimai... Metimas iš toli galbūt nėra mano stiprioji pusė, bet šį aspektą per pastaruosius sezonus esu tikrai pagerinęs. Bandysiu prisidėti tuo, kuo galiu“, – teigė D.Tarolis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas