Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 05

Roko Jokubaičio proveržį stebintys specialistai: „Džiugu dėl Lietuvos krepšinio“

„Džiugu dėl Lietuvos krepšinio“, – 15min laidoje PIKENROLAS sakė Linas Kleiza ir Dainius Adomaitis, apžvelgę „Barcelona“ klube spindinčio 21-erių metų įžaidėjo Roko Jokubaičio žaidimą. Šarūno Jasikevičiaus pamokas lyg sugertukas sutraukiantis atakų organizatorius artėja prie Europos įžaidėjų elito ir turėtų išspręsti probleminę Lietuvos rinktinės įžaidėjo poziciją.

Kauno „Žalgirį“ į „Barceloną“ praėjusią vasarą iškeitęs Rokas Jokubaitis atliko teisingą ėjimą.

Garantuotą ketverių metų kontraktą su Katalonijos gigantu sudaręs įžaidėjas sprogo jau pirmajame Eurolygos mače Miunchene, kai susitikimą baigė savo sąskaitoje turėdamas 21 naudingumo balą.

Šarūno Jasikevičiaus schemas puikiai žinantis Rokas puikiai atrodo pastaruoju metu, kai traumą patyrė pagrindinis „Barcelona“ įžaidėjas Nickas Calathesas.

Komandos vadžias į savo rankas paėmęs 21-erių lietuvis penkerių rungtynių ruože Eurolygoje per 22 minutes ant parketo fiksuoja po 10,2 taško, 4,6 rezultatyvaus perdavimo ir 12,8 naudingumo balo.

„Barcelona“ laimėjo visus šiuos mūšius.

Buvęs krepšininkas Linas Kleiza ir treneris Dainius Adomaitis tiki, jog Rokas Jokubaitis išspręs įsisenėjusią įžaidėjo problemą Lietuvos rinktinėje.

„Rokas tikrai padarė gerą sprendimą eidamas į „Barceloną“. Jis žaidžia pas vieną geriausių visų laikų Lietuvos įžaidėjų, iš kurio mokosi kasdien. Matome rezultatus dabar. Žiūrint į rinktinės perspektyvas, kaip Barselonoje atrodo Rokas Jokubaitis ir NBA žaidžia abu lietuviai, tai duoda daug optimizmo dėl artėjančios vasaros Europos čempionato, – 15min laidoje PIKENROLAS kalbėjo Linas Kleiza. – Rokas dabar turi idealų mokytoją, trenerį, kuris tiki Roku. Sakykite, ką norite, bet Šaras yra genialus treneris. Rokas Jokubaitis nuteikia labai pozityviai, kad išspręs ilgai turimą įžaidėjų problemą rinktinėje. Mantui Kalniečiui artėjantis čempionatas galbūt bus paskutinis, o gal ir ne, bet Mantui jau 35-eri metai, taigi karjera eina į pabaigą. Galbūt Rokas pagaliau išspręs rinktinės problemą. Ir mes turėsime labai solidų įžaidėją.“

Dainiaus Adomaičio teigimu, sparčiai tobulėjantis Rokas Jokubaitis jau yra šalia geriausių Senojo žemyno įžaidėjų.

„Manau, kad Rokas jau yra šalia elitinių įžaidėjų. Jis žaidžia elitinėje komandoje. Visi svarstė, kas bus su „Barca“, kai iškrito Nickas Calathesas, kuris turėjo didžiausią įtaką Nikola Mirotičiaus statistikai ir komandos žaidimui. Bet pas Šarą yra taip, kad jei vienas krepšininkas negali žaisti, kitas žaidėjas gauna šansą ir turi jį išnaudoti, – PIKENROLO laidoje kalbėjo D.Adomaitis. – Jie yra panašaus lygio žaidėjai. Rokas tai puikiai įrodinėja paskutiniuose mačuose. Prieš „Žalgirį“ jis atliko 7 rezultatyvius perdavimus ir pataikė visus 3 tritaškius.“

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir D.Adomaitis – rinktinės vaizdas, sužvėrėjęs JV ir taikinys „Žalgiriui“

Būtent dvikovoje prieš buvusią komandą ryškiausiai sužibo R.Jokubaičio žvaigždė.

Kauno „Žalgirio“ gynybos barikadas įvairiais būdais pjaustęs kairiarankis krepšininkas atseikėjo 15 taškų (2/4 dvit., 3/3 trit., 2/2 baud.), atkovojo 2 kamuolius, atliko 7 rezultatyvius perdavimus, 3 kartus suklydo ir surinko 20 naudingumo balų.

Jis buvo antras pagal efektyvumą „Barcelona“ žaidėjas, nusileidęs tik Pierre'ui Oriolai (25 naud. bal.), o Š.Jasikevičiaus vyrukai svečius iš Kauno parbloškė 96:73.

„Gerai Rokas pasakė po rungtynių, jog geriau žaidžia, kai jaučia spaudimą ir jaudulį. Tai labai geras pasakymas“, – įvertino D.Adomaitis.

„Jis žaidė prieš savo buvusią komandą. Edgaras Ulanovas irgi baudė savo buvusį klubą Stambulo „Fenerbahče“, – teigė L.Kleiza. – Kaip ir sakėme, krepšinyje viskas greitai keičiasi, reikia pasinaudoti gaunamu šansu. Klausimas tik tas, ar esi tam pasiruošęs, ar ne. Tas pats su Roku. Iškrito pagrindinis „Barcelona“ įžaidėjas, atsirado daugiau minučių ir didesnis vaidmuo. Gal Rokas dėl to labiau atsipalaidavo, kadangi eidamas į aikštę nebereikia galvoti apie 5–6 minutes? Pasikartosiu, bet džiugu dėl Lietuvos krepšinio.“

VIDEO: PIKENROLAS: Marius Grigonis – vienatvė Maskvoje, dėdžių pamokslai ir palaikymas M.Schilleriui

Dvikovoje „Palau Blaugrana“ arenoje susikirto trys Lietuvos rinktinės įžaidėjai – Rokas Jokubaitis, Mantas Kalnietis ir Lukas Lekavičius.

„New York Knicks“ klubo praėjusią vasarą pašauktas Rokas pranoko savo pirmtakus.

„Taip, dėl Lietuvos krepšinio džiugu, – L.Kleizai pritarė buvęs rinktinės vairininkas D.Adomaitis. – Rokui ideali situacija Barselonoje, nes Šaras žino, kaip jį išnaudoti. Rokas jaučiasi patogiai situacijose, kuriose žaidžia, retai atsidurdamas nepatogiose. Keturiose iš penkių situacijų jis žais patogų „du prieš du“, nes tai darys kaire ranka, o aikštelėje bus geras žaidėjų išsidėstymas bei aiškios erdvės. Kitas dalykas – darbas, kurį Rokas įdeda, gludindamas reikiamus įgūdžius. Tarkime, dešinė ranka. Kiek pas jį dabar yra prasiveržimų, jog jis veržiasi dešine puse ir ataką užbaigia kaire ar dešine ranka?“

Trenerio nuopelnai dėl spartaus Roko tobulėjimo nukeliavo ir Šarūnui Jasikevičiui, kuris pirmiausia jaunam įžaidėjui nutiesė kelią į „Žalgirį“, o vėliau – ir į „Barceloną“.

„Šaras stengiasi išnaudoti Roko stiprybes. Tokia jo filosofija – išnaudoti auklėtinių stiprybes prieš priešininkų silpnybes. Kiekvieno mačo analizėje jis ieško skylių priešininkų žaidime ir kaip per tas skyles varžovą mušti. Toks ir yra krepšinis“, – teigė D.Adomaitis.

euroleague.net/Rokas Jokubaitis
euroleague.net/Rokas Jokubaitis

R.Jokubaičio metimas su pražanga buvo vienas svarbiausių pergalingose rungtynėse su Stambulo „Anadolu Efes“. Pratęsimo pareikalavusioje praėjusio sezono finalininkų akistatoje lietuvis per 21 minutę pelnė 9 taškus ir išskirstė 4 rezultatyvius perdavimus.

L.Kleiza nurodė dvi žaidimo vietas, kurias įvaldęs Rokas įšoktų į elitinių žaidėjų būrį.

„Dešinė ranka bus kertinis dalykas. Turime Luką Lekavičių, kuris naudoja tik kairę ranką. Visada žinai, jog jei Lukas eis į dešinę, jis grįš ir mes patogia ranka. Visada kairė ranka, – sakė L.Kleiza. – Rokas irgi yra kairiarankis, bet jei jis įvaldys ir dešinę ranką, tuomet bus... O dar metimas. Jei jis bus pataikantis įžaidėjas, ties kuriuo varžovai negali eiti per užtvarų apačią, turintis abi stiprias rankas, tuomet Rokas bus puikus įžaidėjas.“

VIDEO: PIKENROLAS: L.Kleiza ir D.Adomaitis – rinktinės vaizdas, sužvėrėjęs JV ir taikinys „Žalgiriui“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas