Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Rytą“ į finalą vėl atvedęs G.Žibėnas – apie „Žalgirį“ ir juoką iš G.Žiemelio žinutės

Ketvirtą sezoną Vilniaus „Rytą“ treniruojantis Giedrius Žibėnas ketvirtą sykį atvedė sostinės klubą į didįjį Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) finalą.

Šeštadienio vakarą jo auklėtiniai laimėjo lemiamas – penktąsias – pusfinalio serijos rungtynes, karštame Vilniaus derbyje 92:86 palaužę kitą sostinės klubą „Wolves“.

Mūšį dėl finalo, kuriame jau laukia Kauno „Žalgiris“, „Rytas“ laimėjo 3-2.

„Manau, visiems neutraliems krepšinio sirgaliams tai buvo įspūdinga serija. Turime atiduoti pagarbą varžovams, kurie žaidė per traumas, per negaliu. Atsiliko 1-2, bet grąžino seriją į lemiamą mačą. Turiu pagirti kolegą Nedą. Jis – vienas perspektyviausių trenerių Lietuvoje.

Sveikinimai visiems žaidėjams. Jiems šiandien buvo nemažai spaudimo. Ne paslaptis, kad favoritai buvome mes. Tą atlaikėme. Žaidėjams irgi buvo atsibodusi ta klišė, kad svarbesnių rungtynių mes negalime laimėti. Šiandien matėte tikrąjį „Rytą“.

Neatidavėme jiems jokių lengvų metimų. Praleidome tik 4 tritaškius. Kontroliavome lentą. Ypač antroje rungtynių pusėje, kai sprendėsi nugalėtojas. Žaidėjai padarė neįtikėtiną darbą. Matėsi jau ryte iš jų susikaupimo. Man, kaip treneriui, tai buvo didžiulis padrąsinimas. Bent jau, kad gynyboje bus gerai, o ar įmesime, ar ne – to kontroliuoti negali.

Sveikinimai trenerių štabui. Visgi ketvirtas finalas iš eilės. Šis pusfinalis buvo sunkiausias – reikia tą pripažinti. Nėra lengva tai pasiekti. Ir sveikinimai visiems mūsų sirgaliams. Pagaliau vėl gausiai susirinko. Šiandien jie tikrai švęs ir toliau Vilniuje drąsiai, su pasididžiavimu, dėvės juodą, baltą, raudoną spalvas“, – džiaugėsi G.Žibėnas.

Galingą pasirodymą puolime surengęs Marcusas Fosteris lemiamose rungtynėse pelnė 27 taškus (2/6 trit.), atliko 4 rezultatyvius perdavimus, prarado 4 kamuolius ir surinko 25 naudingumo balus.

Dar naudingiau žaidė Martynas Echodas, įmetęs 20 taškų (9/10 dvit.), sugriebė 13 kamuolių (7 puolime) ir surinko 35 balus.

Didysis LKL finalas, kuriame taip pat bus kovojama iki 3 pergalių, startuos birželio 5-ąją. Pirmosios rungtynės vyks Kaune.

– Antrą pusę pradėjote be tikro įžaidėjo, su Margiriu Normantu šioje pozicijoje. Kaip pasiteisino šis sprendimas?

– Rotaciją sprendėme remdamiesi pirmomis ketveriomis rungtynėmis. Žiūrėdami, kas pasiteisino, kas ne. Matėme tam tikras tendencijas, kad su Margiriu šioje pozicijoje atrodome visai neblogai. Kažkas pasiteisino, kažkas – ne. Margiris viską, ko nepadarė puolime, padarė gynyboje.

Pasakėme visiems rūbinėje, kad finale mums reikės kiekvieno žaidėjo. Šiandien iš Lukas (Uleckas) pagaliau pradūrė (buvo prametęs 15 tritaškių iš eilės, – past.) ir Arnas Velička mus laikė rungtynėse, kai tikrai buvo sunku. Tokio susikaupusio Martyno (Echodo) aš dar nesu matęs, koks jis šiandien buvo ryte ir per rungtynes.

Tai yra žaidėjų pergalė. Mes, treneriai, kažkiek prisidėjome, padėjome. Svarbiausia šiandien buvo nepanikuoti, išlikti solidžiais emocijose ir eiti į kitą ataką, nesvarbu, kas nutiko prieš tai. Buvome kartu.

– Nepaminėjote M.Fosterio, sužaidusio geriausią savo serijos mačą. Kaip pavyko atrišti rankas jam?

– Kolega Tadas (Jackūnas) ryte pasakė, kad Marcusas šiandien pelnys 30 taškų. Mūsų fizionio rengimo treneris labai gerai jaučia žaidėjus. Tai – labai panašiai ir surinko.

Marcusas tokių rungtynių laukia. Labai džiaugiuosi dėl jo. Turiu pripažinti, kad ketvirtosiose rungtynėse buvo ir mano klaidų, kad neišnaudojome Marcuso tiek, kiek reikia. Blaškėmės, buvo nekantrūs puolime. Šiandien kamuolys nueidavo ten, kur reikia, surasdavome Marcusą, mūsų taikinius. Matome, koks to rezultatas.

– Prasitarėte, kad jums tai buvo sunkiausias pusfinalis. Koks šis kelias buvo iki finalo?

– Nėra ko slėpti, buvo labai didelė psichologinė našta. Manau, tą jautė ir žaidėjai, ir ofisas, ir trenerių štabas. Džiugu tą naštą nusimesti nuo pečių ir mėgautis finalu. Tai yra tai, ko mes norėjome gale sezono.

Reguliariajame sezone mūsų kelias buvo solidus. Tikrai nešvaistėme taškų, anksti užsitikrinome 2 vietą. Nepavyko pakovoti dėl pirmos reguliariajame sezone, bet atkrintamosiose buvo sunku ir su Jonava, ypač antrosios rungtynės. Nešnekant jau apie šią seriją. Buvo labai daug emocijos – gyvos, natūralios ir nesuvaidintos.

– Eidamas link rūbinės garsiai surikote. Išliejote emocijas?

– Išrėkiau tas dvi savaites turbūt, kurias norisi kuo greičiau pamiršti ir ruoštis, mėgautis finalu. Tas dvi savaites neturėjome nė vienos laisvos dienos. Nėra tai lengva, nuovargis velkasi.

Dabar – finalas. Emociškai negalime būti tušti. Viskas prasideda nuo nulio ir rytoj, ačiū Dievui, laisva diena.

– Ko ši serija su „Wolves“ jus išmokė?

– Žinote, tos ketvirtos rungtynės buvo labai apgaulingos, kai pamatėme, kad varžovų ekipoje kažkas – traumuotas, kažko nėra. Tai nėra pirmos tokios rungtynės mums. Bandome žaidėjus perspėti, rasti kitokių prieigų prie žaidėjų. Kažkur gal ir užšokti ant jų, sužadinti, pabudinti.

Stengėmės priminti, kad pirmas rungtynes reguliariajame sezone mes pralaimėjo prieš „Wolves“ be R.Sulaimono, J.Tayloro, A.Žagaro. Tai nepadėjo, kažkur pasąmonėje tai liko ir labai stipriai nukentėjome – gavome dvi labai sunkias dienas, kurių galėjome tikrai išvengti. Tačiau tikrai nebuvome tą dieną verti tą dieną.

– Laimėjote seriją prieš principinį varžovą. Ką tai reiškia jums ir „Rytui“?

– Nuo pat „Vilkų“ atsiradimo yra ši priešprieša. Mes reprezentuojama savo spalvas – juodą, baltą, raudoną. Stengiesi su ta srove eiti, kas benutiktų. Ar taiu bus prieš srovę kartais, ar pasroviui – nesvarbu.

Tai nėra miesto įsibrovėliai. Tai yra dar vienas žiauriai stiprus konkurentas, kuris tikrai gerai kovėsi pusfinalyje. Manau, tai lygą tik stiprina, puošia ir gerina mus – trenerius, žaidėjus, organizacijas.

– Žvelgiant į artėjantį finalą, ką artėjančioje serijoje keis Keenano Evanso nebuvimas?

– Manau, kad nieko. Ką keitė J.Tayloro nebūtis? Čia yra atkrintamosios. Visi žaidžia dėl titulų. „Žalgiris“ turi labai gilią sudėtį ir tikrai turės, kuo pakeisti K.Evansą, juolab, kad turėjo gal 9 dienas tam prisitaikyti.

– Ne sykį pakartojote, kad mėgausitės finalu. Ar tai reiškia, kad darbas kažkiek jau padarytas? Ar einate su tikėjimu?

– Tik su tikėjimu. Visi žaidėjai eis kautis. Treneriai irgi. Fanai važiuos tik su tikslu išvysti pergalę. Niekas nesikeičia. Tikrai neduosiu jums jokių antrasčių, bet galiu pasakyti už kiekvieną žaidėją, kad jie atiduos visą save.

– Turbūt favoritu išlieka „Žalgiris“, net ir praradęs lyderį. Kur varžovai bus pažeidžiami?

– Teisybę sakant, pamiršau net kaip jie žaidžia, ką atakuoja, nes šias dvi savaites atrodė, kad planetoje egzistuoja tik dvi komandos – „Rytas“ ir „Wolves“. Buvome labai įsitraukę į šią seriją. Buvo labai sunki šachmatų serija ir darbas su žaidėjais, ieškojimas teisingų žodžių.

Taip, viena akimi stebėjome ir kitą pusfinalį, bet dabar atrodo, kad jis vyko labai labai seniai. Rytoj reikia atsigauti šiek tiek emociškai ir kibti į darbus. Žiūrėti, kur yra tie pranašumai, kaip juos sumažinti ir kaip išryškinti minusus, jeigu tokių yra.

– Ar matėte, treneri, „Wolves“ įkūrėjo Gedimino Žiemelio žinitę feisbuke, kuriame šįryt skelbė, kad „Rytas“ jau turi kitą trenerį? Ar tokios kalbos, įrašai jus kažkaip paveikė?

– Jei atvirai, galiu pasakyti, kad prieš rungtynes pasijuokėme su Dariumi Gudeliu. Jis man parodė (tą įrašą) iš savo telefono. Tiek. Aš per daug nesupratau, kas ten parašyta. Gandai, ar ne gandai. Parodė, pasijuokėm ir ėjau toliau ruoštis rungtynėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?