Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 30

„Ryto“ atsakas: penki svarbiausi klausimai prieš antrąjį susirėmimą su „Žalgiriu“

Dainius Adomaitis trenkė kumščiu „Žalgirio“ arenos rūbinėje ir pakėlė toną po pirmojo „Ryto“ pralaimėjimo LKL finalo serijoje. Panašiai jis turės kelti savo žaidėjų tikėjimą pergale prieš varžovą, kurio LKL kovose šį sezoną dar neįveikė. „Rytas“ ketvirtadienio vakarą „Siemens“ arenoje turės būti kitoks nei buvo už 105 km „Žalgirio“ tvirtovėje. Kokių pokyčių reikia „Rytui“ norint įveikti „Žalgirį“ ir sugrąžinti į seriją intrigą?
Brandonas Daviesas
Brandonas Daviesas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Ketvirtadienis | LKL finalas | „Rytas“ – „Žalgiris“ (0-1) | 18:50 | Vilnius

Ar Parachouskiui baigėsi degalai?

Sakoma, kad baltarusiškas dyzelinas nėra kokybiškas ir kenkia automobilių varikliams. Galbūt tokio iš Minsko atvykdamas į Vilniaus „Rytą“ sausį užsipylė Arciomas Parachouskis, kuriam, toks įspūdis, jau trūksta degalų.

Gan vangiai pirmosiose tarpusavio rungtynėse su „Žalgiriu“ judėjęs vilniečių centras „Žalgirio“ arenos parketą paliko su 14 taškų, 8 atkovotais kamuoliais (3 puolime) ir 16 naudingumo balų. Tačiau iškalbingas buvo kitas rodiklis. Jam būnant aikštėje, „Žalgiris“ per 25 minučių ir 5 sekundžių atkarpą įmetė 17 taškų daugiau nei „Rytas“. A.Parachouskis surinko mažiausią +/ – rodiklį iš viso 21 aikštėje pabuvojusio žaidėjo.

Tik DJ Seeley, Rokas Stipčevičius ir Mindaugas Girdžiūnas turėjo prastesnį gynybos reitingą, o ir puolime A.Parachouskio skaičių neužteko atsverti skylių gynyboje. Pagal puolimo reitingą, A.Parachouskis pralenkė tik tris žaidėjus – Deividą Sirvydį, Einarą Tubutį ir Roką Stipčevičių.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Antanas Kavaliauskas ir Artsiomas Parakhouski
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Antanas Kavaliauskas ir Artsiomas Parakhouski

Kur kas geriau centro pozicijoje atrodė Martynas Echodas, kuris mėgavosi krepšiniu. 21-erių centras nuo žalgiriečių galvų nuėmė net 5 kamuolius puolime (iš viso 9), dar pridėjo 10 taškų (5/7) ir 15 naudingumo balų per 15 žaidimo minučių.

Priešingai nei A.Parachouskis, M.Echodas surinko geriausią +/ – rodiklį visoje „Ryto“ komandoje (+2).

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martynas Echodas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martynas Echodas

Dainius Adomaitis po pralaimėjimo Kaune nedidelį M.Echodo minučių skaičių argumentavo asmeninės pražangomis. Taip, vidurio puolėjas jau pirmajame kėlinyje užsidirbo dvi, bet trečią ir ketvirtą pražangą surinko ketvirtojo kėlinio pradžioje, kai „Žalgiris“ jau buvo įtvirtinęs savo iniciatyvą ir rungtynių baigtis buvo daugiau mažiau aiški.

Antrajame ir trečiajame kėlinyje M.Echodas rungtyniavo tik nepilnas 8 minutes.

M.Echodui tai bus geras galimybių patikrinimas pasižiūrėti, ar jis gali solidžiai kautis prieš Eurolygos ketvirtfinalio komandą ne vieneriose atsitiktinėse rungtynėse. Bet jeigu M.Echodas vėl skrajos aikštėje taip, kad grūs į krepšį dvitaškius su pražanga, efektingai blokuos žalgiriečių metimus ir įneš į žaidimą gero vėjo, D.Adomaitis turės mažinti A.Parachouskio minučių skaičių.

Kita vertus, nenurašykite 31-erių „Ryto“ galiūno. Juk jeigu ne A.Parachouskis, vilniečiai būtų matę Europos taurės ketvirtfinalį tik per televizorių ir vargiai būtų kėlę į viršų KMT trofėjų.

O dabar A.Parachouskis išbėgo į greitkelį, kuriame „Žalgiris“ bando jį nuolat atakuoti puolime, o pats baltarusis degina paskutinius degalus bandydamas išnaudoti savo pranašumus kitoje aikštės pusėje.

Iš šono atrodo, kad su kiekvienu kėliniu „Ryto“ uolai darosi vis sunkiau laikytis. Bet A.Parachouskis dar tikrai nenukenksmintas ir „Žalgiris“ turi būti budrus.

Ar įžaidėjai bus išlaisvinti?

Kai vaikystėje vaikai norėdavo išsistiebti, tėvai siūlydavo jiems valandomis kabėti ant skersinio.

Rokas Stipčevičius su Dereku Needhamu jau nebespės iškabėti kelių papildomų centimetrų, tad D.Adomaitis turės rasti būdų, kaip kitaip išlaisvinti savo mažuosius kūrėjus iš didelių „Žalgirio“ gynėjų gniaužtų.

180 ir 186 cm ūgio įžaidėjai Derekas Needhamas bei Rokas Stipčevičius turi trūkumų, kurie buvo akcentuojami vos šiems žaidėjams papildžius „Rytą“. Dabar jie matomi plika akimi prieš dvimetrinius „Žalgirio“ gynėjus su gynybiniu jaučiu Thomasu Walkupu priešakyje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Derekas Ryan Needhamas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Derekas Ryan Needhamas

Nedidukai trumpų rankų gynėjai susiduria su kartais plika akimi neįvertinamais iššūkiais. Norint atlikti gerą norimą perdavimą, jiems reikia labiau atsiplėšti nuo varžovo arba jį apibėgti, kad per ilgas priešininkų rankas galėtų iškišti kamuolį tinkama trajektorija. Kadangi yra žemesni, jie nemato daug aikštės ploto, nes ją paprasčiausiai fiziškai užstoja aukštesnis varžovas.

Kaune R.Stipčevičius su D.Needhamu kartu surinko vos 6 taškus, pataikė vos 2 metimus iš 12 (16,7 proc.) ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus. Jų bendras efektyvumas siekė 2 naudingumo balus, o R.Stipčevičiui būnant aikštėje, „Žalgiris“ įmetė 14 taškų daugiau (D.Needhamo rodiklis -4).

Jiems buvo taip sudėtinga organizuoti „Ryto“ atakas, kad įžaidėjo pareigas bandė perimti DJ Seeley, bet, ko gero, dėl kojos skausmų 16 minučių ant parketo iki pertraukos išbėgiojo su tuščiais šoviniais (0 tšk., 0/2 met., 2 perd., 2 kl.). Mindaugas Girdžiūnas vėl strigo „Žalgirio“ gynybos gniaužtuose ir įkišo 5 taškelius (2/6 met.).

VIDEO: „LKL Finalas“: „Žalgirio“ pamokos, „Ryto“ klaidos ir tikrasis finalas Vilniuje

D.Adomaičio užduotis sukurti savo kūrėjams daugiau erdvės ir išlaisvinti iš stepouto situacijų, kuriose „Žalgiris“ paprastai ginasi labai efektyviai.

Be kūrėjų „Rytas“ tiesiog gimdė taškus, kai „Žalgiriui“ puolimas klostėsi kur kas paprasčiau. Daug ką parodo faktas, kad vilniečiai surengė net aštuonias atakas, kurios baigėsi metimais vienas prieš vieną iš distancijos. Palyginimui, „Žalgiris“ turėjo tik vieną tokį išpuolį.

„Rytas“ pataikė tik 24 proc. tritaškių (6/25) ir 49 proc. tritaškių (19/39), o didesnės agresijos trūkumas puolime jiems atnešė tik 12 baudų metimų.

Vilniečiams puolime reikia daugiau deguonies.

Ar „Rytas“ atras daugiau pigių taškų?

Dainius Adomaitis po pralaimėjimo akcentavo, kad jo žaidėjai per mažai tikėjo pergale. Vis dėlto „Rytas“ ant „Žalgirio“ parketo tikrai nelakstė bedvasis.

Kitu atveju „Rytas“ jokiame pasaulyje nebūtų sugriebęs net 19 puolime atšokusių kamuolių – ne tik daugiausiai šį sezoną grumtynėse su „Žalgiriu“, bet net 7 kamuoliais daugiau nei ankstesnis geriausias vilniečių rezultatas (12). 19 kamuolių po savuoju krepšiu „Žalgiris“ nebuvo atidavęs net savo varžovams Eurolygoje.

Įdomu, kad net šeši puolime atkovoti kamuoliai buvo nurašyti visai „Ryto“ komandai. Tai rodo, kad komandinėmis pastangomis žaidėjai krito ant kamuolio ir aukojosi dėl bendro tikslo. Tik dabar tą energiją reikia konvertuoti į taškus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arnas Butkevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arnas Butkevičius

Net iš 19 puolime atkovotų kamuolių atakas pratęsęs „Rytas“ susirinko vos 8 taškus. Palyginimui, žalgiriečiams užteko puolime atkovoti tik 9 kamuolius, kad antraisiais šansais įmestų 7 taškus.

„Rytas“ bandė naudotis galimybėmis užklupti „Žalgirį“ greitajame puolime, bet tai nebuvo paprasta. Pirmiausia, žalgiriečiai labai brangino kamuolį ir jį prarado tik 7 kartus. Be to, „Žalgiris“ solidžiai kontroliavo žaidimo tempą, vengė skubotų neparuoštų metimų ir kantriai pildė savo puolimo sumanymus.

„Žalgiris“ pataikė solidžiu tikslumu – 55 proc. dvitaškių (16/29) ir 44 proc. tritaškių (12/27). Tiesa, „Rytas“ provokavo nemažai žalgiriečių tolimų metimų ir tikėjosi, kad sugavę toli po netaiklaus trijų taškų vertės metimo atšokusį kamuolį galės kontratakuoti. Ypač iš ankstyvo du prieš du žaidimo stadijų „Rytas“ iki finalo serijos prieš „Žalgirį“ surinkdavo net vid. 1,2 taško per tokį išpuolį. Vis dėlto Kaune to padaryti nepavyko net ir po 15 netaiklių žaliai baltų tritaškių.

Galima tikėtis, kad „Rytas“ tęs tritaškes provokacijas prieš tokius neužtikrintus metikus kaip Aaroną White'ą, Edgarą Ulanovą ar Nate'ą Woltersą.

Bet sostinės krepšininkams savo agresyvia ir intensyvia gynyba reikės bandyti „Žalgirį“ ištraukti iš komforto zonos puolime ir versti priimti skubotus sprendimus. Tik taip bus galima bandyti perimti žaidimo tempo kontrolę.

Kokią įtaką darys traumos?

„Rytas“ ir taip žaidžia trimis žaidėjais mažesne rotacija nei „Žalgiris“, tad vilniečių gydytojų brigados antradienį DJ Seeley iškelta raudona vėliava turėtų padidinti D.Adomaičio galvos skausmą.

DJ Seeley yra bene individualiai stipriausias „Ryto“ puolimo ginklas, todėl be šio legionieriaus sostinės komandos viltys peržengti 64 pelnytų taškų ribą tik dar labiau mažėtų.

Net jei ir DJ Seeley žais per skausmus, amerikietis, galima manyti, nebus geriausios savo kondicijos.

Maža to, „Ryto“ stovykloje po rungtynių prabilta ir apie M.Girdžiūno sveikatos problemas. Šioje situacijoje „Ryto“ komandoje svarbus kiekvienas žmogus, o netektys verčia jaunuosius vilniečių žaidėjus surengti savo sezono, o gal net karjeros pasirodymus.

Ar „Rytas“ sužais tobulą mačą?

Dainius Adomaitis antrųjų serijos rungtynių išvakarėse priminė vieną labai svarbų, bet iki galo neįvertinamą faktą.

„Ryto“ oponentas „Žalgiris“ – viena iš aštuonių geriausių Europos komandų, Eurolygos ketvirtfinalyje vos nepaskrudinusių finalo ketverto dalyvio, nukarūnuoto Eurolygos čempiono Stambulo „Fenerbahče“.

„Žalgiris“ turi triskart didesnį biudžetą, vieną geriausių trenerių Europoje, Eurolygos pirmojo simbolinio penketo žaidėją, Lietuvos ir Prancūzijos rinktinių atstovus, ant NBA slenksčio vaikštančius legionierius.

Norint įveikti tokį varžovą, „Rytas“ turi sužaisti tobulą mačą: su geru pataikymu, užtikrintu krepšiniu, plano abejose aikštės pusėse vykdymu, maksimalia koncentracija ir šimtaprocenčiu visų komandos narių atsidavimu.

Ko gero, net ir labai gerai žaisdamas „Rytas“ turės bandyti gaudyti „Žalgirį“ pasaloje, t.y. kantriai vytis žaliai baltus, o finišo tiesiojoje organizuoti pergalingą spurtą. Panašiai kaip Karaliaus Mindaugo taurės finale.

Beje, Kaune vilniečiai buvo arti grobio, kai spurtavo trečiojo kėlinio pradžioje ir priartėjo iki keturių taškų. Eimantas Bendžius tada nepataikė tritaškio iš aikštės krašto, o tas tolimas metimas galėjo neprognozuojamai pakeisti rungtynių tėkmę.

„Rytas“ daugiau nebegali dvejoti, pataupyti vieną metrą, neįmesti ar nuklysti nuo žaidimo plano. Vilniečių pralaimėjimas namuose greičiausiai padarys šventinį žalgiriečių vakarėlį šeštadienį Kaune nebeišvengiamą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento