Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 06

„Ryto“ sirgaliams apsilankymas Kaune apkarto: prieš teismą stojo 16 aistruolių

Pernai spalio mėnesį Kaune būrys jaunuolių užsipuolė prie parduotuvės ramiai stovėjusius asmenis. Antradienį pradėta nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje 16 Vilniaus „Ryto“ sirgalių kaltinami viešosios tvarkos pažeidimu.
Kauno apylinkės teisme
Kauno apylinkės teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Antradienio rytą Kauno apylinkės teisme kilo neįprastas bruzdesys. Būrys jaunuolių rinkosi į teismą. Visiems jiems gresia pirmasis teistumas. Kaltinamųjų suole susirinko marga auditorija, visi vaikinai dirba arba mokosi. Tarp jų įvairių profesijų atstovai – karys, dailininkas, suvirintojas, vadybos ir tarptautinių kompanijų darbuotojai.

Į pirmąjį posėdį neatvyko trys liudytojai, tačiau tai nesutrukdė pradėti bylos nagrinėjimą iš esmės.

2018 metų spalio 7 d. apie 14.45 val. sulaukta pranešimo, kad Kauno Savanorių prospekte esančioje parduotuvės aikštelėje atbėgusi didelė grupė priešiškai nusiteikusių jaunuolių puolė kitus asmenis. Tyrimo metu nustatyta, kad daugiau nei 20 asmenų, paslėpusių veidus kaukėmis, pribėgo prie parduotuvės aikštelėje buvusių gyventojų su „Žalgirio“ komandos atributika, kurie ruošėsi vykti į krepšinio rungtynes Vilniuje.

Būrys agresyviai nusiteikusių jaunuolių, panaudodami fizinį smurtą, be jokios priežasties užpuolė prie prekybos centro stovėjusius asmenis, pagrobė kuprinę su joje buvusia „Žalgirio“ sirgalių atributika.

Atliekant ikiteisminį tyrimą, gauta informacija, kad planuotą užpuolimą įvykdė galimai krepšinio klubo „Rytas“ fanai.

Baigus ikiteisminį tyrimą prieš teismą stojo 16 asmenų. Į pirmąjį posėdį Kauno apylinkės teisme susirinko visi kaltinamieji. Visi jie sutiko duoti parodymus. Teisėjų klausiami, ar prisipažįsta dėl kaltinimų, kaltais neprisipažino tik du vaikinai, vienas kaltas jautėsi iš dalies.

Duodami parodymus kaltinamieji teigė, kad į Kauną vyko neturėdami tikslo muštis. Visų jų atvykimo istorijos skirtingos, bet tuo pačiu ir panašios. Vieni vaikinai teigė, kad vykti į Kauną kvietė nepažįstami asmenys per feisbuką, kitus nepažįstami kvietė būdami rungtynėse. Visi jie atvyko automobiliais, dažniausiai sakydavo, kad kartu su jais automobiliu važiavo nepažįstami arba iš matymo matyti asmenys.

Kauno apskrities VPK nuotr./Užfiksuotas užpuolimas
Kauno apskrities VPK nuotr./Užfiksuotas užpuolimas

Kaltinamieji teigė, kad jų tikslas Kaune buvo paskanduoti, parodyti, kad jie nebijo atvažiuoti į Kauną. „Ryto“ sirgaliai turėjo duomenų, kad „Žalgirio“ fanai nuo „Rimi“ aikštelės pajudės link Vilniaus, kur vakare turėjo vykti rungtynės.

Pasak kaltinamųjų išlipus iš automobilių ir pradėjus eiti link „Žalgirio“ sirgalių, kažkas sušuko „ateinat čia lochai“, tuomet kauniečiai pradėjo bėgti, todėl viskas vyko labai gretai. Veiksmas, pasak jų, tetruko vieną ar dvi minutes. Pasak kaltinamųjų, dalis sirgalių bėgdami pametė „Žalgirio“ šalikus. Vienas „Ryto“ sirgalius paėmęs nuo žemės šaliką buvo supainiotas ir apstumdytas savos kompanijos. Po to visi sėdo į automobilius ir išvažiavo.

Pakeliui vaikinai sustojo degalinėje, kurioje pasidarė bendrą nuotrauką su „Žalgirio“ šalikais.

Atskirą klausimą prokuroras turėjo kariui. Jis domėjosi, ar mūšio lauke pasitikėtų „Žalgirio“ fanu. Vaikinas nepasimetė ir atsakė, tarnyboje juokais apsižodžiuoja, bet mūšio lauke visi yra lygūs ir nėra jokių priešpriešų.

Prokuroras taip pat sulaukė pastabų iš teismo ir advokatų dėl per didelio moralizavimo. Vieno iš kaltinamųjų advokatas prašė teismo atkreipti dėmesį į prokuroro užduodamus klausimus, kurie priminė kunigo pamokslus ir nebuvo susiję su esmine bylos medžiaga.

Teismas šį prašymą palaikė, prokuroras atsiprašė.

Kone visi vaikinai teismui sakė, kad ši istorija pakeitė jų požiūrį, nes pamatė, kad teistumas gali sugriauti asmeninius santykius, karjeras, buvo įskaudinti artimieji, kurie jais tikėjo.

Dalis kaltinamųjų pateikė prašymus dėl atleidimo nuo atsakomybės pagal laidavimą.

Byloje nėra nustatyta nukentėjusių asmenų. Nė vienas „Žalgirio“ sirgalius nepareiškė pretenzijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento